Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Kilka dni temu Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport dotyczący otyłości wśród dzieci. Co ciekawe problem ten nie jest domeną tylko krajów Europy północnej ale przede wszystkim tych będących kolebką diety śródziemnomorskiej. Nowy raport WHO przedstawiony na Europejskim Kongresie Otyłości w Wiedniu wskazał, że spośród 34 krajów regionu europejskiego Cypr, Grecja, Włochy, Malta, San Marino i Hiszpania mają najwyższy wskaźnik otyłości u dzieci od 6 do 9 lat. Zatem nadwaga staje się tu takim samym problemem jak choćby w Wielkiej Brytanii.

Otyłe dziecko w Chanii

Według WHO wskaźnik otyłości u młodych Greków, Hiszpanów i Włochów przekracza znacznie 40% (dla chłopców i dziewczynek łącznie) i jest aktualnie wyższy niż w Stanach Zjednoczonych. Dane jakie zebrano do raportu pochodzą z badania obejmującego 300 000 dzieci z 34 krajów na przestrzeni 2015-2017 roku.

Dr João Breda, szef europejskiego biura WHO ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób Niezakaźnych, uznał w chwili obecnej dietę śródziemnomorską za martwą. Jak się wyraził dieta ta leży twarzą w dół w talerzu spaghetti. "Kraje śródziemnomorskie, które nadały nazwę słynnej diecie należącej do najzdrowszych na świecie, należą do krajów Europy z najbiedniejszymi dziećmi. Słodycze, fast food i napoje cukrowe zastąpiły tradycyjną dietę opartą na owocach, warzywach, rybach i oliwą z oliwek. [….] Dieta śródziemnomorska u dzieci basenu Morza Śródziemnego to mit, którego niestety już nie ma” - mówi Dr João Breda.

Oczywiście popularność i dostępność sieci oferujących śmieciowe jedzenie jest tylko jedną z przyczyn narastającego problemu. Drugą przyczyną stały się nowe nawyki żywieniowe, jakie zapanowały w rodzinach z krajów położonych na południu Europy. Na podstawie wywiadów przeprowadzonych z rodzicami okazało się, że nowoczesne rodziny, które prowadzą intensywny tryb życia, porzuciły przygotowywanie domowych posiłków na rzecz gotowego jedzenia sprzedawanego na wynos. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego zamiast samodzielnej uprawy warzyw i przygotowywania rodzinnych posiłków bazujących na tradycyjnej diecie, wolą spędzać wieczory na kanapach objadając się fast foodowym jedzeniem. Jednym słowem przejęli oni nawyki żywieniowe z innych krajów, które z problemem nadwagi u dzieci i nie tylko borykają się od wielu lat.

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Zmiany w diecie mogą być również związane ze wzrostem wskaźnika ubóstwa w niektórych krajach południowej Europy. Według danych CIA Factbook 2011-2015, wiele krajów o najwyższym odsetku otyłości wśród dzieci ma jedne z najwyższych wskaźników ubóstwa w Europie. W Grecji na przykład prawie 36% ludności żyje poniżej granicy ubóstwa - jest to najwyższa stopa ubóstwa na kontynencie.  “Wiele populacji o niskim dochodzie ma utrudniony dostęp do zdrowej żywności, ponieważ prowadzenie zdrowego stylu życia może być droższe” - twierdzi Dr. Bruce Y. Lee.

Do tej pory przez ostatnie dziesięciolecia wydawało się, że stosowanie diety śródziemnomorskiej, a zwłaszcza kreteńskiej stanie się najskuteczniejszym remedium na choroby cywilizacyjne. Diety te są faktycznie skuteczne, o ile połączy się je z odpowiednią dawką wysiłku fizycznego. A dziś nawet te dzieci, które odżywiają się tradycyjnie, systematycznie przybierają na wadze. W największej mierze wynika to z tego, że nie spalają one dostarczonych kalorii. Zresztą trudno to zrobić spędzając coraz więcej czasu przed monitorem komputera oraz prowadząc siedzący tryb życia. Jak podkreśla Dr. Breda: "Człowiek na Krecie w latach sześćdziesiątych potrzebował dziennie 3500 kalorii, ponieważ musiał iść w góry i wykonywać różne prace”.

Mniej oczywiste czynniki wpływające na zdrowotny sukces w stosowaniu diety śródziemnomorskiej są określane jako psychologiczne. Jako przykład podawana jest grecka wyspa Ikaria, na której żyje najwyższy odsetek 90-latków na naszej planecie.

Badacze przypisują tę długowieczność diecie śródziemnomorskiej, ale także "górskiej drodze życia" związanej z tzw. spontaniczną aktywnością, do której zmusza życie w takim miejscu. Nie mniej istotne jest też budowanie więzi rodzinnych i społecznych, uprawa własnych owoców i warzyw, niestronienie od drzemek w ciągu dnia, śmiechu oraz czerpania przyjemności z życia. Słowem jak najmniejsza ilość stresu w życiu także jest kluczowym czynnikiem wspierającym stosowanie każdej diety.

