Booking.com

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades

Składniki

na około 40 dolmades

  • liście winogron (40 + dodatkowe do wyłożenia garnka)
  • około 250-300 g ryżu typu arborio
  • 2 cebule średnie lub dymka w proporcjonalnej ilości
  • pomidor
  • pół cytryny
  • pęczek mięty
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • 200 ml oliwy
  • 100 ml wody

Vτολµάδες

Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści. Ze względu na niewielki rozmiar liści zawijanie dolmades jest zajęciem pracochłonnym, warto więc zarezerwować sobie więcej czasu na ich przygotowanie. Greckie babcie potrafią spędzić na tym zajęciu niejedno popołudnie przygotowując spore ilości pysznych dolmades.

Jeśli do tej pory nie jedliście dolmades to będąc w Grecji warto się skusić na tę przystawkę. Jednak trzeba sięgnąć po te zrobione na świeżo w tawernie, bo będą najlepsze. Nie warto próbować wersji z puszek lub słoików, która często serwowane są w hotelach bo ich smak odbiega (na niekorzyść) od świeżej wersji przez co można łatwo zniechęcić się do tej smacznej potrawy.

Sposobów na zrobienie farszu jest mnóstwo. Można użyć ryżu podgotowanego albo suchego, można w ramach urozmaicenia dodać orzeszki piniowe albo rodzynki. Naszym zdaniem jednak warto zacząć od wersji podstawowej. Podając dolmades warto pamiętać także o przyrządzeniu tzatzików, które doskonale komponują się z tym daniem.

1. Jeśli używacie świeżych liści to po ich umyciu należy zblanszować je krótko (około 3 minut), odsączyć z wody, ostudzić i wykroić twardą część łodygi.

2. Liście z zalewy albo należy solidnie wypłukać albo także włożyć je na 2-3 minuty do wrzącej wody. Po wyłowieniu liści także je odsączamy i studzimy. Niektórzy moczą takie liście z zalewy przez kilkanaście godzin wymieniając kilkukrotnie wodę.

3. Największe oraz nieco zniszczone liście odkładamy na bok. Posłużą one do wyłożenia garnka.

4. W tej wersji przepisu używamy suchego ryżu. Mieszamy go w misce z posiekaną miętą i koperkiem. Pomidora ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ryżu. Cebule także ścieramy na tarce, podsmażamy ją na małej ilości oliwy i dokładamy do ryżu. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem, a całość bardzo dokładnie mieszamy.

5. Zawijanie dolmades zaczynamy od rozłożenia liścia żyłkami do góry. Na środek nakładamy niewielką łyżeczkę farszu i zawijamy najpierw dolną część liścia, później boczne, a na koniec zawijamy resztę w kształt cylindra. Farszu nie powinno być za dużo, a sam dolmades nie powinien być zawinięty ciasno, ponieważ podczas gotowania ryż będzie pęczniał, a liść może rozerwać się.

6. Czynność powtarzamy aż zużyjemy farsz (albo liście).


7. Na dno garnka albo głębokiej patelni kładziemy kilka liści. Zapobiegnie to przypaleniu podczas gotowania. Dolmades układamy dość ściśle obok siebie. Jeśli jest ich więcej to układamy 2 i kolejne warstwy, całość zalewamy wodą i oliwą i przykrywamy kolejną warstwą liści. Aby zapobiec rozwijaniu się dolmades podczas gotowania na wierzch kładziemy dość ciężki talerz. Garnek przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30-40 minut na wolnym ogniu. Woda powinna zostać wchłonięta przez ryż. Po ugotowaniu zdejmujemy wierzchnią warstwę liści i polewamy gorące dolmades sokiem z cytryny.

8. Podajemy nieco przestudzone z sosem tzatziki albo greckim jogurtem.

dolmades

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Best photos of Crete
Best photos of Crete
2015-08-25 19:03:01

yummy!

2
 Gosia Kaczmarek
Gosia Kaczmarek
2015-08-25 19:07:31

Pyszota!!!

1
 Magdalena WG
Magdalena WG
2015-08-25 19:15:30

Karolina RJ Twoje ulubione :p

1
 Karolina RJ
Karolina RJ
2015-08-25 19:34:38

hehehe :D nasze z pewnością byly ze słoika :D

 Edyta Gruszka
Edyta Gruszka
2015-08-25 19:19:09

Jadłam i głowiłam się co to jest ;-)

1
 Ronald Torebko
Ronald Torebko
2015-08-25 19:24:22

Sprzedając dolmades powinni spłacić swoje zadłużenie

1
 Elżbieta Kaffler
Elżbieta Kaffler
2015-08-25 19:59:02

To trzeba tam częściej jeżdzić aby kupować te pyszności i dać im szansę...Ronald Torebko....:-)

1
 Włodzimierz Gierat
Włodzimierz Gierat
2015-08-26 07:52:04

J E S Z S Z E T Y L K O C Z T E R Y D N I

 Ola Grzelewska
Ola Grzelewska
2015-08-26 09:55:50

Moje ulubione :-D

 Rena Rena Kacprowicz
Rena Rena Kacprowicz
2015-08-26 21:27:57

Są pyszne

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153121671227551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pasta z oliwek

Pasta z oliwek

Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Tym daniem pierwszy raz zajadaliśmy się w Rethymno w jednej ze skromnych rodzinnych tawern znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Zastanowił nas nieco inny smak panierki, który chcieliśmy odtworzyć w naszej kuchni. Jak nam się udało ustalić u zaprzyjaźnionych Greków to właśnie dodatek piwa odpowiada za ten charakterystyczny smak.

Grillowane papryki z fetą

Grillowane papryki z fetą

Grillowane warzywa często goszczą na greckich stołach jako dodatek do większych dań bądź jako samodzielna przystawka. W jednej z tawern w ubiegłym roku zasmakowała nam grillowana papryka nadziewana fetą. Pyszna i bardzo szybka do przygotowania. Smakuje genialnie połączona ze zwykłymi smażonymi ziemniakami posypanymi ziołami.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Marjo Blom: Barbara Westerhof je wordt op Kreta verwacht
Lukasz Beata SK: Już w zeszłym roku mieli atak zimny
Mariola Dudzinska: 
Piotr Matulewicz: Super+
Dana Gołowacz: Zaamer jest nieoceniony
gość PiotrWie : Na lotnisku w Chanii są przeprowadzane ankiety z pewną ilością pasażerów i te dane są na ich podstawie. Raz byliśmy proszeni o wzięcie udziału - na kilkadziesiąt startów i lądowań.
Patrycja Kazimieruk Strycharska: Byłam jest cudownie jak większość twierdzę że jeden raz to za mało ale warto chodź nie próżnowałam w zwiedzaniu
Michał Stankiewicz: Skąd te dane? Nas nikt nie pytał o wykształcenie czy o cokolwiek.
Tomasz Lipowski: Od Balos po Vai w 6 lat i wciąż mnie zaskakuje
Lukasz Beata SK: 5 miesięcy , zjeździliśmy własnym domem na 4 kółkach . Kreta jest cudowna
Dana Gołowacz: Od Chanii po Kissamos, Balos I Falasarne po Paleochore i Sougie
Jola Ostraszewska: W zeszlym roku 3x, w sumie 28 dni. Małe apartamenty w kilku miejscach wyspy. Raz tez nocka w samochodzie
Aleksandra PM: Byłam z dziećmi tydzień w czerwcu. Ponieważ to był nasz 2 wspólny pobyt na wyspie, ale mój 5, to Elounda z widokiem (i rejsem) na Spinalongę. Auto na 2 dni. Biuro podróży, hotel ze śniadaniami i kolacjami.
Gosia | crete.pl : Raczej nie, bo Aptera leży przy bocznych drogach.
gość ewawien: Jak dojechac komunikacja miejska? Busem?
gość PiotrWie: Większość hippiesów z Dytiko też się wyprowadziła - nie każdy lubi być oglądany jak małpa w klatce. Gdzie - nie napiszę, zebu znowu nie musieli szukać nowego miejsca na Krecie. Jak ktoś jest bardzo ciekawy - niech sam poszuka.
Maciej Gie: Lentas https://maps.app.goo.gl/4GUkeCY84NawBX6L6
Maria Dziekan: Jeszcze taka ciekawostka: kiedy z Matali pogoniono hippisów, przenieśli się właśnie w okolice Lentas. Raz widzieliśmy gościa w wieku emerytalnym, który nam pasował do tej historii, ale mógł to być po prostu miejscowy luzaczek :)
gość PiotrWie : Bez przesady, oba razy przyjechaliśmy bez rezerwacji i było po kilka opcji do wyboru .
Maria Dziekan: Bardzo lubimy Lentas. Zawsze tam zaglądamy, chociaż trzeba zboczyć ze szlaku. Mamy swoją ulubioną knajpkę, gdzie Maria z mężem codziennie coś ciekawego gotują. Plaża jest malutka, kameralna, jak cała miejscowość. Są tam pensjonaty i malutkie hoteliki, jednak chyba ciężko o miejsca.
gość PiotrWie: To jedno z naszych ulubionych miejsc na Krecie - bez hoteli z tłumem turystów, byliśmy tam w 2014r przez kilkanaście dni, zwiedzając zachodnią część gór Asterousia i w 2017 - zatrzymaliśmy się tam na kilka dni gdy szliśmy z Tris Ekklisies do Matali - wzdłuż morza za górami Asterousia śpiąc głównie na plażach - bo miejscowości są tam oddalone o 2 - 3 dni drogi. Dla nas to jest prawdziwa Kreta.
Barbara Arciszewska: Pięknie, jeszcze tam niedotarłam
Basia Skye: Lentas jest super!
KSI Media - Strony WWW i oprogramowanie dla Biur Podróży: 
Mariola Dudzinska: Τέλεια
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera