Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.
Smak melitzanosalaty można wzbogacić dodając czosnek, który zaostrzy jej smak. Niektórzy Grecy dodają także grecki jogurt. My jednak zostajemy przy wersji podstawowej dodając tylko ząbek czosnku.
1. Przygotowanie melitzanosalaty zaczynamy od upieczenia bakłażana. Przed umieszczeniem go w piekarniku należy nakłuć skórę kilkukrotnie widelcem lub przekroić go wzdłuż na pół. Warzywo pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut.
2. Po lekkim ostudzeniu wydrążamy miąższ ze skóry i wraz z sokiem z cytryny oraz solą miksujemy go w rozdrabniaczu.
3. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, natkę i ponownie miksujemy dodając stopniowo oliwę z oliwek. Pasta powinna być dość gęsta i gładka. W razie potrzeby doprawiamy ją do smaku solą i odrobiną soku z cytryny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, choć zimna też jest bardzo smaczna.
Καλή όρεξη!
Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.
Feta z pieca to znakomity sposób na szybkie i bardzo smaczne danie, które przypadnie do gustu fetożercom i wielbicielom greckiej kuchni. Bezwzględnym warunkiem powodzenia jest wykorzystanie oryginalnej greckiej fety a nie polskiego zamiennika, który z prawdziwą fetą nie ma nic wspólnego. Podobnie jak w przypadku innych potraw jest kilka sposobów na przygotowanie fety z pieca. Jeśli danie ma spełnić zadanie przekąski wystarczy nam jedno opakowanie fety na 2 osoby.
Kuchnia grecka pokazuje że bób który jest znany również w naszym kraju, nie musi być tylko sezonowym składnikiem dań. W suszonej postaci, która jest praktycznie niedostępna w naszych sklepach, jest składnikiem ciekawych dań. Dziś proponujemy Wam jedno z nich, czyli pastę z suszonego bobu.
Komentarze
komentarz z
Super! Na pewno sprawdzę ten przepis
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155480917542551