Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Spanakopita to na Krecie popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne także w polskich sklepach.
1. Przyrządzanie Spanakopity należy rozpocząć od przygotowania farszu. Na rozgrzanej oliwie przez około 5-10 minut podsmażamy cebulę, do momentu aż będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak. W przypadku używania świeżego szpinaku na patelnię kładziemy umyte mokre liście. Jeśli używamy mrożonego szpinaku (w liściach) to po jego całkowitym rozmrożeniu musi być on wstępnie odciśnięty z nadmiaru wody. Szpinak wymieszany razem z cebulą smażymy od 3 do 5 minut do momentu aż liście całkowicie zmiękną. Patelnie z przygotowaną bazą farszu zdejmujemy z kuchni i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Do chłodnego farszu dodajemy pozostałe składniki: natkę, koperek, jajka oraz rozkruszony ser feta i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Im więcej fety dodamy tym smak Spanakopity będzie wyraźniejszy. W przypadku tego dania najlepiej znaleźć własny indywidualny balans proporcji składników.
3. Przygotowujemy teraz formę do pieczenia. Na początku roztapiamy masło i smarujemy nim wnętrze formy. W składnikach celowo nie podałam ilości masła jaką należy użyć – jeśli zabraknie go nam zawsze można roztopić nowy kawałek. Do smarowania filo można użyć także oliwy z oliwek, ale moim zdaniem filo jest smaczniejsze, gdy jednak użyjemy masła.
4. Gotowe mrożone płaty ciasta filo są dość duże, więc do formy o wielkości 20 x 26 cm ciasto filo można przeciąć na pół albo po prostu wziąć pół porcji. Wiele osób doradza aby płaty ciasta, które czekają na swoją kolej przykrywać wilgotną ściereczką ponieważ wysychają. Ja nigdy tego nie robię, tylko szybko kładę kolejne płaty ciasta i smaruje każdy z nich roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzla. Im jest on gęstszy tym lepiej. Jeśli czynności te wykona się sprawnie i szybko to filo nie wyschnie.
5. Na dnie i bokach formy rozkładamy około 4-5 płatów (ale można więcej), każdy smarując masłem i następnie nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz ze szpinaku i fety. Płaty filo, które wystawały poza formę należy zawinąć, a na wierzchu Spanakopity rozłożyć jeszcze te niewykorzystane. Jeśli kawałki ciasta są zbyt duże można je po prostu złożyć, pamiętając aby każdą warstwę smarować roztopionym masłem. Wierzch Spanakopity można naciąć nożem tak aby powstały kwadraty, co po upieczeniu ułatwi jej pokrojenie.
6. Spanakopitę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut. Jej wierzch powinien ładnie się zarumienić. Danie dobrze znosi ponowne podgrzewanie, więc można przygotować większą porcję, która na pewno się nie zmarnuje :)
Gigantes Plaki to popularne greckie danie, na które składa się duża fasola zapiekana w pomidorowo-ziołowym sosie. Być może niektórzy z Was podczas swoich wakacji mieli już okazję spróbować tego pysznego i sycącego dania. Jeśli nie to warto przygotować je w domu. Powinno ono przypaść do gustu także wegetarianom, bo warzywa przygotowywane według greckich receptur są pełne smaku i bardzo aromatyczne.
Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.
Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.
Komentarze
komentarz z
bardzo smaczna ,uwielbiam
komentarz z
UWIELBIAM!
komentarz z
Zjadłabym, trzeba zrobić :)
komentarz z
Agnieszka zdecydowanie trzeba :)
komentarz z
Wielbię ponad wszystko :D
komentarz z
A ja w tym roku zdradzę Kretę- kulinarnie też. Ale z tego co wyczytałem na tej nowej (dla mnie) wyspie przepyszne znajdę jedzenie :)
komentarz z
Krzysztof Adamiec a w tym roku jaka wyspa jest w Twoich planach :)? Coś z greckiego repertuaru?
komentarz z
Oczywiście :) Chyba najbliższa Krecie z nieco większych wysp, druga co do wielkości Dodekanezu.
komentarz z
pycha! :)
gdzie można kupić filo? ktoś wie???
komentarz z
My kupujemy w Kuchniach Świata. Są na ogół trzy wersje do wyboru: słona, słodka oraz neutralna. Ta ostatnia jest najbardziej uniwersalna :)
komentarz z
A w markecie którymś?
komentarz z
W Piotr i Paweł - strona oficjalna
komentarz z
Z tego co widzieliśmy to jest również dostępne w sieci sklepów alma:
http://alma24.pl/produkt/100722733/ciasto-filo-7days
komentarz z
Dla mnie również ulubione danie zaraz po moussace :)
komentarz z
Pyszne
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152722598897551