Karydopita - ciasto orzechowe

karydopita

Składniki

ciasto
  • 115 g mąki
  • 225 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 115 g cukru pudru
  • 4 jajka
syrop
  • sok oraz starta skórka z 1 pomarańczy
  • 115 g cukru kryształu
  • 2 łyżki stołowe brandy

Καρυδόπιτα

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny. Jeśli obawiacie się, że podobnie jak w przypadku innych greckich deserów, ciasto to będzie zbyt słodkie, to nic nie stoi na przeszkodzie aby nieco zredukować ilość cukru użytego w przepisie.

1. Przesiewamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i goździki.

2. W metalowej misce ucieramy masło wraz z cukrem pudrem na dość jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i dokładnie ucieramy je przed dołożeniem każdego kolejnego. Po dodaniu wszystkich jajek wsypujemy powoli przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy.

3. Proporcje podane w przepisie wystarczą na blachę o wymiarach około 25 x 20 cm. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy do niej przygotowaną wcześniej masę i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Ciasto powinno być twardawe.

4. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy syrop. Sok wyciśnięty z pomarańczy przelewamy do miarki, a następnie uzupełniamy wodą do objętości 150 ml. Rozcieńczony sok wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier kryształ oraz dodajemy skórkę otartą z jednej pomarańczy. Całość podgrzewamy aż cukier rozpuści się, a następnie zwiększając ogień gotujemy przez kolejne 6 minut do momentu aż syrop zacznie gęstnie. Po tym czasie rondelek zestawiamy z ognia i dolewamy brandy.

5. Po upieczeniu, ciasto pozostawiamy w formie, a następnie jego wierzch gęsto nakłuwamy za pomocą cienkiego szpikulca. Wciąż ciepłe polewamy gorącym syropem, a następnie zostawiamy je w formie przez przynajmniej 4 godziny. W tym czasie ciasto całkowicie ostygnie oraz wchłonie część syropu.

Καλή όρεξη!

karydopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152739204507551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Doświadczyliśmy na własnej skórze.
Ale od Soboty to wyglada na to ze caly tydzien calkiem sloneczyny ☀️
W tym roku będąc w Sztokholmie w maju miałem wyższe temperatury niż na Krecie.
gość PiotrWie : Może przynajmniej nauczą się trochę oszczędzać wodę - bo jak widzieliśmy jak leją hektolitrami chodniki przed domami to stwierdzaliśmy że woda w Grecji musi być bardzo tania i marnują ją w sposób tragiczny.
Gosia | crete.pl : Dzięki za spostrzegawczość :) Faktycznie nie uaktualniliśmy tej informacji.
gość Waldek: Bilet łączony uprawniający do wejścia na teren muzeum oraz na wykopaliska w maju 2023 to koszt” 20 € 
Zmiana klimatu W tym roku było bardzo mało opadów deszczu
Super miejsce piękne widoki
Ale super.
Polka na Kretowisku: Pogoda taka że nic tylko pić
Czu gdzieś jest dostępna lista winiarni na zachodniej części wyspy?
Jak jest jakaś dobra impreza, to albo przed moim urlopem, albo chwilę po.
CRETE - Kreta: We wtorek 23 maja wąwóz Samaria będzie udostępniony na całej długości. Otwarte będą również oba wejścia: Xyloskalo oraz Agia Roumeli.
Mikor ott jártunk nem volt nyitva, de így is nagy élményt jelentett számukra.
Skinakas Observatory +30 281 039 4200 https://maps.app.goo.gl/QdgsHYpMJHDcPQKw7
Katarzyna Czekierda Agnieszka Opalińska
Byłam i polecam. Fantastyczny widok na okolice i droga fantastyczna .
kto był tam i podziwiał ten wie ! bardzo warto ! polecam i ja
gość PiotrWie: Jak widać na mniejszych wyspach zawsze jest drożej,  ale zwykle robisz mniej kilometrów - ma Astipalei czy Santorini o ile dobrze pamiętam tankowałem Pandę raz, ale na Naxos da się zrobić pewnie sporo kilometrów.
Gosia | crete.pl : Między 1,82-1,84 €/litr Pb 95
gość PiotrWie : Dziś na Naxos płaciłem 1,99 za litr Pb 95, to taniej niż w marcu. A ile kosztuje na Krecie?
gość PiotrWie: Tyle że w tym roku jak na razie maj jest zimny - my jesteśmy na Cykladach i nie dość ze jest kilkanaście stopni to wieje zimny wiatr z północy, wczoraj musieliśmy iść wieczorem do tawerny w kurtkach. Morze jest też zimne - 15 stopni a portal z temperaturą mórz podaje że jest to 3 stopnie poniżej normy wieloletniej. (...)
Co roku nowe rekordy turystyczne
Uwielbiam! Nie ma wyjazdu bez kosztowania dakos
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera