Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Nie dziwi nas już to, że wiele roślin rosnących na Krecie ma właściwości lecznicze. Na łamach naszej strony pisaliśmy już wiele razy o niezwykłych właściwościach malotiry, dictamusa, czystka czy też oregano. Tym razem przeczytaliśmy, że naukowcy wzięli pod lupę kolejną kreteńską endemiczną roślinę. Stamnagathi to odmiana cykorii porastająca dziko rejony płaskowyżu Omalos oraz Gór Białych. Obecnie jest też uprawiana przez niektóre gospodarstwa ogrodnicze.

Horta

Uniwersytet w Sheffield oraz Kreteński Instytut Żywienia, które badały właściwości tej dzikiej rośliny, doszły do interesujących wniosków. Za jedne z najważniejsze uznano to, że obniża ona poziom glukozy we krwi. Dzięki jej hipoglikemicznych właściwości można wykorzystywać ją  w leczeniu oraz zapobieganiu powstawania cukrzycy. Naukowcy zauważyli również korzystny wpływ tej rośliny na ludzkie mechanizmy poznawcze takie jak pamięć czy też uwagę. Co ciekawe to właśnie ta roślina stanowiła ważny składnik diety podczas niemieckiej okupacji.

Glucospin - kreteńska pigułka

Naukowcy postanowili wykorzystać zdrowotne cechy stamnagathi i stworzyć na jej bazie lek zawierający w sobie jej wszystkie właściwości. Pigułka ta znana już pod nazwą Glucospin nie została jeszcze wprowadzona do obrotu ze względu na trwającą aktualnie procedurę rejestracji leku. Firma produkująca Glucospin musi przestrzegać międzynarodowych przepisów, jakimi objęta jest produkcja leków, więc do spełnienia jest jeszcze szereg biurokratycznych wymagań.

Czym jest stamnagathi?

Tak jak pisaliśmy wyżej roślina ta występuje przede wszystkim w górskich rejonach Krety położonych powyżej 1000 m. npm. Ze względu na panujące tam warunki atmosferyczne stamnagathi jest więc bardzo odporna na działanie niskich temperatur oraz zaśnieżenie. Jej właściwości lecznicze były znane od czasów starożytnych, pisali o niej np. Arystofanes, Teofrast i Dioscoridess.

Lekko gorzki posmak, który części osób może nieco przeszkadzać, wynagradzany jest przez cenne właściwości tej rośliny. Nowoczesna analiza jej składu wykazuje zawartość polifenoli, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i wielu innych cennych mikroelementów. Ich występowanie ma bezpośredni wpływ na pobudzenie układu odpornościowego, działanie antyoksydacyjnie, odkażające, zapobieganie reumatyzmowi, chorobom serca. Roślina ta wykazuje również właściwości wspomagające trawienie a także tak jak pisaliśmy wyżej posiada właściwości hipoglikemiczne. Wcześniejsze badania przeprowadzone na uniwersytecie w Lancaster wskazują również, że spożywanie stamnagathi pozwala zmniejszyć negatywne skutki stresu.

Popularny składnik diety

Stamnagathi wciąż jest składnikiem współczesnej diety Kreteńczyków. Na ogół jest gotowana z odrobiną oliwy oraz soku z cytryny. Można ją spotkać w tawernach gdzie pojawia się jako tzw. horta. Warto jednak pamiętać że pod tą nazwą serwuje się także inne zielone jadalne rośliny. W zależności od pory roku oraz miejsca, w którym zamówicie to danie, horta może być gotowana na bazie różnych roślin.

Zresztą badania, badaniami a dla mieszkańców wyspy gotowane liście stamnagathi są między innymi remedium na ból brzucha, nerek czy wątroby, a także warunkiem długiego życia i dobrego samopoczucia.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Joanna Wypych
Joanna Wypych
2016-11-30 17:11:07

niestety wszystko zmienia się na niekorzyść konsumenta, nawet na Krecie- stamnagathi w większości juz pochodzi z uprawy, a dzikorosnace to naprawde rzadkosc i rarytas. Poniewaz jest to droga "chorta" i uwazana za menu z wyzszej półki, dlatego tak chetnie sie ja uprawia w taki oto sposob, gdzie jak widac az roi się od materialow z plastiku i pewnie tez od nawozow sztucznych.... pozdrawiam :-)

1
 Joanna Czarnecka-Chomicz
Joanna Czarnecka-Chomicz
2020-07-24 05:30:19

Stamnagathi to cichorium spinosum, a cykoria podróżnik to cichorium intybus. Są prawie identyczne.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154079259717551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Suszone zioła z Krety

Suszone zioła z Krety

Jeśli pierwszy raz jedziecie na Kretę to lepiej przygotujcie się na eksplozję prawdziwych smaków i zapachów. Kreteńskie warzywa i owoce są świeże i pełne smaku, zaś dziko rosnące zioła, których zapach daje się wyczuć w powietrzu, podkreślają smak prostych dań swoim intensywnym aromatem.

Górskie oregano z Krety

Górskie oregano z Krety

W każdej greckiej kuchni znajdziemy duże słoiki z suszonym oregano oraz górskim oregano. Bywa ono nazywane przyprawą ale oregano jest ziołem będącym ważnym składnikiem greckiej diety. Grecy dodają je prawie do wszystkiego: do sałatek, fety, mięs, ryb, ziemniaków i roślin strączkowych.

Oliwy Eliama

Oliwy Eliama

Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Kamil Pawelec: Pracowalem w Loutro przez 3 sezony. Ucieczka od swiata gwarantowana, po sezonie robi sie nudno ale mimo wszystko wrocil bym tam z mila checia na dluzej ❤️
gość dodekanezowiec: W ogóle pod wieloma względami te Włochy to jakieś przereklamowane, piszę to jako Italofil zresztą:) 
gość PiotrWie: To chyba ostatnia miejscowość na Krecie do której nie da się dojechać asfaltem. Przed kilku laty wyasfaltowali nawet drgę do Tris Ekklisies. Mam nadzieję że nikt nie wpadnie na pomysł wyasfaltowania drogi przez Livanianę ( prawie) do Loutro. Choć przypomniałem sobie -jeszcze nie wyasfaltowali drogi z Kapetaniany do Agios Joanis - i mam nadzieję że tak zostanie.
Basia Dąbrowska: Cisza, spokój i przepiekne widoki... Tęsknić...
Małgorzata Lipiec: Bajka. Wygląda na odcięte od świata. I chyba to jest najlepsze
gość dodekanezowiec: Zresztą Lampedusa to jedno z niewielu miejsc we Włoszech które urokiem i klimatem może konkurować z wyspami greckimi... Ale zważywszy na inny "klimat" tego miejsca to ja już wolę np. Chrissi...  
Oc Morin: Floriane Brd est ce que tu te rappelles ????
Mariusz Bart: U mnie, mimo przeolbrzymiej miłości do Krety, wygrywają pomidory na Sycylii ;)
gość Andy: O rany!jak tam pusto i smutno! i jeszcze ta muzyka pogrzebowa.....To było takie cudne miejsce....
Janina Korejwo: Wspaniałe, a jeszcze bardzo lubiłam pierożki z dziką borta i szpanakopita, pozdrawiam.
Małgorzata Kobyłka: Cudne miasteczko.
Wojciech Halota: Rethymno jest piękne. Niestety mnóstwo restauracyjnych "wciągaczy" - koniecznie musisz u nas zjeść. Irytujące. Uwaga na restaurację La Piazza Pizzeria. Oszustwo przez wielkie O. Choć jedzenie dobre.
Małgorzata Baranowska-Mika: Pięknie tam
Sylwia Chechelska: Piękne miejsce a kawa nad morzem smakuje wyśmiecie
Magdalena Majchrzak: Super miejsce
Grzegorz Zawistowski: Bylem pięknie
Ewelina Kaniecka: Ania Pińczykowska chyba kiedyś tam byłyśmy
Odd Tom Rodlie: Beklager jeg mente jo selvfølgelig raki
Odd Tom Rodlie: Jeg savner en real skål med faki med nicos
Katarzyna Biel: Cudowne miejsce
Åse Klevjer Rodlie: Savner Nicos☺
Jola Czarnocka: Tęskno mi...
Marianne Stonor Nielsen: Skønne fotos
gość PiotrWie: Ciekawe skąd jest zasilane źródło które jest na ulicy w Zaros
Krystyna Rembisz: Bardzo smaczna woda
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera