SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

Spanakopita

Składniki:

    na średnią formę do pieczenia (około 26 x 20 cm)
  • 500-600 g rozmrożonego szpinaku w liściach lub świeżego
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 200 -300 g oryginalnej greckiej fety
  • 4 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego koperku
  • 3 rozmącone jajka
  • kilka płatów rozmrożonego ciasta filo
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Szpinak zapiekany z fetą

Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Spanakopita to na Krecie popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne także w polskich sklepach.

1. Przyrządzanie Spanakopity należy rozpocząć od przygotowania farszu. Na rozgrzanej oliwie przez około 5-10 minut podsmażamy cebulę, do momentu aż będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak. W przypadku używania świeżego szpinaku na patelnię kładziemy umyte mokre liście. Jeśli używamy mrożonego szpinaku (w liściach) to po jego całkowitym rozmrożeniu musi być on wstępnie odciśnięty z nadmiaru wody. Szpinak wymieszany razem z cebulą smażymy od 3 do 5 minut do momentu aż liście całkowicie zmiękną. Patelnie z przygotowaną bazą farszu zdejmujemy z kuchni i pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Do chłodnego farszu dodajemy pozostałe składniki: natkę, koperek, jajka oraz rozkruszony ser feta i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Im więcej fety dodamy tym smak Spanakopity będzie wyraźniejszy. W przypadku tego dania najlepiej znaleźć własny indywidualny balans proporcji składników.

3. Przygotowujemy teraz formę do pieczenia. Na początku roztapiamy masło i smarujemy nim wnętrze formy. W składnikach celowo nie podałam ilości masła jaką należy użyć – jeśli zabraknie go nam zawsze można roztopić nowy kawałek. Do smarowania filo można użyć także oliwy z oliwek, ale moim zdaniem filo jest smaczniejsze, gdy jednak użyjemy masła.

4. Gotowe mrożone płaty ciasta filo są dość duże, więc do formy o wielkości 20 x 26 cm ciasto filo można przeciąć na pół albo po prostu wziąć pół porcji. Wiele osób doradza aby płaty ciasta, które czekają na swoją kolej przykrywać wilgotną ściereczką ponieważ wysychają. Ja nigdy tego nie robię, tylko szybko kładę kolejne płaty ciasta i smaruje każdy z nich roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzla. Im jest on gęstszy tym lepiej. Jeśli czynności te wykona się sprawnie i szybko to filo nie wyschnie.

5. Na dnie i bokach formy rozkładamy około 4-5 płatów (ale można więcej), każdy smarując masłem i następnie nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz ze szpinaku i fety. Płaty filo, które wystawały poza formę należy zawinąć, a na wierzchu Spanakopity rozłożyć jeszcze te niewykorzystane. Jeśli kawałki ciasta są zbyt duże można je po prostu złożyć, pamiętając aby każdą warstwę smarować roztopionym masłem. Wierzch Spanakopity można naciąć nożem tak aby powstały kwadraty, co po upieczeniu ułatwi jej pokrojenie.

6. Spanakopitę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut. Jej wierzch powinien ładnie się zarumienić. Danie dobrze znosi ponowne podgrzewanie, więc można przygotować większą porcję, która na pewno się nie zmarnuje :)



Spanakopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.83
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.83 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-02-07 18:27:05

bardzo smaczna ,uwielbiam

1
2015-02-07 18:27:08

UWIELBIAM!

1
2015-02-07 18:39:01

Zjadłabym, trzeba zrobić :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 11:43:14

Agnieszka zdecydowanie trzeba :)

2015-02-07 18:49:38

Wielbię ponad wszystko :D

1
2015-02-07 19:11:36

A ja w tym roku zdradzę Kretę- kulinarnie też. Ale z tego co wyczytałem na tej nowej (dla mnie) wyspie przepyszne znajdę jedzenie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 11:42:32

Krzysztof Adamiec a w tym roku jaka wyspa jest w Twoich planach :)? Coś z greckiego repertuaru?

2015-02-08 12:20:29

Oczywiście :) Chyba najbliższa Krecie z nieco większych wysp, druga co do wielkości Dodekanezu.

1
2015-02-08 11:01:16

pycha! :)
gdzie można kupić filo? ktoś wie???

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 11:20:05

My kupujemy w Kuchniach Świata. Są na ogół trzy wersje do wyboru: słona, słodka oraz neutralna. Ta ostatnia jest najbardziej uniwersalna :)

1
2015-02-08 11:51:30

A w markecie którymś?

2015-02-08 16:33:16

W Piotr i Paweł - strona oficjalna

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 16:59:47

Z tego co widzieliśmy to jest również dostępne w sieci sklepów alma:
http://alma24.pl/produkt/100722733/ciasto-filo-7days

2015-02-08 17:04:31

Dla mnie również ulubione danie zaraz po moussace :)

2017-08-20 14:46:30

Pyszne

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152722598897551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i fetą

Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.

Spanakorizo

Spanakorizo

Spanakorizo to bardzo klasyczne wegetariańskie danie kuchni greckiej. Ryż połączony ze szpinakiem oraz z sokiem z cytryny to prosta i zdrowa potrawa, którą warto przygotować gdy dostępny jest świeży szpinak. Można ją podawać zarówno jako przystawkę lub samodzielną potrawę. Spanakorizo warto też posypać pokruszoną fetą.

Faszerowana papryka i pomidory

Faszerowana papryka i pomidory

Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. A Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa. Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować.W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Po pobieżnym obejrzeniu tego filmu widzę ze słusznie unikamy tamtych okolic - to Kreta "nie z naszej bajki"
gość dodekanezowiec: Dlategoż jakem Dodekanezowiec - wspomnę, iż lato na Dodekanezie jest dłuższe, a październik słoneczniejszy. Tylko Ierapetra walczy z Rodos jak równy z równym :) Ale Cypr wymiata - 9 godzin słońca w październiku i 7 w listopadzie.  
Czy ktoś jutro jedzie przez lub z Rethymno samochodem i ma 2 wolne miejsca?
gość Kk: Dziękuję bardzo za informację.
Wygląda na to że jutro jest otwarte ☺️
My też jutro się wybieramy i czekamy na info
Dzień dobry, czy jutro 24.09 wąwóz będzie otwarty? Z góry dziękuję :)
Gosia | crete.pl : Kurs ten jest w najnowszym rozkładzie jazdy KTELa, ale to trzeba śledzić na bieżąco. Gdyby zdarzyło się tak że z jakiegoś powodu zamkną Samarię to połączenie KTEL też zawieszą.
gość Kk: Czy po 26 09. nadal będzie możliwy przejazd  z Sougia do Omalos o 18:15 autobusem KTEL?
Gosia | crete.pl : Dzień dobry, bardzo żałuję ale nie mam takiej możliwości pośredniczenia w wynajęciu domu. Ale jeśli szuka Pan czegoś w prawdziwym kreteńskim stylu to takie miejsca są już chyba tylko w górach. W okolicach morza na ogół są apartamenty "turystyczne". (...)
Też widziałam, teraz początek września.... piękny
Też mieliśmy przyjemność spotkać :)
Też widzieliśmy go z całą rodziną i mamy nagranie ❤️
Kasia Hopa zobacz
Byłam, widziałam
Lepiej dla niego żeby tak ludziom nie ufal ,niestety
gość Wojtek: Witam, Pani Małgorzato, czy może Pani pomóc w wynajęciu domu, apartamentu w spokojnym, prawdziwie "Kreteńskim" miejscu, chętnie ze śniadaniami,  będziemy z żoną 3-10.2021, mamy już wynajęte auto.
Gosia | crete.pl : Nawet z odprawami wychodziło to korzystnie czasowo szczególnie w porównaniu do promów. Czas przeszły bo to news z 2016 roku.....
gość asia: Wszystko ok, niby krótsza podróż, ale czy ktoś doliczył czas na odprawę biletową, kontrolę bezpieczeństwa itp? 
Gosia | crete.pl : Podobno jest możliwość kupienia biletów okresowych ale nie znamy szczegółów. Z rozkładu jazdy autobusów miejskich wynika do Ammoudary dojedziesz linią 06.
Przeżyłam takie lądowanie i takowyż start . Wrażenie niesamowite!
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera