Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Κολοκυθοπιτα με κιτρινη κολοκυθα

Dynia zapiekana w cieście filo

Składniki

  • pół opakowania ciasta filo
  • około 850-900 g wydrążonej dyni
  • 2 cebule
  • 200 g fety
  • 100 g żółtego sera kefalograwiera lub podobnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty
  • 1-1,5 łyżki semoliny
  • ½ łyżki startej gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

To bardzo smaczne i dość proste danie. Przygotowując je trzeba jednak pamiętać, że dynia wymaga porządnego odciśnięcia soków oraz odparowania. Jeśli tego nie zrobimy potrawa może się nie udać.

Dynia zapiekana w filo jest jednym z tych dań, które zostawione na kilka godzin po upieczeniu zdecydowanie zyskują na smaku. Dlatego warto przygotować większą porcję, która wystarczy na więcej niż jeden obiad. Można ją podawać z greckim jogurtem, ale równie pyszna będzie bez tego dodatku.

1. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, porządnie solimy i zostawiamy na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie mocno odciskamy sok.

2. Cebulę kroimy drobno i na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy startą dynię i smażymy dość długo, aż odparuje z niej większość wody. Gdy dynia rozpadnie się, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Kiedy dynia przestudzi się dodajemy do niej starte sery, miętę, gałkę muszkatołową, ubite jajka oraz semolinę, która wchłonie ewentualny nadmiar wody pozostający w nadzieniu. Farszu już nie solimy, doprawiamy tylko pieprzem.

4. Dno i boki żaroodpornego naczynia wykładamy płatami ciasta filo. Każdy z nich smarujemy oliwą z oliwek. Na spodzie powinno znaleźć się nie mniej niż 6-7 płatów ciasta. Nakładamy na nie nadzienie i zawijamy brzegi ciasta. Na wierzch kładziemy kolejne płaty filo, które tak jak poprzednio posmarowane są oliwą z oliwek.

5. Ważne jest też aby naczynie żaroodporne, którego użyjemy do pieczenia nie było zbyt małe, gdyż zbyt wysoko nałożony farsz będzie wymagał dłuższego pieczenia.

6. Przed wstawieniem do piekarnika można delikatnie naciąć wierzchnie warstwy filo, co ułatwi późniejsze krojenie. Jeśli jednak tego nie zrobicie to nic się nie stanie.


7. Pitę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Filo powinno być po upieczeniu nieco zrumienione.

8. Pita najlepiej smakuje na następny dzień, gdy smaki dokładnie się połączą. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Καλή όρεξη!

Dynia zapiekana w cieście filo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Agnieszka Kasperczak
Agnieszka Kasperczak
2016-02-11 20:16:41

Ciasto filo

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153401011072551,10153982228817551,10154946560432551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów.

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Po pobieżnym obejrzeniu tego filmu widzę ze słusznie unikamy tamtych okolic - to Kreta "nie z naszej bajki"
gość dodekanezowiec: Dlategoż jakem Dodekanezowiec - wspomnę, iż lato na Dodekanezie jest dłuższe, a październik słoneczniejszy. Tylko Ierapetra walczy z Rodos jak równy z równym :) Ale Cypr wymiata - 9 godzin słońca w październiku i 7 w listopadzie.  
Czy ktoś jutro jedzie przez lub z Rethymno samochodem i ma 2 wolne miejsca?
gość Kk: Dziękuję bardzo za informację.
Wygląda na to że jutro jest otwarte ☺️
My też jutro się wybieramy i czekamy na info
Dzień dobry, czy jutro 24.09 wąwóz będzie otwarty? Z góry dziękuję :)
Gosia | crete.pl : Kurs ten jest w najnowszym rozkładzie jazdy KTELa, ale to trzeba śledzić na bieżąco. Gdyby zdarzyło się tak że z jakiegoś powodu zamkną Samarię to połączenie KTEL też zawieszą.
gość Kk: Czy po 26 09. nadal będzie możliwy przejazd  z Sougia do Omalos o 18:15 autobusem KTEL?
Gosia | crete.pl : Dzień dobry, bardzo żałuję ale nie mam takiej możliwości pośredniczenia w wynajęciu domu. Ale jeśli szuka Pan czegoś w prawdziwym kreteńskim stylu to takie miejsca są już chyba tylko w górach. W okolicach morza na ogół są apartamenty "turystyczne". (...)
Też widziałam, teraz początek września.... piękny
Też mieliśmy przyjemność spotkać :)
Też widzieliśmy go z całą rodziną i mamy nagranie ❤️
Kasia Hopa zobacz
Byłam, widziałam
Lepiej dla niego żeby tak ludziom nie ufal ,niestety
gość Wojtek: Witam, Pani Małgorzato, czy może Pani pomóc w wynajęciu domu, apartamentu w spokojnym, prawdziwie "Kreteńskim" miejscu, chętnie ze śniadaniami,  będziemy z żoną 3-10.2021, mamy już wynajęte auto.
Gosia | crete.pl : Nawet z odprawami wychodziło to korzystnie czasowo szczególnie w porównaniu do promów. Czas przeszły bo to news z 2016 roku.....
gość asia: Wszystko ok, niby krótsza podróż, ale czy ktoś doliczył czas na odprawę biletową, kontrolę bezpieczeństwa itp? 
Gosia | crete.pl : Podobno jest możliwość kupienia biletów okresowych ale nie znamy szczegółów. Z rozkładu jazdy autobusów miejskich wynika do Ammoudary dojedziesz linią 06.
Przeżyłam takie lądowanie i takowyż start . Wrażenie niesamowite!
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera