Briam z Paleochory

Briam z Paleochory

Składniki

  • 600-700 g niewielkich cukinii
  • 600-700 g obranych ziemniaków
  • 2 duże soczyste pomidory
  • Oregano
  • Oliwa
  • 1 opakowanie 200 g pokruszonej fety
  • Sól morska

Briam to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. W zależności od regionu Grecji ta warzywna zapiekanka w skład której wchodzą cukinia, ziemniaki i bakłażan ma wiele wariantów. Nawet u nas na stronie znajdują się dwa przepisy na jej przygotowanie. Dziś zaś dołożymy jeszcze kolejny, który nas zdecydowanie zaskoczył. Tak przygotowanym briam zajadaliśmy się w tym roku w Paleochorze w jednej z naszych ulubionych rodzinnych tradycyjnych tawern. Tym co odróżnia to briam od pozostałych przepisów to fakt, że w składzie nie ma bakłażanów. Ta drobna różnica wpływa na smak. W tym przypadku sprawdza się powiedzenie że mniej znaczy więcej ;-) Póki co ten przepis stał się naszym ulubionym.

W porównaniu do innych wersji ta jest chyba najprostsza wersja do przygotowania, co nie znaczy jednak że mniej czasochłonna. Niestety w przypadku tego dania nie ma lekko bo briam musi spędzić wystarczająco dużo czasu w piekarniku. Gorąco polecamy wypróbowanie tego przepisu.

1. Cukinię i obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach odrzucając skórę.

2. Cukinię i ziemniaki przekładamy do głębokiego i dużego naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy. Solimy solą morską, posypujemy oregano i obficie polewamy oliwą. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokruszoną fetę i ponownie mieszamy. Na koniec warzywa polewamy równomiernie startymi pomidorami i na koniec jeszcze trochę oliwą.

3. Briam pieczemy bez przykrycia w temp. 150 stopni przez około 2 godziny. Jeśli podczas pieczenia zauważycie że warzywa zaczynają za bardzo przypiekać można nieco obniżyć temperaturę.


Briam z Paleochory

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Gosia Rudy
Gosia Rudy
2019-10-01 18:02:19

A która to tawerna w Paleochorze ?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-10-01 18:07:57

Samaria.

 Gosia Rudy
Gosia Rudy
2019-10-01 18:08:45

CRETE - Kreta dziękuje bardzo, często jestem w tej czerwonej miejscowości

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-10-01 18:16:16

To polecamy, najsmaczniejsze mają właśnie dania wegetariańskie.

 Gosia Rudy
Gosia Rudy
2019-10-01 18:17:16

CRETE - Kreta Dzięki! Właśnie takich dań nieco mi brakuje w kreteńskiej kuchni.

1
 Mariola Dudzinska
Mariola Dudzinska
2019-10-01 18:06:06

Dzisiaj na kolację briam smaczne z feta i do tego paksymadia

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156503547097551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu.

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Czyli jednak jak się chce uciec przed zimą ale nie opuszczać UE to tylko Wyspy Kanaryjskie. Na Grand Canarii w dzień 21 - 18 stopni a w nocy nie spada poniżej 15.
Frangokastelo
My też
Mam jeszcze jedną butelkę w barku, to spróbuję na gorąco ;)
Αθήνα
Yyyy, żaden alko na ciepło
Przywiozłem w tym roku Raki z Kritsy polecone przez Ewę. I cynamon. Miód mam swój. Robiłem rakomelo do buteleczek. Wszyscy zachwyceni. Próbowałem robić na wódce, ale to nie to samo. Teraz mam nastawione na mieszance wódki i dobrej whisky. Zobaczymy czy uda mi się zbliżyć do smaku z Raki
Rakomelo
Przejechaliśmy dwa razy. Nagrałam całą trasę na pamiątkę :)
Faktycznie te drogi są spektakularne, ale ja je uwielbiam. Nasz kierowca ostatnio nawet wykręcał na takiej drodze, bo musiał wjechać w drogę która prowadziła do tyłu. Żeby w nią wjechał musiał wykonać taki manewr. To był majstersztyk. Ale to b. dobrzy kierowcy.
Zdziwiły mnie najbardziej ławeczki przy drodze. Kierowcom raczej nie potrzeba a ciekawe ilu pieszych tam spaceruje?
Jechałem. Na szczęście pod górę. Nigdy więcej.
Niezła traska, proponuję przejechać się również serpentynkami z Xerocampos do Ziros.
Ihana reitti monta kertaa menty mutta aina vain yhtä vaikuttava
Jechałem w górę i w dół wrażenia niezapomniane
Niezapomniane ❤️
najlepiej sie na niej sprawdza citroen c3.
Przestańcie już epatować tą Chanią!!! Co to za dowolność w odmianie nazw własnych. To jest liczba mnoga, akcent na ostatnie a, τα Χανιά. A zatem w Chani'a lub w miejscowości Chani'a.
Nie dziwię się
kurcze a ja jadę w sierpniu
O cię panie!
Gosia | crete.pl : Jeśli planujesz dojazd autobusem to najpierw będziesz musiała dojechać na dworzec w Chanii i tam przesiąść się w autobus jadący do Xyloskalo na płaskowyżu Omalos. Później po przejściu wąwozu wsiadasz na prom płynący do Paleochory, a następnie w Paleochorze wsiadasz w autobus jadący w kierunku Chanii i wysiadasz w Tavronitis, które sąsiaduje z Rapanianą. (...)
gość Aga: A podpowiedzcie jak najlepiej dostać się do wąwozu z miejscowości Rapaniana? Czy znacie polskie biura z wycieczkami żeby wykupić inne wycieczki. Pozdrawiam Aga
A tyle przepiękności pysznych było do kupienia .....mniam mniam
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera