Melitzanosalata - sałatka z bakłażanów

melitzanosalata

Składniki

  • 2 niewielkie bakłażany
  • 1 mała cebula, najlepiej czerwona
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilkanaście posiekanych listków świeżej mięty
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 ml oliwy
  • 20 ml świeżego soku z cytryny
  • sól, pieprz

Μελιτζανοσαλάτα

Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. To pyszna sałatka albo jak wolicie dip lub pasta o grubszej strukturze, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo. Melitzanosalata może być dodatkiem do dań, ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się w zestawie z chlebem na kolację albo jako klasyczne meze. Mimo że nie wygląda zbyt efektownie i dekoracyjnie, to smakuje naprawdę wyśmienicie. Co ważne jest prosta w przygotowaniu. Warto ją zrobić właśnie latem lub wczesną jesienią, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.

Bakłażany, mimo że są główną bazą melitzanosalaty, to nie są jedynym składnikiem tego dania. Dopiero w połączeniu z innymi warzywami i ziołami oraz doprawione oliwą i cytryną zamieniają się w pyszne danie. Smak melitzanosalaty można wzbogacić dodając czosnek, który zaostrzy jej smak. Nie dawajmy go jednak zbyt dużo aby nie zdominował on smaku pozostałych składników. Niektórzy Grecy dodają także grecki jogurt. My jednak zostajemy przy wersji podstawowej.

1. Przygotowanie melitzanosalaty zaczynamy od zgrillowania całych bakłażanów na ruszcie lub upieczenia ich w piekarniku. Jeśli bakłażany będziecie piec w piekarniku to najlepiej jest umieścić je w naczyniu do pieczenia i nie przykrywać. Następnie należy piec je w temperaturze 190 stopni przez około 45-50 minut.

2. Po wyjęciu upieczonych bakłażanów z piekarnika, studzimy je i wyjmujemy z wnętrza ostrożnie cały miąższ, a skórę wyrzucamy. Jeśli warzywo tego wymaga to odsączamy je z nadmiaru soku i następnie drobno kroimy nożem. Całość przekładamy do miseczki.

3. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek, paprykę oraz posiekane zioła: natkę i miętę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli bakłażany piekliście w piekarniku, a nie na grillu, to lekko dymny smak można uzyskać dodając sól wędzoną zamiast zwykłej. 

4. W słoiku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, można dodać też odrobinę soli. Powstały sos wlewamy do miski z wcześniej przygotowanymi składnikami i dokładnie mieszamy.

5. Melitzanosalatę można jeść od razu po przygotowaniu, dobrze będzie też smakowała lekko schłodzona.

Καλή όρεξη!

melitzanosalata

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2018-06-20 22:24:31

Super! Na pewno sprawdzę ten przepis

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155480917542551,926934892814109

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ser saganaki

Ser saganaki

Smażony ser saganaki to jedno z najbardziej popularnych meze, jakie można spotkać w greckich tawernach. To niezwykle smaczna, ale sycąca i słona przekąska. Zamawiając ją w tawernie lub przygotowując samemu trzeba także pamiętać, że jest to prawdziwa bomba kaloryczna.

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Choć na ogół podawany jest do gyrosa w plackach pita, to równie znakomicie sprawdzi się z grillowanymi i smażonymi warzywami czy też jako dodatek do mięs.

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia to dość pracochłonne danie wyglądem zbliżone do pierożków. Podobnie jak one mogą zawierać różnego rodzaju nadzienie, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Jednak w przeciwieństwie do pierogów kalitsounia są krótko smażone w głębokim oleju albo pieczone w piekarniku.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera