Tą przekąską zajadaliśmy się różnych rodzinnych i skromnych tawernach na ogół znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Gdy po raz pierwszy próbowaliśmy tak przyrządzonej cukinii, zastanowił nas nieco charakterystyczny smak panierki. Jak się okazało to dodatek piwa sprawia, że całość jest bardzo smaczna. Pomijając jednak wszystkie walory oraz skromny wygląd tego dania nie można zapomnieć o tym, że jest ono bardzo kaloryczne. Z tego względu tak przygotowane cukinie lub bakłażany nadają się tylko jako dodatek do głównego dania. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z tzatzikami lub po prostu greckim jogurtem.
1. Cukinie myjemy i następnie kroimy w cienkie plastry. Przyprószamy je solą i odstawiamy na kilka minut.
2. W tym czasie przygotowujemy piwne ciasto. Mieszamy wszystkie składniki zaczynając od ubicia białka na luźną pianę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą ciasto na naleśniki. Warto wspomnieć o tym, że panierka ta jest dosyć uniwersalna i nadaje się również do obtaczania ryb oraz innych warzyw. Po usmażeniu jest złocista i chrupiąca.
3. Cukinie osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie zanurzamy ją w przygotowanym wcześniej cieście.
4. Każdy kawałek cukinii smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki cukinii przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Καλή όρεξη!
Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.
Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.
Feta z pieca to znakomity sposób na szybkie i bardzo smaczne danie, które przypadnie do gustu fetożercom i wielbicielom greckiej kuchni. Bezwzględnym warunkiem powodzenia jest wykorzystanie oryginalnej greckiej fety a nie polskiego zamiennika, który z prawdziwą fetą nie ma nic wspólnego. Podobnie jak w przypadku innych potraw jest kilka sposobów na przygotowanie fety z pieca. Jeśli danie ma spełnić zadanie przekąski wystarczy nam jedno opakowanie fety na 2 osoby.
Komentarze
Ocena Kraju Grecja!
Grecja to najpiekniejszy kraj europy.
A Państwo tak uwarzaja.
Napiszcie na facebooka. Jestem Maciek Badlak.
Pa. Aufwiedersehe.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz