Suszone zioła pochodzące z Krety, które opisywaliśmy Wam niedawno, to jeden ze sztandarowych lokalnych produktów. Niestety pomijając już aspekt ich wysokiej jakości oraz niesamowitego aromatu warto zauważyć, że ich zbieranie ma również negatywny wpływ na florę Krety. Dotychczas wiele osób zajmujących się wytwarzaniem suszonych ziół robiło to w sposób zdecydowanie zbyt intensywny i pozbawiony umiaru. Niejednokrotnie ilości zebranych ziół były zdecydowanie zbyt duże w stosunku do osobistych potrzeb. Sytuacja może się jednak zmienić, gdyż wraz z początkiem tego roku w życie weszły przepisy regulujące zbieranie ziół aromatycznych na Krecie.
Obowiązujące regulacje prawne wprowadzają ograniczenia maksymalnej wagi suszonych roślin zebranych przez pojedynczą osobę. Dyrektywa (D.A.D. ΒΛ45ΟΡ1Θ-ΥΡ9) wydana przez Urząd Leśnictwa i ważna do 2018 roku określa tę wartość jako 500 gr suszu na użytek indywidualny. Takie ograniczenia mają przede wszystkim przeciwdziałać nadmiernej eksploatacji naturalnej roślinności, która już obecnie w wielu miejscach jest zdecydowanie zbyt mocno przetrzebiona.
Pani Polymnia Sklavaki (Πολύμνια Σκλαβάκη), Dyrektorka Lasów Chania, już obecnie zauważa wiele pozytywnych aspektów wynikających z działania obowiązujących przepisów. Jednym z nich jest to, że mimo ogólnej niechęci Kreteńczyków wobec wszelkiego rodzaju regulacji prawnych oraz narzucanych graniczeń, wiele osób zgłasza się jednak celem uzyskania stosownych zezwoleń. Oczywiście zbieranie roślin jest możliwe tylko i wyłącznie poza obszarami chronionymi (np. Natura 2000). Do rejestracji zgłaszane są również rolnicze uprawy, z których pozyskiwane są suszone zioła (w takich przypadkach ograniczenia wielkości zbiorów nie obowiązują).
Mimo tego, że jesteśmy gorącymi fanami kreteńskich ziół, to jednocześnie jesteśmy również gorącymi orędownikami jak największej ochrony obszarów, gdzie występują one w sposób naturalny. Tylko racjonalny sposób zbierania daje gwarancję, że w kolejnych latach będziemy mogli cieszyć się ich smakami oraz aromatami. Warto również pamiętać, że zioła to nie tylko susz stosowany w kuchni i medycynie, a również tak cenione unikalne kreteńskie miody (mnp. tymiankowy).
Jeśli zainteresowała Was ta tematyka i chcielibyście zapoznać się ze szczegółami tej regulacji to proponujemy Wam zapoznanie się z jej treścią, która (w języku greckim) jest dostępna pod poniższym adresem:
https://diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ45ΟΡ1Θ-ΥΡ9
Więcej informacji na ten temat znajdziecie również w tym artykule:
http://www.haniotika-nea.gr/kalliergia-votanon/
O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi. Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób?
Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.
Czystek należy do grupy roślin, które czasem bywają również zwane skalnymi różami. Zazwyczaj to niewielkie zimozielone krzewy, które w okresie kwitnienia są intensywnie pokryte kwiatami. Obszar występowania tych roślin to południowa część Europy, charakteryzująca się umiarkowanym klimatem - głównie obszar basenu morza Śródziemnego oraz Czarnego. Wiele spośród 120 gatunków tych roślin spotykanych jest również na obszarze obu Ameryk.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz