Feta, czyli jak ugryźć ten ser

Grecy należą do światowej czołówki jeśli chodzi o roczne spożycie serów. Przeciętny obywatel tego kraju w ciągu roku zjada 23,4 kg różnych serów, z czego ponad połowa to feta. Przeciętna spożycia tego pysznego sera wynosi w Grecji ponad 11 kg, czyli mniej więcej tyle ile wszystkich serów w ciągu roku zjada statystyczny Polak.

Feta jest znana wszystkim miłośnikom greckiej i kreteńskiej kuchni. Jej niepowtarzalny smak wynika z połączenia mleka pozyskanego od owiec oraz kóz hodowanych i wypasanych w niepowtarzalnych warunkach greckiego klimatu. Oprócz mleka w produkcji fety wymagane jest również ścisłe przestrzeganie tradycyjnych receptur produkcji, w tym przynajmniej 3-miesięcznego dojrzewania i odsączania serwatki bez ciśnienia.

Feta owce
Smak fety to między innymi zasługa zwierząt wypasanych w unikalnych warunkach klimatycznych.

Feta to miękki ser zawierający około 40% tłuszczu. Jest jednocześnie  kruchy i dobrze się topi. Dzięki przechowywaniu w solance długo zachowuje świeżość. Warunki, w jakich dojrzewa feta, wpływają na jej smak. Może być ona ostra, łagodna, czy bardziej słona. Grecy mają na ogół swoje ulubione rodzaje i właśnie takie kupują. Choć w przypadku niektórych dań wskazane jest użycie fety o konkretnym smaku. Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym. Jej smak powinien być dość pikantny, absolutnie nie może być gorzki, kwaśny, czy zjełczały.
Przed zakupem dobrze jest spróbować ser, co niestety w polskich sklepach raczej jest  niewykonalne, ponieważ u nas feta sprzedawana jest zazwyczaj w gotowych hermetycznych opakowaniach. W Grecji bez problemu można fetę kupić na wagę.

Feta
Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym.

Do czego Grecy wykorzystują fetę?

Jeśli zastanowimy się nad tym, z jakim daniem kojarzymy fetęm to prawdopodobnie pierwszym skojarzeniem będzie wiejska sałatka (Horiatiki) zwana popularnie grecką. Jednak gdyby Grecy używali fety tylko do tego dania to roczna ilość zjadanej sałatki osiągałaby absurdalne wartości.

Wysoka średnia zjadanej fety bierze się z tego, że jest ona częstym składnikiem bardzo wielu popularnych dań przyrządzanych w Grecji. Tak jak chleb czy oliwa, należy ona do gamy produktów podstawowych.

Zrobiliśmy spis najbardziej znanych potraw, w których znajduje się ten ser. Jest to spis subiektywny, bazujący wyłącznie na naszych doświadczeniach. Na pewno nie uwzględniliśmy wszystkiego, bo czy jest to w ogóle możliwe? Jeśli podczas lektury tej listy przypomnicie sobie o jakiejś potrawie greckiej, której składnikiem jest feta, to podzielcie się tym z nami na naszym fanpagu :)

  1. Sałatka grecka (horiatiki) oraz sałatka ze świeżego bobu.
  2. Wypieki z ciasta filo. W zależności od nadzienia otrzymujemy różne tradycyjne greckie dania, np.: spanakopita, kolokithopita, kολοκυθοπιτα με κιτρινη κολοκυθα, tyropita. W każdym przypadku do farszu dodawana jest feta.
  3. Nadziewane warzywa: papryka, pomidory albo pieczony bakłażan
  4. Sałatki owocowe: najbardziej znana to ta z arbuzem i miętą
  5. Grecka wersja pizzy zakłada obowiązkowo dodanie fety, oliwek, świeżych pomidorów.
  6. W grillowanych kanapkach oraz grillowanymi warzywami na przykład razem z oliwą i oregano.
  7. Feta z pieca zapiekana z papryką, cebulą bądź pomidorami.
  8. Zapiekana feta na słodko: polana miodem i posypana sezamem
  9. Kotleciki z cukinii, kotleciki z ziemniaków czyli Kolokithokeftedes.
  10. Dodatek do omletów
  11. W klasycznym briam, czyli zapiekanych warzywach, a także tych mniej klasycznych wersjach.
  12. Po prostu z makaronem, oliwkami, cukinią i pomidorami
  13. Jako składnik do nadziewania grillowanych warzyw najczęściej długich papryk
  14. Z warzywami strączkowymi – np. jako dodatek do Gigantes plaki
  15. Podobnie fetą wzbogaca się inne dania typu ladera: np. okra, arakas laderos, gotowana fasolka mavromatika, albo zwykła fasola w pomidorach. Dania te po prostu Grecy posypują pokruszoną fetą już na talerzu.
  16. Jako składnik w daniach typu street food: naleśniki ze szpinakiem i fetą
  17. Chleb z dodatkiem fety
  18. Jako zwykły ser podany w kawałku i zjedzony z czymkolwiek
  19. Tirokafteri - pikantny dip z papryczką chili doskonały ze zwykłym chlebem.
  20. Dakos, czyli tradycyjne kreteńskie suchary z pomidorami i fetą
  21. Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą
  22. Opcjonalny dodatek do spanakorizo
  23. Κολοκυθιά γεμιστά czyli cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi
  24. Dodatek do zup fakes albo fasolada
Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-02-01 21:49:25

Jak ja lubię fetę, oj jak lubię...

2
2015-02-03 21:05:58

Lassithi Plateau 55 years ago! Very interesting video. It was a different Crete - without hotels and resorts, with its quiet mountain villages, with lots of windmills on the plateau of Lassithi. Used French film about Crete in 1959. http://youtu.be/S2G26wWY93o

2017-02-18 19:55:58

Papryka nadziewana serem feta i zapiekana w piekarniku

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-02-18 19:59:47

U nas ta papryka też jest w czołówce ulubionych dań z fetą :)

1
2017-02-18 19:56:11

2
2017-02-18 20:02:16

pytanie powinno brzmieć ! do czego nie dodajecie fety ? ;) ja jestem uzalezniona :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-02-18 20:03:57

My musimy przyznać, że też :), ale np. do kawy, nawet tej po grecku, nie dodajemy :D

3
2017-02-18 20:04:44

hm,hm :D :D Nie...jednak nie ;)

1
2017-02-18 20:17:09

Grecka feta przepyszna

2
2017-02-18 20:26:46

Sałatka polsko grecka rzecz jadna najlepsza i tylko wtedy jadam ten ser :D

2
2017-02-18 21:54:55

miałem zamiar nie żreć na noc... Efcharisto poli! :-D

1
2017-02-19 05:01:45

Uwielbiam

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152712515142551,10154296939607551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych<br/> oliwy z oliwek

Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych
oliwy z oliwek

O tym jak korzystne dla zdrowia jest spożywanie na co dzień dużych ilości oliwy z oliwek oraz stosowanie diety śródziemnomorskiej pisaliśmy już wielokrotnie. Najnowsze badania przeprowadzone tym razem przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie kolejny raz potwierdzają te zdrowotne właściwości.

Przepisy kuchni greckiej

Przepisy kuchni greckiej

Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Nie dziwi nas już to, że wiele roślin rosnących na Krecie ma właściwości lecznicze. Na łamach naszej strony pisaliśmy już wiele razy o niezwykłych właściwościach malotiry, dictamusa, czystka czy też oregano. Tym razem przeczytaliśmy, że naukowcy wzięli pod lupę kolejną kreteńską endemiczną roślinę. Stamnagathi to odmiana cykorii porastająca dziko rejony płaskowyżu Omalos oraz Gór Białych. Obecnie jest też uprawiana przez niektóre gospodarstwa ogrodnicze.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera