Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Arakas laderos - grecki przepis na groszek

Arakas laderos

Składniki

  • około 0,9-1 kg zielonego groszku (świeży bądź mrożony)
  • 3 spore marchewki
  • 3-4 większe ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • pęczek koperku
  • liść laurowy (opcjonalne)
  • sól, pieprz
  • feta (do podania)
  • 4-5 łyżek domowego przecieru
  • woda
  • około filiżanki oliwy

Αράκας Λαδερος

Gdy zapytacie lokalnego mieszkańca w Grecji, jakie pyszne danie można zrobić z zielonego groszku, to odpowiedzią pewnie będzie: Αράκας Λαδερος! Ta potrawa od pierwszej chwili stała się także jedną z naszych ulubionych. Na wstępie warto podkreślić, że aby ją przyrządzić nie potrzeba wielu produktów oraz czasochłonnych przygotowań. Oprócz świeżego lub mrożonego groszku niezbędna będzie tylko cebula, marchewka, ziemniaki, dobry domowy przecier pomidorowy (albo starte świeże pomidory) oraz koperek.

Podstawą tego dnia jest także spora ilość oliwy, która w połączeniu z resztą składników, stworzy sos, w którym będą się dusić się warzywa. Taki sos na bazie oliwy, cebuli i pomidorów jest bardzo uniwersalny, więc w podobny sposób można przygotować inne sezonowe warzywa np. fasolkę szparagową, białą fasolę, cukinię, bakłażana, okrę czy kalafiora itp. Już na talerzu danie należy posypać pokruszoną fetą, a jeśli macie ochotę można je podawać także z pysznym chlebem.

Dania przygotowane w taki sposób należą do jednej kategorii potraw zwanych ladera (lathera), czyli gotowane w oliwie (λάδι - ládi) i pomidorach. Warty podkreślenia jest fakt, że to właśnie oliwa w tym daniu jedną z ważniejszych ról. Wydobywa ona wszystkie smaki z warzyw i łączy je ze sobą. Bez dodatku oliwy warzywa stałyby się mdłe i wodniste.

Wśród osób dbających o linię potrawa ta może budzić pewne wątpliwości ze względu na sporą ilość oliwy, jakiej wymagają dania typu lathera. Chcemy Was jednak uspokoić, gdyż całość pod względem kalorycznym ładnie się równoważy. Chociaż w daniu jest spora ilość oliwy to warzywa stanowiące główną część składników są przecież mało kaloryczne. W tym miejscu warto także odnotować, że to dzięki potrawom lathera Grecy zawdzięczają wysokie spożycie warzyw w codziennej diecie. W każdym tego typu posiłku są przecież przynajmniej 4 porcje różnych warzyw. Dania lathera są więc bardzo zdrowe, pożywne i jednocześnie tanie.

1. Zaczynamy od rozgrzania oliwy w sporym garnku albo głębokiej patelni. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy kilka minut tak, aby zmiękła.

2. Gdy cebula będzie już podsmażona wrzucamy na patelnię opłukany zielony groszek oraz pokrojoną w plasterki marchew. Na wierzch kładziemy ziemniaki pokrojone na ćwiartki albo ósemki (w zależności od wielkości). Dodajemy przecier pomidorowy bądź przetarte pomidory, a całość podlewamy wodą tak aby ziemniaki były w niej zanurzone (przykryte wodą).

3. Przyprawiamy solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi dodajemy również 2 liście laurowe.

4. Warzywa dusimy pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Kilka minut przed zakończeniem gotowania zdejmujemy pokrywkę i dodajemy posiekany koperek.

5. Po wymieszaniu jeszcze chwilę gotujemy i podajemy.

6. Już na talerzu danie posypujemy pokruszoną fetą. Można podawać je także z chlebem.


Arakas laderos

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155680783047551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.

Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Maja Szewczyk: Czy były robione jakieś testy po wylądowaniu? Mam zaplanowany wylot na 23 września i nie wiem co robić, rezygnować?
Dorota Ziółkowska: Byłam pierwszy raz na Krecie od 19 lipca do 26 lipca / było fajnie , nie było tłoku wręcz mało turystów, ale właśnie bardzo dużo Polaków i Francuzow
Karolina Spruś: Byłam w lipcu i polecam
Radek Radziszewski: Byliśmy od 3 lipca do 13 lipca. Ciepło tanio pusto. Na Krecie byłem chyba po raz 10 i w tym roku najlepiej było
gość kkckasia: witam, wybieram się na Kretę na początku września i już zaczynam się stresować. najbardziej w zasadzie podróżą.. (...)
Marcin Greszkiewicz: tylko kolo 5tys wlochow? w Falasarnie to prawie tylko wlosi i polacy byli
Adam Wyspiański : Jacek Gola - Czy wystarczył jeden kod QR dla całej rodziny??? Ja mam wylot z Wrocławia jak Wy 14.08. Lecę z żoną i z dwójką dzieci. (...)
Rita Zalińska: Jesteśmy teraz w Sougii. Zauważalne jest, że spora większość turystów to Grecy, czyli turystyka wewnętrzna. Spokojnie można przyjeżdżać, jest bezpiecznie i spokojnie.
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: moja ukochana Kreta
Roy Feuillade: My favourite airport
Anna Baranek: Ciekawe jak Chania
Monika Szulejewska: Brawo My!
Robert Mch: Jak ja uwielbiam to ciasne, oldschoolowe, pachnące starością lotnisko
gość dodekanezowiec: Weź pod uwagę że turystów z Polski przyjeżdża dużo więcej niż z Albanii czy Serbii. Prawdopodobieństwo "strzału" koronawirusem zatem też wzrasta. Jak się człek nie obróci... Co do pytających o przyszły rok - warto wziąć pod uwagę sezonowość COVID-a. Skoro w tym roku najlepiej było w czerwcu i lipcu, też jest to jakaś wskazówka, kiedy jechać.  (...)
gość dodekanezowiec: W Grecji maks. 30 osób... Bo 2 rzędy do przodu, 2 do tyłu - tyle mogą na kwarantannę. Czasem (TUI, najlepsze lasty) ma wybór miejsca w samolocie, za dopłatą, siedzenie w ostatnim rzędzie ogranicza ryzyko :)
Gosia | crete.pl : Weź pod uwagę że turystów z Polski przyjeżdża dużo więcej niż z Albanii czy Serbii. Prawdopodobieństwo "strzału" koronawirusem zatem też wzrasta.
Paweł Langner: Polecamy KRETĘ ponieważ ludzie tam żyjący są bardzo mili, gościnni i nie nachalni jak np w Turcji więc warto tam latać!!! Nie wspomnę o widokch i wspaniałych zatokach jakimi są Elafonisi i Balos
Pan Marek Dortmund: Wszyscy co się wahają z przyjazdem zapraszam
Pan Marek Dortmund: Wszystko jest dyzenfekowane az do przesady w sklepach bez maski nie wejdziesz.
Pan Marek Dortmund: My na krecie u nas w hotelu przestrzegane są zasady higieny anty kowidowej .posiłki nakładane są przez personel .troszkę dłużej się czeka ale niszkodzi widoki rekompensujom wszystko
gość dodekanezowiec: Jeśli zatem Czarnogóra ma 600 tys. ludzi i 3.300 przypadków, to Polska by musiala miec 200.000 przypadkow żeby porównywac. Podobnie z Macedonią. 11 tys. przypadkow na 2 mln ludzi - czyli Polska tez musialaby miec  200.000 przypadkow żeby porównywac. 
Ania Błaszczyk Kowalczyk: My na Rodos .jest cudnie. Ale sercem na Krecie
gość dodekanezowiec : Sorki wielkie ale 600 zachorowań w Polsce to tal jak 150 w krajach typu Czechy. Polska ma mało zachorowań. Bądź 60 w kraju 4 milionowym by odpowiadało. 
Artur Iwański: My w połowie września jak się nic nie zmieni ☀️☀️☀️
Gosia | crete.pl : Proponuję abyś prześledził przy ilu nowych chorych Grecja zamknęła furtkę dla Albanii, Czarnogóry czy Macedonii. A teraz spójrz ile zachorowań dziennie jest w Polsce. Przy takich wartościach jakie są obecnie u nas trzeba się cieszyć że jeszcze pozwalają lądować samolotom z Polski....a nie marzyć o ściąganiu Polaków do siebie.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera