Booking.com

Arakas laderos - grecki przepis na groszek

Arakas laderos

Składniki

  • około 0,9-1 kg zielonego groszku (świeży bądź mrożony)
  • 3 spore marchewki
  • 3-4 większe ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • pęczek koperku
  • liść laurowy (opcjonalne)
  • sól, pieprz
  • feta (do podania)
  • 4-5 łyżek domowego przecieru
  • woda
  • około filiżanki oliwy

Αράκας Λαδερος

Gdy zapytacie lokalnego mieszkańca w Grecji, jakie pyszne danie można zrobić z zielonego groszku, to odpowiedzią pewnie będzie: Αράκας Λαδερος! Ta potrawa od pierwszej chwili stała się także jedną z naszych ulubionych. Na wstępie warto podkreślić, że aby ją przyrządzić nie potrzeba wielu produktów oraz czasochłonnych przygotowań. Oprócz świeżego lub mrożonego groszku niezbędna będzie tylko cebula, marchewka, ziemniaki, dobry domowy przecier pomidorowy (albo starte świeże pomidory) oraz koperek.

Podstawą tego dnia jest także spora ilość oliwy, która w połączeniu z resztą składników, stworzy sos, w którym będą się dusić się warzywa. Taki sos na bazie oliwy, cebuli i pomidorów jest bardzo uniwersalny, więc w podobny sposób można przygotować inne sezonowe warzywa np. fasolkę szparagową, białą fasolę, cukinię, bakłażana, okrę czy kalafiora itp. Już na talerzu danie należy posypać pokruszoną fetą, a jeśli macie ochotę można je podawać także z pysznym chlebem.

Dania przygotowane w taki sposób należą do jednej kategorii potraw zwanych ladera (lathera), czyli gotowane w oliwie (λάδι - ládi) i pomidorach. Warty podkreślenia jest fakt, że to właśnie oliwa w tym daniu jedną z ważniejszych ról. Wydobywa ona wszystkie smaki z warzyw i łączy je ze sobą. Bez dodatku oliwy warzywa stałyby się mdłe i wodniste.

Wśród osób dbających o linię potrawa ta może budzić pewne wątpliwości ze względu na sporą ilość oliwy, jakiej wymagają dania typu lathera. Chcemy Was jednak uspokoić, gdyż całość pod względem kalorycznym ładnie się równoważy. Chociaż w daniu jest spora ilość oliwy to warzywa stanowiące główną część składników są przecież mało kaloryczne. W tym miejscu warto także odnotować, że to dzięki potrawom lathera Grecy zawdzięczają wysokie spożycie warzyw w codziennej diecie. W każdym tego typu posiłku są przecież przynajmniej 4 porcje różnych warzyw. Dania lathera są więc bardzo zdrowe, pożywne i jednocześnie tanie.

1. Zaczynamy od rozgrzania oliwy w sporym garnku albo głębokiej patelni. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy kilka minut tak, aby zmiękła.

2. Gdy cebula będzie już podsmażona wrzucamy na patelnię opłukany zielony groszek oraz pokrojoną w plasterki marchew. Na wierzch kładziemy ziemniaki pokrojone na ćwiartki albo ósemki (w zależności od wielkości). Dodajemy przecier pomidorowy bądź przetarte pomidory, a całość podlewamy wodą tak aby ziemniaki były w niej zanurzone (przykryte wodą).

3. Przyprawiamy solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi dodajemy również 2 liście laurowe.

4. Warzywa dusimy pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Kilka minut przed zakończeniem gotowania zdejmujemy pokrywkę i dodajemy posiekany koperek.

5. Po wymieszaniu jeszcze chwilę gotujemy i podajemy.

6. Już na talerzu danie posypujemy pokruszoną fetą. Można podawać je także z chlebem.


Arakas laderos

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155680783047551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu.

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Piotr Matulewicz: Super+
Dana Gołowacz: Zaamer jest nieoceniony
gość PiotrWie : Na lotnisku w Chanii są przeprowadzane ankiety z pewną ilością pasażerów i te dane są na ich podstawie. Raz byliśmy proszeni o wzięcie udziału - na kilkadziesiąt startów i lądowań.
Patrycja Kazimieruk Strycharska: Byłam jest cudownie jak większość twierdzę że jeden raz to za mało ale warto chodź nie próżnowałam w zwiedzaniu
Michał Stankiewicz: Skąd te dane? Nas nikt nie pytał o wykształcenie czy o cokolwiek.
Tomasz Lipowski: Od Balos po Vai w 6 lat i wciąż mnie zaskakuje
Lukasz Beata SK: 5 miesięcy , zjeździliśmy własnym domem na 4 kółkach . Kreta jest cudowna
Dana Gołowacz: Od Chanii po Kissamos, Balos I Falasarne po Paleochore i Sougie
Jola Ostraszewska: W zeszlym roku 3x, w sumie 28 dni. Małe apartamenty w kilku miejscach wyspy. Raz tez nocka w samochodzie
Aleksandra PM: Byłam z dziećmi tydzień w czerwcu. Ponieważ to był nasz 2 wspólny pobyt na wyspie, ale mój 5, to Elounda z widokiem (i rejsem) na Spinalongę. Auto na 2 dni. Biuro podróży, hotel ze śniadaniami i kolacjami.
Gosia | crete.pl : Raczej nie, bo Aptera leży przy bocznych drogach.
gość ewawien: Jak dojechac komunikacja miejska? Busem?
gość PiotrWie: Większość hippiesów z Dytiko też się wyprowadziła - nie każdy lubi być oglądany jak małpa w klatce. Gdzie - nie napiszę, zebu znowu nie musieli szukać nowego miejsca na Krecie. Jak ktoś jest bardzo ciekawy - niech sam poszuka.
Maciej Gie: Lentas https://maps.app.goo.gl/4GUkeCY84NawBX6L6
Maria Dziekan: Jeszcze taka ciekawostka: kiedy z Matali pogoniono hippisów, przenieśli się właśnie w okolice Lentas. Raz widzieliśmy gościa w wieku emerytalnym, który nam pasował do tej historii, ale mógł to być po prostu miejscowy luzaczek :)
gość PiotrWie : Bez przesady, oba razy przyjechaliśmy bez rezerwacji i było po kilka opcji do wyboru .
Maria Dziekan: Bardzo lubimy Lentas. Zawsze tam zaglądamy, chociaż trzeba zboczyć ze szlaku. Mamy swoją ulubioną knajpkę, gdzie Maria z mężem codziennie coś ciekawego gotują. Plaża jest malutka, kameralna, jak cała miejscowość. Są tam pensjonaty i malutkie hoteliki, jednak chyba ciężko o miejsca.
gość PiotrWie: To jedno z naszych ulubionych miejsc na Krecie - bez hoteli z tłumem turystów, byliśmy tam w 2014r przez kilkanaście dni, zwiedzając zachodnią część gór Asterousia i w 2017 - zatrzymaliśmy się tam na kilka dni gdy szliśmy z Tris Ekklisies do Matali - wzdłuż morza za górami Asterousia śpiąc głównie na plażach - bo miejscowości są tam oddalone o 2 - 3 dni drogi. Dla nas to jest prawdziwa Kreta.
Barbara Arciszewska: Pięknie, jeszcze tam niedotarłam
Basia Skye: Lentas jest super!
KSI Media - Strony WWW i oprogramowanie dla Biur Podróży: 
Mariola Dudzinska: Τέλεια
Kasia Chrobry: Zaliczona.
gość PiotrWie : W przebiegu górskiej wersji E4 jest mitato Levadi, pomiędzy Askifou a Katsiveli. Warto wiedzieć o tym miejscu bo jest to jedyne miejsce w Górach Białych gdzie jest stale źródło wody - pozostałe źródła wysychają najczęściej w maju, w cysternach też woda potrafi się skończyć późną wiosną. W 2018 spaliśmy w Mitato Levadi w drodze z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
gość PiotrWie: Jest też mitato w przebiegu górskiej wersji E4 - pomiędzy przełęczą Seli i Katsiveli, jest to jedyne miejsce ze stałym źródłem wody w Górach Białych, spaliśmy tam w 2018 idąc z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera