Chleb z fetą

chleb-z-feta

Składniki

  • 500 gr pszennej mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 kostka fety (około 200 gr)

Tυροψωμο με φετα

Patrząc z perspektywy tego jakie pieczywo można kupić w naszych sklepach, rosnąca popularność samodzielnego wypieku chleba przestaje zadziwiać i być traktowana jako chwilowa moda. Właśnie dla tych osób mamy dziś niespodziankę w postaci przepisu na grecki chleb z dodatkiem sera feta. Jest to bardzo smaczne i delikatne pieczywo nadające się do codziennych śniadań. W Grecji chleb ten jest bardzo popularny i można go kupić w praktycznie każdej piekarni.

1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od wymieszania jego podstawowych składników. Do odpowiednio dużej miski wsypcie odmierzoną ilość mąki, łyżeczkę soli oraz zawartość jednego opakowania suchych drożdży (około 7-8g). Całość uzupełnijcie dwoma łyżkami oliwy.

2. Kolejnym krokiem jest dodanie sera feta, którym możecie pokruszyć lub też zetrzeć na tarce (wybierzcie tę część tarki o dużych oczkach). Po ponownym wymieszaniu mąka wraz serem powinna tworzyć jednolitą sypką mieszaninę. Na tym etapie możecie również dodać różnego rodzaju przyprawy: oregano, bazylię lub inne zioła, jako dodatek sprawdzą się również suszone pomidory.

3. Mimo tego, że w oryginalnym przepisie proponowano użycie ponad 300ml wody, to jednak z mojego doświadczenia wynika, że wystarczające jest pojemność mniejsza o około 1/3. Stopniowo dodając wodę postaracie się uzyskać lekko klejące ciasto o zwartej konsystencji.

4. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości miskę z ciastem odstawcie aż do wyrośnięcia. Powinno ono mniej więcej podwoić swoją objętość. W celu przyśpieszenia wyrastania ciasta proponuję Wam zastosowanie greckiego triku, jaki wypatrzyłem na jednej z kulinarnych stron.

5. Aby ciasto wyrosło nam szybko jak "na drożdżach" miskę przykrytą czystą ściereczką, można wstawić do piekarnika, w którym na najniższej półce wstawimy naczynie wypełnione przez około 1,5 litra gorącej wody (może być wrzątek). Zamknijcie drzwiczki i kontrolujcie raz na jakiś czas, czy ciasto zwiększyło swoją objętość.

6. Odpowiednio wyrośnięte ciasto przełóżcie na stolnicę przyprószoną mąką. Wyrabiając przez około dziesięć minut postarajcie się uzyskać ciasto o gładkiej sprężystej konsystencji. Proces wyrabiania kontynuujcie do momentu, aż ciasto nie będzie kleić się do powierzchni stolnicy. Pamiętajcie by sukcesywnie (w miarę potrzeb) posypywać stolnicę mąką.

7. Gotowe ciasto uformujcie w kulę, a następnie delikatnie przełóżcie na płaską blaszkę, której spód będzie wyłożony papierem do pieczenia. Na koniec wykonajcie 3 nacięcia na górnej powierzchni ciasta oraz całość posypcie odrobiną mąki.

8. Blaszkę wraz z tak uformowanym przyszłym bochenkiem chleba pozostawcie do ponownego wyrośnięcia. Przykryty czystą, suchą (położoną luźno) ściereczką powinien podwoić swoją wielkość. Jeśli nie chcecie czekać zbyt długo możecie go ponownie wstawić do piekarnika. Pamiętajcie jednak o wyjęciu naczynia z gorącą wodą, oraz wytarciu skroplonej pary wodnej znajdującej się we wnętrzu piekarnika.

7. Pieczenie tego chleba wymaga wstępnego nagrzania piekarnik do temperatury 200'C. Jeśli Wasz piekarnik posiada odpowiedni program do wypieku chleba to możecie z niego skorzystać. Ja zalecam pieczenie w konfiguracji pracującej górnej i dolnej grzałki, bez włączonej funkcji termoobiegu. Czas wypieku chleba to około 40 minut. Dołóżcie kilka kolejnych minut jeśli jego skórka wciąż nie będzie odpowiednio zrumieniona, a wyjęty chleb po stuknięciu palcami w spód nie wyda głuchego puknięcia.

8. Ostatnim etapem jest odpowiednie ostudzenie upieczonego chleba. Wyjęty bochenek odłóżcie na metalową kratkę separującą go od powierzchni blatu. Ważne jest aby spód pieczywa miał możliwość pozbycia się nadmiaru wilgoci. Chleb studzimy do momentu, aż jego temperatura mniej więcej zrówna się z temperaturą otoczenia.

Smacznego :)


chleb z feta

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chleb lagana

Chleb lagana

Tradycja wypieku chleba lagana jest wciąż silnie kultywowana na terenie Grecji oraz Cypru. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Dziś zaproponujemy Wam samodzielne upieczenie chleba Eliopsomo, w którym jako jedne z głównych dodatków stosowane są oliwki. W chlebie, który zobaczycie na poniższych zdjęciach, użyliśmy zielonych oliwek. Oczywiście wymiennie można stosować czarne oliwki, wybierzcie po prostu te które smakują wam bardziej.

Chleb pita

Chleb pita

Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Też byliśmy, mega miejsce!
gość Marcin: Od mojego pierwszego pobytu w Grecji w 2010r robię musake z tego przepisu, parokrotnie na Rodos i Korfu , dopiero dzisiaj na Krecie i właśnie zjadłem musake z lokalu w chani i jestem zawiedziony smakiem , robię lepszą ;) 
Patryk Czerniak
Byliśmy, super
5,06 kierunek kreta.
O mój ulubiony hotel na zdjęciu
Jot Kaa :)
Czy można je grillować ?
Takich było sporo pod koniec marca w Turcji a w końcu Rodos niedaleko
Będziemy musieli uważać
Dziękujemy za ciekawy artykuł .
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera