FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

Feta z pieca

Składniki

  • 1-2 opakowania fety 200g każda
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli średniej wielkości
  • grecka oliwa z oliwek
  • oregano z Krety
    lub specjalna mieszanka przypraw do fety (mix for feta cheese)
  • folia aluminiowa lub naczynie żaroodporne

Feta z pieca to znakomity sposób na szybkie i bardzo smaczne danie, które przypadnie do gustu fetożercom i wielbicielom greckiej kuchni. Bezwzględnym warunkiem powodzenia jest wykorzystanie oryginalnej greckiej fety a nie polskiego zamiennika, który z prawdziwą fetą nie ma nic wspólnego. Podobnie jak w przypadku innych potraw jest kilka sposobów na przygotowanie fety z pieca. Nasza wersja opiera się na przepisie podpatrzonym w jednej z tawern w Rethymnonie. Jeśli danie ma spełnić zadanie przekąski wystarczy nam jedno opakowanie fety na 2 osoby. Jeśli zaś chcemy wykorzystać fetę z pieca jako danie główne można połączyć ją z greckimi smażonymi ziemniaczkami. W takim przypadku porcję fety można zwiększyć do dwóch opakowań (2x200g).

Do przygotowania dania potrzebna będzie albo mieszanka przypraw do fety sprzedawana na greckich wyspach (przykładowy skład mieszanki to: oregano, bazylia i tymianek) albo dobrej jakości oregano (najlepiej górskie z Krety).

1. Cebulę kroimy w talarki, a paprykę w wąskie paseczki.

2. Na kawałku folii aluminiowej kładziemy mniej więcej połowę cebuli i połowę papryki i układamy na nich plaster fety, który można ewentualnie przekroić na pół. Konstrukcję uzupełniamy nakładając na fetę pozostałą cebulę i paprykę. Całość polewamy dość obficie oliwą z oliwek i na koniec posypujemy przyprawami.

3. Podwójnie złożoną folię aluminiową zawijamy teraz tak aby powstała paczuszka, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na minimum 20 minut. Zamiast folii aluminiowej można użyć także niewielkiego naczynia żaroodpornego, choć moim zdaniem lepiej jednak sprawdza się w tym przypadku folia.

W innej wersji tego dania można przygotować fetę z pieca na przykład z pomidorami.


Feta z pieca

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Magdalena Januszkiewicz-Buras
Magdalena Januszkiewicz-Buras
2017-01-21 20:04:13

robię w domu pycha :)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152912854397551,10154223520197551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pasta z suszonego bobu

Pasta z suszonego bobu

Kuchnia grecka pokazuje że bób który jest znany również w naszym kraju, nie musi być tylko sezonowym składnikiem dań. W suszonej postaci, która jest praktycznie niedostępna w naszych sklepach, jest składnikiem ciekawych dań. Dziś proponujemy Wam jedno z nich, czyli pastę z suszonego bobu.

Pasta z młodego bobu

Pasta z młodego bobu

Obłędna w smaku, wesoła zieloniutka, ciesząca oko pasta z młodego bobu to jedno z prostych i szybkich w przygotowaniu meze

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Tym daniem pierwszy raz zajadaliśmy się w Rethymno w jednej ze skromnych rodzinnych tawern znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Zastanowił nas nieco inny smak panierki, który chcieliśmy odtworzyć w naszej kuchni. Jak nam się udało ustalić u zaprzyjaźnionych Greków to właśnie dodatek piwa odpowiada za ten charakterystyczny smak.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Czy w momencie przylotu ludzie są poddawani wyrywkowym testom na COVID (na lotnisku)? Z góry dziękuje za odpowiedź.
da się wytrzymać, wiadomo wakacje ale w nocy się śpi zwłaszcza o takiej porze
Mateusz Jankowski
Ciekawe kto przywozi skoro osoby nie mające w sobie preparatu są testowane
Pozdrowienia z Chanii
Pozdrawiam
Tyle co wróciliśmy miód i wino piliśmy
Dzisiaj odwiedzone Falassarna, Seitan Limana i stavros. Jednak dla mnie numerem jeden z odwiedzonych jest Kedrosasos. Balos na końcu stawki
jeszcze 2 tyg i też będę. już nie mogę się doczekać
Aleksandra Wojnarowska
super jeszcze trochę i tam będę
Każda ma coś w sobie
Tylko zdrowy rozsądek i rozwagą mogą pomóc w takich sytuacjach.
gość PiotrWie: Żeby wybrać się obecnie z Falasarny na Balos to rzeczywiście trzeba nie mieć wyobraźni - 5 - 6 godzin w pełnym słońcu na poziomie lub prawie na poziomie morza. Sami wybieramy się na ten szlak ale pójdziemy jak nam się uda w marcu, najpóźniej w pierwszym tygodniu kwietnia. Przy obecnej pogodzie jedyną wskazana trasa jest spod jednego klimatyzatora pod drugi pod warunkiem ze odległość nie przekracza 100m. (...)
gość PiotrWie: A prognozy pogody nie napawają optymizmem.
Fakt nie jest łatwo ☀️
Adam Wyspiański : Witam Wszystkich na Krecie i tych, którzy niebawem się wybierają. Ja wylatuję z Wrocławia z rodziną 6 sierpnia. Generowałem dzisiaj PLF i o dziwo zaraz otrzymałem maila z gotowym PLF-em. Otrzymałem kod rozpoczynający się od nr 7 i literę T. Wcześniej leciałem w czerwcu i miałem kod z nr 4 i literę V. (...)
gość Piotr: Od wczoraj już nie wieje. Temperatura sięga 39-43 stopni, ale dzięki morzu jest znośna. Woda jw morzu jest dość chłodna (pewnie w porównaniu z powietrzem) i pozwala cieszyć się słońcem.  Uprzedzam jednak,  że plaża jest piaszczysto-kamienista. Nie oczekujcie plaży z białym piaskiem z Karaibów czy nawet Elafonisi :)
Widzieliśmy jak 16 tego Lipca samica składała jaja na plaży Nea Chora - Chania. Publiczność nie przeszkadzała jej wcale w rytuale. Otoczone miejsce taśmą ...i będziemy tam za kilka dni sprawdzi jak się sprawy mają ...jak coś to damy znać ! Kareta - Kareta !
Samaria- wyprawa na tak!!! Ale... natura rządzi się swoimi prawami...
Pilnujemy i czuwamy nad naszymi sąsiadami https://www.facebook.com/2076339645914123/posts/2996274200587325/
gość PiotrWie: Bez przesady z tym niebezpieczeństwem cały czas - Samaria jest bardzo bezpieczna, jak nie dasz rady bądź zrobisz sobie jakąś krzywdę to najwyżej zwiozą na kucyku lub ośle, Samaria jest niebezpieczna w trzech przypadkach - ekstremalnego gorąca, pożaru lub ulewy - wtedy trzeba ewakuować na raz wielu ludzi. Choć jakiś czas temu przy skrajnej ulewie udało się ewakuować ludzi bez jakiś strat. (...)
Super, udało mi się go wczoraj zaliczyć, czyli "rzutem na taśmę"
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera