Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades

Składniki

na około 40 dolmades

  • liście winogron (40 + dodatkowe do wyłożenia garnka)
  • około 250-300 g ryżu typu arborio
  • 2 cebule średnie lub dymka w proporcjonalnej ilości
  • pomidor
  • pół cytryny
  • pęczek mięty
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • 200 ml oliwy
  • 100 ml wody

Vτολµάδες

Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści. Ze względu na niewielki rozmiar liści zawijanie dolmades jest zajęciem pracochłonnym, warto więc zarezerwować sobie więcej czasu na ich przygotowanie. Greckie babcie potrafią spędzić na tym zajęciu niejedno popołudnie przygotowując spore ilości pysznych dolmades.

Jeśli do tej pory nie jedliście dolmades to będąc w Grecji warto się skusić na tę przystawkę. Jednak trzeba sięgnąć po te zrobione na świeżo w tawernie, bo będą najlepsze. Nie warto próbować wersji z puszek lub słoików, która często serwowane są w hotelach bo ich smak odbiega (na niekorzyść) od świeżej wersji przez co można łatwo zniechęcić się do tej smacznej potrawy.

Sposobów na zrobienie farszu jest mnóstwo. Można użyć ryżu podgotowanego albo suchego, można w ramach urozmaicenia dodać orzeszki piniowe albo rodzynki. Naszym zdaniem jednak warto zacząć od wersji podstawowej. Podając dolmades warto pamiętać także o przyrządzeniu tzatzików, które doskonale komponują się z tym daniem.

1. Jeśli używacie świeżych liści to po ich umyciu należy zblanszować je krótko (około 3 minut), odsączyć z wody, ostudzić i wykroić twardą część łodygi.

2. Liście z zalewy albo należy solidnie wypłukać albo także włożyć je na 2-3 minuty do wrzącej wody. Po wyłowieniu liści także je odsączamy i studzimy. Niektórzy moczą takie liście z zalewy przez kilkanaście godzin wymieniając kilkukrotnie wodę.

3. Największe oraz nieco zniszczone liście odkładamy na bok. Posłużą one do wyłożenia garnka.

4. W tej wersji przepisu używamy suchego ryżu. Mieszamy go w misce z posiekaną miętą i koperkiem. Pomidora ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ryżu. Cebule także ścieramy na tarce, podsmażamy ją na małej ilości oliwy i dokładamy do ryżu. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem, a całość bardzo dokładnie mieszamy.

5. Zawijanie dolmades zaczynamy od rozłożenia liścia żyłkami do góry. Na środek nakładamy niewielką łyżeczkę farszu i zawijamy najpierw dolną część liścia, później boczne, a na koniec zawijamy resztę w kształt cylindra. Farszu nie powinno być za dużo, a sam dolmades nie powinien być zawinięty ciasno, ponieważ podczas gotowania ryż będzie pęczniał, a liść może rozerwać się.

6. Czynność powtarzamy aż zużyjemy farsz (albo liście).


7. Na dno garnka albo głębokiej patelni kładziemy kilka liści. Zapobiegnie to przypaleniu podczas gotowania. Dolmades układamy dość ściśle obok siebie. Jeśli jest ich więcej to układamy 2 i kolejne warstwy, całość zalewamy wodą i oliwą i przykrywamy kolejną warstwą liści. Aby zapobiec rozwijaniu się dolmades podczas gotowania na wierzch kładziemy dość ciężki talerz. Garnek przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30-40 minut na wolnym ogniu. Woda powinna zostać wchłonięta przez ryż. Po ugotowaniu zdejmujemy wierzchnią warstwę liści i polewamy gorące dolmades sokiem z cytryny.

8. Podajemy nieco przestudzone z sosem tzatziki albo greckim jogurtem.

dolmades

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Best photos of Crete
2015-08-25 19:03:01

yummy!

2
Gosia Kaczmarek
2015-08-25 19:07:31

Pyszota!!!

1
Magdalena WG
2015-08-25 19:15:30

Karolina RJ Twoje ulubione :p

1
 Karolina RJ
Karolina RJ
2015-08-25 19:34:38

hehehe :D nasze z pewnością byly ze słoika :D

Edyta Gruszka
2015-08-25 19:19:09

Jadłam i głowiłam się co to jest ;-)

1
Ronald Torebko
2015-08-25 19:24:22

Sprzedając dolmades powinni spłacić swoje zadłużenie

1
Elżbieta Kaffler
2015-08-25 19:59:02

To trzeba tam częściej jeżdzić aby kupować te pyszności i dać im szansę...Ronald Torebko....:-)

1
Włodzimierz Gierat
2015-08-26 07:52:04

J E S Z S Z E T Y L K O C Z T E R Y D N I

Ola Grzelewska
2015-08-26 09:55:50

Moje ulubione :-D

Rena Rena Kacprowicz
2015-08-26 21:27:57

Są pyszne

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153121671227551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dakos

Dakos

Dakosy zwane także koukouvayia to jedno z najbardziej popularnych meze na Krecie. Niektórzy twierdzą, że to taka grecka bruschetta. Jest to prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna.

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia to dość pracochłonne danie wyglądem zbliżone do pierożków. Podobnie jak one mogą zawierać różnego rodzaju nadzienie, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Jednak w przeciwieństwie do pierogów kalitsounia są krótko smażone w głębokim oleju albo pieczone w piekarniku.

FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

Feta z pieca to znakomity sposób na szybkie i bardzo smaczne danie, które przypadnie do gustu fetożercom i wielbicielom greckiej kuchni. Bezwzględnym warunkiem powodzenia jest wykorzystanie oryginalnej greckiej fety a nie polskiego zamiennika, który z prawdziwą fetą nie ma nic wspólnego. Podobnie jak w przypadku innych potraw jest kilka sposobów na przygotowanie fety z pieca. Jeśli danie ma spełnić zadanie przekąski wystarczy nam jedno opakowanie fety na 2 osoby.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera