Klasyczne briam

Klasyczne briam

Składniki:

  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • 1-2 cukinie (najlepsze są te niewielkie)
  • 4-5 ziemniaków (zależnie od wielkości)
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 200 g fety
  • 100-150 g sera anthotyros (opcjonalnie)
  • mały pęczek natki i kilka listków świeżej mięty
  • kilkanaście gałązek świeżego tymianku
  • spora porcja suszonego oregano
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • oliwa

Briam to jedno z najbardziej popularnych warzywnych dań w Grecji. To klasyczna zapiekanka, w której ziemniaki, bakłażan, cukinia i cebula przyprawione ziołami oraz oliwą przenikają się wzajemnie swoimi smakami i aromatami. Zachęcamy do jej wykonania właśnie teraz bo lato oraz jesień to najlepszy moment na przyrządzenie briam. Lista składników oraz sposoby przyrządzenia mogą podlegać niewielkim modyfikacjom. Niektórzy do podstawowego składu dodają jeszcze na przykład paprykę, w niektórych rejonach możecie spotkać się także z wersją bez bakłażanów. My czasem (jeśli mamy w lodówce) oprócz fety dodajemy jeszcze ser anthotyros (w wersji suchej). Naszym zdaniem fajnie uzupełnia się z fetą i podkręca jeszcze smak warzyw.

Ilość warzyw dostosowujemy do ilości porcji jaką potrzebujemy uzyskać. Jednak trzeba pamiętać aby ilość bakłażanów, cukinii i ziemniaków była wagowo zbliżona do siebie. Jeśli przygotowujemy większą porcję to należy zwiększyć także ilość sera. Trzeba też pamiętać, że większa porcja briam wymaga większej blachy do pieczenia, najlepiej takiej w której da się rozłożyć warzywa w niezbyt grubej warstwie.

1. Przygotowanie dania zaczynamy od przekrojenia bakłażana wzdłuż i porządnego posolenia go. Bakłażan odkładamy na około pół godziny by puścił sok. Po tym czasie opłukujemy go pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na ćwiartki około 1-1,5 cm grubości.

2. Cukinię kroimy na półplasterki około centymetrowej grubości. Ziemniaki obieramy i kroimy w nieco mniejsze kawałki niż cukinię i bakłażana. Cebulę kroimy w półplasterki lub piórka, jak wolicie.

3. Czosnek obieramy i siekamy na dość grube kawałki.

4. Pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy posiekaną natkę, miętę, przyprawiamy solą, szczyptą cukru, pieprzem i bardzo solidną porcją oregano. Dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Ważne jest aby oliwa pokryła dokładnie kawałki warzyw. Po wymieszaniu dokładamy pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki (zależnie od wielkości pomidorów ) i ponownie mieszamy składniki ale już delikatniej.



5. Na blachę wylewamy trochę oliwy, tak aby pokryć nią dno naczynia. Następnie przekładamy warzywa i rozkładamy je równomiernie. Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-185 stopni. Pieczemy około godzinę, mieszkając w trakcie 2-3 razy. Około 15 minut przed końcem pieczenia należy posypać warzywa pokruszonym serem. Jeśli dodacie go od razu na początku, przypali się podczas pieczenia.

6. Briam można podać z dobrym pieczywem, choć równie dobrze smakuje bez tego dodatku. Idealnie skomponuje się z retsiną albo białym winem.

Klasyczne briam

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-10-18 06:47:24

Przydałyby się jeszcze do tego warzywa z Grecji,smak jest nie porównywalny do tych które kupujemy w naszych sklepach

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-10-18 09:19:15

Ludwik Ludwik Nie zdziw się tylko jak zobaczysz na Krecie pomidory z Polski. Może w Polsce marketowe warzywa nie są najlepsze ale na lokalnych targach jest z czego wybierać.

2020-10-18 12:57:02

Może i jest z czego wybierać,ale ziemi i klimatu tam występującego pozazdrościć

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-10-18 16:43:12

Ludwik Ludwik To akurat prawda. Klimat najlepszy na świecie ;-)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157492934642551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bakłażan z fetą

Bakłażan z fetą

Bakłażany są popularnym składnikiem greckich dań i można je odnaleźć w sztandarowych daniach takich jak moussaka czy briam. Główną rolę bakłażany grają także w papoutsakia, imam bayildi oraz melitzanosalata. Do tych smacznych potraw trzeba dopisać kolejny grecki sposób na przyrządzenie tego warzywa, czyli bakłażan z fetą.

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Zdala jestem od myślenia katastroficznego ale coś mi intuicja podpowiada ze znając „inwestowanie” Greków wszystkie pieniądze od turystów pójdą w prywatne kieszenie a nie ochronę tych pięknych miejsc, a kiedy już dojdzie do ich zniszczenia przez ludzka stopę, to postawią tam wielkie hotele z prywatna plaza, bo tylko to zostanie.
jeszcze niech za powietrze zaczną naliczać, za chlor w basenie, sól w morzu, opłatę za sterylne all inclusive etc. Grecji już i tak nie ma od dawna, mogą stawać na uszach i tak się nie dorobią Greki zapyziałe
Dobry pomysł, ale jak z tym pójdzie jakieś udogodnienia typu ubikacja z prawdziwego zdarzenia itp
gość dodekanezowiec: Ale można wejść bokiem, do czego zachęcił pan sprzedający bilety... Bo już limit osób się wyczerpał.  
Aby wejsc na Wulkan Teide wymyslono inne rozwiazanie. Czyli koniecznosc uzyskania zezwolenia na wstep, ale bezplatnie. Zezwolenie wymagane jest tylko w godzinach pracy straznikow czyli CHYBA od 9:00 do 18:00, w innych godzinach mozna wchodzic bez
Komercja komercja komercja ... dlatego kreta to nie moja bajka ... choć w tym roku chciałam się do niej przekonać... niestety na tle innych greckich wysp wypadła słaboooooo
Dobrze ze poznałam te miejsca kiedy była tam garstka ludzi a rano tylko ja :)
gość Loki: Co do samej opłaty to się zgodzę, ze powinna być. Lecz ilość przebywających osób w danym momencie to nie do końca się zgodzę. Dokładnie tydzień temu byłem w Grecji na Balos jak również na Elafonissi i ludzi jest sporo. Jechałem samochodem z Adelianos Kampos około 110 i 140 km. Jak bym zajechał i dostał informacje, ze jest za duzo osób i nie mogę skorzystać z tych uroków to bym był rozczarowany. (...)
Jakieś limity, rezerwacje czy nawet zakaz wstępu to coraz więcej rzeczy na głowie, a teraz są jeszcze covidowe dokumenty, mnie to by zniechęciło bardziej do Krety. Szczególnie, że tam wcale nie ma aż tak wiele osób. Piechotą tam praktycznie nikt nie chodzi, i tak trzeba zapłacić za statek czy samochód (a dojazd nie jest taki prosty), także niech sobie ogarną to z podatków. (...)
Jak teraz spojrzałem na google maps to na plaży na balos pojawiły sie nawet parasole co kiedyś nie było nawet do pomyślenia , tam wytrzymać cały dzien jak nic nie było i potem wejść na górę to było dla twardzieli :)
Nie wybieram się.
Ja jestem za tym żeby dokładali się na to hotelarze z własnego zysku za wynajem pokoi turystom. Pomysł powinien być po myśli tym dbającym o ekologię przedsiębiorcom
Trzeba uważać z tym narzekaniem. Przypomnę, że dwa lata temu wiele turystycznych mega miejscówek na całym świecie głośno pomstowało na turystów, domagając się końca ich inwazji. I Stwórca ich wysłuchał …
I tak jest mniej ludzi niż na plażach w Polsce
Jeśli ktoś kontrolowałby dzięki temu ilość osób przebywających na plaży, to szczerze mówiąc wolałabym zapłacić i plażować w komfortowych warunkach, a nie jak we Władysławowie
Pamiętam jeszcze balos gdzie popołudniu na placyku na górze stało może 20 aut więcej było kóz niż ludzi.
1euro od osoby to nie problem, wejście do Wąwozu Korzeniowego w Kazimierzu kosztuje tyle samo
Na balos jest przecież opłata
Myślę, że to dobry pomysł. Na plaży nie będzie tłumów, a samą plażę i okolice będzie można lepiej chronić. Byleby opłata jednak nie była zbyt wysoka.
Polacy, Rosjanie i Francuzi - okolice Rethymno
Od tygodnia oblężenie rosjan bylo widoczne
gość dodekanezowiec: Dane od touroperatorów były mniej więcej takie -  okolo 2007 najbardziej oblegany był Egipt (tani + całoroczny), okolo 2012  - Turcja, okolo 2017 Grecja. Przyczyną wzrost zamoznosci Polaków.  Ale biorąc dane nie tylko z biur podróży (cały czas mam na mysli "normalne lata" czyli "szczęśliwe lata dziesiąte" XXI w. :) - nie wiem czy Hiszpania i Włochy mogły nie wyprzedzać Grecji. (...)
Jestem w Rethymno...nie słychać Polaków...pewnie dlatego, że długie wybrzeże, dużo plaż, nie mowiąc o ogromnej liczbie tawern. Jest pięknie:)
Rodos co trzeci turysta z Polski
Chora Sfaxion
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera