To nasz kolejny sposób na wykorzystanie xinochondros, czyli popularnego na Krecie dodatku do zup i sosów. Pokruszona pszenica gotowana ze sfermentowanym mlekiem i porządnie wysuszona może leżakować w domowej spiżarni wiele miesięcy. Jej charakterystyczny smak jest wyraźnie wyczuwalny w daniach, do których dodamy xinochondros. Jeśli do tej pory nie przywoziliście tego produktu z Krety to następnym razem dorzućcie go do wakacyjnej walizki. Powinniście ją dostać bez problemu w sklepach spożywczych na dziale z suszonymi produktami. Mamy na myśli jednak markety, gdzie zaopatrują się Kreteńczycy. W super- mini - i innych marketach nastawionych na obsługę turystów xinochondros najprawdopodobniej nie znajdziecie.
Prezentowana zupa jarzynowa z dodatkiem xinochodros jest smaczna ale zupełnie inna w smaku niż tradycyjne polskie zupy warzywne. Jest także prosta i szybka w przygotowaniu. A oprócz xinochondros nie wymaga w zasadzie innych kreteńskich specjałów. Gorąco polecamy!
1. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę.
2. Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz pokrojone pomidory. Do warzyw dolewamy jedną szklankę wody, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
3. Po tym czasie dolewamy pozostałą wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy xinochondros i opcjonalnie pokrojoną drobno ostrą papryczkę. Jeśli nie lubicie albo nie możecie jeść ostrych smaków wtedy papryczkę należy pominąć.
4. Całość gotujemy przez kolejne pół godziny. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy nieco posiekanej natki pietruszki.
Fakes to popularna grecka zupa przygotowywana na bazie soczewicy. Jest ona dość zawiesista i sycąca toteż szczególnie chętnie jest podawana w czasie postu poprzedzającego greckie święta. W naszym klimacie na pewno sprawdzi się w trakcie zimowych i jesiennych miesięcy.
Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej zupie pomidorowej. Jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest ona zupełnie inna od naszych zup.
Pomidorowy sos do spaghetti poprzez dodanie mastyksu nabiera innego smaku. Nie jest to oczywiście tradycyjna potrawa grecka, dodatek modnego ostatnio mastyksu sprawia, że danie to zaliczane jest do kanonu współczesnej kuchni greckiej. Oczywiście aby je przyrządzić niezbędne jest posiadanie kilku kryształków tej żywicy, gdyż bez tego dodatku będzie to zwykły sos pomidorowy.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155880264272551