O zdrowotnych właściwościach stosowania diety śródziemnomorskiej pisaliśmy na łamach naszej strony już wielokrotnie. Jak dotąd różnego rodzaju opracowania naukowe wskazywały głównie na powiązania diety śródziemnomorskiej z mniejszym zachorowaniem na konkretne schorzenia. Jednak wyniki badań, które ostatnio opublikował Annals of Internal Medicine pokazują również dobroczynny wpływ tej diety na lepszą jakość zdrowia także po 70. roku życia. Dowodzą one jej szczególnej roli w procesie tzw. zdrowego starzenia się.
Naukowcy z Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School i School of Public Health na Harvardzie postanowili zbadać wpływ diety śródziemnomorskiej na proces starzenia się. W badaniu uczestniczyło 10 670 kobiet. Kobiety te w latach 1984 i 1986 odpowiedziały na pytania zawarte w kwestionariuszu dotyczącym odżywiania się. Wszystkie te osoby były wówczas w okolicach 60 roku życia. Pytania, na jakie udzielały wtedy odpowiedzi, dotyczyły ich zwyczajów żywieniowych i częstotliwości spożywania określonych grup produktów.
Po 15 latach poproszono uczestniczki tego badania o wypełnienie kolejnego kwestionariusza dotyczącego ich stanu zdrowia i stylu życia. Wyniki pokazały że te kobiety które przestrzegały diety śródziemnomorskiej miały o 40% więcej szans aby przekroczyć wiek 70 lat w porównaniu do osób odżywiających się inaczej.
Ponadto osoby te zostały określone jako “healthy middle-aged” bo nie chorowały na popularne w tym wieku schorzenia niewydolności nerek, nowotwory, cukrzycę typu 2 czy też chorobę Parkinsona. Wszystkie były także pełnosprawne fizycznie, bez żadnych oznak upośledzenia funkcji poznawczych czy problemów ze zdrowiem psychicznym.
Ogólnie rzecz biorąc populacja zdrowych osób spożywała większe ilości pokarmów roślinnych, produkty pełnoziarniste i ryby morskie. Ich dieta zawierała również mniej czerwonego oraz przetworzonego mięsa a także mniej alkoholu.
Zdaniem naukowców wyniki te mogą zachęcać ludzi do tego aby przestrzegali zdrowej diety tak by mogli długo cieszyć się dobrym stanem zdrowia. Stwierdzili oni że im lepszą jakościowo dietę spożywali ludzie w średnim wieku tym lepszym zdrowiem będą mogli cieszyć się później. To ważne wnioski, które warto podkreślać promując zdrowe odżywianie. Utrzymanie fizycznego i psychicznego zdrowia podczas naturalnego procesu starzenia się na pewno stanowi silną zachętę do tego aby zmienić swoją dietę i tryb życia. Dłuższe życie bez chorób to marzenie chyba wszystkich ludzi, warto więc o zmianę sposobu odżywiania zadbać jak najwcześniej by cieszyć się zdrowiem i pełną sprawnością jak najdłużej.
Przełom sierpnia i września to tradycyjny okres, kiedy na Krecie rozpoczynany jest zbiór winogron przeznaczonych do wyrobu wina. Jedną z istotniejszych decyzji wpływających na jakość przyszłego trunku jest ustalenie najkorzystniejszego momentu zbioru.
Obowiązujące regulacje prawne wprowadzają ograniczenia maksymalnej wagi suszonych roślin zebranych przez pojedynczą osobę. Dyrektywa (D.A.D. ΒΛ45ΟΡ1Θ-ΥΡ9) wydana przez Urząd Leśnictwa i ważna do 2018 roku określa tę wartość jako 500 gr suszu na użytek indywidualny. Takie ograniczenia mają przede wszystkim przeciwdziałać nadmiernej eksploatacji naturalnej roślinności, która już obecnie w wielu miejscach jest zdecydowanie zbyt mocno przetrzebiona.
Jeśli pierwszy raz jedziecie na Kretę to lepiej przygotujcie się na eksplozję prawdziwych smaków i zapachów. Kreteńskie warzywa i owoce są świeże i pełne smaku, zaś dziko rosnące zioła, których zapach daje się wyczuć w powietrzu, podkreślają smak prostych dań swoim intensywnym aromatem.
Komentarze
komentarz z
My jestesmy w jedzonku zakochani a jeszcze ten klimat Krety
komentarz z
W pełni podzielamy tę miłość :D
komentarz z
Mniam mniam oby na emeruturce tam zamieszkac <3
komentarz z
Tu jest wszystko, co kocham :)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153356347422551