Briam to jedno z najbardziej popularnych warzywnych dań w Grecji. To klasyczna zapiekanka, w której ziemniaki, bakłażan, cukinia i cebula przyprawione ziołami oraz oliwą przenikają się wzajemnie swoimi smakami i aromatami. Zachęcamy do jej wykonania właśnie teraz bo lato oraz jesień to najlepszy moment na przyrządzenie briam. Lista składników oraz sposoby przyrządzenia mogą podlegać niewielkim modyfikacjom. Niektórzy do podstawowego składu dodają jeszcze na przykład paprykę, w niektórych rejonach możecie spotkać się także z wersją bez bakłażanów. My czasem (jeśli mamy w lodówce) oprócz fety dodajemy jeszcze ser anthotyros (w wersji suchej). Naszym zdaniem fajnie uzupełnia się z fetą i podkręca jeszcze smak warzyw.
Ilość warzyw dostosowujemy do ilości porcji jaką potrzebujemy uzyskać. Jednak trzeba pamiętać aby ilość bakłażanów, cukinii i ziemniaków była wagowo zbliżona do siebie. Jeśli przygotowujemy większą porcję to należy zwiększyć także ilość sera. Trzeba też pamiętać, że większa porcja briam wymaga większej blachy do pieczenia, najlepiej takiej w której da się rozłożyć warzywa w niezbyt grubej warstwie.
1. Przygotowanie dania zaczynamy od przekrojenia bakłażana wzdłuż i porządnego posolenia go. Bakłażan odkładamy na około pół godziny by puścił sok. Po tym czasie opłukujemy go pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na ćwiartki około 1-1,5 cm grubości.
2. Cukinię kroimy na półplasterki około centymetrowej grubości. Ziemniaki obieramy i kroimy w nieco mniejsze kawałki niż cukinię i bakłażana. Cebulę kroimy w półplasterki lub piórka, jak wolicie.
3. Czosnek obieramy i siekamy na dość grube kawałki.
4. Pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy posiekaną natkę, miętę, przyprawiamy solą, szczyptą cukru, pieprzem i bardzo solidną porcją oregano. Dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Ważne jest aby oliwa pokryła dokładnie kawałki warzyw. Po wymieszaniu dokładamy pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki (zależnie od wielkości pomidorów ) i ponownie mieszamy składniki ale już delikatniej.
5. Na blachę wylewamy trochę oliwy, tak aby pokryć nią dno naczynia. Następnie przekładamy warzywa i rozkładamy je równomiernie. Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-185 stopni. Pieczemy około godzinę, mieszkając w trakcie 2-3 razy. Około 15 minut przed końcem pieczenia należy posypać warzywa pokruszonym serem. Jeśli dodacie go od razu na początku, przypali się podczas pieczenia.
6. Briam można podać z dobrym pieczywem, choć równie dobrze smakuje bez tego dodatku. Idealnie skomponuje się z retsiną albo białym winem.
Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów.
Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.
Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.
Komentarze
komentarz z
Przydałyby się jeszcze do tego warzywa z Grecji,smak jest nie porównywalny do tych które kupujemy w naszych sklepach
komentarz z
Ludwik Ludwik Nie zdziw się tylko jak zobaczysz na Krecie pomidory z Polski. Może w Polsce marketowe warzywa nie są najlepsze ale na lokalnych targach jest z czego wybierać.
komentarz z
Może i jest z czego wybierać,ale ziemi i klimatu tam występującego pozazdrościć
komentarz z
Ludwik Ludwik To akurat prawda. Klimat najlepszy na świecie ;-)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157492934642551