Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades

Składniki

na około 40 dolmades

  • liście winogron (40 + dodatkowe do wyłożenia garnka)
  • około 250-300 g ryżu typu arborio
  • 2 cebule średnie lub dymka w proporcjonalnej ilości
  • pomidor
  • pół cytryny
  • pęczek mięty
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • 200 ml oliwy
  • 100 ml wody

Vτολµάδες

Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści. Ze względu na niewielki rozmiar liści zawijanie dolmades jest zajęciem pracochłonnym, warto więc zarezerwować sobie więcej czasu na ich przygotowanie. Greckie babcie potrafią spędzić na tym zajęciu niejedno popołudnie przygotowując spore ilości pysznych dolmades.

Jeśli do tej pory nie jedliście dolmades to będąc w Grecji warto się skusić na tę przystawkę. Jednak trzeba sięgnąć po te zrobione na świeżo w tawernie, bo będą najlepsze. Nie warto próbować wersji z puszek lub słoików, która często serwowane są w hotelach bo ich smak odbiega (na niekorzyść) od świeżej wersji przez co można łatwo zniechęcić się do tej smacznej potrawy.

Sposobów na zrobienie farszu jest mnóstwo. Można użyć ryżu podgotowanego albo suchego, można w ramach urozmaicenia dodać orzeszki piniowe albo rodzynki. Naszym zdaniem jednak warto zacząć od wersji podstawowej. Podając dolmades warto pamiętać także o przyrządzeniu tzatzików, które doskonale komponują się z tym daniem.

1. Jeśli używacie świeżych liści to po ich umyciu należy zblanszować je krótko (około 3 minut), odsączyć z wody, ostudzić i wykroić twardą część łodygi.

2. Liście z zalewy albo należy solidnie wypłukać albo także włożyć je na 2-3 minuty do wrzącej wody. Po wyłowieniu liści także je odsączamy i studzimy. Niektórzy moczą takie liście z zalewy przez kilkanaście godzin wymieniając kilkukrotnie wodę.

3. Największe oraz nieco zniszczone liście odkładamy na bok. Posłużą one do wyłożenia garnka.

4. W tej wersji przepisu używamy suchego ryżu. Mieszamy go w misce z posiekaną miętą i koperkiem. Pomidora ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ryżu. Cebule także ścieramy na tarce, podsmażamy ją na małej ilości oliwy i dokładamy do ryżu. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem, a całość bardzo dokładnie mieszamy.

5. Zawijanie dolmades zaczynamy od rozłożenia liścia żyłkami do góry. Na środek nakładamy niewielką łyżeczkę farszu i zawijamy najpierw dolną część liścia, później boczne, a na koniec zawijamy resztę w kształt cylindra. Farszu nie powinno być za dużo, a sam dolmades nie powinien być zawinięty ciasno, ponieważ podczas gotowania ryż będzie pęczniał, a liść może rozerwać się.

6. Czynność powtarzamy aż zużyjemy farsz (albo liście).


7. Na dno garnka albo głębokiej patelni kładziemy kilka liści. Zapobiegnie to przypaleniu podczas gotowania. Dolmades układamy dość ściśle obok siebie. Jeśli jest ich więcej to układamy 2 i kolejne warstwy, całość zalewamy wodą i oliwą i przykrywamy kolejną warstwą liści. Aby zapobiec rozwijaniu się dolmades podczas gotowania na wierzch kładziemy dość ciężki talerz. Garnek przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30-40 minut na wolnym ogniu. Woda powinna zostać wchłonięta przez ryż. Po ugotowaniu zdejmujemy wierzchnią warstwę liści i polewamy gorące dolmades sokiem z cytryny.

8. Podajemy nieco przestudzone z sosem tzatziki albo greckim jogurtem.

dolmades

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Best photos of Crete
Best photos of Crete
2015-08-25 19:03:01

yummy!

2
 Gosia Kaczmarek
Gosia Kaczmarek
2015-08-25 19:07:31

Pyszota!!!

1
 Magdalena WG
Magdalena WG
2015-08-25 19:15:30

Karolina RJ Twoje ulubione :p

1
 Karolina RJ
Karolina RJ
2015-08-25 19:34:38

hehehe :D nasze z pewnością byly ze słoika :D

 Edyta Gruszka
Edyta Gruszka
2015-08-25 19:19:09

Jadłam i głowiłam się co to jest ;-)

1
 Ronald Torebko
Ronald Torebko
2015-08-25 19:24:22

Sprzedając dolmades powinni spłacić swoje zadłużenie

1
 Elżbieta Kaffler
Elżbieta Kaffler
2015-08-25 19:59:02

To trzeba tam częściej jeżdzić aby kupować te pyszności i dać im szansę...Ronald Torebko....:-)

1
 Włodzimierz Gierat
Włodzimierz Gierat
2015-08-26 07:52:04

J E S Z S Z E T Y L K O C Z T E R Y D N I

 Ola Grzelewska
Ola Grzelewska
2015-08-26 09:55:50

Moje ulubione :-D

 Rena Rena Kacprowicz
Rena Rena Kacprowicz
2015-08-26 21:27:57

Są pyszne

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153121671227551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pasta z młodego bobu

Pasta z młodego bobu

Obłędna w smaku, wesoła zieloniutka, ciesząca oko pasta z młodego bobu to jedno z prostych i szybkich w przygotowaniu meze

Pasta z oliwek

Pasta z oliwek

Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Tym daniem pierwszy raz zajadaliśmy się w Rethymno w jednej ze skromnych rodzinnych tawern znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Zastanowił nas nieco inny smak panierki, który chcieliśmy odtworzyć w naszej kuchni. Jak nam się udało ustalić u zaprzyjaźnionych Greków to właśnie dodatek piwa odpowiada za ten charakterystyczny smak.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Maja Szewczyk: Czy były robione jakieś testy po wylądowaniu? Mam zaplanowany wylot na 23 września i nie wiem co robić, rezygnować?
Dorota Ziółkowska: Byłam pierwszy raz na Krecie od 19 lipca do 26 lipca / było fajnie , nie było tłoku wręcz mało turystów, ale właśnie bardzo dużo Polaków i Francuzow
Karolina Spruś: Byłam w lipcu i polecam
Radek Radziszewski: Byliśmy od 3 lipca do 13 lipca. Ciepło tanio pusto. Na Krecie byłem chyba po raz 10 i w tym roku najlepiej było
gość kkckasia: witam, wybieram się na Kretę na początku września i już zaczynam się stresować. najbardziej w zasadzie podróżą.. (...)
Marcin Greszkiewicz: tylko kolo 5tys wlochow? w Falasarnie to prawie tylko wlosi i polacy byli
Adam Wyspiański : Jacek Gola - Czy wystarczył jeden kod QR dla całej rodziny??? Ja mam wylot z Wrocławia jak Wy 14.08. Lecę z żoną i z dwójką dzieci. (...)
Rita Zalińska: Jesteśmy teraz w Sougii. Zauważalne jest, że spora większość turystów to Grecy, czyli turystyka wewnętrzna. Spokojnie można przyjeżdżać, jest bezpiecznie i spokojnie.
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: moja ukochana Kreta
Roy Feuillade: My favourite airport
Anna Baranek: Ciekawe jak Chania
Monika Szulejewska: Brawo My!
Robert Mch: Jak ja uwielbiam to ciasne, oldschoolowe, pachnące starością lotnisko
gość dodekanezowiec: Weź pod uwagę że turystów z Polski przyjeżdża dużo więcej niż z Albanii czy Serbii. Prawdopodobieństwo "strzału" koronawirusem zatem też wzrasta. Jak się człek nie obróci... Co do pytających o przyszły rok - warto wziąć pod uwagę sezonowość COVID-a. Skoro w tym roku najlepiej było w czerwcu i lipcu, też jest to jakaś wskazówka, kiedy jechać.  (...)
gość dodekanezowiec: W Grecji maks. 30 osób... Bo 2 rzędy do przodu, 2 do tyłu - tyle mogą na kwarantannę. Czasem (TUI, najlepsze lasty) ma wybór miejsca w samolocie, za dopłatą, siedzenie w ostatnim rzędzie ogranicza ryzyko :)
Gosia | crete.pl : Weź pod uwagę że turystów z Polski przyjeżdża dużo więcej niż z Albanii czy Serbii. Prawdopodobieństwo "strzału" koronawirusem zatem też wzrasta.
Paweł Langner: Polecamy KRETĘ ponieważ ludzie tam żyjący są bardzo mili, gościnni i nie nachalni jak np w Turcji więc warto tam latać!!! Nie wspomnę o widokch i wspaniałych zatokach jakimi są Elafonisi i Balos
Pan Marek Dortmund: Wszyscy co się wahają z przyjazdem zapraszam
Pan Marek Dortmund: Wszystko jest dyzenfekowane az do przesady w sklepach bez maski nie wejdziesz.
Pan Marek Dortmund: My na krecie u nas w hotelu przestrzegane są zasady higieny anty kowidowej .posiłki nakładane są przez personel .troszkę dłużej się czeka ale niszkodzi widoki rekompensujom wszystko
gość dodekanezowiec: Jeśli zatem Czarnogóra ma 600 tys. ludzi i 3.300 przypadków, to Polska by musiala miec 200.000 przypadkow żeby porównywac. Podobnie z Macedonią. 11 tys. przypadkow na 2 mln ludzi - czyli Polska tez musialaby miec  200.000 przypadkow żeby porównywac. 
Ania Błaszczyk Kowalczyk: My na Rodos .jest cudnie. Ale sercem na Krecie
gość dodekanezowiec : Sorki wielkie ale 600 zachorowań w Polsce to tal jak 150 w krajach typu Czechy. Polska ma mało zachorowań. Bądź 60 w kraju 4 milionowym by odpowiadało. 
Artur Iwański: My w połowie września jak się nic nie zmieni ☀️☀️☀️
Gosia | crete.pl : Proponuję abyś prześledził przy ilu nowych chorych Grecja zamknęła furtkę dla Albanii, Czarnogóry czy Macedonii. A teraz spójrz ile zachorowań dziennie jest w Polsce. Przy takich wartościach jakie są obecnie u nas trzeba się cieszyć że jeszcze pozwalają lądować samolotom z Polski....a nie marzyć o ściąganiu Polaków do siebie.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera