Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny. Jeśli obawiacie się, że podobnie jak w przypadku innych greckich deserów, ciasto to będzie zbyt słodkie, to nic nie stoi na przeszkodzie aby nieco zredukować ilość cukru użytego w przepisie.
1. Przesiewamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i goździki.
2. W metalowej misce ucieramy masło wraz z cukrem pudrem na dość jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i dokładnie ucieramy je przed dołożeniem każdego kolejnego. Po dodaniu wszystkich jajek wsypujemy powoli przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy.
3. Proporcje podane w przepisie wystarczą na blachę o wymiarach około 25 x 20 cm. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy do niej przygotowaną wcześniej masę i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Ciasto powinno być twardawe.
4. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy syrop. Sok wyciśnięty z pomarańczy przelewamy do miarki, a następnie uzupełniamy wodą do objętości 150 ml. Rozcieńczony sok wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier kryształ oraz dodajemy skórkę otartą z jednej pomarańczy. Całość podgrzewamy aż cukier rozpuści się, a następnie zwiększając ogień gotujemy przez kolejne 6 minut do momentu aż syrop zacznie gęstnie. Po tym czasie rondelek zestawiamy z ognia i dolewamy brandy.
5. Po upieczeniu, ciasto pozostawiamy w formie, a następnie jego wierzch gęsto nakłuwamy za pomocą cienkiego szpikulca. Wciąż ciepłe polewamy gorącym syropem, a następnie zostawiamy je w formie przez przynajmniej 4 godziny. W tym czasie ciasto całkowicie ostygnie oraz wchłonie część syropu.
Καλή όρεξη!
Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.
Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.
Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152739204507551