Sałatki

Najbardziej znaną sałatką, która chyba wszystkim kojarzy się z Grecją, jest Horiatiki salata znana raczej jako ‘grecka’. Naszym zdaniem warto jednak poznawać inne wyśmienite sałatki jakie są przyrządzane w Grecji, bowiem połączenia składników i smaków mogą okazać się zaskakująco dobre.

Sałata z grillowanym haloumi i cukinią

Sałata z grillowanym haloumi i cukinią

Ser halloumi to jeden z naszych ulubionych greckich produktów. Po zgrillowaniu stanowi doskonałą przekąskę oraz dodatek do innych meze. Ostatnio w trakcie studiowania naszego nowego nabytku, obłędnej książki o kuchni greckiej Vefa's Kitchen - Vefa Alexiadou, znaleźliśmy nowy sposób zaserwowania sera halloumi.

Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora

Niedawno mieliśmy okazję jeść kalafiora w postaci sałatki przyrządzonej na kreteński sposób. Cebula dodana do gotowania zneutralizowała nieco jego zapach i smak przez co stał się on bardziej łagodny. Kreteńska oliwa z oliwek, natka pietruszki oraz cytryna dopełniły smaku.

Horiatiki salata - Greek salad

Horiatiki salata - Greek salad

Ta tradycyjna sałatka jest podstawą w każdej greckiej tawernie. W menu znajdziecie ją pod popularną nazwą Greek Salad lub Horiatiki. Jest prosta do wykonania i bardzo smaczna. Jedyny warunek udanego jej przyrządzenia to bardzo świeże i dojrzałe warzywa.

Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

Jest to jedna z naszych ulubionych sałatek greckiej kuchni. Wraz z chwilą pojawienia się w sprzedaży młodego bobu pochłaniamy jej spore ilości. Aby sałatka wyszła smaczna bób musi być młody, więc w naszej szerokości geograficznej możemy cieszyć się nią przez bardzo krótki czas.


Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana

Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana jest szybka w przygotowaniu, można ją jeść zarówno na ciepło, w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki. Zestaw produktów potrzebnych do przygotowania jest wręcz typowy - podobne odnajdziemy choćby w sałatce z fasoli czarne oczko.

Sałatka z fasoli czarne oczko

Sałatka z fasoli czarne oczko

Z tą bardzo prostą i smaczną sałatką spotkaliśmy się pierwszy raz w rejonie Sfakii na Krecie. Do jej przygotowania potrzeba niewielkiej ilości składników, a efekt jest świetny. Podstawowym składnikiem jest tu pewien gatunek fasoli zwany czarne oczko (black eye) o bardzo charakterystycznym wyglądzie.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl  To byli Kreteńczycy. Pewnie gdyby to byli turyści to w mediach zostałoby to wyraźnie zaznaczone ;)
gość PiotrWie  Wiecie może czy to byli miejscowi czy ktoś z zagranicy? Bo lokalsi chodzą często dość nieodpowiedzialnie, na wprost zamiast po szlakach. Ale nigdy nie widziałem jak chodzą w okresie zimowym - może trochę bardziej odpowiedzialnie niż jesienią i wiosną.
 Nie wierzę, zwyczajnie nie wierzę.
 rozum nie dogonił mózgu...ech
 Byłam. Kilka razy przejazdem, i od kilku lat planuję zostać tam na dłużej. Może w końcu się uda
 Cudowna wioska piękne widoki wspaniała kuchnia brawo Anogia
 W planach ba przyszły rok ;)
 Uwielbiam
 Jest pyszna z miodem cynamonem
 https://maps.app.goo.gl/fwjr2mcYeEmgWSTd9

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera