Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Składniki

  • oliwa z oliwek (około 2-3 łyżek stołowych)
  • 1 średniej wielkości posiekana drobno cebula
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 120 ml białego wina
  • 1 puszka posiekanych pomidorów razem z zalewą
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 filety rybne (w zależności od wielkości), najlepiej sprawdzą się tu gatunki takie jak sola, strzępiel, dorsz, może też być żabnica, turbot albo piotrosz
  • greckie zioła do ryb
  • sól, pieprz
  • sok z 1 połówki cytryny

Ψαρια σπετσιώτικα

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką, ja tego jednak nie robię. Rybę przyprawiam kreteńską mieszkanką ziół do ryb oraz gałązką świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi.

Jeśli zamiast białego wytrawnego wina dodacie wino ziołowe to jeszcze bardziej podkreśli ono wszystkie smaki. Tak przyrządzoną rybę można podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami. Ziemniaki można także upiec razem z rybą, kładąc je na spód naczynia żaroodpornego pod rybę. Trzeba pamiętać jednak, że ten sposób wydłuży czas przygotowania.

Przepis ten jest dość elastyczny jeśli chodzi o gatunki ryb, które można przyrządzić w ten sposób. W daniu tym sprawdzą się zarówno filety, jak i całe ryby.

1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym uprzednio cienką warstwą oliwy z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Przygotowanie sosu zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli i czosnku, do których po zmięknięciu (około 5 minut) wlewamy wino. Ilość wina podana w składnikach jest wartością orientacyjną, ponieważ w praktyce zazwyczaj wlewam je metodą “na oko”. Następnie dodaję pomidory razem z zalewą, natkę pietruszki i szczyptę cukru.

3. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem a także dodaję szczyptę mieszankę ziół do ryb zakupioną na Krecie (o składzie: oregano, bazylia, seler i rozmaryn).

4. Po doprowadzeniu sosu do wrzenia przykręcamy gaz i redukujemy go do momentu aż będzie gęsty. Odpowiednie odparowanie sosu jest ważne, ponieważ nadmiar wody nie służy temu daniu.

5. Na filety nakładamy gotowy sos a następnie na wierzch kładziemy gałązki świeżego rozmarynu.

6. Naczynie umieszczamy na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Jeśli filety są grubsze trzymamy je w tej temperaturze dodatkowe 5 minut. Po upływie tego czasu podwyższamy temperaturę piekarnika do 220 stopni i pieczemy przez kolejne 15 minut.


Pieczona ryba z wyspy Spetse

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Iwona Michalak
2017-05-06 14:24:36

dziękuję za przepis

Wykorzystałam przepis, wyszło fantastycznie.

Dziękuję  bardzo

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2017-05-06 19:17:02

Iwona bardzo cieszymy się, że spodobał Ci się przepis zamieszony na naszej stronie i gorąco zachęcamy Cię do kolejnych kulinarnych eksperymentów z kuchnią grecką :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154476348027551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Garides saganaki

Garides saganaki

Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalmary smażone w głębokim oleju

W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrac się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

Ryba w cieście

Ryba w cieście

Małe kawałki ryby obtoczone w cieście i smażone w głębokim oleju to pyszny i szybki sposób na przyrządzenie ryby w nietypowy w naszym kraju sposób. W Grecji danie to jest bardzo popularne i podawane na przykład ze skordalią - greckim sosem czosnkowym. Ciasto wyciąga z ryby wszelkie zapachy i podkreśla delikatność mięsa. Najlepiej nadadzą się do takiego smażenia ryby o białym grubym mięsie takie jak żabnica, dorsz czy zwykła miruna.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Jak tam dojechać z lyttos beach np.? Jeżdżą tam jakieś autobusy? Ktoś może pomóc :)
Ile kosztuje wypiżyczenie skutera na dzień? Macie może jakies dobre sprawdzone wypożyczalnie?
Adam Wyspiański : Czy ktoś ma wiedzę na temat wyrywkowych testów po przylocie do Chanii i jaki kod QR do nich obliguje w czerwcu??? Czy ktoś już wracał do Wrocławia niezaszczepiony. Czy wystarczy zrobić po wylądowaniu we Wrocławiu test antygenowy??? Jakie są wymagania przy powrocie.. Pozdrawiam.
Gosia | crete.pl : Nie sądzę aby w Samarii w tym roku były tłumy jak w trakcie normalnego sezonu. Prognozy pokazują, że przyjedzie max 40% tego co w 2019 roku, co przełoży się na mniejszą liczbę odwiedzających ten wąwóz. Ale nawet jeśli poziom odwiedzających byłby zbliżony do obłożenia takiego jak w zwykłym sezonie, to na szlaku nie ma problemu z zachowaniem bezpiecznych odległości. (...)
gość PiotrWie: Jak to jest - są tacy co potrafią pięciosetowy mecz siatkarski grać w maseczce a niektórzy duszą się na śmieć jak mają ją założyć na 5 min w sklepie? Czy na pewno reprezentują ten sam gatunek? Jak w Samarii będą w tym roku takie same wściekłe tłumy jak dotychczas to rzeczywiście niestety maski maja sens - nie da się utrzymać odpowiedniego dystansu od innych. (...)
Gosia | crete.pl : Tak, będzie bus. Pierwszy kurs o 7 rano, drugi o 18.15, a w zasadzie po przypłynięciu promu z Agia Roumeli.
gość patryk4193222: pozdrowienia Grecja
Jaka pogoda obecnie na Krecie?☺ czy jest szansa na kąpiele w morzu?
gość gregor: A będzie kursował bus z Sougia do Oumalos?
Pójdę pewnie jutro, ale będę miał cały czas butelkę z wodą w ręce, wtedy bez maski.
gość PiotrWie: Jak się zaszczepisz J&J to na początku lipca już Cię wpuszczą, a Moderna i Pfizer maja teraz odstęp 21 dni, więc na sierpień zdążysz.
bzdury, których nikt nawet nie zamierza egzekwować
Już lecę w 40 stopniowym upale na 6 godzinny marsz po skałach w masce, ludzie powariowali.
A jak się zaszczepie to mnie wpuszczą w sierpniu na Krete ?:D
Frappe pyszna ale ostatnio Fredo Cappuccino :)
Taki mało inteligentny ten rząd Grecki, zawsze żyli z turystyki, teraz nie wycofując całkowicie obowiązku testów robią sobie strzał w kolano i na własne życzenie zmniejszają dochody i robią sobie kryzys, tak jak i wiele innych rządów na świecie…
gość Maxfly: Dziękuję za tak wiele przydatnych informacji
Czy jest ktoś kto podróżował do Grecji na podstawie testu na przeciwciała? Historia zapewne jakich wiele, tylko u mnie pozytywny test, dzien później rozłożyło żonę więc wiedzieliśmy co się dzieje i nie robiliśmy jej kolejnego testu, więc oficjalnie tylko ja jestem w systemie jako ozdrowieniec, u niej nie ma śladu po chorobie.
gość Julia: Denerwują mnie dewotki, które argumentują, że czegoś nie lubią, bo podróżują z dziecmi, ja na plaże naturystów chodzę od dziecka i nie wyobrażam sobie pływania i opalania się w stroju, spotykam na plaży dużo rodzin z dziećmi i wszyscy są nago, jak komuś nie odpowiada naturyzm, to niech siedzi z dziećmi w domu. (...)
Co do testu to dalej tylko PCR czy mozna robić antygenowy żeby dostać się na Kretę?
Spodziewałam się podniesienia wieku dzieci do 12 lat. Pobieranie wymazu to nie jest przyjemne badanie i szkoda mi narażać syna na takie "doznania". Czekamy dalej.
Podaruje sobie podróże do momentu kiedy będę mógł jak człowiek podróżować po UE i Schengen jak człowiek. Bez testów, kodów, zaświadczeń.
Gosia | crete.pl : Tak, podnieśli granicę wieku dla dzieci - PCR obowiązkowy powyżej 6 roku życia.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera