Na naszej stronie znajdziecie dwie wersje ciasta filo z dynią. Pierwsza wersja to przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. Druga wersja to klasyczna zapiekanka z dyni w cieście filo z dodatkiem serów, na słono.
To bardzo smaczne i dość proste danie. Przygotowując je trzeba jednak pamiętać, że dynia wymaga porządnego odciśnięcia soków oraz odparowania. Jeśli tego nie zrobimy potrawa może się nie udać.
Dynia zapiekana w filo jest jednym z tych dań, które zostawione na kilka godzin po upieczeniu zdecydowanie zyskują na smaku. Dlatego warto przygotować większą porcję, która wystarczy na więcej niż jeden obiad. Można ją podawać z greckim jogurtem, ale równie pyszna będzie bez tego dodatku.
1. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, porządnie solimy i zostawiamy na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie mocno odciskamy sok.
2. Cebulę kroimy drobno i na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy startą dynię i smażymy dość długo, aż odparuje z niej większość wody. Gdy dynia porządnie zmięknie, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Kiedy dynia przestudzi się dodajemy do niej starte sery, miętę, gałkę muszkatołową, ubite jajka oraz semolinę, która wchłonie ewentualny nadmiar wody pozostający w nadzieniu. Farszu już nie solimy, doprawiamy tylko pieprzem.
4. Dno i boki żaroodpornego naczynia wykładamy płatami ciasta filo. Każdy z nich smarujemy oliwą z oliwek. Na spodzie powinno znaleźć się nie mniej niż 6-7 płatów ciasta. Nakładamy na nie nadzienie i zawijamy brzegi ciasta. Na wierzch kładziemy kolejne płaty filo, które tak jak poprzednio posmarowane są oliwą z oliwek.
5. Ważne jest też aby naczynie żaroodporne, którego użyjemy do pieczenia nie było zbyt małe, gdyż zbyt wysoko nałożony farsz będzie wymagał dłuższego pieczenia.
6. Przed wstawieniem do piekarnika można delikatnie naciąć wierzchnie warstwy filo, co ułatwi późniejsze krojenie. Jeśli jednak tego nie zrobicie to nic się nie stanie.
7. Pitę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Filo powinno być po upieczeniu nieco zrumienione.
8. Pita najlepiej smakuje na następny dzień, gdy smaki dokładnie się połączą. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Καλή όρεξη!
Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. Najbardziej znanymi przykładami takich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Współcześnie Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku. Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki.
Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.
Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.
Komentarze
komentarz z
Ciasto filo
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153401011072551,10153982228817551,10154946560432551,10158259769482551