Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Grecka dieta kojarzona jest ze zdrowym sposobem odżywiania się opartym przede wszystkim na dużej ilości warzyw i owoców. Zdrowotne korzyści z jej stosowania były przedmiotem wielu badań naukowych, które potwierdzają bardzo korzystny wpływ spożywanych w ramach tej diety składników na ogólny stan zdrowia. Mogłoby się wydawać zatem, że Grecy w takim razie są bardzo zdrowym narodem. Nic bardziej mylnego, gdyż na przestrzeni ostatnich lat wielu spośród nich zasadniczo zmieniło swoje zwyczaje i zachowania żywieniowe. Uwaga ta dotyczy szczególnie Greków mieszkających w dużych ośrodkach miejskich. Zmiany te wyraźnie pokazują najnowsze wyniki badań statystycznych, które ostatnim czasie opublikował Eurostat.

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Wynika z nich, że obywatele Grecji spożywają owoce i warzywa nie tylko mniej w porównaniu z innymi śródziemnomorskimi ale nawet mniej niż wynosi średnia europejska. Przeciętnie około 64% obywateli wspólnoty deklaruje, że przynajmniej raz dziennie spożywa porcję warzyw. W Grecji natomiast odsetek takich osób sięga zaledwie 60%. Jest to paradoksalny wynik, gdyż w kraju gdzie produkty te są dostępne przez cały rok, udział warzyw i owoców w codziennej diecie powinien znajdować się na szczycie piramidy żywieniowej. Właśnie choćby z tego względu w Grecji wyniki tych badań odebrano jako “cios w żołądek”.

Dla porównania z danych opublikowanych przez Eurostat wynika, że wśród Europejczyków którzy deklarują spożycie warzyw przynajmniej raz dziennie, najwyżej plasuja się Irlandczycy i Belgowie (84%), Włosi (80%), Portugalczycy (78%) oraz mieszkańcy Luxemburga (74%). Uderzające jest to, że nie mniej wysokie spożycie warzyw utrzymuje się w takich krajach jak Szwecja (72%) czy też Finlandia (67%). W przypadku obu państw oznacza to przecież dla ich mieszkańców znacznie wyższe koszty przeznaczane na codzienne wyżywienie.

Poniżej europejskiej średniej znajdują się także Polacy, Duńczycy, Holendrzy, Austriacy, Niemcy, Chorwaci i Słowacy. Pod względem spożycia warzyw w samym “ogonie” rankingu państw znajdują się Bułgarzy, Litwini, Łotysze, Rumuni oraz Węgrzy. W tym ostatnim kraju tylko 30% mieszkańców deklaruje, że przynajmniej raz dziennie spożywa warzywa.

Te statystyczne dane odzwierciedlają także zmianę sposobu życia. Kiedyś na Krecie ludzie przechodzili co najmniej 10 km dziennie, teraz średnia ta wynosi zaledwie około 1 kilometra. Dawniej na przestrzeni całego roku, tylko przy specjalnych okazjach, zdarzały się pojedyncze dni w trakcie których spożywano 4 pełne obfite posiłki. Dziś takie ucztowanie zdarza się Grekom niejednokrotnie nawet około 4 razy w ciągu tygodnia.

Nie powinno więc nikogo dziwić, że Kreteńczycy stali się „mistrzami” w otyłości dziecięcej, ze wszystkimi jej skutkami ubocznymi, np. młodzieńczą cukrzycą. Za dramatyczną zmianę w nawykach żywieniowych oraz sposobie życia społeczeństwo płaci zdrowiem.

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Dane Eurostatu potwierdzają także opinię Nikosa Katsarosa, byłego przewodniczącego Unified Food Control Agency. Ten znany grecki naukowiec wskazuje, że nadszedł już czas aby państwo wzięło odpowiedzialność za stan zdrowia obywateli i zapoczątkowało inicjatywy mające na celu jego poprawę.

Odwrócenie tego rozczarowującego trendu powinno stać się priorytetem dla obecnego rządu. Niezbędne jest nie tylko skoordynowanie wysiłków i skoncentrowanie działań w szkołach, ale także skupienie swojej uwagi na rodzicach, których należy przeszkolić w zakresie korzyści wynikających ze stosowania zdrowej diety.

Według Katsarosa Grecja powinna znajdować się w pierwszej trójce europejskich krajów, w których spożycie warzyw i owoców jest największe. Jest to tym bardziej istotne z tego względu, że Grecja to kraj będący przecież swoistą ojczyzną diety śródziemnomorskiej, która przez wielu dietetyków uznawana jest za bardzo zdrową.

 

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Nie udawaj Greka
Nie udawaj Greka
2019-06-12 17:58:17

Ja niezmiennie polecam Wam w tawernie zamówić coś nieoczywistego i wegetariańskiego. :) Wybór jest ogromy. O" wilku sytym i owcy całej" chyba nie muszę wspominać... ;)

http://nieudawajgreka.pl/grecja-pieklo-czy-raj-dla-wegetarian/

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-06-12 18:00:38

Horiatiki ze zdjęcia jest tu wyłącznie ilustracją niezbyt wesołego artykułu na temat nawyków żywieniowych współczesnych Greków. Polecamy lekturę!

 Barbara Binkowska
Barbara Binkowska
2019-06-13 16:46:31

CRETE - Kreta co tam na talerzu lezy i prosze o przepis

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-06-13 18:55:09

Barbara, to jest sałatka horiatiki bardziej znana jako sałatka grecka. Przepis znajduje się na naszej stronie: http://www.crete.pl/kuchnia-grecka-salatki/horiatiki-greek-salad.html

 Barbara Binkowska
Barbara Binkowska
2019-06-13 19:15:16

CRETE - Kreta dziekuję

 gość}
gość marietta19.
2020-12-03 14:53:37

Wyniki

Czy można prosić o link do wyników badań EUROSTATU?

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2020-12-03 19:47:11

Link do artykułu

Poniżej znajdziesz link do źródłowego artykułu:
https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20190401-1
Pamiętaj tylko, że są to dane z 2017 roku. Możliwe, że jest jakieś nowsze opracowanie.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156265931287551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Mastyks (masticha)

Mastyks (masticha)

Mastyks to bardzo aromatyczna miękka naturalna żywica, pozyskiwana tylko na jednej greckiej wyspie. Jest swego rodzaju przyprawą, a jednocześnie dodatkiem do kosmetyków oraz chemii wykorzystywanej w konserwatorstwie.

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie.

Historia i zalety Frappe

Historia i zalety Frappe

Po frappe (φραπές) szczególnie chętnie sięgamy w upalne dni, o które na południu Europy nie trudno. Wiele osób we Frappe ceni sobie możliwość połączenia zamiłowania do kawy z orzeźwiającym działaniem zimnej wody oraz lodu. Mrożona kawa to również doskonały sposób na pobudzenie organizmu, gdyż typowa szklanka tego napoju zawiera od 65 do około 100mg kofeiny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Serio?
Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
Bardzo ładnie
Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
Ładnie to wygląda
Włączajcie ogrzewanie?
Det ved vi godt
To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
A nie mówiłam
Opiszę Wam jak to wygląda w mojej wiosce(zachodnia część Krety). Groby rodzinne są wykupione na własność(nie płacimy rocznego,,czynszu"). Kości w skrzyneczkach pozostają w grobie. Na Krecie pochówek jest inny niż w pozostałej części Grecji, groby są obudowane, mają cementowe ściany, na dnie jest ziemia. Trumna w grobie nie jest przykrywana wiekiem, bo nie jest zasypywana ziemią, tylko zakryta betonowymi płytami.
Pięknie tam
Χρόνια πολλά Ελλάδα
Czyli zmiany klimatu to nie jakaś fikcja, tylko smutna rzeczywistość
Fajnie jest korzystać tak długo z pogody. Sezon się wydłuża. No ale podstawą do życia czyli woda znika w coraz szybszym tempie. Co nas czeka za 10-20 lat?
Ale kraść nie ładnie. Nieraz jedyne utrzymanie ludzi, którzy ją produkują
Przywiozłem jak zawsze. Najlepsza
Z moich rozmów z producentami wynika (a współpracuje z ponad 30 z Grecji) najbardziej podrożeje ( i podrożała ) oliwa kulinarna od dużych masowych producentów. Mniejsi , mający swoje własne plantacje i produkujący wyłącznie oliwę "single estate" klasy premium pod swoją marką nie zwiększają drastycznie cen. (...)
Tak, ceny poszybowały w górę. To są ceny, które obecnie dostaje rolnik za oliwę z zeszłorocznych zbiorów, bo na nowe zbiory jeszcze trochę poczekamy. Pamiętajcie, że rolnik jest najniższym szczeblem w tej drabinie zanim oliwa trafia w wasze ręce.
Zo lekker
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera