Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

Składniki

  • 500 g suszonej dużej fasoli
  • 1 spora cebula
  • 5-6 dużych pomidorów lub odpowiednia ilość mniejszych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • pół filiżanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • liście laurowe
  • pół łyżeczki cukru

Γίγαντες πλακί

Gigantes plaki to popularne greckie danie, którego głównym składnikiem jest duża fasola zapiekana w pomidorowo-warzywnym sosie. Być może niektórzy z Was podczas swoich wakacji mieli już okazję spróbować tego pysznego i sycącego dania. Jeśli nie to warto przygotować je w domu. Powinno ono przypaść do gustu także wegetarianom, bo warzywa przygotowywane według greckich receptur są pełne smaku i bardzo aromatyczne.

Przygotowując Gigantes plaki trzeba pamiętać o długim czasie przyrządzania, gdyż podstawowy składnik, czyli fasola wymaga namoczenia a następnie ugotowania. Jednak sam przepis jest dość prosty w przygotowaniu, a składniki ogólnodostępne. Danie dobrze znosi odgrzewanie, co więcej odstawione na dzień nawet jeszcze zyskuje na smaku. Możecie to wykorzystać sporządzając odpowiednio większą porcję Gigantes Plaki.

Część Greków przygotowując sos najpierw podgotowując jego składniki w garnku, my do tej pory też tak robiliśmy. Ostatnio jednak podpatrzyliśmy u Greczynki nieco inny sposób jego przygotowania i efekt końcowy wydaje nam się o wiele lepszy.

1. Suszoną fasolę zalewamy zimną osoloną wodą i pozostawiamy do namoczenia na około 10 godzin. Następnie odsączamy fasolę z wody, płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy zimną osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, po czym powtarzamy czynności zalewając ponownie odsączoną fasolę dużą ilością zimnej wody. Tym razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut.

2. W czasie gdy gotuje się fasola przygotowujemy warzywa: marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, łodygi selera kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy bardzo drobno albo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach odrzucając skórę i dolewamy około 1/2 filiżanki oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem po czym dokładnie mieszamy.

Gigantes plaki - składniki

3. Po ugotowaniu fasoli odcedzamy ją i przekładamy do dość dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy do niego pokrojoną wcześniej marchew, seler, cebulę i mieszamy. Całość zalewamy startymi wcześniej pomidorami, wkładamy 2 liście laurowe i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na niektórych wyspach greckich danie to jest polewane małą ilością miodu. Na koniec całość dopełniamy maksymalną ilością wody.

4. Gigantes plaki pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez przynajmniej godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy fasola jest miękka oraz czy pozostałe warzywa także są upieczone. Jeśli ich stan wymaga jeszcze dłuższego pieczenia to pozostawiamy je w piekarniku na dalsze 15-20 minut (warto regularnie kontrolować ich miękkość i sprawdzać ilość wody, gdyż fasola nie powinna wyschnąć).


Gigantes Plaki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.59
Liczba ocen: 11
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.59 na 5 (0) liczba ocen 11
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152766187612551,10153246786882551,10154305606902551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów.

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Kolokithopita to w Polsce mniej znany sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita w smaku jest bardzo subtelna i delikatna, więc połączenie jej np. z sosem tzatziki spowoduje, że czosnek zawarty w sosie zdominuje jej walory smakowe.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Oczywiście że da się przejść w 1 dzień ale po co??? Warto się pokąpać na Domacie i Sedonii, obejrzeć widoki idąc siga-siga. Ale co kto lubi. Cieszę się że poprawili oznaczenia - przy pierwszej próbie naszego przejścia były tylko tyczki co spory kawałek, przy drugiej też pojawiły się w niewielkich ilościach znaki E4. Za trzecim razem były już żółto - czarne oznakowania - był znaczny postęp. (...)
gość Mateus: Hmm ja mam odmienne zdanie, zaznaczę, że nie jestem bardzo doświadczonym górskim turystą, ale amatorsko uprawiający sporty wytrzymałościowe. Trasę Agia Roumelii - Sougia pokonaliśmy 2 razy, w 2014 i 2020, trasa bardzo dobrze oznaczona, problem w sumie mieliśmy tylko przy plaży Domata, za bardzo zakombinowaliśmy i poszliśmy górą zamiast plażą.Trasa pokonana 2 razy z całym bagażem na 2 tyg z namiotem itp. (...)
gość PiotrWie: Jak powiększysz do pełnego ekranu na You Tube to wszystkie są podpisane. Ta akurat to Konnos Beach - pierwsza plaża na zachód od Matali. cały film idzie po kolei od plaży Kokkinos Pirgos na wschód aż do plaży Sidonia - pominięte są tylko te które wymieniłem w pierwszym poście i kilka malutkich plaż dostępnych tylko łodzią.
Gosia | crete.pl : Kommos. Po drugiej stronie widocznej skały jest Matala.
gość joy: Podpowiedzcie proszę jaka to palża na filmie w 1min i 26 s.?
gość PiotrWie: Przejście z Tris Ekklisies do Kalamaki jest spokojne - nie ma tam jakiś dużych trudności, wystarczy zabrać ze sobą matę i najmniejszy możliwy śpiwór ( my używamy 600 gramowych, naprawdę małych po kompresji) i można iść - przez dwa tygodnie siga-siga. (...)
Piotrek | www.crete.pl : Cześć Piotrze, wiedzieliśmy, że kto jak kto, ale Ty na pewno dodasz jakiś komentarz do tego filmu :). My zgodnie razem uznaliśmy z Gosią, że to jest rejon do którego musimy jeszcze wrócić. Między innymi właśnie dla tego spokoju i tych ciekawych miejsc :)
gość PiotrWie: Ponieważ w 2014 spędziliśmy 10 dni w Lentas, w 2015 w Tsoutsouras zwiedzając okoliczne wąwozy i plaże a w 2017 przeszliśmy z Tris Ekklisies do Kalamaki więc byliśmy na każdej z tych plaż a na części z nich spaliśmy. (...)
Grażyna Ada: Wąwozu rewelacja. Miałam przyjemność przejść
gość Pan Paweł: A jak wygląda obecnie sytuacja z maseczkami w Chanii? W sensie, co oznacza " na zewnątrz" ?  Na ulicy, na plaży, w parkach i prywatnych ogródkach też trzeba nosić? I jak to wygląda w praktyce? Jakieś info pewne?
Majkel Dablju: A jak wygląda sytuacja w rejonie Heraklionu? Jakieś podtopienia? Drogi całe (pytam pod kątem zwiedzania potem wyspy autem)?? Za 4 dni wylot (Heraklion), a tu taka historia
Matylda Wacek: Rethymno spokojne ale dzis o 19ej tzn. wczoraj ☺️podobno bylo trzęsienie ziemi. Nic nie odczuliśmy.
Artur Nowak: Na razie w okolicach Chani jest spokój. Jak się zmieni pogoda dam Wam znać
Anna Motz: Andreas Hammer alles okay bei Dir du bist doch auf Kreta
Ula Urbaś Krawczyk: Aneta Dukat zobacz
Gosia | crete.pl : Czyli tajemnica wyjaśniona :) Z Grecji można przywieźć mnóstwo dobrych inspiracji kulinarnych. Grecka kuchnia jest obłędnie smaczna choć czasem może nie tak dekoracyjna, ale to wynika z historii poszczególnych miejsc. Jednak aby poznać prawdziwe smaki trzeba odpuścić sobie hotelowe wyżywienie oraz jedzenie w tawernach w miejscowościach turystycznych. My uważamy że w takich miejscach po prostu nie ma prawdziwej greckiej kuchni. (...)
gość Lockys: Zastanawiałem się od pewnego czasu skąd pojawił się ten jakże prosty i pyszny przepis w naszym domu rodzinnym, który mama uskutecznia od kilku lat. Zachęcony artykułem podpytałem i eureka! Po wczasach na Santorini rodzice zakochali się w lokalnej greckiej kuchni i stąd właśnie na stole często gościły te pyszne placuszki z cukinią. (...)
Dana Gołowacz: Uwielbiam
gość PiotrWie: Wyjazd samodzielny według mnie jest jedyną słuszną opcją. Jak ominiesz trzy główne hotelowiska - Hersoniss- Malię, Georgiopoulis i Platanias- Aghia Marina oraz najbliższe okolice dużych miast to będzie pusto na plażach. Ceny są jak w zeszłym roku - nie zauważyłem żeby ktoś podniósł, raczej odnosimy wrażenie niewielkiego spadku. (...)
Dorota Kuśmirek: Marcin Kuśmirek !
Agnieszka Jankowska: Halkidiki jednak się pisze?
gość PiotrWie: Jest super. Pogoda trochę nudna - pod 30 w dzień, 20 w nocy, spać się da tylko pod prześcieradłem, w górach na szlaku przez cały dzień spotykasz kilka osób, w morzu woda ciepła, na plaży niewiele osób - proszę o taką "karę" przez cały rok
Robert Materatz: Dzisiaj na śniadanie żona zrobiła z fetą.Petarda
gość Grek:  "Da się wytrzymać" " Nie jest źle" Czy Wy jesteście tam za karę...?
Artur Nowak: Jestem na miejscu. Nie jest źle. Kontrola na lotnisku to taka Grecka ściema. Pozdrawiam
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera