Chleb z fetą

chleb-z-feta

Składniki

  • 500 gr pszennej mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 kostka fety (około 200 gr)

Tυροψωμο με φετα

Patrząc z perspektywy tego jakie pieczywo można kupić w naszych sklepach, rosnąca popularność samodzielnego wypieku chleba przestaje zadziwiać i być traktowana jako chwilowa moda. Właśnie dla tych osób mamy dziś niespodziankę w postaci przepisu na grecki chleb z dodatkiem sera feta. Jest to bardzo smaczne i delikatne pieczywo nadające się do codziennych śniadań. W Grecji chleb ten jest bardzo popularny i można go kupić w praktycznie każdej piekarni.

1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od wymieszania jego podstawowych składników. Do odpowiednio dużej miski wsypcie odmierzoną ilość mąki, łyżeczkę soli oraz zawartość jednego opakowania suchych drożdży (około 7-8g). Całość uzupełnijcie dwoma łyżkami oliwy.

2. Kolejnym krokiem jest dodanie sera feta, którym możecie pokruszyć lub też zetrzeć na tarce (wybierzcie tę część tarki o dużych oczkach). Po ponownym wymieszaniu mąka wraz serem powinna tworzyć jednolitą sypką mieszaninę. Na tym etapie możecie również dodać różnego rodzaju przyprawy: oregano, bazylię lub inne zioła, jako dodatek sprawdzą się również suszone pomidory.

3. Mimo tego, że w oryginalnym przepisie proponowano użycie ponad 300ml wody, to jednak z mojego doświadczenia wynika, że wystarczające jest pojemność mniejsza o około 1/3. Stopniowo dodając wodę postaracie się uzyskać lekko klejące ciasto o zwartej konsystencji.

4. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości miskę z ciastem odstawcie aż do wyrośnięcia. Powinno ono mniej więcej podwoić swoją objętość. W celu przyśpieszenia wyrastania ciasta proponuję Wam zastosowanie greckiego triku, jaki wypatrzyłem na jednej z kulinarnych stron.

5. Aby ciasto wyrosło nam szybko jak "na drożdżach" miskę przykrytą czystą ściereczką, można wstawić do piekarnika, w którym na najniższej półce wstawimy naczynie wypełnione przez około 1,5 litra gorącej wody (może być wrzątek). Zamknijcie drzwiczki i kontrolujcie raz na jakiś czas, czy ciasto zwiększyło swoją objętość.

6. Odpowiednio wyrośnięte ciasto przełóżcie na stolnicę przyprószoną mąką. Wyrabiając przez około dziesięć minut postarajcie się uzyskać ciasto o gładkiej sprężystej konsystencji. Proces wyrabiania kontynuujcie do momentu, aż ciasto nie będzie kleić się do powierzchni stolnicy. Pamiętajcie by sukcesywnie (w miarę potrzeb) posypywać stolnicę mąką.

7. Gotowe ciasto uformujcie w kulę, a następnie delikatnie przełóżcie na płaską blaszkę, której spód będzie wyłożony papierem do pieczenia. Na koniec wykonajcie 3 nacięcia na górnej powierzchni ciasta oraz całość posypcie odrobiną mąki.

8. Blaszkę wraz z tak uformowanym przyszłym bochenkiem chleba pozostawcie do ponownego wyrośnięcia. Przykryty czystą, suchą (położoną luźno) ściereczką powinien podwoić swoją wielkość. Jeśli nie chcecie czekać zbyt długo możecie go ponownie wstawić do piekarnika. Pamiętajcie jednak o wyjęciu naczynia z gorącą wodą, oraz wytarciu skroplonej pary wodnej znajdującej się we wnętrzu piekarnika.

7. Pieczenie tego chleba wymaga wstępnego nagrzania piekarnik do temperatury 200'C. Jeśli Wasz piekarnik posiada odpowiedni program do wypieku chleba to możecie z niego skorzystać. Ja zalecam pieczenie w konfiguracji pracującej górnej i dolnej grzałki, bez włączonej funkcji termoobiegu. Czas wypieku chleba to około 40 minut. Dołóżcie kilka kolejnych minut jeśli jego skórka wciąż nie będzie odpowiednio zrumieniona, a wyjęty chleb po stuknięciu palcami w spód nie wyda głuchego puknięcia.

8. Ostatnim etapem jest odpowiednie ostudzenie upieczonego chleba. Wyjęty bochenek odłóżcie na metalową kratkę separującą go od powierzchni blatu. Ważne jest aby spód pieczywa miał możliwość pozbycia się nadmiaru wilgoci. Chleb studzimy do momentu, aż jego temperatura mniej więcej zrówna się z temperaturą otoczenia.

Smacznego :)


chleb z feta

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chleb pita

Chleb pita

Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.

Chleb lagana

Chleb lagana

Tradycja wypieku chleba lagana jest wciąż silnie kultywowana na terenie Grecji oraz Cypru. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Dziś zaproponujemy Wam samodzielne upieczenie chleba Eliopsomo, w którym jako jedne z głównych dodatków stosowane są oliwki. W chlebie, który zobaczycie na poniższych zdjęciach, użyliśmy zielonych oliwek. Oczywiście wymiennie można stosować czarne oliwki, wybierzcie po prostu te które smakują wam bardziej.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Byłam I braków nie widziałam, ale jeżeli jest jak mówisz, to ktoś powinien szybko ten stan zmienić
gość PiotrWie : W czwartek to samo zjawisko oglądaliśmy na Astipalei 
W Norwegii na wybrzeżu, najczęściej latem gdy zapowiadana jest słoneczna pogoda mamy podobne mgły, ale to mgły adwekcyjne, gdzie jest odwrotnie, chłodne morze i ciepłe powietrze. Potrafi takie dziadostwo przyjść z morza na cały dzień, a kilometrów dalej w głąb lądu świeci słoneczko
gość PiotrWie : Nie trzeba iść eksponowanym klifem. Jest inna droga, która jeszcze jakieś 8 lat temu była opisana na kamieniu jako Easy to Loutro, nie rozumiem czemu ktoś ten napis zamalował. Jakieś kilkaset metrów od plaży Marmara odchodzi prosto w górę dróga do Livaniany, krętymi naturalnymi schodami. Dochodzi do drogi Loutro - Livaniany i jest zdecydowanie łatwiejszy od oficjalnego szlaku. (...)
Zawsze doradzamy osobom wybierajacym się na Kretę: - Bądź realistą. Oceniaj swoje możliwości. Zerknij w swoją metrykę urodzenia i kartę zdrowia. Wąwóz Samaria i niektóre piesze trasy są groźne ( szczególnie w upale), strome, kamieniste.
Tawerna Grecka: Będziemy
Gosia | crete.pl : Tak, są takie biura które organizują wycieczki do Sfendoni. Zwiedzanie jaskini jest zazwyczaj połączone ze wizytą w  okolicznych wioskach.
gość Marek: Witam, ja też właśnie jestem w Agios, delektuje się capucino,widokami oraz niesamowitymi skokami do wody. A pogoda to poprostu bajka, błękitne niebo i słoneczko, poprostu super:)
gość Angie: Właśnie popijamy kawkę z widokiem na jezioro i skaczących. Pełen relaks i pogoda wspaniała. Do tego cudowne widoki.
Film nie dostępny
O, dziś widzieliśmy jak skaczą :-)
gość karmin: Czy są wycieczki z Heraklionu? Do jaskinie można dotrzeć tylko samochodem a nie mam. Na stronach greckich biur podróży nie znajduje tej jaskini.
Pojadę jeszcze we wrześniu Taka reklama. Wąwóz!!!
Przepiękne i trudne miejsce w sierpniowym skwarze. Niezapomniane godziny uroczych widoków i potu
Jest i Elafonisi...
Jest w planach na niedzielę :)
Polecam!
Byłam 2 lata temu
O a od kiedy sa leżaki? Bylem parę lat temu to nie było i jeden tojtoj z kilometrową kolejką.
Nasza podróż poślubna, magiczne miejsca ❤️
Pięknie miejsce ❤️
Najpiękniejsza plaża na jakiej byłam
Byłam pięknie
Cudnie tam… jeszcze kiedyś wrócę …❤️❤️
Byłam, widziałam i też w tłumie leżałam
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera