Feta, czyli jak ugryźć ten ser

Grecy należą do światowej czołówki jeśli chodzi o roczne spożycie serów. Przeciętny obywatel tego kraju w ciągu roku zjada 23,4 kg różnych serów, z czego ponad połowa to feta. Przeciętna spożycia tego pysznego sera wynosi w Grecji ponad 11 kg, czyli mniej więcej tyle ile wszystkich serów w ciągu roku zjada statystyczny Polak.

Feta jest znana wszystkim miłośnikom greckiej i kreteńskiej kuchni. Jej niepowtarzalny smak wynika z połączenia mleka pozyskanego od owiec oraz kóz hodowanych i wypasanych w niepowtarzalnych warunkach greckiego klimatu. Oprócz mleka w produkcji fety wymagane jest również ścisłe przestrzeganie tradycyjnych receptur produkcji, w tym przynajmniej 3-miesięcznego dojrzewania i odsączania serwatki bez ciśnienia.

Feta owce
Smak fety to między innymi zasługa zwierząt wypasanych w unikalnych warunkach klimatycznych.

Feta to miękki ser zawierający około 40% tłuszczu. Jest jednocześnie  kruchy i dobrze się topi. Dzięki przechowywaniu w solance długo zachowuje świeżość. Warunki, w jakich dojrzewa feta, wpływają na jej smak. Może być ona ostra, łagodna, czy bardziej słona. Grecy mają na ogół swoje ulubione rodzaje i właśnie takie kupują. Choć w przypadku niektórych dań wskazane jest użycie fety o konkretnym smaku. Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym. Jej smak powinien być dość pikantny, absolutnie nie może być gorzki, kwaśny, czy zjełczały.
Przed zakupem dobrze jest spróbować ser, co niestety w polskich sklepach raczej jest  niewykonalne, ponieważ u nas feta sprzedawana jest zazwyczaj w gotowych hermetycznych opakowaniach. W Grecji bez problemu można fetę kupić na wagę.

Feta
Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym.

Do czego Grecy wykorzystują fetę?

Jeśli zastanowimy się nad tym, z jakim daniem kojarzymy fetęm to prawdopodobnie pierwszym skojarzeniem będzie wiejska sałatka (Horiatiki) zwana popularnie grecką. Jednak gdyby Grecy używali fety tylko do tego dania to roczna ilość zjadanej sałatki osiągałaby absurdalne wartości.

Wysoka średnia zjadanej fety bierze się z tego, że jest ona częstym składnikiem bardzo wielu popularnych dań przyrządzanych w Grecji. Tak jak chleb czy oliwa, należy ona do gamy produktów podstawowych.

Zrobiliśmy spis najbardziej znanych potraw, w których znajduje się ten ser. Jest to spis subiektywny, bazujący wyłącznie na naszych doświadczeniach. Na pewno nie uwzględniliśmy wszystkiego, bo czy jest to w ogóle możliwe? Jeśli podczas lektury tej listy przypomnicie sobie o jakiejś potrawie greckiej, której składnikiem jest feta, to podzielcie się tym z nami na naszym fanpagu :)

  1. Sałatka grecka (horiatiki) oraz sałatka ze świeżego bobu.
  2. Wypieki z ciasta filo. W zależności od nadzienia otrzymujemy różne tradycyjne greckie dania, np.: spanakopita, kolokithopita, kολοκυθοπιτα με κιτρινη κολοκυθα, tyropita. W każdym przypadku do farszu dodawana jest feta.
  3. Nadziewane warzywa: papryka, pomidory albo pieczony bakłażan
  4. Sałatki owocowe: najbardziej znana to ta z arbuzem i miętą
  5. Grecka wersja pizzy zakłada obowiązkowo dodanie fety, oliwek, świeżych pomidorów.
  6. W grillowanych kanapkach oraz grillowanymi warzywami na przykład razem z oliwą i oregano.
  7. Feta z pieca zapiekana z papryką, cebulą bądź pomidorami.
  8. Zapiekana feta na słodko: polana miodem i posypana sezamem
  9. Kotleciki z cukinii, kotleciki z ziemniaków czyli Kolokithokeftedes.
  10. Dodatek do omletów
  11. W klasycznym briam, czyli zapiekanych warzywach, a także tych mniej klasycznych wersjach.
  12. Po prostu z makaronem, oliwkami, cukinią i pomidorami
  13. Jako składnik do nadziewania grillowanych warzyw najczęściej długich papryk
  14. Z warzywami strączkowymi – np. jako dodatek do Gigantes plaki
  15. Podobnie fetą wzbogaca się inne dania typu ladera: np. okra, arakas laderos, gotowana fasolka mavromatika, albo zwykła fasola w pomidorach. Dania te po prostu Grecy posypują pokruszoną fetą już na talerzu.
  16. Jako składnik w daniach typu street food: naleśniki ze szpinakiem i fetą
  17. Chleb z dodatkiem fety
  18. Jako zwykły ser podany w kawałku i zjedzony z czymkolwiek
  19. Tirokafteri - pikantny dip z papryczką chili doskonały ze zwykłym chlebem.
  20. Dakos, czyli tradycyjne kreteńskie suchary z pomidorami i fetą
  21. Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą
  22. Opcjonalny dodatek do spanakorizo
  23. Κολοκυθιά γεμιστά czyli cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi
  24. Dodatek do zup fakes albo fasolada
Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-02-01 21:49:25

Jak ja lubię fetę, oj jak lubię...

2
2015-02-03 21:05:58

Lassithi Plateau 55 years ago! Very interesting video. It was a different Crete - without hotels and resorts, with its quiet mountain villages, with lots of windmills on the plateau of Lassithi. Used French film about Crete in 1959. http://youtu.be/S2G26wWY93o

2017-02-18 19:55:58

Papryka nadziewana serem feta i zapiekana w piekarniku

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-02-18 19:59:47

U nas ta papryka też jest w czołówce ulubionych dań z fetą :)

1
2017-02-18 19:56:11

2
2017-02-18 20:02:16

pytanie powinno brzmieć ! do czego nie dodajecie fety ? ;) ja jestem uzalezniona :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-02-18 20:03:57

My musimy przyznać, że też :), ale np. do kawy, nawet tej po grecku, nie dodajemy :D

3
2017-02-18 20:04:44

hm,hm :D :D Nie...jednak nie ;)

1
2017-02-18 20:17:09

Grecka feta przepyszna

2
2017-02-18 20:26:46

Sałatka polsko grecka rzecz jadna najlepsza i tylko wtedy jadam ten ser :D

2
2017-02-18 21:54:55

miałem zamiar nie żreć na noc... Efcharisto poli! :-D

1
2017-02-19 05:01:45

Uwielbiam

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152712515142551,10154296939607551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Górskie oregano z Krety

Górskie oregano z Krety

W każdej greckiej kuchni znajdziemy duże słoiki z suszonym oregano oraz górskim oregano. Bywa ono nazywane przyprawą ale oregano jest ziołem będącym ważnym składnikiem greckiej diety. Grecy dodają je prawie do wszystkiego: do sałatek, fety, mięs, ryb, ziemniaków i roślin strączkowych.

Oliwy polifenolowe

Oliwy polifenolowe

Dziś przygotowaliśmy dla Was artykuł o polifenolowych oliwach, które na naszym rynku są jeszcze stosunkowo mało znanymi produktami. Znajdziecie tam również recenzje dwóch znakomitych oliw tego typu: Bio Green oraz Korona.

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi. Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób?

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Też byliśmy, mega miejsce!
gość Marcin: Od mojego pierwszego pobytu w Grecji w 2010r robię musake z tego przepisu, parokrotnie na Rodos i Korfu , dopiero dzisiaj na Krecie i właśnie zjadłem musake z lokalu w chani i jestem zawiedziony smakiem , robię lepszą ;) 
Patryk Czerniak
Byliśmy, super
5,06 kierunek kreta.
O mój ulubiony hotel na zdjęciu
Jot Kaa :)
Czy można je grillować ?
Takich było sporo pod koniec marca w Turcji a w końcu Rodos niedaleko
Będziemy musieli uważać
Dziękujemy za ciekawy artykuł .
Prawie całą Bulgarka też zapyliona,zolta
Polskie Pomorze odczuwa również
Uuu jak miło
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera