Fakes - zupa z soczewicy

fakes

Składniki na garnek 3 l

  • 250-300 g brązowej soczewicy
  • około 40-50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 2 średnie marchewki pokrojone w cienkie półplasterki
  • 1,5l wody
  • 1 szczypta oregano
  • 2 liście laurowe
  • słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub/i pokrojone drobno 2-3 obrane ze skóry pomidory lub zmiksowana puszka pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
  • posiekany koperek
  • feta, oliwki suszone w soli lub cebula (opcjonalnie)

Φακές

Fakes to popularna grecka zupa przygotowywana na bazie soczewicy. Jest ona dość zawiesista i sycąca toteż szczególnie chętnie jest podawana w czasie postu poprzedzającego greckie święta. W naszym klimacie na pewno sprawdzi się w trakcie zimowych i jesiennych miesięcy.

Chociaż przygotowanie fakes jest proste i dość szybkie to jednak kluczowy jest dobór odpowiedniego rodzaju soczewicy. Najlepiej nadaje się do tego celu brązowa, która nie rozpada się podczas gotowania. Inne rodzaje soczewicy niestety rozgotowują się znacznie szybciej. My czasem mieszamy brązową soczewicę z zieloną. Zależy to w zasadzie od tego co mamy w kuchni.

Fakes można przygotować w klasycznej postaci bez dodatku marchewki i pomidorów. Niemniej jednak jeśli chcecie osiągnąć bardziej bogaty smak lepiej dodać te składniki. Na koniec do tej zupy dodaje się także niewielką ilość octu. Najlepiej sprawdzi się ocet winny albo balsamiczny z Krety. Tego ostatniego próżno szukać w naszych rodzimych sklepach, szczęśliwie jednak jest on dostępny w niektórych internetowych odpowiednikach zajmujących się sprowadzaniem greckiej żywności. Oczywiście kreteński ocet balsamiczny będziecie mogli kupicie w czasie pobytu na wyspie. My od jakiegoś czasu dodajemy biały ocet balsamiczny, który jest lżejszy w smaku niż typowy balsamiczny.

Na Krecie do fakes podaje się też fetę albo oliwki suszone w soli. Ten ostatni dodatek znany jest głównie na zachodzie wyspy. Fakes podawana w ten sposób smakuje wyśmienicie. Czasami w tawernach do fakes podaje się też surową cebulę. My jednak zdecydowanie wolimy dodatek fety albo oliwek.

1. Soczewicę wsypujemy do rondla, zalewamy taką ilością zimnej wody aby przykryć ją na wysokość około 3 cm. Gotujemy przez 10 minut, po czym odsączamy na sicie.

2. Garnek wycieramy do sucha i rozgrzewamy w nim oliwę z oliwek. Ilość oliwy to kwestia gustu. Grecy dodają jej sporo, można jednak nieco ograniczyć jej ilość.

Fakes 2019

3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz marchewkę. Warzywa smażymy aż do zeszklenia cebuli, po czym dodajemy soczewicę i zalewamy wodą. Dodajemy przecier oraz/lub pomidory i ewentualnie dopełniamy garnek wodą.

4. Doprawiamy oregano, liśćmi laurowymi, solą, pieprzem. Gotujemy przez około 30 minut aż soczewica zmięknie. W trakcie gotowania dodajemy posiekany koperek, a już po ugotowaniu ocet.

5. Zupę można podawać z fetą, oliwkami suszonymi w soli albo surową słodką cebulą.

Καλή όρεξη!


fakes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.63
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.63 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2017-04-06 05:03:23

W greckim klimacie wszystko jest pyszne!

2
2020-11-16 18:52:35

Jutro ugotuję :-)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-16 18:59:46

Beata Górecka

2020-11-17 08:58:20

Uwielbiam ♥️często gotuję

1
2020-11-17 10:49:12

Magdalena Stępień a gdzie kupujesz soczewice? Pewnie na Krecie

2020-11-17 10:56:05

Olcia Sza haha, niestety nie

2020-11-17 10:56:21

Magdalena Stępień to gdzie?????

2020-11-17 10:56:45

W biedrze

1
2020-11-17 10:57:03

Magdalena Stępień tą w słoiku?

2020-11-17 10:59:10

Ta akurat z Lidl, bardzo dobra

1
2020-11-17 11:43:41

Olcia Sza przepis Ci wysłałam, oliwki też będą pasowały do zupy

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-17 12:11:57

Olcia Sza Z tego co wiemy to brązową soczewicę w Polsce można kupić w sklepach bio, eko itp. albo zielarskich. Natomiast pozostałe rozdaje: czerwoną i zieloną dostaniesz w każdym markecie. Jednak warto poszukać tej brązowej bo z pozostałych rodzajów soczewicy zrobi się breja po dłuższym gotowaniu.

2020-11-17 12:13:50

CRETE - Kreta czerwona smaczna, córka uwielbia, Alicja Szneider wiadomo robi najlepszą ♥️

2020-11-17 12:38:41

CRETE - Kreta dziekuje

2020-11-17 12:39:35

Magdalena Stępień Madziu Twoja Ala to mistrzyni dziekuje za przepis

2020-11-17 12:43:42

Olcia Sza ♥️

2020-11-17 12:44:22

Magdalena Stępień niemoge się doczekac

2020-11-17 12:45:47

Olcia Sza ja też

2020-11-17 18:13:41

Fajny przepis na pewno wypróbuję

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-11-17 18:27:50

Anna Paprzycka Napisz później czy Ci smakowało jak już zrobisz :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152839090152551,10154414126802551,10156524489267551,10157556065107551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej zupie pomidorowej. Jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest ona zupełnie inna od naszych zup.

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Czy ktoś jutro jedzie przez lub z Rethymno samochodem i ma 2 wolne miejsca?
Wygląda na to że jutro jest otwarte ☺️
My też jutro się wybieramy i czekamy na info
Dzień dobry, czy jutro 24.09 wąwóz będzie otwarty? Z góry dziękuję :)
Gosia | crete.pl : Kurs ten jest w najnowszym rozkładzie jazdy KTELa, ale to trzeba śledzić na bieżąco. Gdyby zdarzyło się tak że z jakiegoś powodu zamkną Samarię to połączenie KTEL też zawieszą.
gość Kk: Czy po 26 09. nadal będzie możliwy przejazd  z Sougia do Omalos o 18:15 autobusem KTEL?
Gosia | crete.pl : Dzień dobry, bardzo żałuję ale nie mam takiej możliwości pośredniczenia w wynajęciu domu. Ale jeśli szuka Pan czegoś w prawdziwym kreteńskim stylu to takie miejsca są już chyba tylko w górach. W okolicach morza na ogół są apartamenty "turystyczne". (...)
Też widziałam, teraz początek września.... piękny
Też mieliśmy przyjemność spotkać :)
Też widzieliśmy go z całą rodziną i mamy nagranie ❤️
Kasia Hopa zobacz
Byłam, widziałam
Lepiej dla niego żeby tak ludziom nie ufal ,niestety
gość Wojtek: Witam, Pani Małgorzato, czy może Pani pomóc w wynajęciu domu, apartamentu w spokojnym, prawdziwie "Kreteńskim" miejscu, chętnie ze śniadaniami,  będziemy z żoną 3-10.2021, mamy już wynajęte auto.
Gosia | crete.pl : Nawet z odprawami wychodziło to korzystnie czasowo szczególnie w porównaniu do promów. Czas przeszły bo to news z 2016 roku.....
gość asia: Wszystko ok, niby krótsza podróż, ale czy ktoś doliczył czas na odprawę biletową, kontrolę bezpieczeństwa itp? 
Gosia | crete.pl : Podobno jest możliwość kupienia biletów okresowych ale nie znamy szczegółów. Z rozkładu jazdy autobusów miejskich wynika do Ammoudary dojedziesz linią 06.
Przeżyłam takie lądowanie i takowyż start . Wrażenie niesamowite!
Widok ze startu na pożegnanie Krety
10tego to zobaczę :)
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera