Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

Spanakopita

Składniki:

    na średnią formę do pieczenia (około 26 x 20 cm)
  • 500-600 g rozmrożonego szpinaku w liściach lub świeżego
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 200 -300 g oryginalnej greckiej fety
  • 4 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego koperku
  • 3 rozmącone jajka
  • kilka płatów rozmrożonego ciasta filo
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Szpinak zapiekany z fetą

Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Spanakopita to na Krecie popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne także w polskich sklepach.

1. Przyrządzanie Spanakopity należy rozpocząć od przygotowania farszu. Na rozgrzanej oliwie przez około 5-10 minut podsmażamy cebulę, do momentu aż będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak. W przypadku używania świeżego szpinaku na patelnię kładziemy umyte mokre liście. Jeśli używamy mrożonego szpinaku (w liściach) to po jego całkowitym rozmrożeniu musi być on wstępnie odciśnięty z nadmiaru wody. Szpinak wymieszany razem z cebulą smażymy od 3 do 5 minut do momentu aż liście całkowicie zmiękną. Patelnie z przygotowaną bazą farszu zdejmujemy z kuchni i pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Do chłodnego farszu dodajemy pozostałe składniki: natkę, koperek, jajka oraz rozkruszony ser feta i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Im więcej fety dodamy tym smak Spanakopity będzie wyraźniejszy. W przypadku tego dania najlepiej znaleźć własny indywidualny balans proporcji składników.

3. Przygotowujemy teraz formę do pieczenia. Na początku roztapiamy masło i smarujemy nim wnętrze formy. W składnikach celowo nie podałam ilości masła jaką należy użyć – jeśli zabraknie go nam zawsze można roztopić nowy kawałek. Do smarowania filo można użyć także oliwy z oliwek, ale moim zdaniem filo jest smaczniejsze, gdy jednak użyjemy masła.

4. Gotowe mrożone płaty ciasta filo są dość duże, więc do formy o wielkości 20 x 26 cm ciasto filo można przeciąć na pół albo po prostu wziąć pół porcji. Wiele osób doradza aby płaty ciasta, które czekają na swoją kolej przykrywać wilgotną ściereczką ponieważ wysychają. Ja nigdy tego nie robię, tylko szybko kładę kolejne płaty ciasta i smaruje każdy z nich roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzla. Im jest on gęstszy tym lepiej. Jeśli czynności te wykona się sprawnie i szybko to filo nie wyschnie.

5. Na dnie i bokach formy rozkładamy około 4-5 płatów (ale można więcej), każdy smarując masłem i następnie nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz ze szpinaku i fety. Płaty filo, które wystawały poza formę należy zawinąć, a na wierzchu Spanakopity rozłożyć jeszcze te niewykorzystane. Jeśli kawałki ciasta są zbyt duże można je po prostu złożyć, pamiętając aby każdą warstwę smarować roztopionym masłem. Wierzch Spanakopity można naciąć nożem tak aby powstały kwadraty, co po upieczeniu ułatwi jej pokrojenie.

6. Spanakopitę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut. Jej wierzch powinien ładnie się zarumienić. Danie dobrze znosi ponowne podgrzewanie, więc można przygotować większą porcję, która na pewno się nie zmarnuje :)



Spanakopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.75
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.75 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Elżbieta Liza Bowska
Elżbieta Liza Bowska
2015-02-07 18:27:05

bardzo smaczna ,uwielbiam

1
 Magdalena Wiza-Matuszewska
Magdalena Wiza-Matuszewska
2015-02-07 18:27:08

UWIELBIAM!

1
 Agnieszka Wróblewska
Agnieszka Wróblewska
2015-02-07 18:39:01

Zjadłabym, trzeba zrobić :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 11:43:14

Agnieszka zdecydowanie trzeba :)

 Karolina Wąsiewicz
Karolina Wąsiewicz
2015-02-07 18:49:38

Wielbię ponad wszystko :D

1
 Krzysztof Adamiec
Krzysztof Adamiec
2015-02-07 19:11:36

A ja w tym roku zdradzę Kretę- kulinarnie też. Ale z tego co wyczytałem na tej nowej (dla mnie) wyspie przepyszne znajdę jedzenie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 11:42:32

Krzysztof Adamiec a w tym roku jaka wyspa jest w Twoich planach :)? Coś z greckiego repertuaru?

 Krzysztof Adamiec
Krzysztof Adamiec
2015-02-08 12:20:29

Oczywiście :) Chyba najbliższa Krecie z nieco większych wysp, druga co do wielkości Dodekanezu.

1
 Klaudia Bielska
Klaudia Bielska
2015-02-08 11:01:16

pycha! :)
gdzie można kupić filo? ktoś wie???

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 11:20:05

My kupujemy w Kuchniach Świata. Są na ogół trzy wersje do wyboru: słona, słodka oraz neutralna. Ta ostatnia jest najbardziej uniwersalna :)

1
 Agnieszka Wróblewska
Agnieszka Wróblewska
2015-02-08 11:51:30

A w markecie którymś?

 Violetta Sokołowska
Violetta Sokołowska
2015-02-08 16:33:16

W Piotr i Paweł - strona oficjalna

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 16:59:47

Z tego co widzieliśmy to jest również dostępne w sieci sklepów alma:
http://alma24.pl/produkt/100722733/ciasto-filo-7days

 Violetta Sokołowska
Violetta Sokołowska
2015-02-08 17:04:31

Dla mnie również ulubione danie zaraz po moussace :)

 Wiola Zagórska
Wiola Zagórska
2017-08-20 14:46:30

Pyszne

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152722598897551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bakłażan z fetą

Bakłażan z fetą

Bakłażany są popularnym składnikiem greckich dań i można je odnaleźć w sztandarowych daniach takich jak moussaka czy briam. Główną rolę bakłażany grają także w papoutsakia, imam bayildi oraz melitzanosalata. Do tych smacznych potraw trzeba dopisać kolejny grecki sposób na przyrządzenie tego warzywa, czyli bakłażan z fetą.

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.

Fasola w pomidorach

Fasola w pomidorach

Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. Najbardziej znanymi przykładami takich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Współcześnie Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku. Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl : Coś w tym jest Piotrze. Kilka dni temu czytałam że w Grecji bardzo spadła średnia wieku zachorowań. To już nie 70-80 latki ale średnia jest w okolicy 30-40-tki.
gość PiotrWie: Mój kolega który został w jeden dzień przerobiony z endokrynologa na leczącego Covidy powiedział że w jego szpitalu przeważają rodzice dzieci szkolnych w wieku trzydzieści kilka - czterdzieści kilka, wcale nie stojący nad grobem. I tacy też przeważają w zgonach. (...)
Violetta Ludwiczak: Byłam, niestety wykopaliska były zamknięte :-(
Malgorzata Straszydlo: Dziękuję za tą ciekawa informacje, podczas ostatniego pobytu na Krecie byliśmy przejazdem w Falassarna
Mariola Dudzinska: Smaczne proste do zrobienia
Gosia | crete.pl : Oprócz szczepionki (bo i tak nie każdy chętny będzie miał możliwość zaszczepienia) pewnie trzeba spodziewać się innej weryfikacji. Prawdopodobnie będzie to uzależnione od sytuacji ogólnej na świecie. Raczej nie należy spodziewać się że Grecy przyjmą inną strategię po tym jak ledwo co udało im się nieco przydusić epidemię, nawet kosztem mniejszego zysku z turystyki. (...)
gość Arturrro: Po pierwsze dlatego że to ogranicza napływ turystów a to przełoży się na niższy przychód. Po drugie ilu klientów w 2020r było chorych i musieli spędzić wakacje w szpitalu? Po trzecie ilu klientów było chorych w latach wcześniejszych. Po czwarte 90% osób przechodzi Covid albo bezobjawowo albo skapoobjawowo, szczególnie osoby młode. Najgorzej jest z osobami 70+ a oni raczej stanowią niewielki procent turystów .    (...)
Paulina Pawłowska: Boskoooo☺️☺️☺️
Gosia | crete.pl : Czemu? Klient zaszczepiony to pewny klient. I bezpieczny.
gość Arturrro: No to jeżeli chcą uzależnić turystykę od szczepionek to ciemno widzę rok 2021 w Grecji. Nie chodzi tu tylko, że ktoś może nie chcieć się szczepić czy innych kwestii związanych z tą szczepionką ale chodzi nawet o tempo tych szczepień. Cóż zobaczymy co wykombinują. Natomiast trochę zaskoczony jestem, ze sama branża chce powiązanie rynku turystycznego ze szczepieniami.  
Gosia | crete.pl : Na razie nie wiadomo nic na temat rządowych planów. Z dotychczasowych wywiadów z branżą hotelarską jednak przebija nadzieja na powiązanie rynku turystycznego ze szczepieniami.
gość Arturrro: Czy może posiadacie wiedze co do ewentualnych planów rządu Grecji na rok 2021? Tj. czy planują uzależniać w jakikolwiek sposób przekraczanie granicy od szczepień? Będą wymagać ponownie testów a jeśli tak to jakich? Od tych pytań zależy ilu turystów przyleci. Wiele osób przeniosło rezerwacje z 2020r na 2021r. z nadzieja, ze będzie normalnie. Obserwując zachowania rządów różnych krajów mam co do tego duże obawy. (...)
Ewelina Krężel: Bardzo chętnie pojechałabym tam jeszcze raz
Ingunn Kile: Kenneth Kile , jeg vil tilbake og bli der
Daria Tosta: Wow
Adriana Trochimiak: Super
Maciej Lewandowski: Zazdroszczę!
Monia Ba: Kate Mess widziałaś? 26 stopni w Rethymno!
Wojtek Jarosz: 
Agnieszka Łysiak: Cudownie
Mariola Dudzinska: 26 stopni Hiraklionie
Wojciech Wolicki: 《Piękne》miejsce Upamiętniające ludzi tam żyjących. Czas zatrzymał się tam w miejscu.
Gosia | crete.pl : Zapewne tak. Agathias to najbardziej niebezpieczne miejsce. Plus dodatkowo brawura: czterech chłopaków postanowiło zawrócić, ale tych dwóch poszło dalej mimo późnej pory. Za późno wyszli na szlak, wypadek wydarzył się już po zachodzie słońca. Jak to na ogół bywa seria złych decyzji skończyła się tragedią.
gość PiotrWie: Domyślam się że ześlizgnęli się z trawersu Agathiasa - to miejsce wydaje się najbardziej niebezpieczne na tej trasie w warunkach zimowych - gdy tam się ktoś poślizgnie zjedzie 20-30 metrów po stromym zboczu wprost na skałki. My przy pierwszej próbie podejścia w maju 2014 cofnęliśmy się stamtąd - konieczność przetrawersowania po stromym stoku kilkudziesięciometrowej plamy zmrożonego śniegu uznaliśmy za zbyt niebezpieczne. (...)
Gosia | crete.pl : Ciężko zmieścić w TOP 20 wszystkie ładne plaży Krety. Voulisma niestety w ostatnich latach jest zasypywana śmieciami nanoszonymi przez prądy morskie. A atuty takie jak piaszczysta plaża i kąpielisko to jednak trochę za mało aby ją wciągnąć w szereg 20 najciekawszych plaż Krety.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera