Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Fasolada - zupa idealna na zimę

fasolada

Składniki

  • 225 g suchej białej fasolki
  • 850 ml wody
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • listek laurowy
  • szczypta suszonego tymianku lub świeżego
  • szczypta cukru
  • puszka pomidorów w zalewie
  • sól, pieprz
  • kilka posiekanych czarnych oliwek (bez pestek)
  • nieco posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Φασολάδα

Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.

Na przygotowanie fasolady trzeba przeznaczyć sporo czasu, jednak jej smak w pełni rekompensuje długość przyrządzania tej zupy. Warto również pamiętać o tym, że do fasolady używa się suszonych ziaren białej fasoli, którą trzeba wstępnie namoczyć odpowiednio wcześniej. Gotową fasoládę podajemy z posiekanymi czarnymi oliwkami. Ewentualnie można ją także posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki. Gorąco polecamy!

1. Fasolę zalewamy dużą ilością wody i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień odlewamy wodę, fasolę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i ponownie w garnku zalewamy wodą.

2. Na dużym ogniu doprowdzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około pół godziny.

3. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę i czosnek siekamy dość grubo, obraną marchew i łodygi selera kroimy na cienkie plasterki. Pomidory z puszki miksujemy w blenderze.

4. Po pół godzinie do garnka z podgotowaną fasolą dodajemy posiekane warzywa, pomidory, cukier, oliwę, tymianek i liść laurowy. Cebulę posmażamy do zeszklenia na oliwie i także dodajemy do zupy. Przyprawiamy pieprzem. Po zagotowaniu przykrywamy garnek pokrywką i powoli gotujemy na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przeciętnie zajmie to około godziny czasu.

5. Na koniec, do smaku, doprawiamy zupę solą. Wcześniej nie stosujemy soli, gdyż jej użycie spowodowałby to, że fasola będzie twarda. Podajemy z posiekanymi oliwkami i ewentualnie natką pietruszki. Doskonale też będzie smakować z fetą.

Καλή όρεξη!


fasolada

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.97
Liczba ocen: 15
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.97 na 5 (0) liczba ocen 15
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Robert Mch
Robert Mch
2015-11-03 19:02:36

Ale smaka robicie ;) uwielbiam :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:06:09

Ta zupa jest fenomenalna. Dopiero co zjedliśmy garnek tej zupy i już mamy ochotę na powtórkę :)

 Teresa Pękacka
Teresa Pękacka
2015-11-03 19:13:05

Wiem ze jest fenomenalna ale teraz nie moge bo nie mam woreczka,,,,,,,,kiedys jadlam jak pracowalam w Grecji ......pozdrawiam .

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-03 19:18:07

Cóż możemy Ci napisać, strasznie nam przykro z tego powodu.

 Jola Knaś
Jola Knaś
2015-11-03 19:22:39

Pyszna...polecam :)

1
 Grecja w gębie
Grecja w gębie
2015-11-03 20:25:18

P Y C H O L A D A ;)

2
 gość}
gość Magda
2016-12-04 17:51:05

"fasolada,najbardziej lubiana,poprawiająca nastrój potrawa w Grecji"

Ten powyższy cytat pochodzi z książki "Smakując Grecję "; dziś do domu wróciłam zamarznięta a tam czekała gorrrąca fasolada!  Pyszna! Szkoda,że człowiek żołądek ma taki mały! Zupa ugotowana wg waszego przepisu. Mniam mniam,  dziękuję

 Joanna Nawrocka
Joanna Nawrocka
2019-01-11 08:21:52

I juz mam obiad

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-01-11 09:23:46

Koniecznie napisz jak wyszło :)

1
 Robert Mch
Robert Mch
2019-01-11 09:43:27

Karina

1
 Tomasz Kalinowski
Tomasz Kalinowski
2019-01-11 11:47:31

Ta zupa to "żelazny" punkt moich wyjazdów na Św. Górę Athos. Za namowa jedynego polskiego mnicha na Św. Górze Athos od kilku lat zawsze staram się zaprowadzić swoja grupę do Karies na tą zupę - jest świetna. Tym bardziej chętnie zrobię ją w kraju.

2
 Andrew Polansky
Andrew Polansky
2019-01-11 12:51:57

Moja zupa na zime to Metaxada he he

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153235271737551,10155946295187551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes to popularna grecka zupa przygotowywana na bazie soczewicy. Jest ona dość zawiesista i sycąca toteż szczególnie chętnie jest podawana w czasie postu poprzedzającego greckie święta. W naszym klimacie na pewno sprawdzi się w trakcie zimowych i jesiennych miesięcy.

Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Pomidorowy sos do spaghetti poprzez dodanie mastyksu nabiera innego smaku. Nie jest to oczywiście tradycyjna potrawa grecka, dodatek modnego ostatnio mastyksu sprawia, że danie to zaliczane jest do kanonu współczesnej kuchni greckiej. Oczywiście aby je przyrządzić niezbędne jest posiadanie kilku kryształków tej żywicy, gdyż bez tego dodatku będzie to zwykły sos pomidorowy.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Przemysław Witucki: Byłem kilkukrotnie. Kąpiel w ciepłym morzu, po godzinie 20-ej, kiedy na parkingu stoi tylko i wyłącznie twoje auto, należy do niezapomnianych, kreteńskuch wrażeń.
Gosia Kinga Agata: Vai jest
Mariola Dudzinska: Χρόνια Πολλά
Mariola Maj: Fajnie bylo ......
Agata Ab: Byliśmy w sierpniu ❤️
Agata Gruszczyk: My też przeszliśmy
Bogdan Ligęza: Wąwóz Samaria jest super, kto nie był, zapraszam na film ;) https://youtu.be/UVBXSJUXTNE
Monika Olszówka: My przeszliśmy
Kasia Włodarczyk: 2017 rok warto było
Jola Błażejewska: Ja przeszłam :)
Piotr Paszkowski: Świetne miejsce!
Bogusław Krośkiewicz: Zwłaszcza w klapkach
Beata Niedźwiedź: W japonkach zejscie nie jest proste, ale w adidasach już wielkich problemów nie sprawia zdrowej i rozsądnej osobie. A juz ktoś kto choć kilka szlaków w górach zaliczył (nie mówię o wozie do Morskiego Oka) to problemów nie powinien ta mieć. Buty i rozsądek to podstawa!
Iwona Burakowska: Zejście tam jest masakryczne
Aldona Pandowska: Zejście jest straszne,łatwo o wypadek.
Gisele Sisco Criscuolo: Magnifique photo
Małgorzata Lipiec: Tak, to rejon, na "WOW"
Bogdan Ligęza: Wąwoz Samaria, kto nie był, a planuje, to zapraszam na szczegółowy film, co i jak ;) https://youtu.be/UVBXSJUXTNE
Mariola Dudzinska: Cudowne miejsce☺
Barbara Jarzyna: Wąwóz Samaria to niesamowite miejsce, byłam tam parę lat temu we wrześniu i pogoda dopisała! Mam nadzieję jeszcze odwiedzić Wąwóz.
Maria Konieczny: W lipcu będę na Krecie. Czy wtedy są dobre warunki do przejścia wąwozu?
Małgorzata Lipiec: Ja chcę na Kretę
Ludwik Ludwik: Przydałyby się jeszcze do tego warzywa z Grecji,smak jest nie porównywalny do tych które kupujemy w naszych sklepach
Kinga Schultz: 
Wieska Kedzierska: Super plaża
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera