W menu Kreteńczyków oliwki to jeden z podstawowych składników codziennej diety. Są spożywane zarówno w całości jak i jako składnik różnych potraw. Jednym z wielu sposobów podania oliwek jest zrobienie z nich pasty. To zdrowa alternatywa dla różnych smarowideł przygotowywanych na bazie majonezu. W miejscowych sklepach bez problemu można kupić gotowe pasty z mniejszą lub większą ilością dodatków. Właśnie te jak najbardziej podstawowe można wykorzystać jako bazę do przygotowania własnej pasty.
Mimo że oliwki stanowią podstawę diety greckiej to jednak spożywanie ich w postaci pasty nie należy do podstawowego kanonu greckiej kuchni. To raczej nowy nabytek. Warto jednak wiedzieć że pasta z oliwek podawana z chlebem stanowiła typowe pożywienie Kreteńczyków w czasach wojny. Współcześnie często jest podawana w tawernach razem z innymi meze. To właśnie w Rethymno jedliśmy najlepszą pastę z oliwek pod słońcem :)
Jest to jeden z tych dodatków, który gorzej wygląda niż smakuje. Jest przeznaczony przede wszystkim dla tych osób, które uwielbiają smak oliwek. Pastę z oliwek warto eksperymentalnie łączyć ją z różnymi dodatkami, np. czosnkiem, oregano, fetą lub anchois.
Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.
1. Wszystkie składniki miksujemy przez chwilę w rozdrabniaczu.
2. Pastę z oliwek warto przygotować nieco wcześniej, ponieważ staje się ona intensywniejsza, gdy różne smaki połączą się ze sobą.
3. Po przygotowaniu można ją przechowywać w lodówce. Pastę należy przełożyć do małego słoiczka, a następnie zalać oliwą.
Καλή όρεξη!
Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.
Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.
Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153390232127551