Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia. Nasz przepis pochodzi z Krety i wyróżnia go prostota, która jest cechą kuchni kreteńskiej. Sezon letni to najlepszy moment na przygotowanie Briam ze względu na dostępność świeżych i lokalnych warzyw.
Danie to potrzebuje długiego czasu pieczenia, ale rekompensuje to pysznym smakiem. Dobrze znosi podgrzewanie, więc można przygotować go nieco więcej. Niezbędnym dodatkiem będzie pyszne pieczywo, które nie pozwoli nam na zmarnowanie znakomitego sosu. Opcjonalnie upieczone briam można podać z pokruszoną fetą. Dobrym pomysłem na uzupełnienie smaku tego dania będzie retsina lub białe wino.
1. Bakłażany kroimy w plastry 1 cm grubości. Jeśli mamy duże okazy można najpierw przekroić je wzdłuż, a później w plastry. Bakłażany solimy i zostawiamy na około pół godziny, aby puściły gorzki sok. Po upływie tego czasu płuczemy je pod wodą.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry około 1cm grubości lub dość duże cząstki. Cukinię (najlepiej niewielką i młodą) kroimy podobnie jak ziemniaki.
2. Warzywa wrzucamy na głęboką blachę do pieczenia, mieszamy ze sobą. Pomidory ścieramy na tarce, doprawiamy je drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Dolewamy do nich oliwy z oliwek i następnie całość wlewamy do warzyw. Na koniec dodajemy jeszcze około 300-350 ml wody i posiekaną natkę pietruszki.
3. Blachę przykrywamy szczelnie folią aluminiową* i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Briam pieczemy minimum przez 1,5 do 2 godzin. Podajemy obowiązkowo z chlebem, którym można zgarniać smakowity sos.
*Briam można piec także bez przykrywania folią jednak wymaga to dodania większej ilości wody i kilkukrotnego delikatnego przemieszania warzyw w trakcie pieczenia.
Καλή όρεξη!
Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów.
Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.
Briam to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. W zależności od regionu Grecji ta warzywna zapiekanka w skład której wchodzą cukinia, ziemniaki i bakłażan ma wiele wariantów. Nawet u nas na stronie znajdują się dwa przepisy na jej przygotowanie. Dziś zaś dołożymy jeszcze kolejny, który nas zdecydowanie zaskoczył. Tak przygotowanym briam zajadaliśmy się w tym roku w Paleochorze w jednej z naszych ulubionych rodzinnych tradycyjnych tawern.
Komentarze
komentarz z
Wczoraj robiłam pycha ☺
komentarz z
Ja wolę musakę
komentarz z
W musace jest mięso, a briam jest daniem bezmięsnym. Ciężko nawet porównać smaki bo każde z tych dań jest inne.
komentarz z
Nia Siân Davies remember when I made Briam???
komentarz z
Yup! Apothiki.......bucket!
komentarz z
And Erika's excellent reversing
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154795070862551