Czy zatem biorąc pod uwagę najnowsze statystyki dotyczące dziecięcej otyłości w krajach będących kolebką diety śródziemnomorskiej, można stwierdzić, że dieta ta zawiodła? Pojawiają się przecież sugestie, że najzdrowszy sposób odżywiania panuje w krajach skandynawskich, gdzie np. w Danii jest niecałe 10% dzieci otyłych. Czy posiłki bogate w pełnoziarniste zboża, ryby oraz owoce zapewnią populacjom młode zdrowe pokolenie?

Dieta śródziemnomorska

Raczej nie, bo popularne diety mają to do siebie, że zawodzą w dłuższej perspektywie. Okazują się zwyczajnie nieskuteczne, gdy są stosowane wybiórczo.  Wyniki tych badań pokazują, że spożywanie posiłków opartych na diecie śródziemnomorskiej może także doprowadzi do nadwagi. Szczególnie jeśli stosowanie nie będzie wsparte wyrobieniem sobie odpowiednich nawyków i stylu życia przekazywanego przez dziadków obecnego pokolenia.

Za dietą taką czy inną musi iść wsparcie całej kultury żywieniowej oraz podejście do jedzenia w ogóle. Dieta każdego kraju może być zdrowa, gdy na korzyść warzyw ograniczymy w niej ilość spożywanego tłuszczu zwierzęcego, mięsa oraz cukru. Co więcej lokalne diety mają też przewagę nad tymi pochodzącymi z innych rejonów, ponieważ w racjonalny sposób wykorzystują lokalne produkty. Oczywiście wszystko to jest prawdą o ile są one produkowane w zdrowy sposób i są ogólnie dostępne dla ludzi.

Wyniki badań WHO dotyczą w głównej mierze ludzi żyjących w miastach lub większych miejscowościach, gdzie fast food jest ogólnie dostępny, a styl życia i dostępność pełnowartościowych produktów żywieniowych ograniczona. Na pewno wyniki te nie znajdą odniesienia do wiosek położonych z dala od większych aglomeracji. Także dziś wciąż żyją tam ludzie hołdujący tradycyjnemu stylowi życia i odżywiania się. Problem zaczyna się w momencie, gdy młode pokolenie postanawia porzucić dotychczasowe życie i poszukać innego w większym mieście.

Dlatego dieta nie może być tylko modą. Aby stała się skutecznym sposobem na całe życie musi być wsparta przez przekształcony model całego systemu żywnościowego. Ścisłej kontroli powinny podlegać reklamy śmieciowego jedzenia skierowane do dzieci. W polskiej rzeczywistości na pewno kojarzycie reklamy McDonalda z modnym hasłem “no i fajnie”....

Raport WHO podkreśla też, że w krajach basenu Morza Śródziemnego na szczęście powoli zaczyna dostrzegać się ten problem i zaczęto podejmować różnorakie wysiłki na rzecz ograniczenia otyłości u dzieci. Jako przykład podawane są Włochy, gdzie dzieciom przekazuje się informacje na temat wysokich wartości odżywczych owoców.

W szkołach powinna być promowana aktywność fizyczna, a same placówki powinny mieć zapewnione dodatkowe fundusze na organizację odpowiednich zajęć. Ważna powinna być nie tylko nauka gotowania, ale i uprawy żywności. Producenci zdrowej żywności powinni być promowani i nagradzani za swoją działalność. Taka lokalna żywność musi być dostępna w odpowiednio zorganizowanych sieciach handlowych. Reasumując nie wystarczy aby nowe pokolenia nauczyły się tylko stosowania diety. One muszą nauczyć się jak robić zakupy, jak gotować i jak żyć.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.83
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.83 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Jessica de Vries
2018-06-03 18:24:49

Martijn Niemeijer we moeten alleen al een keer terug voor deze heerlijke pitas

Kostas Katsourakis
2018-06-03 18:42:00

Widac to na co dzien. Niestety. Chanie opanowaly dostawy na telefon - w ofercie tylko fast food. Tragedia. We’ re all living in America /rammstein/...

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155445244742551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Przepisy kuchni greckiej

Przepisy kuchni greckiej

Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.

O kreteńskim miodzie i jego jakości

O kreteńskim miodzie i jego jakości

Od 2000 roku w Instytucie Rolnictwa Śródziemnomorskiego w Chanii prowadzone są cykliczne badania, których głównym celem jest określenie jakości miodu produkowanego na Krecie. Obecnie ilość badanego miodu została zwiększona do około 500 próbek, których zdecydowana większość pochodzi z Krety.

Feta (Φέτα)

Feta (Φέτα)

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera