Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades

Składniki

na około 40 dolmades

  • liście winogron (40 + dodatkowe do wyłożenia garnka)
  • około 250-300 g ryżu typu arborio
  • 2 cebule średnie lub dymka w proporcjonalnej ilości
  • pomidor
  • pół cytryny
  • pęczek mięty
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • 200 ml oliwy
  • 100 ml wody

Vτολµάδες

Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści. Ze względu na niewielki rozmiar liści zawijanie dolmades jest zajęciem pracochłonnym, warto więc zarezerwować sobie więcej czasu na ich przygotowanie. Greckie babcie potrafią spędzić na tym zajęciu niejedno popołudnie przygotowując spore ilości pysznych dolmades.

Jeśli do tej pory nie jedliście dolmades to będąc w Grecji warto się skusić na tę przystawkę. Jednak trzeba sięgnąć po te zrobione na świeżo w tawernie, bo będą najlepsze. Nie warto próbować wersji z puszek lub słoików, która często serwowane są w hotelach bo ich smak odbiega (na niekorzyść) od świeżej wersji przez co można łatwo zniechęcić się do tej smacznej potrawy.

Sposobów na zrobienie farszu jest mnóstwo. Można użyć ryżu podgotowanego albo suchego, można w ramach urozmaicenia dodać orzeszki piniowe albo rodzynki. Naszym zdaniem jednak warto zacząć od wersji podstawowej. Podając dolmades warto pamiętać także o przyrządzeniu tzatzików, które doskonale komponują się z tym daniem.

1. Jeśli używacie świeżych liści to po ich umyciu należy zblanszować je krótko (około 3 minut), odsączyć z wody, ostudzić i wykroić twardą część łodygi.

2. Liście z zalewy albo należy solidnie wypłukać albo także włożyć je na 2-3 minuty do wrzącej wody. Po wyłowieniu liści także je odsączamy i studzimy. Niektórzy moczą takie liście z zalewy przez kilkanaście godzin wymieniając kilkukrotnie wodę.

3. Największe oraz nieco zniszczone liście odkładamy na bok. Posłużą one do wyłożenia garnka.

4. W tej wersji przepisu używamy suchego ryżu. Mieszamy go w misce z posiekaną miętą i koperkiem. Pomidora ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ryżu. Cebule także ścieramy na tarce, podsmażamy ją na małej ilości oliwy i dokładamy do ryżu. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem, a całość bardzo dokładnie mieszamy.

5. Zawijanie dolmades zaczynamy od rozłożenia liścia żyłkami do góry. Na środek nakładamy niewielką łyżeczkę farszu i zawijamy najpierw dolną część liścia, później boczne, a na koniec zawijamy resztę w kształt cylindra. Farszu nie powinno być za dużo, a sam dolmades nie powinien być zawinięty ciasno, ponieważ podczas gotowania ryż będzie pęczniał, a liść może rozerwać się.

6. Czynność powtarzamy aż zużyjemy farsz (albo liście).


7. Na dno garnka albo głębokiej patelni kładziemy kilka liści. Zapobiegnie to przypaleniu podczas gotowania. Dolmades układamy dość ściśle obok siebie. Jeśli jest ich więcej to układamy 2 i kolejne warstwy, całość zalewamy wodą i oliwą i przykrywamy kolejną warstwą liści. Aby zapobiec rozwijaniu się dolmades podczas gotowania na wierzch kładziemy dość ciężki talerz. Garnek przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30-40 minut na wolnym ogniu. Woda powinna zostać wchłonięta przez ryż. Po ugotowaniu zdejmujemy wierzchnią warstwę liści i polewamy gorące dolmades sokiem z cytryny.

8. Podajemy nieco przestudzone z sosem tzatziki albo greckim jogurtem.

dolmades

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Best photos of Crete
Best photos of Crete
2015-08-25 19:03:01

yummy!

2
 Gosia Kaczmarek
Gosia Kaczmarek
2015-08-25 19:07:31

Pyszota!!!

1
 Magdalena WG
Magdalena WG
2015-08-25 19:15:30

Karolina RJ Twoje ulubione :p

1
 Karolina RJ
Karolina RJ
2015-08-25 19:34:38

hehehe :D nasze z pewnością byly ze słoika :D

 Edyta Gruszka
Edyta Gruszka
2015-08-25 19:19:09

Jadłam i głowiłam się co to jest ;-)

1
 Ronald Torebko
Ronald Torebko
2015-08-25 19:24:22

Sprzedając dolmades powinni spłacić swoje zadłużenie

1
 Elżbieta Kaffler
Elżbieta Kaffler
2015-08-25 19:59:02

To trzeba tam częściej jeżdzić aby kupować te pyszności i dać im szansę...Ronald Torebko....:-)

1
 Włodzimierz Gierat
Włodzimierz Gierat
2015-08-26 07:52:04

J E S Z S Z E T Y L K O C Z T E R Y D N I

 Ola Grzelewska
Ola Grzelewska
2015-08-26 09:55:50

Moje ulubione :-D

 Rena Rena Kacprowicz
Rena Rena Kacprowicz
2015-08-26 21:27:57

Są pyszne

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153121671227551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Grillowane papryki z fetą

Grillowane papryki z fetą

Grillowane warzywa często goszczą na greckich stołach jako dodatek do większych dań bądź jako samodzielna przystawka. W jednej z tawern w ubiegłym roku zasmakowała nam grillowana papryka nadziewana fetą. Pyszna i bardzo szybka do przygotowania. Smakuje genialnie połączona ze zwykłymi smażonymi ziemniakami posypanymi ziołami.

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Przy takich ruchawkach pogodowych trzeba się cieszyć z tej turystyki, która była w maju. Ciekawe, ilu turystów ten maj wystraszy w czerwcu
Calypso
Calypso
Byłam i pyszny miód kupiłam
Byłam w Chanii, pysznosci
Niestety połowa straganów to szmaty i śmiecie jak w każdym polskim targowisku. A wieśniacy oszukują i windują ceny. Byłem 2 razy na placu w Retymno i jest coraz gorzej. Nie wiem jak teraz ale większość kupujących to były tłuste i chamskie Rosjanki. Bez euforii zatem
Ambasadorki Piękna: Za każdym razem jak jesteśmy na Krecie odwiedzamy Laiki i zawsze wychodzimy z pelnymi siatkami owoców i warzyw
gość Marek: No i rzeczywiście, prognozy się sprawdziły. Wczoraj pogoda fatalna na całej Krecie ale za to dziś, już ponownie przepiękna pogoda i cudownie świeci słoneczko. Pozdrowienia z Jerapetry
Jestem od niedzieli na Thasos, pogoda słoneczna, temperatury 22-26 stopni. Sprawdzając prognozy przed wylotem, byłam przerażona, ale na szczęście jest zupełnie odwrotnie
A kwiecień był super
Już jest czerwiec :o o matulu. Turcja też zimna w tym roku
gość PiotrWie: My byliśmy od 7 do 31 maja na Cykladach, było rzeczywiście zimniej niż zwykle ( od 2012 roku jeździmy corocznie w maju do Grecji) ale myślę że pomimo tego że kol. w Sztokholmie miał kilka stopni więcej w dzień niż w Grecji to w nocy miał ich zdecydowanie mniej więc w sumie było zimniej.
gość Waldek: W tej chwili dostępny jest tylko parking płatny. Dalszy wjazd bliżej plaży i parkowanie pod drzewami jest niemożliwe bo zagrodzili drogę. Koszt parkingu to 5E za cały dzień.Parkng najbliżej wejście jest naprzeciwko resortu Elafonisi.
Doświadczyliśmy na własnej skórze.
Ale od Soboty to wyglada na to ze caly tydzien calkiem sloneczyny ☀️
W tym roku będąc w Sztokholmie w maju miałem wyższe temperatury niż na Krecie.
gość PiotrWie : Może przynajmniej nauczą się trochę oszczędzać wodę - bo jak widzieliśmy jak leją hektolitrami chodniki przed domami to stwierdzaliśmy że woda w Grecji musi być bardzo tania i marnują ją w sposób tragiczny.
Gosia | crete.pl : Dzięki za spostrzegawczość :) Faktycznie nie uaktualniliśmy tej informacji.
gość Waldek: Bilet łączony uprawniający do wejścia na teren muzeum oraz na wykopaliska w maju 2023 to koszt” 20 € 
Zmiana klimatu W tym roku było bardzo mało opadów deszczu
Super miejsce piękne widoki
Ale super.
Polka na Kretowisku: Pogoda taka że nic tylko pić
Czu gdzieś jest dostępna lista winiarni na zachodniej części wyspy?
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera