Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Kolokithokeftedes

Składniki

  • około 2 kg cukinii (już wynasionowanej)
  • 250 g sera Kefalotyri
  • 1 kubek startej cebuli
  • 6 łyżek stołowych posiekanego drobno koperku
  • 1 ⅓ kubka bułki tartej
  • 3 jajka
  • sól pieprz
  • oliwa do smażenia
  • mąka do obtaczania

Κολοκυθοκεφτέδες

Placki z cukinii to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni greckiej. Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także nieco innej wersji na te placuszki. Poprzednia wersja równie pyszna, oparta była na nieco innych składnikach. Poza cukinią wykorzystana była tam również feta i ziemniaki. Chociaż zamieszczona poniżej wersja przepisu jest bez tych dodatków to jest ona nie mniej pyszna. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o przepis :)

Przygotowanie ich jest zawsze czasochłonne, więc najlepiej zrobić od razu większą porcję. Z doświadczenia wiemy, że placki te świetnie znoszą mrożenie, więc część z nich można zachować na zimne miesiące. Warto wykorzystać również to, że latem cukinia jest tania i łatwo dostępna.

Z dwóch kilogramów dużych mięsistych cukinii uzyskaliśmy 34 nieduże placki. Wagę warzyw podaliśmy już po usunięciu części z nasionami. Ser kefalotyri można zastąpić parmezanem.

1. Najlepsze do kolokithokeftedes będą bardzo duże cukinie, które mają najgrubszy miąższ. Zaczynamy od rozkrojenia warzyw i usunięcia części nasiennej. Następnie cukinie ścieramy na tarce do warzyw o małych oczkach, posypujemy solą i pozostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie porządnie odciskamy sok.

2. Cebulę i ser kefalotyri ścieramy drobno i dodajemy do odsączonej cukinii. Całość uzupełniamy posiekanym koperekiem, jajkami oraz tartą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Pamiętajcie, że jeśli cukinię odcisnęliście zbyt słabo to trzeba będzie dodać nieco więcej tartej bułki.

3. Po dokładnym wymieszaniu całość odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Formujemy niewielkie płaskie placki. Można także uformować niewielki kulki jednak w takiej formie trzeba smażyć je w głębokim oleju.

4. Każdy placek obtaczamy delikatnie w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie aż do uzyskania brązowego koloru.

5. Po usmażeniu placki można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kolokithokeftedes serwujemy na ciepło. Smakują najlepiej podawane z jogurtem greckim lub tzatzikami.

Καλή όρεξη!


Kolokithokeftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2017-09-05 19:35:36

Lilian A. Lu

2017-09-06 06:29:15

Jagoda robimy :>

1
2017-09-06 06:32:04

taaaak :D

2017-09-06 08:42:04

Całkiem nieźle smakują też z wędzonym na zimno łososiem

 gość}
gość Jolanta
2018-08-29 10:36:07

pytanie

Witam, proszę o informację: czy trzeba mrozić przed smażeniem, czy gotowe i tylko odgrzewać?

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2018-08-29 13:15:47

odp. pytanie

Nie należy mrozić przed smażeniem. Wystarczy wymieszaną masę wstawić do lodówki na pół godziny.
Natomiast po usmażeniu i ostudzeniu możesz zamrozić kotlety jeśli chcesz przechowywać je dłuższy czas.

 gość}
gość marzi
2019-10-15 10:54:57

Co zamiast sera Kefalotyri ?

Dzień dobry,jaki ser można dodać zamiast sera Kefalotyri ?

Pozdrawiam

 

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2019-10-18 11:35:38

odp. Co zamiast sera Kefalotyri ?

Np. Parmezan, Grana Padano.

2020-09-17 18:47:28

Dzisiaj na śniadanie żona zrobiła z fetą.Petarda

2
2020-09-17 19:55:21

Marcin Kuśmirek !

1
2020-09-18 08:17:34

Uwielbiam

 gość}
gość Janusz
2021-06-02 15:54:41

Przepis na placki z cukini

Zrobiłem, były pyszne. Ale zanotowałem wpadkę - placki rozpadały się na patelni bo nie miały lepiszcza czyli mąki. Po dodaniu mąki - było OK. Może się mylę i nie umiem zrobić. Danie fantastyczne, dziękuję.

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2021-06-02 16:12:04

To oryginalny przepis bez mąki. Skoro placki rozpadały się podczas smażenia to pewnie cukinie były za słabo odciśnięte z wody. W takim przypadku trzeba dodać więcej bułki tartej niż w przepisie. Takie placki trzeba "wyczuć".

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154814242097551,10157430031712551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki to popularne greckie danie, na które składa się duża fasola zapiekana w pomidorowo-ziołowym sosie. Być może niektórzy z Was podczas swoich wakacji mieli już okazję spróbować tego pysznego i sycącego dania. Jeśli nie to warto przygotować je w domu. Powinno ono przypaść do gustu także wegetarianom, bo warzywa przygotowywane według greckich receptur są pełne smaku i bardzo aromatyczne.

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera