Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. To pyszna sałatka albo jak wolicie dip lub pasta o grubszej strukturze, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo. Melitzanosalata może być dodatkiem do dań, ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się w zestawie z chlebem na kolację albo jako klasyczne meze. Mimo że nie wygląda zbyt efektownie i dekoracyjnie, to smakuje naprawdę wyśmienicie. Co ważne jest prosta w przygotowaniu. Warto ją zrobić właśnie latem lub wczesną jesienią, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.
Bakłażany, mimo że są główną bazą melitzanosalaty, to nie są jedynym składnikiem tego dania. Dopiero w połączeniu z innymi warzywami i ziołami oraz doprawione oliwą i cytryną zamieniają się w pyszne danie. Smak melitzanosalaty można wzbogacić dodając czosnek, który zaostrzy jej smak. Nie dawajmy go jednak zbyt dużo aby nie zdominował on smaku pozostałych składników. Niektórzy Grecy dodają także grecki jogurt. My jednak zostajemy przy wersji podstawowej.
1. Przygotowanie melitzanosalaty zaczynamy od zgrillowania całych bakłażanów na ruszcie lub upieczenia ich w piekarniku. Jeśli bakłażany będziecie piec w piekarniku to najlepiej jest umieścić je w naczyniu do pieczenia i nie przykrywać. Następnie należy piec je w temperaturze 190 stopni przez około 45-50 minut.
2. Po wyjęciu upieczonych bakłażanów z piekarnika, studzimy je i wyjmujemy z wnętrza ostrożnie cały miąższ, a skórę wyrzucamy. Jeśli warzywo tego wymaga to odsączamy je z nadmiaru soku i następnie drobno kroimy nożem. Całość przekładamy do miseczki.
3. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek, paprykę oraz posiekane zioła: natkę i miętę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli bakłażany piekliście w piekarniku, a nie na grillu, to lekko dymny smak można uzyskać dodając sól wędzoną zamiast zwykłej.
4. W słoiku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, można dodać też odrobinę soli. Powstały sos wlewamy do miski z wcześniej przygotowanymi składnikami i dokładnie mieszamy.
5. Melitzanosalatę można jeść od razu po przygotowaniu, dobrze będzie też smakowała lekko schłodzona.
Καλή όρεξη!
Obłędna w smaku, wesoła zieloniutka, ciesząca oko pasta z młodego bobu to jedno z prostych i szybkich w przygotowaniu meze
Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.
Kuchnia grecka pokazuje że bób który jest znany również w naszym kraju, nie musi być tylko sezonowym składnikiem dań. W suszonej postaci, która jest praktycznie niedostępna w naszych sklepach, jest składnikiem ciekawych dań. Dziś proponujemy Wam jedno z nich, czyli pastę z suszonego bobu.
Komentarze
komentarz z
Super! Na pewno sprawdzę ten przepis
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155480917542551,926934892814109