Placki z cukinii to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni greckiej. Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także nieco innej wersji na te placuszki. Poprzednia wersja równie pyszna, oparta była na nieco innych składnikach. Poza cukinią wykorzystana była tam również feta i ziemniaki. Chociaż zamieszczona poniżej wersja przepisu jest bez tych dodatków to jest ona nie mniej pyszna. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o przepis :)
Przygotowanie ich jest zawsze czasochłonne, więc najlepiej zrobić od razu większą porcję. Z doświadczenia wiemy, że placki te świetnie znoszą mrożenie, więc część z nich można zachować na zimne miesiące. Warto wykorzystać również to, że latem cukinia jest tania i łatwo dostępna.
Z dwóch kilogramów dużych mięsistych cukinii uzyskaliśmy 34 nieduże placki. Wagę warzyw podaliśmy już po usunięciu części z nasionami. Ser kefalotyri można zastąpić parmezanem.
1. Najlepsze do kolokithokeftedes będą bardzo duże cukinie, które mają najgrubszy miąższ. Zaczynamy od rozkrojenia warzyw i usunięcia części nasiennej. Następnie cukinie ścieramy na tarce do warzyw o małych oczkach, posypujemy solą i pozostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie porządnie odciskamy sok.
2. Cebulę i ser kefalotyri ścieramy drobno i dodajemy do odsączonej cukinii. Całość uzupełniamy posiekanym koperekiem, jajkami oraz tartą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Pamiętajcie, że jeśli cukinię odcisnęliście zbyt słabo to trzeba będzie dodać nieco więcej tartej bułki.
3. Po dokładnym wymieszaniu całość odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Formujemy niewielkie płaskie placki. Można także uformować niewielki kulki jednak w takiej formie trzeba smażyć je w głębokim oleju.
4. Każdy placek obtaczamy delikatnie w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie aż do uzyskania brązowego koloru.
5. Po usmażeniu placki można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kolokithokeftedes serwujemy na ciepło. Smakują najlepiej podawane z jogurtem greckim lub tzatzikami.
Καλή όρεξη!
Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.
Spanakorizo to bardzo klasyczne wegetariańskie danie kuchni greckiej. Ryż połączony ze szpinakiem oraz z sokiem z cytryny to prosta i zdrowa potrawa, którą warto przygotować gdy dostępny jest świeży szpinak. Można ją podawać zarówno jako przystawkę lub samodzielną potrawę. Spanakorizo warto też posypać pokruszoną fetą.
Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.
Komentarze
komentarz z
Lilian A. Lu
komentarz z
Jagoda robimy :>
komentarz z
taaaak :D
komentarz z
Całkiem nieźle smakują też z wędzonym na zimno łososiem
pytanie
Witam, proszę o informację: czy trzeba mrozić przed smażeniem, czy gotowe i tylko odgrzewać?
odp. pytanie
Nie należy mrozić przed smażeniem. Wystarczy wymieszaną masę wstawić do lodówki na pół godziny.
Natomiast po usmażeniu i ostudzeniu możesz zamrozić kotlety jeśli chcesz przechowywać je dłuższy czas.
Co zamiast sera Kefalotyri ?
Dzień dobry,jaki ser można dodać zamiast sera Kefalotyri ?
Pozdrawiam
odp. Co zamiast sera Kefalotyri ?
Np. Parmezan, Grana Padano.
komentarz z
Dzisiaj na śniadanie żona zrobiła z fetą.Petarda
komentarz z
Marcin Kuśmirek !
komentarz z
Uwielbiam
Przepis na placki z cukini
Zrobiłem, były pyszne. Ale zanotowałem wpadkę - placki rozpadały się na patelni bo nie miały lepiszcza czyli mąki. Po dodaniu mąki - było OK. Może się mylę i nie umiem zrobić. Danie fantastyczne, dziękuję.
To oryginalny przepis bez mąki. Skoro placki rozpadały się podczas smażenia to pewnie cukinie były za słabo odciśnięte z wody. W takim przypadku trzeba dodać więcej bułki tartej niż w przepisie. Takie placki trzeba "wyczuć".
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154814242097551,10157430031712551