Pasta z oliwek

Πάστα ελιάς

Pasta z oliwek

Składniki

  • czarne oliwki pozbawione pestek (około 200 gr) lub gotowa pasta bez żadnych dodatków
  • starta skórka z połowy cytryny
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka listków mięty
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała posiekana drobno cebula
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry

W menu Kreteńczyków oliwki to jeden z podstawowych składników codziennej diety. Są spożywane zarówno w całości jak i jako składnik różnych potraw. Jednym z wielu sposobów podania oliwek jest zrobienie z nich pasty. To zdrowa alternatywa dla różnych smarowideł przygotowywanych na bazie majonezu. W miejscowych sklepach bez problemu można kupić gotowe pasty z mniejszą lub większą ilością dodatków. Właśnie te jak najbardziej podstawowe można wykorzystać jako bazę do przygotowania własnej pasty.

Mimo że oliwki stanowią podstawę diety greckiej to jednak spożywanie ich w postaci pasty nie należy do podstawowego kanonu greckiej kuchni. To raczej nowy nabytek. Warto jednak wiedzieć że pasta z oliwek podawana z chlebem stanowiła typowe pożywienie Kreteńczyków w czasach wojny. Współcześnie często jest podawana w tawernach razem z innymi meze. To właśnie w Rethymno jedliśmy najlepszą pastę z oliwek pod słońcem :)

Jest to jeden z tych dodatków, który gorzej wygląda niż smakuje. Jest przeznaczony przede wszystkim dla tych osób, które uwielbiają smak oliwek. Pastę z oliwek warto eksperymentalnie łączyć ją z różnymi dodatkami, np. czosnkiem, oregano, fetą lub anchois.

Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.

1. Wszystkie składniki miksujemy przez chwilę w rozdrabniaczu.

2. Pastę z oliwek warto przygotować nieco wcześniej, ponieważ staje się ona intensywniejsza, gdy różne smaki połączą się ze sobą.

3. Po przygotowaniu można ją przechowywać w lodówce. Pastę należy przełożyć do małego słoiczka, a następnie zalać oliwą.

Καλή όρεξη!

Pasta z oliwek

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153390232127551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.

Szparagi z fetą

Szparagi z fetą

Poszukując nowych sposobów na przygotowanie szparagów sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Choć nie są one zaliczane do tradycyjnych składników kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy jadają te warzywa i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Wzorując się na nich przygotowaliśmy nieco autorski przepis, w którym króluje prostota, oliwa z oliwek oraz feta. Naszym zdaniem wyszło z tego fantastyczne danie.

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Tym daniem pierwszy raz zajadaliśmy się w Rethymno w jednej ze skromnych rodzinnych tawern znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Zastanowił nas nieco inny smak panierki, który chcieliśmy odtworzyć w naszej kuchni. Jak nam się udało ustalić u zaprzyjaźnionych Greków to właśnie dodatek piwa odpowiada za ten charakterystyczny smak.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Przy takich ruchawkach pogodowych trzeba się cieszyć z tej turystyki, która była w maju. Ciekawe, ilu turystów ten maj wystraszy w czerwcu
Calypso
Calypso
Byłam i pyszny miód kupiłam
Byłam w Chanii, pysznosci
Niestety połowa straganów to szmaty i śmiecie jak w każdym polskim targowisku. A wieśniacy oszukują i windują ceny. Byłem 2 razy na placu w Retymno i jest coraz gorzej. Nie wiem jak teraz ale większość kupujących to były tłuste i chamskie Rosjanki. Bez euforii zatem
Ambasadorki Piękna: Za każdym razem jak jesteśmy na Krecie odwiedzamy Laiki i zawsze wychodzimy z pelnymi siatkami owoców i warzyw
gość Marek: No i rzeczywiście, prognozy się sprawdziły. Wczoraj pogoda fatalna na całej Krecie ale za to dziś, już ponownie przepiękna pogoda i cudownie świeci słoneczko. Pozdrowienia z Jerapetry
Jestem od niedzieli na Thasos, pogoda słoneczna, temperatury 22-26 stopni. Sprawdzając prognozy przed wylotem, byłam przerażona, ale na szczęście jest zupełnie odwrotnie
A kwiecień był super
Już jest czerwiec :o o matulu. Turcja też zimna w tym roku
gość PiotrWie: My byliśmy od 7 do 31 maja na Cykladach, było rzeczywiście zimniej niż zwykle ( od 2012 roku jeździmy corocznie w maju do Grecji) ale myślę że pomimo tego że kol. w Sztokholmie miał kilka stopni więcej w dzień niż w Grecji to w nocy miał ich zdecydowanie mniej więc w sumie było zimniej.
gość Waldek: W tej chwili dostępny jest tylko parking płatny. Dalszy wjazd bliżej plaży i parkowanie pod drzewami jest niemożliwe bo zagrodzili drogę. Koszt parkingu to 5E za cały dzień.Parkng najbliżej wejście jest naprzeciwko resortu Elafonisi.
Doświadczyliśmy na własnej skórze.
Ale od Soboty to wyglada na to ze caly tydzien calkiem sloneczyny ☀️
W tym roku będąc w Sztokholmie w maju miałem wyższe temperatury niż na Krecie.
gość PiotrWie : Może przynajmniej nauczą się trochę oszczędzać wodę - bo jak widzieliśmy jak leją hektolitrami chodniki przed domami to stwierdzaliśmy że woda w Grecji musi być bardzo tania i marnują ją w sposób tragiczny.
Gosia | crete.pl : Dzięki za spostrzegawczość :) Faktycznie nie uaktualniliśmy tej informacji.
gość Waldek: Bilet łączony uprawniający do wejścia na teren muzeum oraz na wykopaliska w maju 2023 to koszt” 20 € 
Zmiana klimatu W tym roku było bardzo mało opadów deszczu
Super miejsce piękne widoki
Ale super.
Polka na Kretowisku: Pogoda taka że nic tylko pić
Czu gdzieś jest dostępna lista winiarni na zachodniej części wyspy?
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera