Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Spanakopita to na Krecie popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne także w polskich sklepach.
1. Przyrządzanie spanakopity należy rozpocząć od przygotowania farszu. Na rozgrzanej oliwie przez około 5-10 minut podsmażamy cebulę, do momentu aż będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak. W przypadku używania świeżego szpinaku na patelnię kładziemy umyte mokre liście. Jeśli używamy mrożonego szpinaku (w liściach) to po jego całkowitym rozmrożeniu musi być on wstępnie odciśnięty z nadmiaru wody. Szpinak wymieszany razem z cebulą smażymy od 3 do 5 minut do momentu aż liście całkowicie zmiękną. Patelnie z przygotowaną bazą farszu zdejmujemy z kuchni i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Do chłodnego farszu dodajemy pozostałe składniki: natkę, koperek, jajka oraz rozkruszony ser feta i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Im więcej fety dodamy tym smak spanakopity będzie wyraźniejszy. W przypadku tego dania najlepiej znaleźć własny indywidualny balans proporcji składników.
3. Przygotowujemy teraz formę do pieczenia. Na początku roztapiamy masło i smarujemy nim wnętrze formy. W składnikach celowo nie podałam ilości masła jaką należy użyć – jeśli zabraknie go nam zawsze można roztopić nowy kawałek. Do smarowania filo można użyć oczywiście także oliwy z oliwek, ale filo jest delikatniejsze, gdy jednak użyjemy masła.
4. Gotowe mrożone płaty ciasta filo są dość duże, więc do formy o wielkości 20 x 26 cm ciasto filo można przeciąć na pół albo po prostu wziąć pół porcji. Wiele osób doradza aby płaty ciasta, które czekają na swoją kolej przykrywać wilgotną ściereczką ponieważ wysychają. Ja nigdy tego nie robię, tylko szybko kładę kolejne płaty ciasta i smaruje każdy z nich masłem lub oliwą za pomocą silikonowego pędzla. Im jest on gęstszy tym lepiej. Jeśli czynności te wykona się sprawnie i szybko to filo nie wyschnie.
5. Na dnie i bokach formy rozkładamy około 4-5 płatów (ale można więcej), każdy smarując masłem i następnie nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz ze szpinaku i fety. Płaty filo, które wystawały poza formę należy zawinąć, a na wierzchu spanakopity rozłożyć jeszcze te niewykorzystane. Jeśli kawałki ciasta są zbyt duże można je po prostu złożyć, pamiętając aby każdą warstwę smarować roztopionym masłem. Wierzch spanakopity można naciąć nożem tak aby powstały kwadraty, co po upieczeniu ułatwi jej pokrojenie.
6. Spanakopitę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut. Jej wierzch powinien ładnie się zarumienić. Danie dobrze znosi ponowne podgrzewanie, więc można przygotować większą porcję, która na pewno się nie zmarnuje :)
Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia.
Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.
Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Kolokithopita to w Polsce mniej znany sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita w smaku jest bardzo subtelna i delikatna, więc połączenie jej np. z sosem tzatziki spowoduje, że czosnek zawarty w sosie zdominuje jej walory smakowe.
Komentarze
komentarz z
bardzo smaczna ,uwielbiam
komentarz z
UWIELBIAM!
komentarz z
Zjadłabym, trzeba zrobić :)
komentarz z
Agnieszka zdecydowanie trzeba :)
komentarz z
Wielbię ponad wszystko :D
komentarz z
A ja w tym roku zdradzę Kretę- kulinarnie też. Ale z tego co wyczytałem na tej nowej (dla mnie) wyspie przepyszne znajdę jedzenie :)
komentarz z
Krzysztof Adamiec a w tym roku jaka wyspa jest w Twoich planach :)? Coś z greckiego repertuaru?
komentarz z
Oczywiście :) Chyba najbliższa Krecie z nieco większych wysp, druga co do wielkości Dodekanezu.
komentarz z
pycha! :)
gdzie można kupić filo? ktoś wie???
komentarz z
My kupujemy w Kuchniach Świata. Są na ogół trzy wersje do wyboru: słona, słodka oraz neutralna. Ta ostatnia jest najbardziej uniwersalna :)
komentarz z
A w markecie którymś?
komentarz z
W Piotr i Paweł - strona oficjalna
komentarz z
Z tego co widzieliśmy to jest również dostępne w sieci sklepów alma:
http://alma24.pl/produkt/100722733/ciasto-filo-7days
komentarz z
Dla mnie również ulubione danie zaraz po moussace :)
komentarz z
Pyszne
Spanakopita
A jaki to Grek użyje masła, oliwa i jeszcze raz oliwa.Zadnego masła. 1199
komentarz z
Moja.Z innego przepisu ale przepyszna☺️
komentarz z
Lubię !!!
komentarz z
Heerlijk
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152722598897551,902087738632158