Oliwy polifenolowe

Nie bez przyczyny oliwa z oliwek bywa nazywana prawdziwym złotem Krety. Jej jakość oraz parametry zdecydowanie przewyższają to co oferowane jest przez producentów z innych krajów. Rosnąca popularność kuchni śródziemnomorskiej sprawia, że coraz więcej osób chętniej sięga po oliwę, która jest jednym z ważniejszych składników diety inspirowanej południowymi rejonami Europy.

Wraz ze wzrostem zainteresowania oliwą coraz bardziej rośnie również świadomość klientów. Nie dziwi więc, że producenci starają się jak najbardziej wyróżnić spośród konkurencji. Jeden z nich aby zamienić oliwę w prawdziwe złoto dodaje do niej drobinki tego drogocennego kruszcu. Nam jednak zdecydowanie bardziej podoba się postawa tych producentów, którzy największy akcent kładą na jakość. Dziś właśnie chcielibyśmy zaprosić Was do przeczytania naszych wrażeń z degustacji dwóch polifenolowych oliw, które bez wahania można nazwać produktami premium.

Oliwy polifenolowe

Oliwa oliwie nierówna

Ogólnie rzecz biorąc “oliwa z oliwek” to po prostu olej otrzymany z owoców drzewa Olea europaea. Jednak skład oliwy jest uzależniony od wielu czynników mających miejsce na każdym etapie produkcji. Na jakość ostatecznego produktu ma wpływ między innymi odmiana oliwek i stosowane sposoby uprawy, czas i metoda zbiorów, czas transportu między gajem oliwnym i młynem, proces uzyskiwania oliwy oraz czas w jakim on następuje. Jak widać jest mnóstwo zmiennych, które finalnie wpływają na smak, jakość i kolor oliwy. Na końcu każda z nich jest klasyfikowana na podstawie kwasowości oraz zawartości wolnego kwasu oleinowego. Spośród oliwy extra virgin tylko te najlepsze są oznaczane jako polifenolowe.

Oliwy polifenolowe

Zanim opiszemy prezentowane oliwy wyjaśnijmy czym są oliwy polifenolowe, które na naszym rynku są jeszcze stosunkowo mało znanymi produktami. Oliwy określane tym mianem uznawane są w Unii Europejskiej za produkty lecznicze wyróżnione oznaczeniem Health Claim. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 432/2012 zawierają one odpowiednią ilość substancji mających działanie prozdrowotne, w tym w szczególności hydroksytyrozolu i jego pochodnych (np. kompleksu oleuropeiny i tyrozolu).

Wedle tej dyrektywy tylko produkty zawierające więcej niż 5 mg tych substancji w 20 g oliwy mogą używać takiego oznaczenia. Średnia zawartość oleocanthalu w oliwach EVOO (extra vigin olive oil) wynosi 135 mg/kg, a oleaceiny 105 mg/kg. KE wymaga także aby producenci takich oliw informowali swoich klientów o tym, że korzystne działanie występuje w przypadku spożywania co najmniej 20 g tej oliwy dziennie.

Warto zaznaczyć jednak, że uzyskanie tytułu oliwy polifenolowej musi być potwierdzone stosownymi certyfikowanymi analizami chemicznymi, których wyniki jednoznacznie określają zawartość korzystnych substancji.

Działanie polifenoli z oliwy

Wedle badań nawet tak niewielka ilość wpływa korzystnie na ochronę lipidów znajdujących się we krwi przed stresem oksydacyjnym, który jest bardzo niebezpiecznym zjawiskiem. Dochodzi do niego w sytuacjach, w których organizm ma niewystarczającą przewagę przeciwutleniaczy nad utleniaczami. Nadmierna produkcja wolnych rodników powoduje, że organizm nie może poradzić sobie z ich neutralizacją i naprawą wyrządzonych szkód. W długiej perspektywie stres oksydacyjny prowadzi do mutowania się komórek, gdyż nadmiar wolnych rodników uszkadza DNA, błony komórkowe oraz enzymy. W konsekwencji prowadzi on do rozwoju takich chorób jak miażdżyca, rak, choroba Parkinsona, czy też choroba Alzheimera.

Warto zauważyć, że obie opisywane poniżej oliwy zdecydowanie przekraczają te europejskie wymagania. Szczególnie widoczne jest to w przypadku oliwy Bio Green, w której zawartość hydroksytyrozolu i jego pochodnych jest ponad 4,5 raza większa w stosunku do normy narzuconej przez rozporządzenie Komisji Europejskiej.

Oliwa Bio Green oraz Korona

Bio Green OliveOil - organic extra virgin kwasowość 0,23%

Bio Green to niefiltrowana oliwa o bardzo charakterystycznym smaku i zapachu produkowana w 100% z zielonych oliwek odmiany Lianolia. Pozostałości pulpy oliwnej, jakie znajdują się w tym produkcie sprawiają, że ma on delikatnie ciemniejszą barwę w stosunku do innych oliw. Nam, za sprawą wyraźnie wyczuwalnego aromatu “świeżo skoszonej trawy” osobiście produkt Bio Green najbardziej kojarzył się z oliwą Agureleo firmy Physis of Crete. Jak zapewnia producent jego gaj oliwny składa się z drzew posadzonych nawet 400 lat temu, a średnica niektórych wynosi 4-5 metrów.

Oliwa Bio Green na Greckiej Panoramie 2017
Stoisko producenta oliwy Bio Green na Greckiej Panoramie 2017

Oliwa ta jest bardzo aromatyczna i ma wyraźny smak, w którym wyczuwalna jest również delikatna gorycz polifenoli. Osoby mniej obeznane z tego typu oliwami z pewnością może zaskoczyć jej pieprzność i goryczka ujawniające się dopiero przy przełykaniu. Warto mieć to na uwadze, gdyż tego typu kompozycja silnych smaków może nie odpowiadać części osób.

Smak ten oliwa Bio Green zawdzięcza wybitnie wysokiej zawartości polifenoli. W 20 g oliwy zawarte jest aż 23,6 mg hydroksytyrozolu, tyrozolu i jego pochodnych. Oznacza to, że w porównaniu do normy narzuconej przez KE jest ich ponad 4,5 razy więcej.

Poziom oleocanthalu kształtuje się na poziomie 636 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO to 135 mg/kg), a zawartość oleaceiny to 292 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO 105 mg/kg). W kilogramie tej oliwy znajduje się także 372 mg/kg hydroksytyrosolu. Całkowita zawartość fenoli to 1182 mg/kg oliwy. Za tę ekstremalnie wysoką zawartość polifenoli oliwa Bio Green w ubiegłym roku otrzymała złoty medal w konkursie Aristoleo.

Wybitnie wysoka zawartość polifenoli to największy atut przemawiający za oliwą Bio Green. Stosując ją mamy gwarancję wysokiej jakości tego produktu oraz bardzo dużej ilości substancji wpływających korzystnie na zdrowie. Pamiętać należy jedynie, że jej smak jest ostry i zdecydowany, będzie na pewno “podkręcać” smak dań, do których ją dodacie.

Oliwa Korona

Korona to nowy produkt rodziny Asmarianakis z Kritsy na Krecie, która znana jest między innymi z serii swoich oliw sygnowanych marką Physis of Crete. Na wstępie warto zwrócić uwagę na niezwykle estetyczną butelkę, w jakiej sprzedawana jest ta oliwa. Jej design od razu przywodzi na myśl opakowanie drogich wysoko gatunkowych alkoholi. Oliwa Korona ustawiona w takim towarzystwie prezentowałaby się bez najmniejszego wstydu. Jeśli chcecie kogoś ze znajomych lub z rodziny obdarować dosyć wyszukanym greckim prezentem to właśnie ta oliwa może być całkiem dobrym pomysłem.

Oliwa Physis of Crete oraz oliwa polifenolowa Korona
Z lewej strony doskonale znana oliwa Physis of Crete 0.2 a z prawej zupełna nowość polifenolowa oliwa Korona

Korona to oliwa klasy Ultra Premium i jest produkowana w 100% tylko z jednej odmiany oliwek Koroneiki. Gaje oliwne znajdują się w prefekturze Lassithi w okolicach zatoki Mirambello. Oliwa ta jest w pełni filtrowana, więc pozbawiona jest mętności występującej we wcześniej opisywanej Bio Green. Mimo wysokiej zawartości polifenoli oliwa ta cechuje się wyraźnie delikatniejszym lekko owocowym smakiem. Chociaż wciąż jest ona dosyć aromatyczną oliwą to nuta zapachu świeżo skoszonej trawy nie jest tak dominująca i wyraźnie ujawnia się dopiero po jej ogrzaniu. Korona to również oliwa, której smak jest pozbawiony goryczy oraz przesadnej pikanterii. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z oliwami polifenolowymi to warto rozpocząć ją właśnie od tak delikatnej jak ta. Nie oznacza to jednak, że smak tej oliwy możemy zaliczyć jako zupełnie łagodny. My go określiliśmy jako umiarkowanie pikantny.

Ważną informacją, na którą warto zwrócić uwagę jest to, że w marcu tego roku Korona zdobyła złoty medal i zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie Cretan Olive Oil Competition 2018. Była to czwarta edycja tej imprezy, w której o tytuł najlepszego produktu rywalizowało 100 różnych oliw.

Manos Asmarianakis wraz z nagrodą otrzymaną za oliwę Korona

W 20 g dziennej zalecanej dawki oliwy Korona zawarte jest aż 11,6 mg hydroksytyrozolu, tyrozolu i jego pochodnych. W porównaniu do normy narzuconej przez KE substancji tych jest ponad dwukrotnie więcej.
Poziom oleocanthalu kształtuje się na poziomie 153 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO to 135 mg/kg), a zawartość oleaceiny to 125 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO 105 mg/kg). W kilogramie tej oliwy znajduje się także 268 mg/kg hydroksytyrosolu. Całkowita zawartość fenoli to 582 mg/kg oliwy.

Jeśli zatem szukacie bardzo dobrej polifenolowej oliwy, która jednocześnie nie będzie miała bardzo ostrego i dominującego smaku to naszym zdaniem oliwa Korona będzie świetnym wyborem. Doda smaku daniom ale ich nie zdominuje. Jej dodatkowym atutem jest korzystna cena.

Obie oliwy dostępne są w sprzedaży w sklepie kreta24.pl. Na stronach obydwu produktów znajdują się także pliki pdf do pobrania z pełną analizą chemiczną wykonaną na Uniwersytecie w Atenach.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.4
Liczba ocen: 10
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.4 na 5 (0) liczba ocen 10
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Malotira, górska herbata

Malotira, górska herbata

Przeglądając stragany z lokalnymi produktami na Krecie z pewnością znajdziecie na nich Malotirę, czyli tzw. herbatę górską (Moutain Tea). Ta popularna roślina znana pod łacińską nazwą sideritis syriaca rośnie dziko na górskich obszarach Krety w masywie Lefka Ori, dzięki czemu jest pozbawiona zanieczyszczeń. Malotira jest jednym z bardzo wielu gatunków gojnika, który występuje popularnie w basenie Morza Śródziemnego, na Bałkanach, czy krajach Bliskiego Wschodu. Sideritis syriaca jest odmianą występującą wyłącznie na Krecie, zaś specyficzny zapach tej suszonej rośliny i smak naparu nieodparcie kojarzy się nam z tą wyspą.

Karob - zapomniany skarb Krety

Karob - zapomniany skarb Krety

Karob to inaczej szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua L.) lub drzewo karobowe występujące między innymi w krajach Basenu Morza Śródziemnego, Indiach, Bliskim Wschodzie, czy Australii. To wiecznie zielone i odporne na upały drzewo rośnie zarówno dziko, jak i w uprawie. Zanim zostały rozpowszechnione trzcina i buraki cukrowe, owoce karoba ze względu na blisko 50% zawartość cukru stanowiły główne jego źródło.

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek należy do grupy roślin, które czasem bywają również zwane skalnymi różami. Zazwyczaj to niewielkie zimozielone krzewy, które w okresie kwitnienia są intensywnie pokryte kwiatami. Obszar występowania tych roślin to południowa część Europy, charakteryzująca się umiarkowanym klimatem - głównie obszar basenu morza Śródziemnego oraz Czarnego. Wiele spośród 120 gatunków tych roślin spotykanych jest również na obszarze obu Ameryk.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Dana Gołowacz: Zaamer jest nieoceniony
gość PiotrWie : Na lotnisku w Chanii są przeprowadzane ankiety z pewną ilością pasażerów i te dane są na ich podstawie. Raz byliśmy proszeni o wzięcie udziału - na kilkadziesiąt startów i lądowań.
Patrycja Kazimieruk Strycharska: Byłam jest cudownie jak większość twierdzę że jeden raz to za mało ale warto chodź nie próżnowałam w zwiedzaniu
Michał Stankiewicz: Skąd te dane? Nas nikt nie pytał o wykształcenie czy o cokolwiek.
Tomasz Lipowski: Od Balos po Vai w 6 lat i wciąż mnie zaskakuje
Lukasz Beata SK: 5 miesięcy , zjeździliśmy własnym domem na 4 kółkach . Kreta jest cudowna
Dana Gołowacz: Od Chanii po Kissamos, Balos I Falasarne po Paleochore i Sougie
Jola Ostraszewska: W zeszlym roku 3x, w sumie 28 dni. Małe apartamenty w kilku miejscach wyspy. Raz tez nocka w samochodzie
Aleksandra PM: Byłam z dziećmi tydzień w czerwcu. Ponieważ to był nasz 2 wspólny pobyt na wyspie, ale mój 5, to Elounda z widokiem (i rejsem) na Spinalongę. Auto na 2 dni. Biuro podróży, hotel ze śniadaniami i kolacjami.
Gosia | crete.pl : Raczej nie, bo Aptera leży przy bocznych drogach.
gość ewawien: Jak dojechac komunikacja miejska? Busem?
gość PiotrWie: Większość hippiesów z Dytiko też się wyprowadziła - nie każdy lubi być oglądany jak małpa w klatce. Gdzie - nie napiszę, zebu znowu nie musieli szukać nowego miejsca na Krecie. Jak ktoś jest bardzo ciekawy - niech sam poszuka.
Maciej Gie: Lentas https://maps.app.goo.gl/4GUkeCY84NawBX6L6
Maria Dziekan: Jeszcze taka ciekawostka: kiedy z Matali pogoniono hippisów, przenieśli się właśnie w okolice Lentas. Raz widzieliśmy gościa w wieku emerytalnym, który nam pasował do tej historii, ale mógł to być po prostu miejscowy luzaczek :)
gość PiotrWie : Bez przesady, oba razy przyjechaliśmy bez rezerwacji i było po kilka opcji do wyboru .
Maria Dziekan: Bardzo lubimy Lentas. Zawsze tam zaglądamy, chociaż trzeba zboczyć ze szlaku. Mamy swoją ulubioną knajpkę, gdzie Maria z mężem codziennie coś ciekawego gotują. Plaża jest malutka, kameralna, jak cała miejscowość. Są tam pensjonaty i malutkie hoteliki, jednak chyba ciężko o miejsca.
gość PiotrWie: To jedno z naszych ulubionych miejsc na Krecie - bez hoteli z tłumem turystów, byliśmy tam w 2014r przez kilkanaście dni, zwiedzając zachodnią część gór Asterousia i w 2017 - zatrzymaliśmy się tam na kilka dni gdy szliśmy z Tris Ekklisies do Matali - wzdłuż morza za górami Asterousia śpiąc głównie na plażach - bo miejscowości są tam oddalone o 2 - 3 dni drogi. Dla nas to jest prawdziwa Kreta.
Barbara Arciszewska: Pięknie, jeszcze tam niedotarłam
Basia Skye: Lentas jest super!
KSI Media - Strony WWW i oprogramowanie dla Biur Podróży: 
Mariola Dudzinska: Τέλεια
Kasia Chrobry: Zaliczona.
gość PiotrWie : W przebiegu górskiej wersji E4 jest mitato Levadi, pomiędzy Askifou a Katsiveli. Warto wiedzieć o tym miejscu bo jest to jedyne miejsce w Górach Białych gdzie jest stale źródło wody - pozostałe źródła wysychają najczęściej w maju, w cysternach też woda potrafi się skończyć późną wiosną. W 2018 spaliśmy w Mitato Levadi w drodze z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
gość PiotrWie: Jest też mitato w przebiegu górskiej wersji E4 - pomiędzy przełęczą Seli i Katsiveli, jest to jedyne miejsce ze stałym źródłem wody w Górach Białych, spaliśmy tam w 2018 idąc z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
Mariusz Fryc: Fakt, najgorsze jakie odwiedziłem. Straszna ciasnota i bajzel wszędzie. Niedostosowane do masy turystów.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera