Nie dziwi nas już to, że wiele roślin rosnących na Krecie ma właściwości lecznicze. Na łamach naszej strony pisaliśmy już wiele razy o niezwykłych właściwościach malotiry, dictamusa, czystka czy też oregano. Tym razem przeczytaliśmy, że naukowcy wzięli pod lupę kolejną kreteńską endemiczną roślinę. Stamnagathi to odmiana cykorii porastająca dziko rejony płaskowyżu Omalos oraz Gór Białych. Obecnie jest też uprawiana przez niektóre gospodarstwa ogrodnicze.
Uniwersytet w Sheffield oraz Kreteński Instytut Żywienia, które badały właściwości tej dzikiej rośliny, doszły do interesujących wniosków. Za jedne z najważniejsze uznano to, że obniża ona poziom glukozy we krwi. Dzięki jej hipoglikemicznych właściwości można wykorzystywać ją w leczeniu oraz zapobieganiu powstawania cukrzycy. Naukowcy zauważyli również korzystny wpływ tej rośliny na ludzkie mechanizmy poznawcze takie jak pamięć czy też uwagę. Co ciekawe to właśnie ta roślina stanowiła ważny składnik diety podczas niemieckiej okupacji.
Naukowcy postanowili wykorzystać zdrowotne cechy stamnagathi i stworzyć na jej bazie lek zawierający w sobie jej wszystkie właściwości. Pigułka ta znana już pod nazwą Glucospin nie została jeszcze wprowadzona do obrotu ze względu na trwającą aktualnie procedurę rejestracji leku. Firma produkująca Glucospin musi przestrzegać międzynarodowych przepisów, jakimi objęta jest produkcja leków, więc do spełnienia jest jeszcze szereg biurokratycznych wymagań.
Tak jak pisaliśmy wyżej roślina ta występuje przede wszystkim w górskich rejonach Krety położonych powyżej 1000 m. npm. Ze względu na panujące tam warunki atmosferyczne stamnagathi jest więc bardzo odporna na działanie niskich temperatur oraz zaśnieżenie. Jej właściwości lecznicze były znane od czasów starożytnych, pisali o niej np. Arystofanes, Teofrast i Dioscoridess.
Lekko gorzki posmak, który części osób może nieco przeszkadzać, wynagradzany jest przez cenne właściwości tej rośliny. Nowoczesna analiza jej składu wykazuje zawartość polifenoli, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i wielu innych cennych mikroelementów. Ich występowanie ma bezpośredni wpływ na pobudzenie układu odpornościowego, działanie antyoksydacyjnie, odkażające, zapobieganie reumatyzmowi, chorobom serca. Roślina ta wykazuje również właściwości wspomagające trawienie a także tak jak pisaliśmy wyżej posiada właściwości hipoglikemiczne. Wcześniejsze badania przeprowadzone na uniwersytecie w Lancaster wskazują również, że spożywanie stamnagathi pozwala zmniejszyć negatywne skutki stresu.
Stamnagathi wciąż jest składnikiem współczesnej diety Kreteńczyków. Na ogół jest gotowana z odrobiną oliwy oraz soku z cytryny. Można ją spotkać w tawernach gdzie pojawia się jako tzw. horta. Warto jednak pamiętać że pod tą nazwą serwuje się także inne zielone jadalne rośliny. W zależności od pory roku oraz miejsca, w którym zamówicie to danie, horta może być gotowana na bazie różnych roślin.
Zresztą badania, badaniami a dla mieszkańców wyspy gotowane liście stamnagathi są między innymi remedium na ból brzucha, nerek czy wątroby, a także warunkiem długiego życia i dobrego samopoczucia.
W internecie znajdziecie dużo artykułów na temat jakości oliwy oraz jej zdrowotnych właściwości. Jest to temat który został bardzo dobrze opracowany przez wielu badaczy. Ostatnio jednak greccy i amerykańscy naukowcy postanowili poświęcić więcej uwagi samym oliwkom, czyli owocom drzewa Olea europea. Wyniki ich badań pokazują, że w zależności od stosowanego sposobu przetwarzania oliwki zachowują różny poziom cennych przeciwutleniaczy.
Przełom sierpnia i września to tradycyjny okres, kiedy na Krecie rozpoczynany jest zbiór winogron przeznaczonych do wyrobu wina. Jedną z istotniejszych decyzji wpływających na jakość przyszłego trunku jest ustalenie najkorzystniejszego momentu zbioru.
Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.
Komentarze
komentarz z
niestety wszystko zmienia się na niekorzyść konsumenta, nawet na Krecie- stamnagathi w większości juz pochodzi z uprawy, a dzikorosnace to naprawde rzadkosc i rarytas. Poniewaz jest to droga "chorta" i uwazana za menu z wyzszej półki, dlatego tak chetnie sie ja uprawia w taki oto sposob, gdzie jak widac az roi się od materialow z plastiku i pewnie tez od nawozow sztucznych.... pozdrawiam :-)
komentarz z
Stamnagathi to cichorium spinosum, a cykoria podróżnik to cichorium intybus. Są prawie identyczne.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154079259717551