Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana - Patatosalata

Składniki

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 3/4 filiżanki z oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Πατατοσαλατα

Dzisiejszy przepis to kolejny dowód na, że Grecy potrafią wyczarować smaczne jedzenie z prostych składników. Sałatka ziemniaczana jest szybka w przygotowaniu, można ją jeść zarówno na ciepło, w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki. Zestaw produktów potrzebnych do przygotowania jest wręcz typowy - podobne odnajdziemy choćby w sałatce z fasoli czarne oczko. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć dużej ilości dobrej oliwy z oliwek. Jeśli ktoś ma ochotę to może wzbogacić sałatkę o oliwki.

1. Zaczynamy ugotowania ziemniaków w mundurkach w osolonej wodzie na średnim ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy wodę, studzimy je i obieramy ze skóry. Następnie kroimy ziemniaki na większe kawałki i przekładamy do naczynia.

2. Cebulę kroimy na półplasterki i dodajemy ja do ziemniaków.

3. Przygotowujemy sos: sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek mieszamy z sokiem z cytryny oraz z oliwą z oliwek. Całość mieszamy aż składniki połączą się.

4. Ziemniaki z cebulą polewamy przygotowanym sosem, a na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Sałatka ziemniaczana - Patatosalata

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Anna Sprecher
Anna Sprecher
2019-05-30 17:40:44

Bardzo smaczna

1
 Ewa Szumowska
Ewa Szumowska
2019-05-30 20:41:24

Bardzo dobra

1
 Anna Evelyn
Anna Evelyn
2019-05-31 03:23:46

Zawsze kroje w grube plastry i w okresie letnim nie daje czosnku ;

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156238118797551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Sałata z grillowanym haloumi i cukinią

Sałata z grillowanym haloumi i cukinią

Ser halloumi to jeden z naszych ulubionych greckich produktów. Po zgrillowaniu stanowi doskonałą przekąskę oraz dodatek do innych meze. Ostatnio w trakcie studiowania naszego nowego nabytku, obłędnej książki o kuchni greckiej Vefa's Kitchen - Vefa Alexiadou, znaleźliśmy nowy sposób zaserwowania sera halloumi.

Horiatiki salata - Greek salad

Horiatiki salata - Greek salad

Ta tradycyjna sałatka jest podstawą w każdej greckiej tawernie. W menu znajdziecie ją pod popularną nazwą Greek Salad lub Horiatiki. Jest prosta do wykonania i bardzo smaczna. Jedyny warunek udanego jej przyrządzenia to bardzo świeże i dojrzałe warzywa.

Sałatka z fasoli czarne oczko

Sałatka z fasoli czarne oczko

Z tą bardzo prostą i smaczną sałatką spotkaliśmy się pierwszy raz w rejonie Sfakii na Krecie. Do jej przygotowania potrzeba niewielkiej ilości składników, a efekt jest świetny. Podstawowym składnikiem jest tu pewien gatunek fasoli zwany czarne oczko (black eye) o bardzo charakterystycznym wyglądzie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość @Kajdowy: Kwietniowy i króciutki wypad do Georgioupolis to był świetny pomysł. Miejscowość bardzo klimatyczna i urocza. Restauracje i tawerny w świetnym klimacie a regionalne jedzenie przepyszne. Długa plaża, fajna zabudowa, ciekawi ludzie i rewelacyjny barman w hotelu. (...)
Alimony Zaheio: Jolanta Cieślak Kasia Franielczyk Edyta Godlewicz Mirela Sz Iwona Adamiec Sylwia Krajewska Magdalena Wygoda Jacek Maciek Alicja Zaremba Pamela La Marca Beata Niedźwiedź Please check it Out Your confirm T-shirt Mug Hoodie Order
gość PiotrWie : Dziś jest niesamowita widoczność - po zewnętrznej stronie wyspy widzieliśmy większość Cyklady, a teraz z brzegu kaldery w Oi widać Kretę - z dużą plamą śniegu w masywie Gór Idajskich.
Artur Kiwa: Byłem. Raz. I to wystarczy. Duży lokal, głośny, pełno ludzi, bo popularność robi swoje. Personel zabiegany i, szczerze mówiąc, chyba zestresowany, bo nie ma mowy o sympatycznej pogawędce. Mało w tym typowo greckiej gościnności i sympatycznej atmosfery. Miejsce z typowymi chorobami dużego lokalu z dużą ilością klientów. Jedzenie - górna strefa stanów średnich, nic mnie nie powaliło na kolana. (...)
Wojtek Arciszewski: Za duża …
Joanna Gadomska: Nie,ale jest szansa ,że niedługo bede⛱️
gość PiotrWie: Patrząc na film wygląda że na wysokości Lakkos Mygreu jest śnieg, więc przynajmniej do końca kwietnia powyżej 1800 warunki będą zimowe.
Wacław Karpiński: Startujemy z Krakowa..
gość Fidelisu: Witam. Czy obecna pogoda na najwyższym szczycie Krety umożliwia względnie bezpieczne i suche przejście szlaku na początku kwietnia? Dzięki z góry za odp. 
Mariola Dudzinska: Za tydzień do Polski
Marek A. Jarzębski: Szczęściarze
Anita Wasilke: 
Iwona Struzynska: 
Marzena Bubiak: Oki Oki będę za tydzień
Grzegorz Jagus: To bardzo dobry kierunek
gość PiotrWie: My jesteśmy aktualnie na Cyklach, tu jest cena 2,2; 2,15  - więc ceny jakie podajesz na Krecie są i tak zachęcające. Tyle że tu trudno dużo zużyć - odległości są małe, nie jak na Krecie.
Wojciech Halota: Hmm w sierpniu płaciłem 2,18 euro za benzynę 95 to i tak jest taniej
Agnes Mokros: Moja ulubiona
Tomek Kawowski: Vai jest lepsze troche ;)
Marcin Nadstawski: Szkoda, że Knossos to szkaradek w stylu hollywoodzkiego kiczu.
gość PiotrWie: My dotarliśmy już wczoraj na Sifnos - ale do Aten Wizzair, a dalej promem. Na razie słońce na zmianę z chmurami, ale jest kilkanaście stopni i chodzić się da spokojnie. Pełne słońce w prognozach od niedzieli. Mamy nadzieję że 5 kwietnia kontrolerzy nie będą strajkować bo mamy wracać Olympic z Santorini do Aten.
gość Często gotuję jest pyszna nauczyłam się będąc w Grecji : Zupa z soczewicy
Monika Rzemek: Przepiękny wąwóz, aż szkoda ….
Marc-Antonio Ventura: 
Magdalena Stępień: My też lecimy
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera