Briam z Paleochory

Briam z Paleochory

Składniki

  • 600-700 g niewielkich cukinii
  • 600-700 g obranych ziemniaków
  • 2 duże soczyste pomidory
  • Oregano
  • Oliwa
  • 1 opakowanie 200 g pokruszonej fety
  • Sól morska

Briam to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. W zależności od regionu Grecji ta warzywna zapiekanka w skład której wchodzą cukinia, ziemniaki i bakłażan ma wiele wariantów. Nawet u nas na stronie znajdują się dwa przepisy na jej przygotowanie. Dziś zaś dołożymy jeszcze kolejny, który nas zdecydowanie zaskoczył. Tak przygotowanym briam zajadaliśmy się w tym roku w Paleochorze w jednej z naszych ulubionych rodzinnych tradycyjnych tawern. Tym co odróżnia to briam od pozostałych przepisów to fakt, że w składzie nie ma bakłażanów. Ta drobna różnica wpływa na smak. W tym przypadku sprawdza się powiedzenie że mniej znaczy więcej ;-) Póki co ten przepis stał się naszym ulubionym.

W porównaniu do innych wersji ta jest chyba najprostsza wersja do przygotowania, co nie znaczy jednak że mniej czasochłonna. Niestety w przypadku tego dania nie ma lekko bo briam musi spędzić wystarczająco dużo czasu w piekarniku. Gorąco polecamy wypróbowanie tego przepisu.

1. Cukinię i obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach odrzucając skórę.

2. Cukinię i ziemniaki przekładamy do głębokiego i dużego naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy. Solimy solą morską, posypujemy oregano i obficie polewamy oliwą. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokruszoną fetę i ponownie mieszamy. Na koniec warzywa polewamy równomiernie startymi pomidorami i na koniec jeszcze trochę oliwą.

3. Briam pieczemy bez przykrycia w temp. 150 stopni przez około 2 godziny. Jeśli podczas pieczenia zauważycie że warzywa zaczynają za bardzo przypiekać można nieco obniżyć temperaturę.


Briam z Paleochory

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Gosia Rudy
Gosia Rudy
2019-10-01 18:02:19

A która to tawerna w Paleochorze ?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-10-01 18:07:57

Samaria.

 Gosia Rudy
Gosia Rudy
2019-10-01 18:08:45

CRETE - Kreta dziękuje bardzo, często jestem w tej czerwonej miejscowości

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-10-01 18:16:16

To polecamy, najsmaczniejsze mają właśnie dania wegetariańskie.

 Gosia Rudy
Gosia Rudy
2019-10-01 18:17:16

CRETE - Kreta Dzięki! Właśnie takich dań nieco mi brakuje w kreteńskiej kuchni.

1
 Mariola Dudzinska
Mariola Dudzinska
2019-10-01 18:06:06

Dzisiaj na kolację briam smaczne z feta i do tego paksymadia

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156503547097551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Kolokithopita to w Polsce mniej znany sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita w smaku jest bardzo subtelna i delikatna, więc połączenie jej np. z sosem tzatziki spowoduje, że czosnek zawarty w sosie zdominuje jej walory smakowe.

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Chaniotiko boureki

Chaniotiko boureki

Boureki to bardzo klasyczna kreteńska zapiekana potrawa składająca się przede wszystkim z dwóch składników: ziemniaków i cukinii. W kreteńskich tawernach można spotkać ją w dwóch wersjach: w cieście oraz bez ciasta.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Dana Gołowacz: Zaamer jest nieoceniony
gość PiotrWie : Na lotnisku w Chanii są przeprowadzane ankiety z pewną ilością pasażerów i te dane są na ich podstawie. Raz byliśmy proszeni o wzięcie udziału - na kilkadziesiąt startów i lądowań.
Patrycja Kazimieruk Strycharska: Byłam jest cudownie jak większość twierdzę że jeden raz to za mało ale warto chodź nie próżnowałam w zwiedzaniu
Michał Stankiewicz: Skąd te dane? Nas nikt nie pytał o wykształcenie czy o cokolwiek.
Tomasz Lipowski: Od Balos po Vai w 6 lat i wciąż mnie zaskakuje
Lukasz Beata SK: 5 miesięcy , zjeździliśmy własnym domem na 4 kółkach . Kreta jest cudowna
Dana Gołowacz: Od Chanii po Kissamos, Balos I Falasarne po Paleochore i Sougie
Jola Ostraszewska: W zeszlym roku 3x, w sumie 28 dni. Małe apartamenty w kilku miejscach wyspy. Raz tez nocka w samochodzie
Aleksandra PM: Byłam z dziećmi tydzień w czerwcu. Ponieważ to był nasz 2 wspólny pobyt na wyspie, ale mój 5, to Elounda z widokiem (i rejsem) na Spinalongę. Auto na 2 dni. Biuro podróży, hotel ze śniadaniami i kolacjami.
Gosia | crete.pl : Raczej nie, bo Aptera leży przy bocznych drogach.
gość ewawien: Jak dojechac komunikacja miejska? Busem?
gość PiotrWie: Większość hippiesów z Dytiko też się wyprowadziła - nie każdy lubi być oglądany jak małpa w klatce. Gdzie - nie napiszę, zebu znowu nie musieli szukać nowego miejsca na Krecie. Jak ktoś jest bardzo ciekawy - niech sam poszuka.
Maciej Gie: Lentas https://maps.app.goo.gl/4GUkeCY84NawBX6L6
Maria Dziekan: Jeszcze taka ciekawostka: kiedy z Matali pogoniono hippisów, przenieśli się właśnie w okolice Lentas. Raz widzieliśmy gościa w wieku emerytalnym, który nam pasował do tej historii, ale mógł to być po prostu miejscowy luzaczek :)
gość PiotrWie : Bez przesady, oba razy przyjechaliśmy bez rezerwacji i było po kilka opcji do wyboru .
Maria Dziekan: Bardzo lubimy Lentas. Zawsze tam zaglądamy, chociaż trzeba zboczyć ze szlaku. Mamy swoją ulubioną knajpkę, gdzie Maria z mężem codziennie coś ciekawego gotują. Plaża jest malutka, kameralna, jak cała miejscowość. Są tam pensjonaty i malutkie hoteliki, jednak chyba ciężko o miejsca.
gość PiotrWie: To jedno z naszych ulubionych miejsc na Krecie - bez hoteli z tłumem turystów, byliśmy tam w 2014r przez kilkanaście dni, zwiedzając zachodnią część gór Asterousia i w 2017 - zatrzymaliśmy się tam na kilka dni gdy szliśmy z Tris Ekklisies do Matali - wzdłuż morza za górami Asterousia śpiąc głównie na plażach - bo miejscowości są tam oddalone o 2 - 3 dni drogi. Dla nas to jest prawdziwa Kreta.
Barbara Arciszewska: Pięknie, jeszcze tam niedotarłam
Basia Skye: Lentas jest super!
KSI Media - Strony WWW i oprogramowanie dla Biur Podróży: 
Mariola Dudzinska: Τέλεια
Kasia Chrobry: Zaliczona.
gość PiotrWie : W przebiegu górskiej wersji E4 jest mitato Levadi, pomiędzy Askifou a Katsiveli. Warto wiedzieć o tym miejscu bo jest to jedyne miejsce w Górach Białych gdzie jest stale źródło wody - pozostałe źródła wysychają najczęściej w maju, w cysternach też woda potrafi się skończyć późną wiosną. W 2018 spaliśmy w Mitato Levadi w drodze z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
gość PiotrWie: Jest też mitato w przebiegu górskiej wersji E4 - pomiędzy przełęczą Seli i Katsiveli, jest to jedyne miejsce ze stałym źródłem wody w Górach Białych, spaliśmy tam w 2018 idąc z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
Mariusz Fryc: Fakt, najgorsze jakie odwiedziłem. Straszna ciasnota i bajzel wszędzie. Niedostosowane do masy turystów.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera