Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Κολοκυθοπιτα με κιτρινη κολοκυθα

Dynia zapiekana w cieście filo

Składniki

  • pół opakowania ciasta filo
  • około 850-900 g wydrążonej dyni
  • 2 cebule
  • 200 g fety
  • 100 g żółtego sera kefalograwiera lub podobnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty
  • 1-1,5 łyżki semoliny
  • ½ łyżki startej gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

To bardzo smaczne i dość proste danie. Przygotowując je trzeba jednak pamiętać, że dynia wymaga porządnego odciśnięcia soków oraz odparowania. Jeśli tego nie zrobimy potrawa może się nie udać.

Dynia zapiekana w filo jest jednym z tych dań, które zostawione na kilka godzin po upieczeniu zdecydowanie zyskują na smaku. Dlatego warto przygotować większą porcję, która wystarczy na więcej niż jeden obiad. Można ją podawać z greckim jogurtem, ale równie pyszna będzie bez tego dodatku.

1. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, porządnie solimy i zostawiamy na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie mocno odciskamy sok.

2. Cebulę kroimy drobno i na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy startą dynię i smażymy dość długo, aż odparuje z niej większość wody. Gdy dynia rozpadnie się, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Kiedy dynia przestudzi się dodajemy do niej starte sery, miętę, gałkę muszkatołową, ubite jajka oraz semolinę, która wchłonie ewentualny nadmiar wody pozostający w nadzieniu. Farszu już nie solimy, doprawiamy tylko pieprzem.

4. Dno i boki żaroodpornego naczynia wykładamy płatami ciasta filo. Każdy z nich smarujemy oliwą z oliwek. Na spodzie powinno znaleźć się nie mniej niż 6-7 płatów ciasta. Nakładamy na nie nadzienie i zawijamy brzegi ciasta. Na wierzch kładziemy kolejne płaty filo, które tak jak poprzednio posmarowane są oliwą z oliwek.

5. Ważne jest też aby naczynie żaroodporne, którego użyjemy do pieczenia nie było zbyt małe, gdyż zbyt wysoko nałożony farsz będzie wymagał dłuższego pieczenia.

6. Przed wstawieniem do piekarnika można delikatnie naciąć wierzchnie warstwy filo, co ułatwi późniejsze krojenie. Jeśli jednak tego nie zrobicie to nic się nie stanie.


7. Pitę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Filo powinno być po upieczeniu nieco zrumienione.

8. Pita najlepiej smakuje na następny dzień, gdy smaki dokładnie się połączą. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Καλή όρεξη!

Dynia zapiekana w cieście filo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Agnieszka Kasperczak
Agnieszka Kasperczak
2016-02-11 20:16:41

Ciasto filo

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153401011072551,10153982228817551,10154946560432551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Bakłażany z Xinochondros

Bakłażany z Xinochondros

Dziś proponujemy bakłażany duszone z sosie z tym dodatkiem. Zamiast xinochondros można ewentualnie dodać równie popularne trahanas, ale naszym zdaniem wtedy potrawa robi się zbyt mdła i wymaga mocniejszego doprawienia. Według nas Xinochondros pasuje o wiele bardziej do tej potrawy. Zarówno xinochondros jaki i trahanas można oczywiście kupić na Krecie w typowych sklepach spożywczych.

Faszerowana papryka i pomidory

Faszerowana papryka i pomidory

Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. A Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa. Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować.W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Adam Wyspiański : CRETE - Czy wystarczy jeden kod QR dla całej rodziny?? Mam wylot 14 sierpnia do Chania. Lecę z żoną i dwójką dzieci. (...)
Gosia | crete.pl : Generalnie Grecy zalecają korzystanie z masek bawełnianych albo zwykłych chirurgicznych. Te z filtrem są niezbyt dobrze widziane, bo trzeba umieć z nich korzystać, więc Grecy uznali że są zbyt niebezpieczne dla zwykłych użytkowników. W przyłbicach to widzieliśmy tylko obsługę w tawernach. Generalnie za brak masek codziennie wlepiają kary więc lepiej nie ryzykować.
Anna Mielin: Chciał dobrze, przecież pływają stamtąd rzadko, a komuś musiało się to nie spodobać i doniósł komu NIE trzeba...
Karolina H-r: Wczoraj wróciłam ❤️
Daniel Sobieśniewski: Jest pięknie
Adam Chmielnik: Jest pięknie
Marcelina Gnieciak: Wlasnie jestesmy jest pieknie❤
Andrzej Mamak: Czy mieliście robione testy wyrywkowe ? jeżeli tak to jak długo trwało oczekiwanie w hotelu na rezultat ? Drugie pytanie : czy macie jakieś rekomendacje co do rent a car w Heraklionie , jest dużo , w której macie pozytywne doświadczenia ?
Aneta Skraba-Gerber: Pozdrawiam Was serdecznie. Mi już udało się być w te wakacje w Grecji. Akumulatory naladowane. Można pracować.
Iza Napierała: Myśle, ze jak dołożymy lotnisko w Chanii to będziemy w pierwszej trójce.
Maja Szewczyk: Czy były robione jakieś testy po wylądowaniu? Mam zaplanowany wylot na 23 września i nie wiem co robić, rezygnować?
Dorota Ziółkowska: Byłam pierwszy raz na Krecie od 19 lipca do 26 lipca / było fajnie , nie było tłoku wręcz mało turystów, ale właśnie bardzo dużo Polaków i Francuzow
Karolina Spruś: Byłam w lipcu i polecam
Radek Radziszewski: Byliśmy od 3 lipca do 13 lipca. Ciepło tanio pusto. Na Krecie byłem chyba po raz 10 i w tym roku najlepiej było
gość kkckasia: witam, wybieram się na Kretę na początku września i już zaczynam się stresować. najbardziej w zasadzie podróżą.. (...)
Marcin Greszkiewicz: tylko kolo 5tys wlochow? w Falasarnie to prawie tylko wlosi i polacy byli
Adam Wyspiański : Jacek Gola - Czy wystarczył jeden kod QR dla całej rodziny??? Ja mam wylot z Wrocławia jak Wy 14.08. Lecę z żoną i z dwójką dzieci. (...)
Rita Zalińska: Jesteśmy teraz w Sougii. Zauważalne jest, że spora większość turystów to Grecy, czyli turystyka wewnętrzna. Spokojnie można przyjeżdżać, jest bezpiecznie i spokojnie.
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: moja ukochana Kreta
Roy Feuillade: My favourite airport
Anna Baranek: Ciekawe jak Chania
Monika Szulejewska: Brawo My!
Robert Mch: Jak ja uwielbiam to ciasne, oldschoolowe, pachnące starością lotnisko
gość dodekanezowiec: Weź pod uwagę że turystów z Polski przyjeżdża dużo więcej niż z Albanii czy Serbii. Prawdopodobieństwo "strzału" koronawirusem zatem też wzrasta. Jak się człek nie obróci... Co do pytających o przyszły rok - warto wziąć pod uwagę sezonowość COVID-a. Skoro w tym roku najlepiej było w czerwcu i lipcu, też jest to jakaś wskazówka, kiedy jechać.  (...)
gość dodekanezowiec: W Grecji maks. 30 osób... Bo 2 rzędy do przodu, 2 do tyłu - tyle mogą na kwarantannę. Czasem (TUI, najlepsze lasty) ma wybór miejsca w samolocie, za dopłatą, siedzenie w ostatnim rzędzie ogranicza ryzyko :)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera