Briam z Paleochory

Briam z Paleochory

Składniki

  • 600-700 g niewielkich cukinii
  • 600-700 g obranych ziemniaków
  • 2 duże soczyste pomidory
  • Oregano
  • Oliwa
  • 1 opakowanie 200 g pokruszonej fety
  • Sól morska

Briam to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. W zależności od regionu Grecji ta warzywna zapiekanka w skład której wchodzą cukinia, ziemniaki i bakłażan ma wiele wariantów. Nawet u nas na stronie znajdują się dwa przepisy na jej przygotowanie. Dziś zaś dołożymy jeszcze kolejny, który nas zdecydowanie zaskoczył. Tak przygotowanym briam zajadaliśmy się w tym roku w Paleochorze w jednej z naszych ulubionych rodzinnych tradycyjnych tawern. Tym co odróżnia to briam od pozostałych przepisów to fakt, że w składzie nie ma bakłażanów. Ta drobna różnica wpływa na smak. W tym przypadku sprawdza się powiedzenie że mniej znaczy więcej ;-) Póki co ten przepis stał się naszym ulubionym.

W porównaniu do innych wersji ta jest chyba najprostsza wersja do przygotowania, co nie znaczy jednak że mniej czasochłonna. Niestety w przypadku tego dania nie ma lekko bo briam musi spędzić wystarczająco dużo czasu w piekarniku. Gorąco polecamy wypróbowanie tego przepisu.

1. Cukinię i obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach odrzucając skórę.

2. Cukinię i ziemniaki przekładamy do głębokiego i dużego naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy. Solimy solą morską, posypujemy oregano i obficie polewamy oliwą. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokruszoną fetę i ponownie mieszamy. Na koniec warzywa polewamy równomiernie startymi pomidorami i na koniec jeszcze trochę oliwą.

3. Briam pieczemy bez przykrycia w temp. 150 stopni przez około 2 godziny. Jeśli podczas pieczenia zauważycie że warzywa zaczynają za bardzo przypiekać można nieco obniżyć temperaturę.


Briam z Paleochory

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Gosia Rudy
Gosia Rudy
2019-10-01 18:02:19

A która to tawerna w Paleochorze ?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-10-01 18:07:57

Samaria.

 Gosia Rudy
Gosia Rudy
2019-10-01 18:08:45

CRETE - Kreta dziękuje bardzo, często jestem w tej czerwonej miejscowości

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-10-01 18:16:16

To polecamy, najsmaczniejsze mają właśnie dania wegetariańskie.

 Gosia Rudy
Gosia Rudy
2019-10-01 18:17:16

CRETE - Kreta Dzięki! Właśnie takich dań nieco mi brakuje w kreteńskiej kuchni.

1
 Mariola Dudzinska
Mariola Dudzinska
2019-10-01 18:06:06

Dzisiaj na kolację briam smaczne z feta i do tego paksymadia

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156503547097551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.

Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i fetą

Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Ciekawe czy skakać na bungee będzie można
gość PiotrWie: Na Gavdos rzeczywiście są ładne plaże. Ale nie dla wszystkich - na większość nie da się dojechać do samej plaży czy jak niektórzy wręcz zjechać na plażę. Do nich trzeba dojść, czasem niemało. Dlatego są super.
Na Krecie bylam w 2020 roku... Malia,Heraklion, nie bylo problemów z płatnościami kartą.
Piotrek | www.crete.pl : Rozumiem, że kupowałeś bilon w kantorze tak?
gość dodekanezowiec: Santander daje wielowalutowość.  Ostatnio też np. dużo bilonu euro udało mi się kupić za 4,10 zł. 
Aloe Beach House, Gavdos: Najpiękniejsze plaże są na Gavdos! jeszcze troszkę dalej na południe
Tomasz Mellem
Dagmara Swałtek-Niewińska
Kommos przed Matalą i też cała plaża pusta i dzika
Sardynia takie
Polecam. Taką Kretę lubimy i preferujemy. W pobliżu Korakas blisko też na Polirizos Beach
Bylam....
Na korfu Paleokastritsa dość sporo się ich pojawiło ale jest sporo plaż gdzie nie ma ich wcale
Każda rada cenna ❤
Wszędzie płaciłam kartą. Nawet za leżaki na plaży...
Teresa Markowska
Korfu ma takie
Czas na Bałtyk
Bla bla bla
W zeszłym roku na Malcie było takich bardzo dużo. Nie sposób było pływać.
Paulina Murawiec były?
gość PiotrWie: Na filmie nie ma górnej części wąwozu, bardzo wąskiej, jak próbowaliśmy ja przejść to była zablokowana głazem, ale potem widzieliśmy filmy z przejścia, więc musi być odblokowany.
Ile czasu zajmuje przejście przez wąwóz?
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera