Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Kolokithokeftedes

Składniki

  • około 2 kg cukinii (już wynasionowanej)
  • 250 g sera Kefalotyri
  • 1 kubek startej cebuli
  • 6 łyżek stołowych posiekanego drobno koperku
  • 1 ⅓ kubka bułki tartej
  • 3 jajka
  • sól pieprz
  • oliwa do smażenia
  • mąka do obtaczania

Κολοκυθοκεφτέδες

Placki z cukinii to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni greckiej. Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także nieco innej wersji na te placuszki. Poprzednia wersja równie pyszna, oparta była na nieco innych składnikach. Poza cukinią wykorzystana była tam również feta i ziemniaki. Chociaż zamieszczona poniżej wersja przepisu jest bez tych dodatków to jest ona nie mniej pyszna. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o przepis :)

Przygotowanie ich jest zawsze czasochłonne, więc najlepiej zrobić od razu większą porcję. Z doświadczenia wiemy, że placki te świetnie znoszą mrożenie, więc część z nich można zachować na zimne miesiące. Warto wykorzystać również to, że latem cukinia jest tania i łatwo dostępna.

Z dwóch kilogramów dużych mięsistych cukinii uzyskaliśmy 34 nieduże placki. Wagę warzyw podaliśmy już po usunięciu części z nasionami. Ser kefalotyri można zastąpić parmezanem.

1. Najlepsze do kolokithokeftedes będą bardzo duże cukinie, które mają najgrubszy miąższ. Zaczynamy od rozkrojenia warzyw i usunięcia części nasiennej. Następnie cukinie ścieramy na tarce do warzyw o małych oczkach, posypujemy solą i pozostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie porządnie odciskamy sok.

2. Cebulę i ser kefalotyri ścieramy drobno i dodajemy do odsączonej cukinii. Całość uzupełniamy posiekanym koperekiem, jajkami oraz tartą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Pamiętajcie, że jeśli cukinię odcisnęliście zbyt słabo to trzeba będzie dodać nieco więcej tartej bułki.

3. Po dokładnym wymieszaniu całość odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Formujemy niewielkie płaskie placki. Można także uformować niewielki kulki jednak w takiej formie trzeba smażyć je w głębokim oleju.

4. Każdy placek obtaczamy delikatnie w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie aż do uzyskania brązowego koloru.

5. Po usmażeniu placki można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kolokithokeftedes serwujemy na ciepło. Smakują najlepiej podawane z jogurtem greckim lub tzatzikami.

Καλή όρεξη!


Kolokithokeftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2017-09-05 19:35:36

Lilian A. Lu

2017-09-06 06:29:15

Jagoda robimy :>

1
2017-09-06 06:32:04

taaaak :D

2017-09-06 08:42:04

Całkiem nieźle smakują też z wędzonym na zimno łososiem

 gość}
gość Jolanta
2018-08-29 10:36:07

pytanie

Witam, proszę o informację: czy trzeba mrozić przed smażeniem, czy gotowe i tylko odgrzewać?

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2018-08-29 13:15:47

odp. pytanie

Nie należy mrozić przed smażeniem. Wystarczy wymieszaną masę wstawić do lodówki na pół godziny.
Natomiast po usmażeniu i ostudzeniu możesz zamrozić kotlety jeśli chcesz przechowywać je dłuższy czas.

 gość}
gość marzi
2019-10-15 10:54:57

Co zamiast sera Kefalotyri ?

Dzień dobry,jaki ser można dodać zamiast sera Kefalotyri ?

Pozdrawiam

 

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2019-10-18 11:35:38

odp. Co zamiast sera Kefalotyri ?

Np. Parmezan, Grana Padano.

2020-09-17 18:47:28

Dzisiaj na śniadanie żona zrobiła z fetą.Petarda

2
2020-09-17 19:55:21

Marcin Kuśmirek !

1
2020-09-18 08:17:34

Uwielbiam

 gość}
gość Janusz
2021-06-02 15:54:41

Przepis na placki z cukini

Zrobiłem, były pyszne. Ale zanotowałem wpadkę - placki rozpadały się na patelni bo nie miały lepiszcza czyli mąki. Po dodaniu mąki - było OK. Może się mylę i nie umiem zrobić. Danie fantastyczne, dziękuję.

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2021-06-02 16:12:04

To oryginalny przepis bez mąki. Skoro placki rozpadały się podczas smażenia to pewnie cukinie były za słabo odciśnięte z wody. W takim przypadku trzeba dodać więcej bułki tartej niż w przepisie. Takie placki trzeba "wyczuć".

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154814242097551,10157430031712551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bakłażany z Xinochondros

Bakłażany z Xinochondros

Dziś proponujemy bakłażany duszone z sosie z tym dodatkiem. Zamiast xinochondros można ewentualnie dodać równie popularne trahanas, ale naszym zdaniem wtedy potrawa robi się zbyt mdła i wymaga mocniejszego doprawienia. Według nas Xinochondros pasuje o wiele bardziej do tej potrawy. Zarówno xinochondros jaki i trahanas można oczywiście kupić na Krecie w typowych sklepach spożywczych.

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów.

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Tawerna Grecka: Będziemy
Gosia | crete.pl : Tak, są takie biura które organizują wycieczki do Sfendoni. Zwiedzanie jaskini jest zazwyczaj połączone ze wizytą w  okolicznych wioskach.
gość Marek: Witam, ja też właśnie jestem w Agios, delektuje się capucino,widokami oraz niesamowitymi skokami do wody. A pogoda to poprostu bajka, błękitne niebo i słoneczko, poprostu super:)
gość Angie: Właśnie popijamy kawkę z widokiem na jezioro i skaczących. Pełen relaks i pogoda wspaniała. Do tego cudowne widoki.
Film nie dostępny
O, dziś widzieliśmy jak skaczą :-)
gość karmin: Czy są wycieczki z Heraklionu? Do jaskinie można dotrzeć tylko samochodem a nie mam. Na stronach greckich biur podróży nie znajduje tej jaskini.
Pojadę jeszcze we wrześniu Taka reklama. Wąwóz!!!
Przepiękne i trudne miejsce w sierpniowym skwarze. Niezapomniane godziny uroczych widoków i potu
Jest i Elafonisi...
Jest w planach na niedzielę :)
Polecam!
Byłam 2 lata temu
O a od kiedy sa leżaki? Bylem parę lat temu to nie było i jeden tojtoj z kilometrową kolejką.
Nasza podróż poślubna, magiczne miejsca ❤️
Pięknie miejsce ❤️
Najpiękniejsza plaża na jakiej byłam
Byłam pięknie
Cudnie tam… jeszcze kiedyś wrócę …❤️❤️
Byłam, widziałam i też w tłumie leżałam
Elafonisi to raj! Cudowne miejsce ❤
Piękne miejsce
A powiedźcie mi proszę serdeczna grupo
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera