Fakes - zupa z soczewicy

fakes

Składniki na garnek 3 l

  • 250-300 g brązowej soczewicy
  • około 40-50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 2 średnie marchewki pokrojone w cienkie półplasterki
  • 1,5l wody
  • 1 szczypta oregano
  • 2 liście laurowe
  • słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub/i pokrojone drobno 2-3 obrane ze skóry pomidory lub zmiksowana puszka pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
  • posiekany koperek
  • feta, oliwki suszone w soli lub cebula (opcjonalnie)

Φακές

Fakes to popularna grecka zupa przygotowywana na bazie soczewicy. Jest ona dość zawiesista i sycąca toteż szczególnie chętnie jest podawana w czasie postu poprzedzającego greckie święta. W naszym klimacie na pewno sprawdzi się w trakcie zimowych i jesiennych miesięcy.

Chociaż przygotowanie fakes jest proste i dość szybkie to jednak kluczowy jest dobór odpowiedniego rodzaju soczewicy. Najlepiej nadaje się do tego celu brązowa, która nie rozpada się podczas gotowania. Inne rodzaje soczewicy niestety rozgotowują się znacznie szybciej. My czasem mieszamy brązową soczewicę z zieloną. Zależy to w zasadzie od tego co mamy w kuchni.

Fakes można przygotować w klasycznej postaci bez dodatku marchewki i pomidorów. Niemniej jednak jeśli chcecie osiągnąć bardziej bogaty smak lepiej dodać te składniki. Na koniec do tej zupy dodaje się także niewielką ilość octu. Najlepiej sprawdzi się ocet winny albo balsamiczny z Krety. Tego ostatniego próżno szukać w naszych rodzimych sklepach, szczęśliwie jednak jest on dostępny w niektórych internetowych odpowiednikach zajmujących się sprowadzaniem greckiej żywności. Oczywiście kreteński ocet balsamiczny będziecie mogli kupicie w czasie pobytu na wyspie. My od jakiegoś czasu dodajemy biały ocet balsamiczny, który jest lżejszy w smaku niż typowy balsamiczny.

Na Krecie do fakes podaje się też fetę albo oliwki suszone w soli. Ten ostatni dodatek znany jest głównie na zachodzie wyspy. Fakes podawana w ten sposób smakuje wyśmienicie. Czasami w tawernach do fakes podaje się też surową cebulę. My jednak zdecydowanie wolimy dodatek fety albo oliwek.

1. Soczewicę wsypujemy do rondla, zalewamy taką ilością zimnej wody aby przykryć ją na wysokość około 3 cm. Gotujemy przez 10 minut, po czym odsączamy na sicie.

2. Garnek wycieramy do sucha i rozgrzewamy w nim oliwę z oliwek. Ilość oliwy to kwestia gustu. Grecy dodają jej sporo, można jednak nieco ograniczyć jej ilość.

Fakes 2019

3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz marchewkę. Warzywa smażymy aż do zeszklenia cebuli, po czym dodajemy soczewicę i zalewamy wodą. Dodajemy przecier oraz/lub pomidory i ewentualnie dopełniamy garnek wodą.

4. Doprawiamy oregano, liśćmi laurowymi, solą, pieprzem. Gotujemy przez około 30 minut aż soczewica zmięknie. W trakcie gotowania dodajemy posiekany koperek, a już po ugotowaniu ocet.

5. Zupę można podawać z fetą, oliwkami suszonymi w soli albo surową słodką cebulą.

Καλή όρεξη!


fakes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.63
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.63 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2017-04-06 05:03:23

W greckim klimacie wszystko jest pyszne!

2
2020-11-16 18:52:35

Jutro ugotuję :-)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-16 18:59:46

Beata Górecka

2020-11-17 08:58:20

Uwielbiam ♥️często gotuję

1
2020-11-17 10:49:12

Magdalena Stępień a gdzie kupujesz soczewice? Pewnie na Krecie

2020-11-17 10:56:05

Olcia Sza haha, niestety nie

2020-11-17 10:56:21

Magdalena Stępień to gdzie?????

2020-11-17 10:56:45

W biedrze

1
2020-11-17 10:57:03

Magdalena Stępień tą w słoiku?

2020-11-17 10:59:10

Ta akurat z Lidl, bardzo dobra

1
2020-11-17 11:43:41

Olcia Sza przepis Ci wysłałam, oliwki też będą pasowały do zupy

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-17 12:11:57

Olcia Sza Z tego co wiemy to brązową soczewicę w Polsce można kupić w sklepach bio, eko itp. albo zielarskich. Natomiast pozostałe rozdaje: czerwoną i zieloną dostaniesz w każdym markecie. Jednak warto poszukać tej brązowej bo z pozostałych rodzajów soczewicy zrobi się breja po dłuższym gotowaniu.

2020-11-17 12:13:50

CRETE - Kreta czerwona smaczna, córka uwielbia, Alicja Szneider wiadomo robi najlepszą ♥️

2020-11-17 12:38:41

CRETE - Kreta dziekuje

2020-11-17 12:39:35

Magdalena Stępień Madziu Twoja Ala to mistrzyni dziekuje za przepis

2020-11-17 12:43:42

Olcia Sza ♥️

2020-11-17 12:44:22

Magdalena Stępień niemoge się doczekac

2020-11-17 12:45:47

Olcia Sza ja też

2020-11-17 18:13:41

Fajny przepis na pewno wypróbuję

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-17 18:27:50

Anna Paprzycka Napisz później czy Ci smakowało jak już zrobisz :)

 gość}
gość Często gotuję jest pyszna nauczyłam się będąc w Grecji
2023-03-11 14:54:34

Zupa z soczewicy

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152839090152551,10154414126802551,10156524489267551,10157556065107551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.

Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Pomidorowy sos do spaghetti poprzez dodanie mastyksu nabiera innego smaku. Nie jest to oczywiście tradycyjna potrawa grecka, dodatek modnego ostatnio mastyksu sprawia, że danie to zaliczane jest do kanonu współczesnej kuchni greckiej. Oczywiście aby je przyrządzić niezbędne jest posiadanie kilku kryształków tej żywicy, gdyż bez tego dodatku będzie to zwykły sos pomidorowy.

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej zupie pomidorowej. Jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest ona zupełnie inna od naszych zup.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

To lotnisko to stan umysłu
Lotnisko w Hanii jest o niebo lepsze ,Heraklion to małe piekiełko .
Wspominam koszmarnie, popsute pasy transmisyjne do transportu walizek, galop wokół budynku żeby zdać walizkę ręcznie, gigantyczna kolejka na zewnątrz, w upale, bez wody. W ogole kolejki wszędzie, potem kilka odlotow z jednej bramki, totalny bałagan, tłok, brak miejsca żeby usiąść, nawet na podłodze.
Ma swój urok
Ja się zgadzam to lotnisko nie ogarnia .Jest za małe na tak dużą rzesze turystów . Tylko tam siedzieliśmy w samolocie a byliśmy z 15 do startu z tego samego pasa co inne samoloty. A jak przylecieliśmy to krążyliśmy nad lotniskiem bo też wszyscy na jednym pasie wylądować nie mogli .
Super
Może miałam szczęście, ale zawsze było w porządku.
Ja to się tak czasem zastanawiam, jakich wodotryków oczekuje turysta po lotnisku.. czysty kibel, sprawna obsługa podróżnych, dobry dojazd - także transportem publicznym - i działająca klimatyzacja (w krajach południowych) lub ogrzewanie (na północy) to zupełnie wystarczające udogodnienia.. przecież lotnisko to nie hotel..
Tak, to lotnisko jest zdecydowanie za małe na obecne potrzeby. Byliśmy na nim 8 razy. W tym roku mam wrażenie że liczbę pasażerów można porównać do lotniska Chopina. Co gorsze, nie działa klimatyzacja, ludzie siedzieli na podłodze i wachlowali się gazetami, łazienki są w fatalnym stanie (brak desek, awarie, brak mydła i papieru oraz brak klamki - wzajemnie z inną panią trzymałysmy sobie drzwi).
Od mojego pierwszego pobytu na Krecie jest lepiej, sprawniej idzie odprawa i poprawiły się warunki w hali odlotow
Serio?
Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
Bardzo ładnie
Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
Ładnie to wygląda
Włączajcie ogrzewanie?
Det ved vi godt
To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
A nie mówiłam
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera