Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

melitzanosalata

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 malutka cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • około 50-60 ml oliwy z oliwek
  • sól

Μελιτζανοσαλάτα

Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.

Smak melitzanosalaty można wzbogacić dodając czosnek, który zaostrzy jej smak. Niektórzy Grecy dodają także grecki jogurt. My jednak zostajemy przy wersji podstawowej dodając tylko ząbek czosnku.

1. Przygotowanie melitzanosalaty zaczynamy od upieczenia bakłażana. Przed umieszczeniem go w piekarniku należy nakłuć skórę kilkukrotnie widelcem lub przekroić go wzdłuż na pół. Warzywo pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut.

2. Po lekkim ostudzeniu wydrążamy miąższ ze skóry i wraz z sokiem z cytryny oraz solą miksujemy go w rozdrabniaczu.

3. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, natkę i ponownie miksujemy dodając stopniowo oliwę z oliwek. Pasta powinna być dość gęsta i gładka. W razie potrzeby doprawiamy ją do smaku solą i odrobiną soku z cytryny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, choć zimna też jest bardzo smaczna.

Καλή όρεξη!

melitzanosalata

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Zbigniew Kwiat
Zbigniew Kwiat
2018-06-20 22:24:31

Super! Na pewno sprawdzę ten przepis

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155480917542551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.

FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

Feta z pieca to znakomity sposób na szybkie i bardzo smaczne danie, które przypadnie do gustu fetożercom i wielbicielom greckiej kuchni. Bezwzględnym warunkiem powodzenia jest wykorzystanie oryginalnej greckiej fety a nie polskiego zamiennika, który z prawdziwą fetą nie ma nic wspólnego. Podobnie jak w przypadku innych potraw jest kilka sposobów na przygotowanie fety z pieca. Jeśli danie ma spełnić zadanie przekąski wystarczy nam jedno opakowanie fety na 2 osoby.

Pasta z suszonego bobu

Pasta z suszonego bobu

Kuchnia grecka pokazuje że bób który jest znany również w naszym kraju, nie musi być tylko sezonowym składnikiem dań. W suszonej postaci, która jest praktycznie niedostępna w naszych sklepach, jest składnikiem ciekawych dań. Dziś proponujemy Wam jedno z nich, czyli pastę z suszonego bobu.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Καλή Σαρακοστή ☺
Warto zobaczyć, byliśmy jest pieknie
Piękne miejsce.
Prace wykonane przez Evansa, tak bardzo kontrowersyjne, doprowadziły jednak do tego, że Pałac w Knossos jest najchętniej odwiedzanym zabytkiem na Krecie. Pałac w Zakros czy nawet Fajstos, tak bardzo autentyczne, nie mogą się poszczycić taką popularnością. (...)
Niezapomniane wrażenia
Byłam, widziałam, poczułam moc tego miejsca
Warto zwiedzić.
Nádherná památka byla jsem tam 2x ❤️
gość PiotrWie : Już i na południu jest sporo ludzi - pamiętam puste plaże za Asterousią a w 2019 i w Tris Ekklisies i w Lentas a nawet na plażach Tripiti i Trachoulas było sporo ludzi.A na Serifos czy Kimolos byliśmy sami ewentualnie z jakąś drugą dwójką.
Zostaje mniej oblegane południe , ja pamiętam Kretę z przed 2 dekad i Balos gdzie prawie nie było ludzi :)
Taknpomyślałam, że pewnie trochę zatrzęsło... A wówczas nawet wykonane prace zabezpieczające nie dadzą 100% bezpieczeństwa. Dobrze, że nikt nie ucierpiał
gość PiotrWie : My wybieramy się w maju na Ikarię. Tam czegoś takiego nie będzie jeszcze jakiś czas. Polecam wyspy na którym nie ma lotnisk międzynarodowych - chętni na takie resorty nie uznają podróży z przesiadkami. Np Serifos, Sifnos czy Astipaleę.  
Dobrze, że są miejsca gdzie udało się odsunąć te plany. Typu Plakias , Falassarna
To już nie będzie Kreta dzika i swojska. Będą tłumy i komercja.
Masakra
Pamiętam lekki chłód w porównaniu z upałem sierpniowym poza wąwozem i taką duszącą wilgoć
Ciekawe miejsce. Idąc tam , próbowaliśmy cofnąć czas, wyobrażając sobie wioskę w pełnym rozkwicie…
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera