Klasyczne briam

Klasyczne briam

Składniki:

  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • 1-2 cukinie (najlepsze są te niewielkie)
  • 4-5 ziemniaków (zależnie od wielkości)
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 200 g fety
  • 100-150 g sera anthotyros (opcjonalnie)
  • mały pęczek natki i kilka listków świeżej mięty
  • kilkanaście gałązek świeżego tymianku
  • spora porcja suszonego oregano
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • oliwa

Briam to jedno z najbardziej popularnych warzywnych dań w Grecji. To klasyczna zapiekanka, w której ziemniaki, bakłażan, cukinia i cebula przyprawione ziołami oraz oliwą przenikają się wzajemnie swoimi smakami i aromatami. Zachęcamy do jej wykonania właśnie teraz bo lato oraz jesień to najlepszy moment na przyrządzenie briam. Lista składników oraz sposoby przyrządzenia mogą podlegać niewielkim modyfikacjom. Niektórzy do podstawowego składu dodają jeszcze na przykład paprykę, w niektórych rejonach możecie spotkać się także z wersją bez bakłażanów. My czasem (jeśli mamy w lodówce) oprócz fety dodajemy jeszcze ser anthotyros (w wersji suchej). Naszym zdaniem fajnie uzupełnia się z fetą i podkręca jeszcze smak warzyw.

Ilość warzyw dostosowujemy do ilości porcji jaką potrzebujemy uzyskać. Jednak trzeba pamiętać aby ilość bakłażanów, cukinii i ziemniaków była wagowo zbliżona do siebie. Jeśli przygotowujemy większą porcję to należy zwiększyć także ilość sera. Trzeba też pamiętać, że większa porcja briam wymaga większej blachy do pieczenia, najlepiej takiej w której da się rozłożyć warzywa w niezbyt grubej warstwie.

1. Przygotowanie dania zaczynamy od przekrojenia bakłażana wzdłuż i porządnego posolenia go. Bakłażan odkładamy na około pół godziny by puścił sok. Po tym czasie opłukujemy go pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na ćwiartki około 1-1,5 cm grubości.

2. Cukinię kroimy na półplasterki około centymetrowej grubości. Ziemniaki obieramy i kroimy w nieco mniejsze kawałki niż cukinię i bakłażana. Cebulę kroimy w półplasterki lub piórka, jak wolicie.

3. Czosnek obieramy i siekamy na dość grube kawałki.

4. Pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy posiekaną natkę, miętę, przyprawiamy solą, szczyptą cukru, pieprzem i bardzo solidną porcją oregano. Dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Ważne jest aby oliwa pokryła dokładnie kawałki warzyw. Po wymieszaniu dokładamy pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki (zależnie od wielkości pomidorów ) i ponownie mieszamy składniki ale już delikatniej.



5. Na blachę wylewamy trochę oliwy, tak aby pokryć nią dno naczynia. Następnie przekładamy warzywa i rozkładamy je równomiernie. Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-185 stopni. Pieczemy około godzinę, mieszkając w trakcie 2-3 razy. Około 15 minut przed końcem pieczenia należy posypać warzywa pokruszonym serem. Jeśli dodacie go od razu na początku, przypali się podczas pieczenia.

6. Briam można podać z dobrym pieczywem, choć równie dobrze smakuje bez tego dodatku. Idealnie skomponuje się z retsiną albo białym winem.

Klasyczne briam

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-10-18 06:47:24

Przydałyby się jeszcze do tego warzywa z Grecji,smak jest nie porównywalny do tych które kupujemy w naszych sklepach

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-10-18 09:19:15

Ludwik Ludwik Nie zdziw się tylko jak zobaczysz na Krecie pomidory z Polski. Może w Polsce marketowe warzywa nie są najlepsze ale na lokalnych targach jest z czego wybierać.

2020-10-18 12:57:02

Może i jest z czego wybierać,ale ziemi i klimatu tam występującego pozazdrościć

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-10-18 16:43:12

Ludwik Ludwik To akurat prawda. Klimat najlepszy na świecie ;-)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157492934642551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Spanakorizo

Spanakorizo

Spanakorizo to bardzo klasyczne wegetariańskie danie kuchni greckiej. Ryż połączony ze szpinakiem oraz z sokiem z cytryny to prosta i zdrowa potrawa, którą warto przygotować gdy dostępny jest świeży szpinak. Można ją podawać zarówno jako przystawkę lub samodzielną potrawę. Spanakorizo warto też posypać pokruszoną fetą.

Arakas laderos - grecki przepis na groszek

Arakas laderos - grecki przepis na groszek

Gdy zapytacie lokalnego mieszkańca w Grecji jakie pyszne danie można zrobić z zielonego groszku to odpowiedzią pewnie będzie: Αράκας Λαδερος! Ta potrawa od pierwszej chwili stała się także jedną z naszych ulubionych. Na wstępie warto podkreślić, że aby ją przyrządzić nie potrzeba wielu produktów oraz czasochłonnych przygotowań. Oprócz świeżego lub mrożonego groszku niezbędna będzie tylko cebula, marchewka, ziemniaki, dobry domowy przecier pomidorowy (albo starte świeże pomidory) oraz koperek.

Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Czas na Grecję  Ale to chyba nie dotyczy regularnych rejsów promami jak np Blue Star Ferries? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji
Christian Arnidis - Moja Grecja  Dla wysp dobrze, bo tłumy z wycieczkowców odstraszają turystów, którzy pojechali na wakacje. Nie zostawiają grosza, a robią tłok. Wiele osób rezygnuje z wycieczki na Santorini, bo wyspa jest zapchana przez gości z wielkich wycieczkowców.
 A co na lotniskach ?
gość PiotrWie  Nie niestety a na szczęście bo by tłumy były cały rok. My byliśmy na Cykladach od 10 kwietnia do 4 czerwca na koniec maja wyraźnie zaczęło ludzi przybywać. Pojedziemy z powrotem we wrześniu - jako emeryci mamy czas. Tym razem chcemy jechać samochodem - porównanie kosztów samolot+ wypożyczenie samochodu vs dojazd samochodem do miesiąca jest na korzyść pierwszej wersji, potem - już drugiej. (...)
 Samolot tanich linii, samochód z greckiej wypożyczalni, kwatery wynajęte od lokalsów, wszelkie wycieczki samodzielnie wymyślone i zorganizowane. Unikamy wszelkiej maści pośredników. Wyjazdy nigdy w sezonie. Nawet nie chodzi o oszczędności, tak nam pasuje. W tawernach za to nie oszczędzamy ani trochę. A w temacie wejściówek do "atrakcji", to bardzo wybiórczo traktuję temat. (...)
 Turysta zmieni kierunek, zarobi Turek
 Ceny wejściówek mocno podrożały w tym roku, znieśli wiele zniżek (choćby bilet combo w Atenach). Cóż nie każdy zapłaci 10 czy 20 EUR za wejściówkę, która rok temu kosztowala 3-8eur. Różnica mocno odczuwalna, zwłaszcza przy rodzinnym zwiedzaniu.
Christian Arnidis - Moja Grecja  Reasonable Price to clue wydatków .
 Może już zostawmy reklamowanie spokojnych zakątków na Krecie, bo już niedługo ich nie będzie
 Brawo

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera