Melitzanosalata - sałatka z bakłażanów

melitzanosalata

Składniki

  • 2 niewielkie bakłażany
  • 1 mała cebula, najlepiej czerwona
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilkanaście posiekanych listków świeżej mięty
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 ml oliwy
  • 20 ml świeżego soku z cytryny
  • sól, pieprz

Μελιτζανοσαλάτα

Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. To pyszna sałatka albo jak wolicie dip lub pasta o grubszej strukturze, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo. Melitzanosalata może być dodatkiem do dań, ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się w zestawie z chlebem na kolację albo jako klasyczne meze. Mimo że nie wygląda zbyt efektownie i dekoracyjnie, to smakuje naprawdę wyśmienicie. Co ważne jest prosta w przygotowaniu. Warto ją zrobić właśnie latem lub wczesną jesienią, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.

Bakłażany, mimo że są główną bazą melitzanosalaty, to nie są jedynym składnikiem tego dania. Dopiero w połączeniu z innymi warzywami i ziołami oraz doprawione oliwą i cytryną zamieniają się w pyszne danie. Smak melitzanosalaty można wzbogacić dodając czosnek, który zaostrzy jej smak. Nie dawajmy go jednak zbyt dużo aby nie zdominował on smaku pozostałych składników. Niektórzy Grecy dodają także grecki jogurt. My jednak zostajemy przy wersji podstawowej.

1. Przygotowanie melitzanosalaty zaczynamy od zgrillowania całych bakłażanów na ruszcie lub upieczenia ich w piekarniku. Jeśli bakłażany będziecie piec w piekarniku to najlepiej jest umieścić je w naczyniu do pieczenia i nie przykrywać. Następnie należy piec je w temperaturze 190 stopni przez około 45-50 minut.

2. Po wyjęciu upieczonych bakłażanów z piekarnika, studzimy je i wyjmujemy z wnętrza ostrożnie cały miąższ, a skórę wyrzucamy. Jeśli warzywo tego wymaga to odsączamy je z nadmiaru soku i następnie drobno kroimy nożem. Całość przekładamy do miseczki.

3. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek, paprykę oraz posiekane zioła: natkę i miętę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli bakłażany piekliście w piekarniku, a nie na grillu, to lekko dymny smak można uzyskać dodając sól wędzoną zamiast zwykłej. 

4. W słoiku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, można dodać też odrobinę soli. Powstały sos wlewamy do miski z wcześniej przygotowanymi składnikami i dokładnie mieszamy.

5. Melitzanosalatę można jeść od razu po przygotowaniu, dobrze będzie też smakowała lekko schłodzona.

Καλή όρεξη!

melitzanosalata

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2018-06-20 22:24:31

Super! Na pewno sprawdzę ten przepis

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155480917542551,926934892814109

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pasta z młodego bobu

Pasta z młodego bobu

Obłędna w smaku, wesoła zieloniutka, ciesząca oko pasta z młodego bobu to jedno z prostych i szybkich w przygotowaniu meze

Pasta z oliwek

Pasta z oliwek

Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.

Pasta z suszonego bobu

Pasta z suszonego bobu

Kuchnia grecka pokazuje że bób który jest znany również w naszym kraju, nie musi być tylko sezonowym składnikiem dań. W suszonej postaci, która jest praktycznie niedostępna w naszych sklepach, jest składnikiem ciekawych dań. Dziś proponujemy Wam jedno z nich, czyli pastę z suszonego bobu.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec  ...na Majorce czy Cyprze..  Elafonissi Balos Falassarna - tam trzeba dojechać..
Tanie Wakacje w Ciepłych Krajach - all inclusive, last minute i inne  3 razy byłem i zawsze super
 Też mnie denerwują smieci, ale najbardziej podejście do zwierząt.
 9razy byłam na Krecie, jest super, jeździmy na nawigacji po polsku i jeszcze nas nie zawiodła. Pozatym jeżdżą autobusy, co prawda nie zawsze punktualnie, ale przecież na urlopie nigdzie mi się nie spieszy
 mnie denerwuje brak problemów
 Aegean Airlines together with SAS ruined our family. We have all 4 gotten ptsd and anciety
 Wij hebben helemaal geen probleem met Kreta en helemaal niet met de wegbewijzering daar. Trouwens tegenwoordig heb je ook navigatie zo niet dan rij je gewoon op gevoel je komt altijd wel op een mooi plekje uit en je komt vanzelf wel op een weg met wegbewijzering tegen. Maar wat kan het je schelen je hebt vakantie
 Geen problemen ondervonden Komen er al 14 jaar
 Urocze miejsce
gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera