Moussaka

moussaka

Składniki

  • 3-4 bakłażany
  • 3 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 0,7 kg zmielonego mięso jagnięcego lub wołowego
  • 1-2 cebule
  • około szklanki czerwonego wina
  • 400 g pomidorów z puszki lub 5 większych startych świeżych pomidorów
  • oliwa z oliwek
    przyprawy:
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki oregano
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • (lub mix for moussaka)
    Sos beszamelowy:
  • 600 mleka
  • 85 g mąki
  • 85 g masła
  • sól, pieprz,
  • 25 g startego twardego sera (np. grecki kefalotiri albo włoski odpowiednik)
  • 1 jajko

Μουσακάς

Większość osób poproszona o podanie nazw znanych greckich dań, przede wszystkim wymienia moussakę. To bardzo znane mięsne danie składa się przede wszystkim z bakłażanów, mielonego mięsa z pomidorami i sosu beszamelowego. W Grecji najlepszą moussakę można zjeść w tradycyjnych rodzinnych tawernach, gdzie danie to jest dopracowane, pełne aromatu i bardzo smaczne.

Składniki na mussakę są dostępne powszechnie. Jeśli nie mamy możliwości kupienia świeżej jagnięciny można użyć mięsa wołowego. Swój nietypowy smak moussaka zawdzięcza także przyprawom, których nie należy żałować. Na wyspach greckich bez problemu można kupić gotowe mixy przypraw skomponowane właśnie z myślą o moussace. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli mamy już sprawdzonego producenta. Jednak gdy nie dysponujemy takim gotowcem z powodzeniem można go zastąpić cynamonem, goździkami oraz oregano. Do moussaki nie żałujcie także wina, które rewelacyjnie podkręci smak mięsa oraz gałki muszkatołowej, gdy będziecie przyprawiać sos beszamelowy.

Oryginalnie w moussace używano tylko bakłażanów, ale obecnie w tawernach można spotkać także wersję z bakłażanami i ziemniakami. Obie opcje są dobre, choć ta z ziemniakami jest bardziej sycąca. Jeśli zdecydujecie się na taką wersję to trzeba zmniejszyć ilość bakłażanów.

Danie jest bardzo pracochłonne, więc na jego przygotowanie trzeba zarezerwować sporą ilość czasu. Można je za to podgrzewać przez kolejne dni :)

1. Bakłażany kroimy w plastry centymetrowej grubości, solimy i odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie można ugotować ziemniaki (jeśli planujecie je dodać do moussaki), które następnie kroimy w dość grube plastry.

2. Po upływie pół godziny bakłażany opłukujemy z soli i soku, a następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy nieco oliwy na patelni i smażymy plastry bakłażanów z każdej strony aż staną się miękkie. Warzywa te wchłoną każdą ilość oliwy, więc nie należy przesadzać z jej ilością. Ewentualnie można dodać na patelnię nieco wody. Usmażone bakłażany odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowych ręcznikach.

3. Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy aż zbrązowieje, po czym dodajemy około szklanki wina. Z moich doświadczeń z moussaką wynika, że lepiej jest dodać więcej wina niż mniej, toteż nigdy nie odmierzam dokładnej jego ilości lecz wlewam tyle, aby mięso wchłonęło sporo winnego aromatu.

4. Następnie dodajemy posiekane pomidory oraz solidnie przyprawiamy. Całość smażymy na średnim ogniu około 20-25 minut mieszając od czasu do czasu. Nadmiar wody z pomidorów powinien odparować.

5. W czasie gdy smaży się mięso zaczynamy przygotowywać sos beszamelowy. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy szybko trzepaczką i powoli stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego sosu dodajemy jajko oraz starty ser i dokładnie mieszamy.


6. Moussaka jest daniem warstwowym, a kolejność ułożenia składników jest nieprzypadkowa. Dno dużego żaroodpornego naczynia wykładamy bakłażanami lub ziemniakami (jeśli ich używamy). Na to nakładamy warstwę mięsa, a następnie bakłażanów. Jeśli planujecie większą ilość moussaki to można z mięsa i bakłażanów zrobić więcej warstw pamiętając aby na wierzchu zawsze znalazły się szczelnie ułożone plastry bakłażanów. Pozwoli to uchronić niższe warstwy przed przeciekaniem beszamelu, który jest wylewany na samą górę.

moussaka

7. Ilość sosu beszamelowego jest kwestią gustu. Ja lubię gdy jest go więcej, gdyż jeśli jest dobrze doprawiony to jego smak doskonale uzupełnia smak dania. Jeśli chcecie uzyskać grubszą warstwę beszamelu to po prostu zwiększcie ilość składników podczas jego przygotowywania.

8. Moussakę pieczemy w 180-190 stopniach przez około 45 minut. Jeśli sos beszamelowy staje się złoto-brązowy to oznacza, że danie jest gotowe.

Καλή όρεξη!

moussaka

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.71
Liczba ocen: 17
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.71 na 5 (0) liczba ocen 17
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Marcin
2024-04-07 18:45:05

Kreta

Od mojego pierwszego pobytu w Grecji w 2010r robię musake z tego przepisu, parokrotnie na Rodos i Korfu , dopiero dzisiaj na Krecie i właśnie zjadłem musake z lokalu w chani i jestem zawiedziony smakiem , robię lepszą ;) 

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2024-04-09 20:25:47

Bardzo się cieszymy :)

Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Spetzofai

Spetzofai

Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek
 Byliśmy we wtorek. Na szczęście się udało przed zmianą pogody. Pierwszy raz przylecieliśmy na Kretę właśnie po to, żeby przejść ten wąwóz. To było we wrześniu 2015r. Też po intensywnych opadach był zamknięty. Przeszliśmy w ostatni dzień przed powrotem do Polski. Ale niestety różnie to może być
gość PiotrWie  Na Schinoussie w sobotę po południu i w nocy podał deszcz, rano w niedzielę stół na tarasie był żółto-brązowy zamiast biały 
gość dodekanezowiec  Żeby nie było "tylko narzekania" wczoraj widziałem ofertę biura podróży lot na Santorini z pobytem w hotelu *** śnaidanie tydzień 25.5.-1.6. (z powrotem rano na wybory :) - 1.000 zł od osoby - taki lat - cena podobna do promu Kreta - Santorini :)  I to nie jakieś szemrane biuro a jedno z TOP3 czy TOP5 
gość PiotrWie  Na Koufonissi było na tyle słabo odczuwalne że my przespaliśmy. A droga z Myrtos do Tertsy to rzeczywiście masakra - wyryta w klifie, głazy zwisające nad drogą, w 2019 próbowała nas tam zabić koza zrzucając głaz tuż przed samochód, na szczęście przeleciał przez drogę bo pomimo niewielkiej prędkości chyba bym nie wyhamował.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera