Chleb z fetą

chleb-z-feta

Składniki

  • 500 gr pszennej mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 kostka fety (około 200 gr)

Tυροψωμο με φετα

Patrząc z perspektywy tego jakie pieczywo można kupić w naszych sklepach, rosnąca popularność samodzielnego wypieku chleba przestaje zadziwiać i być traktowana jako chwilowa moda. Właśnie dla tych osób mamy dziś niespodziankę w postaci przepisu na grecki chleb z dodatkiem sera feta. Jest to bardzo smaczne i delikatne pieczywo nadające się do codziennych śniadań. W Grecji chleb ten jest bardzo popularny i można go kupić w praktycznie każdej piekarni.

1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od wymieszania jego podstawowych składników. Do odpowiednio dużej miski wsypcie odmierzoną ilość mąki, łyżeczkę soli oraz zawartość jednego opakowania suchych drożdży (około 7-8g). Całość uzupełnijcie dwoma łyżkami oliwy.

2. Kolejnym krokiem jest dodanie sera feta, którym możecie pokruszyć lub też zetrzeć na tarce (wybierzcie tę część tarki o dużych oczkach). Po ponownym wymieszaniu mąka wraz serem powinna tworzyć jednolitą sypką mieszaninę. Na tym etapie możecie również dodać różnego rodzaju przyprawy: oregano, bazylię lub inne zioła, jako dodatek sprawdzą się również suszone pomidory.

3. Mimo tego, że w oryginalnym przepisie proponowano użycie ponad 300ml wody, to jednak z mojego doświadczenia wynika, że wystarczające jest pojemność mniejsza o około 1/3. Stopniowo dodając wodę postaracie się uzyskać lekko klejące ciasto o zwartej konsystencji.

4. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości miskę z ciastem odstawcie aż do wyrośnięcia. Powinno ono mniej więcej podwoić swoją objętość. W celu przyśpieszenia wyrastania ciasta proponuję Wam zastosowanie greckiego triku, jaki wypatrzyłem na jednej z kulinarnych stron.

5. Aby ciasto wyrosło nam szybko jak "na drożdżach" miskę przykrytą czystą ściereczką, można wstawić do piekarnika, w którym na najniższej półce wstawimy naczynie wypełnione przez około 1,5 litra gorącej wody (może być wrzątek). Zamknijcie drzwiczki i kontrolujcie raz na jakiś czas, czy ciasto zwiększyło swoją objętość.

6. Odpowiednio wyrośnięte ciasto przełóżcie na stolnicę przyprószoną mąką. Wyrabiając przez około dziesięć minut postarajcie się uzyskać ciasto o gładkiej sprężystej konsystencji. Proces wyrabiania kontynuujcie do momentu, aż ciasto nie będzie kleić się do powierzchni stolnicy. Pamiętajcie by sukcesywnie (w miarę potrzeb) posypywać stolnicę mąką.

7. Gotowe ciasto uformujcie w kulę, a następnie delikatnie przełóżcie na płaską blaszkę, której spód będzie wyłożony papierem do pieczenia. Na koniec wykonajcie 3 nacięcia na górnej powierzchni ciasta oraz całość posypcie odrobiną mąki.

8. Blaszkę wraz z tak uformowanym przyszłym bochenkiem chleba pozostawcie do ponownego wyrośnięcia. Przykryty czystą, suchą (położoną luźno) ściereczką powinien podwoić swoją wielkość. Jeśli nie chcecie czekać zbyt długo możecie go ponownie wstawić do piekarnika. Pamiętajcie jednak o wyjęciu naczynia z gorącą wodą, oraz wytarciu skroplonej pary wodnej znajdującej się we wnętrzu piekarnika.

7. Pieczenie tego chleba wymaga wstępnego nagrzania piekarnik do temperatury 200'C. Jeśli Wasz piekarnik posiada odpowiedni program do wypieku chleba to możecie z niego skorzystać. Ja zalecam pieczenie w konfiguracji pracującej górnej i dolnej grzałki, bez włączonej funkcji termoobiegu. Czas wypieku chleba to około 40 minut. Dołóżcie kilka kolejnych minut jeśli jego skórka wciąż nie będzie odpowiednio zrumieniona, a wyjęty chleb po stuknięciu palcami w spód nie wyda głuchego puknięcia.

8. Ostatnim etapem jest odpowiednie ostudzenie upieczonego chleba. Wyjęty bochenek odłóżcie na metalową kratkę separującą go od powierzchni blatu. Ważne jest aby spód pieczywa miał możliwość pozbycia się nadmiaru wilgoci. Chleb studzimy do momentu, aż jego temperatura mniej więcej zrówna się z temperaturą otoczenia.

Smacznego :)


chleb z feta

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chleb pita

Chleb pita

Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Dziś zaproponujemy Wam samodzielne upieczenie chleba Eliopsomo, w którym jako jedne z głównych dodatków stosowane są oliwki. W chlebie, który zobaczycie na poniższych zdjęciach, użyliśmy zielonych oliwek. Oczywiście wymiennie można stosować czarne oliwki, wybierzcie po prostu te które smakują wam bardziej.

Chleb lagana

Chleb lagana

Tradycja wypieku chleba lagana jest wciąż silnie kultywowana na terenie Grecji oraz Cypru. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Zgubić się w wąwozie Kourtaliko to sztuka. Trzeba przekroczyć wybetonowane obrzeże ścieżki i pójść poza wyznaczona trasą  Ale ludzie mają różne dziwne pomysły - wczoraj widzieliśmy dwie osoby uparcie próbujące zejść ze stromego klifu ścieżką zamkniętą płotem i wyraźnie oznakowaną zakaz wstępu, niebezpieczeństwo wypadku.
Love seeing them in flight, supreem fliers!
Bliskie spotkania :)
Byłam w ostatni wtorek i zastanawiałam się, co to za piękne, drapieżne ptaki latają nad Lassithi! Możliwe, że właśnie wtedy zostały wypuszczone?
gość PiotrWie: Dziś byliśmy na plaży Sarakiniko. Tragedii nie było - tylko dwa autobusy i 23 samochody osobowe. Ponieważ teren jest dość rozległy to się rozeszli i nie przeszkadzało. Ale nie wyobrażam sobie co tu się dzieje w lipcu i sierpniu.
Och nie miałam wielką nadzieję że do tego nie dojdzie.
Super jak ja byłam to był szlak zamkniety
Super miejsce. Kto wybiera się na Kretę, to powinien mieć w planach ten wąwóz. Polecam
jeszcze tylko 2.5 miesiąca :)
Podobne plany w Komiža na Wyspie Vis w Chorwacji. Żal.
Koszmar. Plakias to takie piękne miejsce, a klif niesamowity.
W 2020 było cudownie, pusto, czysto i cicho. Zalety pandemi....
Poza fajną laską nic ciekawego
Byłem pierwszy raz na Balos w 2012 roku, w szczycie sezonu i pamiętam, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ludzi było wtedy mniej, dało się zaparkować na szczycie bez problemu. Kolejny raz w zeszłym roku. Również w sezonie. Miałem wrażenie, że droga zrobiła się jakaś węższa i bardziej niebezpieczna. Samochodów multum, było naprawdę ciężko się dostać na szczyt. (...)
Piękna i niezwykla
gość CreteYourLife: Prace już trwają. Usypali drogę i kopary rozjeżdżają klif. 
Smrodek, wiatr taki, że w oczy sypie piachem, mnóstwo ludzi, jako plaża skała posypana piachem. Za to Gramvousa Super
gość PiotrWie: Tu jest sporo szlaków pieszych, prowadzących z Chorio od odludnych plaż. Oczywiście nie jest to wyspa na 3  tygodnie, w czwartek przenosimy się na Milos Po powrocie napiszę więcej.  
Gosia | crete.pl : Kimolos wydaje się być wyspą na krótki wypad. Jest dość mała. Po urlopie napiszesz coś więcej na jej temat?
gość PiotrWie: My byśmy na Balos na początku czerwca 2009 i już wtedy stwierdziliśmy że jest za dużo ludzi. Nie potrafię sobie wyobrazić co się dzieje w lipcu i sierpniu - nigdy nie byliśmy w tym okresie pomimo 17 pobytów na Krecie. Obecnie jesteśmy na Kimolos, turystów można policzyć na palcach jednej ręki. Plaże mamy tylko dla siebie. (...)
Przepiękne miejsce. Miałam przyjemność być, gdy było mało osób.
Zmarnowany dzień wakacji
Balos
Cudowne miejsce
Jadzia Piszczek
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera