Fakes - zupa z soczewicy

fakes

Składniki na garnek 3 l

  • 250-300 g brązowej soczewicy
  • około 40-50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 2 średnie marchewki pokrojone w cienkie półplasterki
  • 1,5l wody
  • 1 szczypta oregano
  • 2 liście laurowe
  • słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub/i pokrojone drobno 2-3 obrane ze skóry pomidory lub zmiksowana puszka pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
  • posiekany koperek
  • feta, oliwki suszone w soli lub cebula (opcjonalnie)

Φακές

Fakes to popularna grecka zupa przygotowywana na bazie soczewicy. Jest ona dość zawiesista i sycąca toteż szczególnie chętnie jest podawana w czasie postu poprzedzającego greckie święta. W naszym klimacie na pewno sprawdzi się w trakcie zimowych i jesiennych miesięcy.

Chociaż przygotowanie fakes jest proste i dość szybkie to jednak kluczowy jest dobór odpowiedniego rodzaju soczewicy. Najlepiej nadaje się do tego celu brązowa, która nie rozpada się podczas gotowania. Inne rodzaje soczewicy niestety rozgotowują się znacznie szybciej. My czasem mieszamy brązową soczewicę z zieloną. Zależy to w zasadzie od tego co mamy w kuchni.

Fakes można przygotować w klasycznej postaci bez dodatku marchewki i pomidorów. Niemniej jednak jeśli chcecie osiągnąć bardziej bogaty smak lepiej dodać te składniki. Na koniec do tej zupy dodaje się także niewielką ilość octu. Najlepiej sprawdzi się ocet winny albo balsamiczny z Krety. Tego ostatniego próżno szukać w naszych rodzimych sklepach, szczęśliwie jednak jest on dostępny w niektórych internetowych odpowiednikach zajmujących się sprowadzaniem greckiej żywności. Oczywiście kreteński ocet balsamiczny będziecie mogli kupicie w czasie pobytu na wyspie. My od jakiegoś czasu dodajemy biały ocet balsamiczny, który jest lżejszy w smaku niż typowy balsamiczny.

Na Krecie do fakes podaje się też fetę albo oliwki suszone w soli. Ten ostatni dodatek znany jest głównie na zachodzie wyspy. Fakes podawana w ten sposób smakuje wyśmienicie. Czasami w tawernach do fakes podaje się też surową cebulę. My jednak zdecydowanie wolimy dodatek fety albo oliwek.

1. Soczewicę wsypujemy do rondla, zalewamy taką ilością zimnej wody aby przykryć ją na wysokość około 3 cm. Gotujemy przez 10 minut, po czym odsączamy na sicie.

2. Garnek wycieramy do sucha i rozgrzewamy w nim oliwę z oliwek. Ilość oliwy to kwestia gustu. Grecy dodają jej sporo, można jednak nieco ograniczyć jej ilość.

Fakes 2019

3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz marchewkę. Warzywa smażymy aż do zeszklenia cebuli, po czym dodajemy soczewicę i zalewamy wodą. Dodajemy przecier oraz/lub pomidory i ewentualnie dopełniamy garnek wodą.

4. Doprawiamy oregano, liśćmi laurowymi, solą, pieprzem. Gotujemy przez około 30 minut aż soczewica zmięknie. W trakcie gotowania dodajemy posiekany koperek, a już po ugotowaniu ocet.

5. Zupę można podawać z fetą, oliwkami suszonymi w soli albo surową słodką cebulą.

Καλή όρεξη!


fakes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.63
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.63 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2017-04-06 05:03:23

W greckim klimacie wszystko jest pyszne!

2
2020-11-16 18:52:35

Jutro ugotuję :-)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-16 18:59:46

Beata Górecka

2020-11-17 08:58:20

Uwielbiam ♥️często gotuję

1
2020-11-17 10:49:12

Magdalena Stępień a gdzie kupujesz soczewice? Pewnie na Krecie

2020-11-17 10:56:05

Olcia Sza haha, niestety nie

2020-11-17 10:56:21

Magdalena Stępień to gdzie?????

2020-11-17 10:56:45

W biedrze

1
2020-11-17 10:57:03

Magdalena Stępień tą w słoiku?

2020-11-17 10:59:10

Ta akurat z Lidl, bardzo dobra

1
2020-11-17 11:43:41

Olcia Sza przepis Ci wysłałam, oliwki też będą pasowały do zupy

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-17 12:11:57

Olcia Sza Z tego co wiemy to brązową soczewicę w Polsce można kupić w sklepach bio, eko itp. albo zielarskich. Natomiast pozostałe rozdaje: czerwoną i zieloną dostaniesz w każdym markecie. Jednak warto poszukać tej brązowej bo z pozostałych rodzajów soczewicy zrobi się breja po dłuższym gotowaniu.

2020-11-17 12:13:50

CRETE - Kreta czerwona smaczna, córka uwielbia, Alicja Szneider wiadomo robi najlepszą ♥️

2020-11-17 12:38:41

CRETE - Kreta dziekuje

2020-11-17 12:39:35

Magdalena Stępień Madziu Twoja Ala to mistrzyni dziekuje za przepis

2020-11-17 12:43:42

Olcia Sza ♥️

2020-11-17 12:44:22

Magdalena Stępień niemoge się doczekac

2020-11-17 12:45:47

Olcia Sza ja też

2020-11-17 18:13:41

Fajny przepis na pewno wypróbuję

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-17 18:27:50

Anna Paprzycka Napisz później czy Ci smakowało jak już zrobisz :)

 gość}
gość Często gotuję jest pyszna nauczyłam się będąc w Grecji
2023-03-11 14:54:34

Zupa z soczewicy

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152839090152551,10154414126802551,10156524489267551,10157556065107551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej zupie pomidorowej. Jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest ona zupełnie inna od naszych zup.

Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Pomidorowy sos do spaghetti poprzez dodanie mastyksu nabiera innego smaku. Nie jest to oczywiście tradycyjna potrawa grecka, dodatek modnego ostatnio mastyksu sprawia, że danie to zaliczane jest do kanonu współczesnej kuchni greckiej. Oczywiście aby je przyrządzić niezbędne jest posiadanie kilku kryształków tej żywicy, gdyż bez tego dodatku będzie to zwykły sos pomidorowy.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek
 Byliśmy we wtorek. Na szczęście się udało przed zmianą pogody. Pierwszy raz przylecieliśmy na Kretę właśnie po to, żeby przejść ten wąwóz. To było we wrześniu 2015r. Też po intensywnych opadach był zamknięty. Przeszliśmy w ostatni dzień przed powrotem do Polski. Ale niestety różnie to może być
gość PiotrWie  Na Schinoussie w sobotę po południu i w nocy podał deszcz, rano w niedzielę stół na tarasie był żółto-brązowy zamiast biały 
gość dodekanezowiec  Żeby nie było "tylko narzekania" wczoraj widziałem ofertę biura podróży lot na Santorini z pobytem w hotelu *** śnaidanie tydzień 25.5.-1.6. (z powrotem rano na wybory :) - 1.000 zł od osoby - taki lat - cena podobna do promu Kreta - Santorini :)  I to nie jakieś szemrane biuro a jedno z TOP3 czy TOP5 
gość PiotrWie  Na Koufonissi było na tyle słabo odczuwalne że my przespaliśmy. A droga z Myrtos do Tertsy to rzeczywiście masakra - wyryta w klifie, głazy zwisające nad drogą, w 2019 próbowała nas tam zabić koza zrzucając głaz tuż przed samochód, na szczęście przeleciał przez drogę bo pomimo niewielkiej prędkości chyba bym nie wyhamował.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera