Roślina Origanum dictamnus to kolejny sztandarowy produkt Krety znany także pod nazwami: Dittany, Δίκταμο, hop majoram, Dittany of Crete czy też Cretan dittany. Jest to wieloletnia płożąca roślina występująca w naturalnym środowisku tylko na Krecie. Na przestrzeni wieków wielu zbieraczy zginęło lub odniosło rany podczas prób pozyskania rośliny, ponieważ występuje ona na dość trudno dostępnych terenach. Jej 20-30 cm krzaczki najłatwiej spotkać na wapiennych zboczach górskich, w wąwozach oraz na klifach.
Jej szerokie właściwości zdrowotne doprowadziły do tego, że stała się znaną i chętnie kupowaną rośliną przez turystów odwiedzających Kretę. Niestety jednak obecnie w wyniku nadmiernej eksploatacji pozyskiwanie dictamnus staje się coraz trudniejsze. Kreteńczycy aby utrzymać tę pożyteczną roślinę w naturalnym środowisku objęli ją ochroną prawną. W 1997 roku została ona umieszczona na czerwonej liście zagrożonych gatunków IUCN (The IUCN Red List of Threatened Species), co pozwala mieć nadzieję na odbudowę jej naturalnych obszarów występowania.
Wygląd tej rośliny jest tak charakterystyczny że jeśli zobaczycie origanum dictamnus choć raz to będziecie w stanie rozpoznać ją w przyszłości. Łodygi oraz niewielkie okrągłe listki pokryte są białymi włoskami tworzącymi rodzaj delikatnego futerka. Ze względu na tak atrakcyjny wygląd oraz dzięki pięknym kwiatom origanum dictamnus stała się także rośliną ozdobną chętnie hodowaną w przydomowych ogrodach.
Origanum dictamnus był znany już w starożytności, gdzie roślinę tę traktowano jako panaceum na większość przypadłości. Już wtedy ówcześni Kreteńczycy, aby mieć długie i zdrowe życie, pili przygotowywany z niej napar. Zwyczaj ten przetrwał do czasów współczesnych i stanowi część diety mieszkańców tej pięknej wyspy.
Starożytni Kreteńczycy wierzyli, że to Zeus podarował tę roślinę jako wyraz wdzięczności mieszkańcom wyspy, na której się wychował. Zalecenia jej stosowania znalazły się w wytycznych spisanych między innymi przez Hipokratesa, który uważał, że leczy takie dolegliwości jak: bóle żołądka, choroby układu pokarmowego i nerwowego, bóle głowy oraz zalecał ją do dezynfekcji ran. Jak głoszą legendy zbawienne właściwości origanum dictamnus zostały odkryte przypadkiem. Według legendy pomogły w tym kozy, u których zaobserwowano bardzo ciekawe zachowanie. Ranne zwierzęta instynktownie poszukiwały tej rośliny aby przez przeżuwanie liści przyjąć substancje lecznicze w niej zawarte.
Chociaż kilka lat temu świat obiegła plotka o rzekomym działaniu obniżającym cholesterol, jednak my nie znaleźliśmy potwierdzenia tej informacji. Znacznie bliższe prawdzie są inne współczesne zalecenia dotyczące uśmierzania takich dolegliwości jak kaszel towarzyszący przeziębieniom, zaburzenia pracy żołądka oraz jelit, stany zapalne. Wedle niektórych źródeł picie naparu z tej rośliny pomaga także przy bólach menstruacyjnych, nadciśnieniu i ma działanie moczopędne.
Origanum dictamnus znajduje także zastosowanie przy wyrobie nalewek oraz do produkcji naturalnych kosmetyków do pielęgnacji skóry. Herbata z tego ziela uznawana jest za afrodyzjak, którą pili nowożeńcy. Wytwarzane są z niego także olejki eteryczne oraz kadzidła.
Napar ma oryginalny ziołowy lekko ostry smak, który nasila się wraz z ilością suszu wykorzystanego do jego sporządzenia. Właśnie z tego względu trzeba pamiętać by brać stosunkowo niewielką ilość, około jednej łyżeczki suszonych listków. Jeśli oryginalny smak nie przypadnie Wam do gustu to możecie poeksperymentować z dodatkiem miodu, kilku kropli cytryny lub kawałka kory cynamonu.
Lecznicze właściwości tego zioła docenili także współcześni naukowcy Uniwersytetu Kreteńskiego. Profesorowie medycyny oraz biologii tej uczelni opracowali w pełni naturalne tabletki na grypę i przeziębienie,, w skład których wchodzi między innymi Origanum dictamnus. Prawdopodobnie lek ten będzie w tym roku dostępny w europejskich i amerykańskich aptekach. Obecnie oczekuje on na oficjalne zatwierdzenie przez Grecką Organizację Farmaceutycznę.
Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.
Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?
Oliwa Biolea jest pozyskiwana z owoców drzew odmiany Koroneiki, które uznawane są za oliwki najlepiej dopasowane do warunków klimatycznych panujących na Krecie. Cechy tych roślin pozwalają uniknać stosowania intensywnego nawadniania pól.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152985181207551