To nasz kolejny sposób na wykorzystanie xinochondros, czyli popularnego na Krecie dodatku do zup i sosów. Pokruszona pszenica gotowana ze sfermentowanym mlekiem i porządnie wysuszona może leżakować w domowej spiżarni wiele miesięcy. Jej charakterystyczny smak jest wyraźnie wyczuwalny w daniach, do których dodamy xinochondros. Jeśli do tej pory nie przywoziliście tego produktu z Krety to następnym razem dorzućcie go do wakacyjnej walizki. Powinniście ją dostać bez problemu w sklepach spożywczych na dziale z suszonymi produktami. Mamy na myśli jednak markety, gdzie zaopatrują się Kreteńczycy. W super- mini - i innych marketach nastawionych na obsługę turystów xinochondros najprawdopodobniej nie znajdziecie.
Prezentowana zupa jarzynowa z dodatkiem xinochodros jest smaczna ale zupełnie inna w smaku niż tradycyjne polskie zupy warzywne. Jest także prosta i szybka w przygotowaniu. A oprócz xinochondros nie wymaga w zasadzie innych kreteńskich specjałów. Gorąco polecamy!
1. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę.
2. Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz pokrojone pomidory. Do warzyw dolewamy jedną szklankę wody, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
3. Po tym czasie dolewamy pozostałą wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy xinochondros i opcjonalnie pokrojoną drobno ostrą papryczkę. Jeśli nie lubicie albo nie możecie jeść ostrych smaków wtedy papryczkę należy pominąć.
4. Całość gotujemy przez kolejne pół godziny. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy nieco posiekanej natki pietruszki.
Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.
Pomidorowy sos do spaghetti poprzez dodanie mastyksu nabiera innego smaku. Nie jest to oczywiście tradycyjna potrawa grecka, dodatek modnego ostatnio mastyksu sprawia, że danie to zaliczane jest do kanonu współczesnej kuchni greckiej. Oczywiście aby je przyrządzić niezbędne jest posiadanie kilku kryształków tej żywicy, gdyż bez tego dodatku będzie to zwykły sos pomidorowy.
Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155880264272551