Oliwki w soli z Paleochory

Jeśli do tej pory jadaliście jedynie hiszpańskie, czy też włoskie oliwki dostępne w naszych tradycyjnych stacjonarnych sklepach i supermarketach to spokojnie można uznać, że przygodę z ich smakowaniem rozpoczynacie od zera lub co gorsza z bagażem złych doświadczeń. Oliwki sprzedawane na Krecie oraz w Grecji to produkty o zupełnie innej jakości oraz nieporównywalnym smaku.

Oliwki w soli

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam czarne podsuszane oliwki, które nabyliśmy w Paleochorze. Nasz pierwszy kontakt z tymi oliwkami był zupełnie przypadkowy i w pełni niespodziewany. Dostaliśmy je jako dodatek do sera mizithra w małym rodzinnym hoteliku, gdzie mieliśmy wykupione noclegi. Od razu przypadł nam do gustu ich słony i intensywny smak. W kolejnych dniach pobytu w Paleochorze oliwki te wciąż prześladowały nas w różnych daniach. Stanowiły one wręcz nieodłączny dodatek i znajdowaliśmy je np. w sałatce horiatiki, w różnego rodzaju sosach, a także w gigantes plaki, czyli fasoli zapiekanej w sosie pomidorowym. To doskonale nam znane danie zostało okraszone właśnie kilkoma czarnymi oliwkami, które po wchłonięciu wody z sosu pomidorowego wręcz rozpływały się w ustach. Delikatny miąższ, pozbawiony cierpkiego smaku typowego dla sprzedawanych u nas drylowanych oliwek, także skrywał w sobie wyraźny posmak soli.

Ostatecznie tak bardzo rozsmakowaliśmy się w nich, że niejednokrotnie rywalizowaliśmy o ich sprawiedliwy podział. Nieuniknione widmo wyjazdu z Paleochory sprawiło, że zaczęliśmy szukać informacji o nich.

Oliwki w soli

Kreteńczyk pracujący w jednej z tawern wyjaśnił nam, że specyficzny smak i wygląd tych oliwek to wynik długotrwałego działania soli. Sama procedura przygotowania tych oliwek jest niezmiernie prosta i mało skomplikowana. Świeżo zebrane oliwki są wrzucane warstwami do  beczki, a następnie zasypywane gruboziarnistą solą morską, która na przestrzeni czasu pozbawia oliwki nadmiernej ilości wilgoci oraz działa w sposób konserwujący.

Postanowiliśmy, że jeszcze przed wyjazdem z Paleochory w naszym bagażu musi znaleźć się odpowiedni zapas tego specjału. Chociaż początkowo sądziliśmy, że kupno może stanowić problem, to jednak ostatecznie okazało się to niezwykle proste i oliwki nabyliśmy w najbliższym warzywniaku. Za naprawdę niewielką kwotę staliśmy się bardzo szczęśliwymi posiadaczami dwóch sporych rozmiarów woreczków oliwek, na których wciąż można było dostrzec kryształy soli, w których były macerowane.

Dziś nauczeni przykładem kucharzy z Paleochory chętnie dorzucamy je do różnego rodzaju dań, ale równie chętnie sięgamy po nie bez okazji. Niestety nie wiemy czy uda Wam się dostać je gdzieś w Polsce ponieważ jest to rzadki produkt. Jeśli jednak będziecie na Krecie w pobliżu Paleochory to koniecznie poszukajcie ich w lokalnych sklepach.

Oliwki w soli

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Katarzyna Mania
2015-12-08 19:35:46

Podsuszane oliwki są bardzo smaczne. Pozdrawiam

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-12-08 19:47:32

Tak są bardzo ciekawe w smaku i dają się stosunkowo łatwo przechowywać :)

Artur Nowak
2015-12-09 05:46:38

aj szczujecie ;)

1
Artur Nowak
2015-12-09 05:47:32

A tak swoją drogą, tęskni mi się za Kretką, rok przerwy.... co prawda byłem w Atenach, ale to nie to samo

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-12-09 07:49:17

To nie ma wyjścia. W takim wypadku chyba już wiesz gdzie powinieneś spędzić swoje następne wakacje :D

1
Anna Olejnik
2018-10-07 17:28:19

W tym roku w hotelu, który zamieszkiwaliśmy, pierwszy raz jadłam suszone oliwki, no ale bez soli

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-10-07 17:34:28

Też dobre, ale mają jednak inny smak. :)

Tomaj Tomasz
2018-10-07 18:30:14

Coś pysznego :-)w Kissamos na głównej drodze jadąc w kierunku portu jest warzywniak gdzie można nabyć te oliwki :-)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-10-07 19:06:33

Zgadza się :)

Stefi Sobek
2018-10-07 19:27:32

Oczywiście, ze znamy i to takie domowej roboty :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-10-07 19:31:59

Jak wszystko co domowe to dobre :)

Wioletta Orzoł
2018-10-07 20:06:12

Przepyszne, kupiliśmy przy drodze na Elafonisi, stragan p. Danusi.

1
 Ryszard Milej
Ryszard Milej
2018-10-07 21:17:41

2 lata temu też kupiliśmy u Niej. Pyszne.

1
Anna Gawlik
2018-10-07 21:07:01

Kupione przy drodze na Balos. Pychotka

2
 Marzena Świątek
Marzena Świątek
2018-10-09 15:46:51

Najlepsze są te pakowane w torebki foliowe. W marketach są na wagę.

Christikos Hellenikos Germanikos
2018-10-08 11:32:21

best olives i Think..

1
Ala Zielonka
2018-10-08 12:00:37

Pyszne, miam, miam

1
Marzena Świątek
2018-10-09 15:43:46

W Chani i okolicach prawie w każdym sklepie i na hali targowej w Chani i supermarketach też. Generalnie są wszędzie, tylko trzeba wiedzieć, że ich szukamy.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153288030762551,10155743541587551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie

Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie

Obowiązujące regulacje prawne wprowadzają ograniczenia maksymalnej wagi suszonych roślin zebranych przez pojedynczą osobę. Dyrektywa (D.A.D. ΒΛ45ΟΡ1Θ-ΥΡ9) wydana przez Urząd Leśnictwa i ważna do 2018 roku określa tę wartość jako 500 gr suszu na użytek indywidualny. Takie ograniczenia mają przede wszystkim przeciwdziałać nadmiernej eksploatacji naturalnej roślinności, która już obecnie w wielu miejscach jest zdecydowanie zbyt mocno przetrzebiona.

O kreteńskim miodzie i jego jakości

O kreteńskim miodzie i jego jakości

Od 2000 roku w Instytucie Rolnictwa Śródziemnomorskiego w Chanii prowadzone są cykliczne badania, których głównym celem jest określenie jakości miodu produkowanego na Krecie. Obecnie ilość badanego miodu została zwiększona do około 500 próbek, których zdecydowana większość pochodzi z Krety.

Oliwy Biolea - neratzio i lemonio

Oliwy Biolea - neratzio i lemonio

Oliwa Biolea jest pozyskiwana z owoców drzew odmiany Koroneiki, które uznawane są za oliwki najlepiej dopasowane do warunków klimatycznych panujących na Krecie. Cechy tych roślin pozwalają uniknać stosowania intensywnego nawadniania pól.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 To prawda. Ceny w tym roku oszalały
 Powinien być jeden podatek, a nie w zależności gdzie się zatrzymasz... Jeśli już w ogóle
 Mitsis Cretan Village nie wiecie jak tam ???
 Przerażające
 Jak była pandemia to się prosili aby przyjechać i ratować ich biznesy a jak stanęli na nogi to zaczęli łupić jak nad polskim morzem . Mimo , iż lubię Kretę to chyba dam sobie spokój i to na długo .
 Serce pęka
 Takiego wiatru jak dzis w nocy to jeszcze nie przeżyłam
 
 Brak słów. Byłam pod koniec czerwca . Szkoda ludzi i wszystkiego co tam było.
 Very sad news… I hope the fire is soon under control…

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera