Feta, czyli jak ugryźć ten ser

Grecy należą do światowej czołówki jeśli chodzi o roczne spożycie serów. Przeciętny obywatel tego kraju w ciągu roku zjada 23,4 kg różnych serów, z czego ponad połowa to feta. Przeciętna spożycia tego pysznego sera wynosi w Grecji ponad 11 kg, czyli mniej więcej tyle ile wszystkich serów w ciągu roku zjada statystyczny Polak.

Feta jest znana wszystkim miłośnikom greckiej i kreteńskiej kuchni. Jej niepowtarzalny smak wynika z połączenia mleka pozyskanego od owiec oraz kóz hodowanych i wypasanych w niepowtarzalnych warunkach greckiego klimatu. Oprócz mleka w produkcji fety wymagane jest również ścisłe przestrzeganie tradycyjnych receptur produkcji, w tym przynajmniej 3-miesięcznego dojrzewania i odsączania serwatki bez ciśnienia.

Feta owce
Smak fety to między innymi zasługa zwierząt wypasanych w unikalnych warunkach klimatycznych.

Feta to miękki ser zawierający około 40% tłuszczu. Jest jednocześnie  kruchy i dobrze się topi. Dzięki przechowywaniu w solance długo zachowuje świeżość. Warunki, w jakich dojrzewa feta, wpływają na jej smak. Może być ona ostra, łagodna, czy bardziej słona. Grecy mają na ogół swoje ulubione rodzaje i właśnie takie kupują. Choć w przypadku niektórych dań wskazane jest użycie fety o konkretnym smaku. Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym. Jej smak powinien być dość pikantny, absolutnie nie może być gorzki, kwaśny, czy zjełczały.
Przed zakupem dobrze jest spróbować ser, co niestety w polskich sklepach raczej jest  niewykonalne, ponieważ u nas feta sprzedawana jest zazwyczaj w gotowych hermetycznych opakowaniach. W Grecji bez problemu można fetę kupić na wagę.

Feta
Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym.

Do czego Grecy wykorzystują fetę?

Jeśli zastanowimy się nad tym, z jakim daniem kojarzymy fetęm to prawdopodobnie pierwszym skojarzeniem będzie wiejska sałatka (Horiatiki) zwana popularnie grecką. Jednak gdyby Grecy używali fety tylko do tego dania to roczna ilość zjadanej sałatki osiągałaby absurdalne wartości.

Wysoka średnia zjadanej fety bierze się z tego, że jest ona częstym składnikiem bardzo wielu popularnych dań przyrządzanych w Grecji. Tak jak chleb czy oliwa, należy ona do gamy produktów podstawowych.

Zrobiliśmy spis najbardziej znanych potraw, w których znajduje się ten ser. Jest to spis subiektywny, bazujący wyłącznie na naszych doświadczeniach. Na pewno nie uwzględniliśmy wszystkiego, bo czy jest to w ogóle możliwe? Jeśli podczas lektury tej listy przypomnicie sobie o jakiejś potrawie greckiej, której składnikiem jest feta, to podzielcie się tym z nami na naszym fanpagu :)

  1. Sałatka grecka (horiatiki) oraz sałatka ze świeżego bobu.
  2. Wypieki z ciasta filo. W zależności od nadzienia otrzymujemy różne tradycyjne greckie dania, np.: spanakopita, kolokithopita, kολοκυθοπιτα με κιτρινη κολοκυθα, tyropita. W każdym przypadku do farszu dodawana jest feta.
  3. Nadziewane warzywa: papryka, pomidory albo pieczony bakłażan
  4. Sałatki owocowe: najbardziej znana to ta z arbuzem i miętą
  5. Grecka wersja pizzy zakłada obowiązkowo dodanie fety, oliwek, świeżych pomidorów.
  6. W grillowanych kanapkach oraz grillowanymi warzywami na przykład razem z oliwą i oregano.
  7. Feta z pieca zapiekana z papryką, cebulą bądź pomidorami.
  8. Zapiekana feta na słodko: polana miodem i posypana sezamem
  9. Kotleciki z cukinii, kotleciki z ziemniaków czyli Kolokithokeftedes.
  10. Dodatek do omletów
  11. W klasycznym briam, czyli zapiekanych warzywach, a także tych mniej klasycznych wersjach.
  12. Po prostu z makaronem, oliwkami, cukinią i pomidorami
  13. Jako składnik do nadziewania grillowanych warzyw najczęściej długich papryk
  14. Z warzywami strączkowymi – np. jako dodatek do Gigantes plaki
  15. Podobnie fetą wzbogaca się inne dania typu ladera: np. okra, arakas laderos, gotowana fasolka mavromatika, albo zwykła fasola w pomidorach. Dania te po prostu Grecy posypują pokruszoną fetą już na talerzu.
  16. Jako składnik w daniach typu street food: naleśniki ze szpinakiem i fetą
  17. Chleb z dodatkiem fety
  18. Jako zwykły ser podany w kawałku i zjedzony z czymkolwiek
  19. Tirokafteri - pikantny dip z papryczką chili doskonały ze zwykłym chlebem.
  20. Dakos, czyli tradycyjne kreteńskie suchary z pomidorami i fetą
  21. Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą
  22. Opcjonalny dodatek do spanakorizo
  23. Κολοκυθιά γεμιστά czyli cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi
  24. Dodatek do zup fakes albo fasolada
Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-02-01 21:49:25

Jak ja lubię fetę, oj jak lubię...

2
2015-02-03 21:05:58

Lassithi Plateau 55 years ago! Very interesting video. It was a different Crete - without hotels and resorts, with its quiet mountain villages, with lots of windmills on the plateau of Lassithi. Used French film about Crete in 1959. http://youtu.be/S2G26wWY93o

2017-02-18 19:55:58

Papryka nadziewana serem feta i zapiekana w piekarniku

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-02-18 19:59:47

U nas ta papryka też jest w czołówce ulubionych dań z fetą :)

1
2017-02-18 19:56:11

2
2017-02-18 20:02:16

pytanie powinno brzmieć ! do czego nie dodajecie fety ? ;) ja jestem uzalezniona :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-02-18 20:03:57

My musimy przyznać, że też :), ale np. do kawy, nawet tej po grecku, nie dodajemy :D

3
2017-02-18 20:04:44

hm,hm :D :D Nie...jednak nie ;)

1
2017-02-18 20:17:09

Grecka feta przepyszna

2
2017-02-18 20:26:46

Sałatka polsko grecka rzecz jadna najlepsza i tylko wtedy jadam ten ser :D

2
2017-02-18 21:54:55

miałem zamiar nie żreć na noc... Efcharisto poli! :-D

1
2017-02-19 05:01:45

Uwielbiam

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152712515142551,10154296939607551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych<br/> oliwy z oliwek

Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych
oliwy z oliwek

O tym jak korzystne dla zdrowia jest spożywanie na co dzień dużych ilości oliwy z oliwek oraz stosowanie diety śródziemnomorskiej pisaliśmy już wielokrotnie. Najnowsze badania przeprowadzone tym razem przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie kolejny raz potwierdzają te zdrowotne właściwości.

Oliwy Eliama

Oliwy Eliama

Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.

Kreteńskie winobranie

Kreteńskie winobranie

Przełom sierpnia i września to tradycyjny okres, kiedy na Krecie rozpoczynany jest zbiór winogron przeznaczonych do wyrobu wina. Jedną z istotniejszych decyzji wpływających na jakość przyszłego trunku jest ustalenie najkorzystniejszego momentu zbioru.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość @Kajdowy: Kwietniowy i króciutki wypad do Georgioupolis to był świetny pomysł. Miejscowość bardzo klimatyczna i urocza. Restauracje i tawerny w świetnym klimacie a regionalne jedzenie przepyszne. Długa plaża, fajna zabudowa, ciekawi ludzie i rewelacyjny barman w hotelu. (...)
Alimony Zaheio: Jolanta Cieślak Kasia Franielczyk Edyta Godlewicz Mirela Sz Iwona Adamiec Sylwia Krajewska Magdalena Wygoda Jacek Maciek Alicja Zaremba Pamela La Marca Beata Niedźwiedź Please check it Out Your confirm T-shirt Mug Hoodie Order
gość PiotrWie : Dziś jest niesamowita widoczność - po zewnętrznej stronie wyspy widzieliśmy większość Cyklady, a teraz z brzegu kaldery w Oi widać Kretę - z dużą plamą śniegu w masywie Gór Idajskich.
Artur Kiwa: Byłem. Raz. I to wystarczy. Duży lokal, głośny, pełno ludzi, bo popularność robi swoje. Personel zabiegany i, szczerze mówiąc, chyba zestresowany, bo nie ma mowy o sympatycznej pogawędce. Mało w tym typowo greckiej gościnności i sympatycznej atmosfery. Miejsce z typowymi chorobami dużego lokalu z dużą ilością klientów. Jedzenie - górna strefa stanów średnich, nic mnie nie powaliło na kolana. (...)
Wojtek Arciszewski: Za duża …
Joanna Gadomska: Nie,ale jest szansa ,że niedługo bede⛱️
gość PiotrWie: Patrząc na film wygląda że na wysokości Lakkos Mygreu jest śnieg, więc przynajmniej do końca kwietnia powyżej 1800 warunki będą zimowe.
Wacław Karpiński: Startujemy z Krakowa..
gość Fidelisu: Witam. Czy obecna pogoda na najwyższym szczycie Krety umożliwia względnie bezpieczne i suche przejście szlaku na początku kwietnia? Dzięki z góry za odp. 
Mariola Dudzinska: Za tydzień do Polski
Marek A. Jarzębski: Szczęściarze
Anita Wasilke: 
Iwona Struzynska: 
Marzena Bubiak: Oki Oki będę za tydzień
Grzegorz Jagus: To bardzo dobry kierunek
gość PiotrWie: My jesteśmy aktualnie na Cyklach, tu jest cena 2,2; 2,15  - więc ceny jakie podajesz na Krecie są i tak zachęcające. Tyle że tu trudno dużo zużyć - odległości są małe, nie jak na Krecie.
Wojciech Halota: Hmm w sierpniu płaciłem 2,18 euro za benzynę 95 to i tak jest taniej
Agnes Mokros: Moja ulubiona
Tomek Kawowski: Vai jest lepsze troche ;)
Marcin Nadstawski: Szkoda, że Knossos to szkaradek w stylu hollywoodzkiego kiczu.
gość PiotrWie: My dotarliśmy już wczoraj na Sifnos - ale do Aten Wizzair, a dalej promem. Na razie słońce na zmianę z chmurami, ale jest kilkanaście stopni i chodzić się da spokojnie. Pełne słońce w prognozach od niedzieli. Mamy nadzieję że 5 kwietnia kontrolerzy nie będą strajkować bo mamy wracać Olympic z Santorini do Aten.
gość Często gotuję jest pyszna nauczyłam się będąc w Grecji : Zupa z soczewicy
Monika Rzemek: Przepiękny wąwóz, aż szkoda ….
Marc-Antonio Ventura: 
Magdalena Stępień: My też lecimy
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera