Fakes - zupa z soczewicy

fakes

Składniki na garnek 3 l

  • 250-300 g brązowej soczewicy
  • około 40-50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 2 średnie marchewki pokrojone w cienkie półplasterki
  • 1,5l wody
  • 1 szczypta oregano
  • 2 liście laurowe
  • słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub/i pokrojone drobno 2-3 obrane ze skóry pomidory lub zmiksowana puszka pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
  • posiekany koperek
  • feta, oliwki suszone w soli lub cebula (opcjonalnie)

Φακές

Fakes to popularna grecka zupa przygotowywana na bazie soczewicy. Jest ona dość zawiesista i sycąca toteż szczególnie chętnie jest podawana w czasie postu poprzedzającego greckie święta. W naszym klimacie na pewno sprawdzi się w trakcie zimowych i jesiennych miesięcy.

Chociaż przygotowanie fakes jest proste i dość szybkie to jednak kluczowy jest dobór odpowiedniego rodzaju soczewicy. Najlepiej nadaje się do tego celu brązowa, która nie rozpada się podczas gotowania. Inne rodzaje soczewicy niestety rozgotowują się znacznie szybciej. My czasem mieszamy brązową soczewicę z zieloną. Zależy to w zasadzie od tego co mamy w kuchni.

Fakes można przygotować w klasycznej postaci bez dodatku marchewki i pomidorów. Niemniej jednak jeśli chcecie osiągnąć bardziej bogaty smak lepiej dodać te składniki. Na koniec do tej zupy dodaje się także niewielką ilość octu. Najlepiej sprawdzi się ocet winny albo balsamiczny z Krety. Tego ostatniego próżno szukać w naszych rodzimych sklepach, szczęśliwie jednak jest on dostępny w niektórych internetowych odpowiednikach zajmujących się sprowadzaniem greckiej żywności. Oczywiście kreteński ocet balsamiczny będziecie mogli kupicie w czasie pobytu na wyspie. My od jakiegoś czasu dodajemy biały ocet balsamiczny, który jest lżejszy w smaku niż typowy balsamiczny.

Na Krecie do fakes podaje się też fetę albo oliwki suszone w soli. Ten ostatni dodatek znany jest głównie na zachodzie wyspy. Fakes podawana w ten sposób smakuje wyśmienicie. Czasami w tawernach do fakes podaje się też surową cebulę. My jednak zdecydowanie wolimy dodatek fety albo oliwek.

1. Soczewicę wsypujemy do rondla, zalewamy taką ilością zimnej wody aby przykryć ją na wysokość około 3 cm. Gotujemy przez 10 minut, po czym odsączamy na sicie.

2. Garnek wycieramy do sucha i rozgrzewamy w nim oliwę z oliwek. Ilość oliwy to kwestia gustu. Grecy dodają jej sporo, można jednak nieco ograniczyć jej ilość.

Fakes 2019

3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz marchewkę. Warzywa smażymy aż do zeszklenia cebuli, po czym dodajemy soczewicę i zalewamy wodą. Dodajemy przecier oraz/lub pomidory i ewentualnie dopełniamy garnek wodą.

4. Doprawiamy oregano, liśćmi laurowymi, solą, pieprzem. Gotujemy przez około 30 minut aż soczewica zmięknie. W trakcie gotowania dodajemy posiekany koperek, a już po ugotowaniu ocet.

5. Zupę można podawać z fetą, oliwkami suszonymi w soli albo surową słodką cebulą.

Καλή όρεξη!


fakes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.63
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.63 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2017-04-06 05:03:23

W greckim klimacie wszystko jest pyszne!

2
2020-11-16 18:52:35

Jutro ugotuję :-)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-16 18:59:46

Beata Górecka

2020-11-17 08:58:20

Uwielbiam ♥️często gotuję

1
2020-11-17 10:49:12

Magdalena Stępień a gdzie kupujesz soczewice? Pewnie na Krecie

2020-11-17 10:56:05

Olcia Sza haha, niestety nie

2020-11-17 10:56:21

Magdalena Stępień to gdzie?????

2020-11-17 10:56:45

W biedrze

1
2020-11-17 10:57:03

Magdalena Stępień tą w słoiku?

2020-11-17 10:59:10

Ta akurat z Lidl, bardzo dobra

1
2020-11-17 11:43:41

Olcia Sza przepis Ci wysłałam, oliwki też będą pasowały do zupy

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-17 12:11:57

Olcia Sza Z tego co wiemy to brązową soczewicę w Polsce można kupić w sklepach bio, eko itp. albo zielarskich. Natomiast pozostałe rozdaje: czerwoną i zieloną dostaniesz w każdym markecie. Jednak warto poszukać tej brązowej bo z pozostałych rodzajów soczewicy zrobi się breja po dłuższym gotowaniu.

2020-11-17 12:13:50

CRETE - Kreta czerwona smaczna, córka uwielbia, Alicja Szneider wiadomo robi najlepszą ♥️

2020-11-17 12:38:41

CRETE - Kreta dziekuje

2020-11-17 12:39:35

Magdalena Stępień Madziu Twoja Ala to mistrzyni dziekuje za przepis

2020-11-17 12:43:42

Olcia Sza ♥️

2020-11-17 12:44:22

Magdalena Stępień niemoge się doczekac

2020-11-17 12:45:47

Olcia Sza ja też

2020-11-17 18:13:41

Fajny przepis na pewno wypróbuję

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-17 18:27:50

Anna Paprzycka Napisz później czy Ci smakowało jak już zrobisz :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152839090152551,10154414126802551,10156524489267551,10157556065107551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej zupie pomidorowej. Jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest ona zupełnie inna od naszych zup.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Dana Gołowacz: Zaamer jest nieoceniony
gość PiotrWie : Na lotnisku w Chanii są przeprowadzane ankiety z pewną ilością pasażerów i te dane są na ich podstawie. Raz byliśmy proszeni o wzięcie udziału - na kilkadziesiąt startów i lądowań.
Patrycja Kazimieruk Strycharska: Byłam jest cudownie jak większość twierdzę że jeden raz to za mało ale warto chodź nie próżnowałam w zwiedzaniu
Michał Stankiewicz: Skąd te dane? Nas nikt nie pytał o wykształcenie czy o cokolwiek.
Tomasz Lipowski: Od Balos po Vai w 6 lat i wciąż mnie zaskakuje
Lukasz Beata SK: 5 miesięcy , zjeździliśmy własnym domem na 4 kółkach . Kreta jest cudowna
Dana Gołowacz: Od Chanii po Kissamos, Balos I Falasarne po Paleochore i Sougie
Jola Ostraszewska: W zeszlym roku 3x, w sumie 28 dni. Małe apartamenty w kilku miejscach wyspy. Raz tez nocka w samochodzie
Aleksandra PM: Byłam z dziećmi tydzień w czerwcu. Ponieważ to był nasz 2 wspólny pobyt na wyspie, ale mój 5, to Elounda z widokiem (i rejsem) na Spinalongę. Auto na 2 dni. Biuro podróży, hotel ze śniadaniami i kolacjami.
Gosia | crete.pl : Raczej nie, bo Aptera leży przy bocznych drogach.
gość ewawien: Jak dojechac komunikacja miejska? Busem?
gość PiotrWie: Większość hippiesów z Dytiko też się wyprowadziła - nie każdy lubi być oglądany jak małpa w klatce. Gdzie - nie napiszę, zebu znowu nie musieli szukać nowego miejsca na Krecie. Jak ktoś jest bardzo ciekawy - niech sam poszuka.
Maciej Gie: Lentas https://maps.app.goo.gl/4GUkeCY84NawBX6L6
Maria Dziekan: Jeszcze taka ciekawostka: kiedy z Matali pogoniono hippisów, przenieśli się właśnie w okolice Lentas. Raz widzieliśmy gościa w wieku emerytalnym, który nam pasował do tej historii, ale mógł to być po prostu miejscowy luzaczek :)
gość PiotrWie : Bez przesady, oba razy przyjechaliśmy bez rezerwacji i było po kilka opcji do wyboru .
Maria Dziekan: Bardzo lubimy Lentas. Zawsze tam zaglądamy, chociaż trzeba zboczyć ze szlaku. Mamy swoją ulubioną knajpkę, gdzie Maria z mężem codziennie coś ciekawego gotują. Plaża jest malutka, kameralna, jak cała miejscowość. Są tam pensjonaty i malutkie hoteliki, jednak chyba ciężko o miejsca.
gość PiotrWie: To jedno z naszych ulubionych miejsc na Krecie - bez hoteli z tłumem turystów, byliśmy tam w 2014r przez kilkanaście dni, zwiedzając zachodnią część gór Asterousia i w 2017 - zatrzymaliśmy się tam na kilka dni gdy szliśmy z Tris Ekklisies do Matali - wzdłuż morza za górami Asterousia śpiąc głównie na plażach - bo miejscowości są tam oddalone o 2 - 3 dni drogi. Dla nas to jest prawdziwa Kreta.
Barbara Arciszewska: Pięknie, jeszcze tam niedotarłam
Basia Skye: Lentas jest super!
KSI Media - Strony WWW i oprogramowanie dla Biur Podróży: 
Mariola Dudzinska: Τέλεια
Kasia Chrobry: Zaliczona.
gość PiotrWie : W przebiegu górskiej wersji E4 jest mitato Levadi, pomiędzy Askifou a Katsiveli. Warto wiedzieć o tym miejscu bo jest to jedyne miejsce w Górach Białych gdzie jest stale źródło wody - pozostałe źródła wysychają najczęściej w maju, w cysternach też woda potrafi się skończyć późną wiosną. W 2018 spaliśmy w Mitato Levadi w drodze z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
gość PiotrWie: Jest też mitato w przebiegu górskiej wersji E4 - pomiędzy przełęczą Seli i Katsiveli, jest to jedyne miejsce ze stałym źródłem wody w Górach Białych, spaliśmy tam w 2018 idąc z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
Mariusz Fryc: Fakt, najgorsze jakie odwiedziłem. Straszna ciasnota i bajzel wszędzie. Niedostosowane do masy turystów.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera