Booking.com

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

Spanakopita

Składniki:

    na średnią formę do pieczenia (około 26 x 20 cm)
  • 500-600 g rozmrożonego szpinaku w liściach lub świeżego
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 200 -300 g oryginalnej greckiej fety
  • 4 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego koperku
  • 3 rozmącone jajka
  • kilka płatów rozmrożonego ciasta filo
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Szpinak zapiekany z fetą

Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Spanakopita to na Krecie popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne także w polskich sklepach.

1. Przyrządzanie Spanakopity należy rozpocząć od przygotowania farszu. Na rozgrzanej oliwie przez około 5-10 minut podsmażamy cebulę, do momentu aż będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak. W przypadku używania świeżego szpinaku na patelnię kładziemy umyte mokre liście. Jeśli używamy mrożonego szpinaku (w liściach) to po jego całkowitym rozmrożeniu musi być on wstępnie odciśnięty z nadmiaru wody. Szpinak wymieszany razem z cebulą smażymy od 3 do 5 minut do momentu aż liście całkowicie zmiękną. Patelnie z przygotowaną bazą farszu zdejmujemy z kuchni i pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Do chłodnego farszu dodajemy pozostałe składniki: natkę, koperek, jajka oraz rozkruszony ser feta i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Im więcej fety dodamy tym smak Spanakopity będzie wyraźniejszy. W przypadku tego dania najlepiej znaleźć własny indywidualny balans proporcji składników.

3. Przygotowujemy teraz formę do pieczenia. Na początku roztapiamy masło i smarujemy nim wnętrze formy. W składnikach celowo nie podałam ilości masła jaką należy użyć – jeśli zabraknie go nam zawsze można roztopić nowy kawałek. Do smarowania filo można użyć także oliwy z oliwek, ale moim zdaniem filo jest smaczniejsze, gdy jednak użyjemy masła.

4. Gotowe mrożone płaty ciasta filo są dość duże, więc do formy o wielkości 20 x 26 cm ciasto filo można przeciąć na pół albo po prostu wziąć pół porcji. Wiele osób doradza aby płaty ciasta, które czekają na swoją kolej przykrywać wilgotną ściereczką ponieważ wysychają. Ja nigdy tego nie robię, tylko szybko kładę kolejne płaty ciasta i smaruje każdy z nich roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzla. Im jest on gęstszy tym lepiej. Jeśli czynności te wykona się sprawnie i szybko to filo nie wyschnie.

5. Na dnie i bokach formy rozkładamy około 4-5 płatów (ale można więcej), każdy smarując masłem i następnie nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz ze szpinaku i fety. Płaty filo, które wystawały poza formę należy zawinąć, a na wierzchu Spanakopity rozłożyć jeszcze te niewykorzystane. Jeśli kawałki ciasta są zbyt duże można je po prostu złożyć, pamiętając aby każdą warstwę smarować roztopionym masłem. Wierzch Spanakopity można naciąć nożem tak aby powstały kwadraty, co po upieczeniu ułatwi jej pokrojenie.

6. Spanakopitę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut. Jej wierzch powinien ładnie się zarumienić. Danie dobrze znosi ponowne podgrzewanie, więc można przygotować większą porcję, która na pewno się nie zmarnuje :)



Spanakopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.83
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.83 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-02-07 18:27:05

bardzo smaczna ,uwielbiam

1
2015-02-07 18:27:08

UWIELBIAM!

1
2015-02-07 18:39:01

Zjadłabym, trzeba zrobić :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 11:43:14

Agnieszka zdecydowanie trzeba :)

2015-02-07 18:49:38

Wielbię ponad wszystko :D

1
2015-02-07 19:11:36

A ja w tym roku zdradzę Kretę- kulinarnie też. Ale z tego co wyczytałem na tej nowej (dla mnie) wyspie przepyszne znajdę jedzenie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 11:42:32

Krzysztof Adamiec a w tym roku jaka wyspa jest w Twoich planach :)? Coś z greckiego repertuaru?

2015-02-08 12:20:29

Oczywiście :) Chyba najbliższa Krecie z nieco większych wysp, druga co do wielkości Dodekanezu.

1
2015-02-08 11:01:16

pycha! :)
gdzie można kupić filo? ktoś wie???

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 11:20:05

My kupujemy w Kuchniach Świata. Są na ogół trzy wersje do wyboru: słona, słodka oraz neutralna. Ta ostatnia jest najbardziej uniwersalna :)

1
2015-02-08 11:51:30

A w markecie którymś?

2015-02-08 16:33:16

W Piotr i Paweł - strona oficjalna

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-02-08 16:59:47

Z tego co widzieliśmy to jest również dostępne w sieci sklepów alma:
http://alma24.pl/produkt/100722733/ciasto-filo-7days

2015-02-08 17:04:31

Dla mnie również ulubione danie zaraz po moussace :)

2017-08-20 14:46:30

Pyszne

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152722598897551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Klasyczne briam

Klasyczne briam

Briam to jedno z najbardziej popularnych warzywnych dań w Grecji. To klasyczna zapiekanka, w której ziemniaki, bakłażan, cukinia i cebula przyprawione ziołami oraz oliwą przenikają się wzajemnie swoimi smakami i aromatami.

Okra zapiekana w oliwie

Okra zapiekana w oliwie

Ostatnio udało się nam kupić okrę, która na Krecie jest bardzo popularnym i tanim warzywem. W Polsce w świeżej postaci spotkaliśmy ją po raz pierwszy i niestety jej cena była dużo wyższa niż ta którą płacimy w Grecji. Okrę tym razem przyrządziliśmy w piekarniku ze sporą ilością oliwy i sosu pomidorowego. Zamieszczamy przepis na wypadek gdyby ktoś z Was też kupił okrę i nie wiedział co z nią zrobić ;-)

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Kolokithopita to w Polsce mniej znany sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita w smaku jest bardzo subtelna i delikatna, więc połączenie jej np. z sosem tzatziki spowoduje, że czosnek zawarty w sosie zdominuje jej walory smakowe.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Super spacer.
Początek troche nudny ale koncówka piękna :)
W Paleochorze polecam tavernę Methexis
Polecam. Fantastyczne wrażenia i przeżycie wspaniałej przygody.
Wracam tam w sierpniu
Właśnie przyleciałam i już tego nie zobaczę. Zniknęło i dobrze!
JoAsia Adaszyńska Penar to Ty???
Coraz więcej idiotów na tym świecie
Już wyczyszczono to paskudztwo... https://hania.news/2021/10/16/%ce%9a%ce%b1%ce%b8%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd/
Malaka!
Bo ludzie głupieją hurtowo.
Debili nigdzie nie brakuje widzę
Obrzydliwe
gość Joanna: Widzieliśmy w tym roku przedziwne odciski w skałach na Balos i plaży Damnoni. Zażartowaliśmy sobie nawet,że to pewnie nasi prehistoryczni przodkowie i zwierzęta (ewidentne odciski łap) a tu się okazuje,że mogliśmy mieć rację
Uwielbiam Kretę, boli gdy się o tym czyta.
A jednak!
Dopiero co tam byliśmy
Właśnie się wybieram. Drugi raz w tym roku, nie wiem który w ogóle. Crete ❤️
gość dodekanezowiec: "Przywykliśmy uważać, że Afryka jest kolebką ludzkości" - a Kreta to taka wyspa między Europą a Afryką. Tak jak Rodos i Kos to już de facto Azja (tym bardziej Cypr). Stąd mnie jakoś ciągnie do tych bardziej południowych wysp niż np. europejskiego Zakynthos :)  
Każdy Grek ci powie, że pierwszy człowiek na ziemi był... Grekiem :)
Możecie posłuchać świetny podcast Radio 357 z cyklu,,Ewolucjonisci..." autorstwa Iza Woźniak .Iza w tym roku nagrywała materiał na ten temat w Polsce i na Krecie . Będzie ciąg dalszy.... https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1174695223043639&id=100015095179170
Shame
9
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera