Briam

briami

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg cukinii
  • ½ kg bakłażana
  • 600-700 g dojrzałych pomidorów
  • 3 posiekane drobno ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • około 300 ml wody
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Μπριάμ

Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia. Nasz przepis pochodzi z Krety i wyróżnia go prostota, która jest cechą kuchni kreteńskiej. Sezon letni to najlepszy moment na przygotowanie Briam ze względu na dostępność świeżych i lokalnych warzyw.

Danie to potrzebuje długiego czasu pieczenia, ale rekompensuje to pysznym smakiem. Dobrze znosi podgrzewanie, więc można przygotować go nieco więcej. Niezbędnym dodatkiem będzie pyszne pieczywo, które nie pozwoli nam na zmarnowanie znakomitego sosu. Opcjonalnie upieczone briam można podać z pokruszoną fetą. Dobrym pomysłem na uzupełnienie smaku tego dania będzie retsina lub białe wino.

1. Bakłażany kroimy w plastry 1 cm grubości. Jeśli mamy duże okazy można najpierw przekroić je wzdłuż, a później w plastry. Bakłażany solimy i zostawiamy na około pół godziny, aby puściły gorzki sok. Po upływie tego czasu płuczemy je pod wodą.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry około 1cm grubości lub dość duże cząstki. Cukinię (najlepiej niewielką i młodą) kroimy podobnie jak ziemniaki.

2. Warzywa wrzucamy na głęboką blachę do pieczenia, mieszamy ze sobą. Pomidory ścieramy na tarce, doprawiamy je drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Dolewamy do nich oliwy z oliwek i następnie całość wlewamy do warzyw. Na koniec dodajemy jeszcze około 300-350 ml wody i posiekaną natkę pietruszki.

3. Blachę przykrywamy szczelnie folią aluminiową* i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Briam pieczemy minimum przez 1,5 do 2 godzin. Podajemy obowiązkowo z chlebem, którym można zgarniać smakowity sos.

*Briam można piec także bez przykrywania folią jednak wymaga to dodania większej ilości wody i kilkukrotnego  delikatnego przemieszania warzyw w trakcie pieczenia.

Καλή όρεξη!


Briami

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Agnieszka Łysiak
2017-08-28 19:20:26

Wczoraj robiłam pycha ☺

Maria Konieczny
2017-08-28 19:29:08

Ja wolę musakę

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-08-28 19:35:43

W musace jest mięso, a briam jest daniem bezmięsnym. Ciężko nawet porównać smaki bo każde z tych dań jest inne.

Rebecca Davies
2017-08-28 20:02:25

Nia Siân Davies remember when I made Briam???

1
 Nia Siân Davies
Nia Siân Davies
2017-08-28 20:03:18

Yup! Apothiki.......bucket!

 Rebecca Davies
Rebecca Davies
2017-08-28 20:03:57

And Erika's excellent reversing

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154795070862551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i fetą

Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  My ostatnio wynajmujemy przez booking, można też przez stronę Ryanaira. Osobiście jestem zwolennikiem wynajmu z kaucją, masz jasno wtedy powiedziane do jakiej kwoty w razie czego odpowiadasz. Te wypożyczalnie które nie blokują kaucji na karcie kredytowej wynajmują samochody z samym OC.
 A ja z innej paki: po raz 7 lecimy na Kretę, ale po raz 1 na własną rękę, czy możecie polecić jakąś sprawdzoną firmę z wynajmem auta? Chciałabym załatwić temat przed wyjazdem bo lądujemy dość późno:)
 Lepsza kontrola i szybsze przetwarzanie mogą pomóc każdemu
 Wróciłam z południa Krety i jakoś nikt nie dopłynął przez kilka dni… a wypatrywałam
gość dodekanezowiec  Gdzie w Polsce wejdziesz za 5 euro (21 zł)? Niedługo to do toalety :)
 To prawda. Ceny w tym roku oszalały
 Powinien być jeden podatek, a nie w zależności gdzie się zatrzymasz... Jeśli już w ogóle
 Mitsis Cretan Village nie wiecie jak tam ???
 Przerażające
gość PiotrWie  Nikt nie przewidział takiej eksplozji turystyki po pandemii. Myślę że wszystkie kraje będą systematycznie podnosić koszty turystyki by z jednej strony utrzymać poziom wpływów ale też by utrzymać wydolność infrastruktury - inaczej wpływy nie wystarczą na koszty rozbudowy infrastruktury. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera