Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava

Składniki

    na średnią dwuwarstwową baklavę:
  • 450 g opakowanie greckiego ciasta filo (do słodkich wypieków)
  • około 200 g stopionego masła
    nadzienie:
  • około 500 g orzechów włoskich, pistacji lub migdałów (ewentualnie mieszanka)
  • 2 łyżki cukru
  • około 1 łyżki mielonego cynamonu
  • około 1 łyżeczki mielonych goździków
  • opcjonalnie szczypta mielonego kardamonu
  • łyżka stopionego masła
    syrop:
  • około 500 ml wody
  • sok z całej pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3-4 łyżki miodu
  • 500 g cukru
  • ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 goździki

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Różnica między sposobami przygotowania tego deseru w poszczególnych krajach w zasadzie sprowadza się do niewielkich modyfikacji w składzie nadzienia oraz syropu. W różnych krajach oprócz orzechów włoskich dodawane są migdały albo pistacje. W syropie w zależności od regionu może znaleźć się miód, skórka z cytryny bądź pomarańczy albo woda różana. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Większość dań, do przygotowania których stosowane jest ciasto filo, ma formę warstwowego przekładańca, baklava do wyjątków nie należy. Kilka warstw orzechów wymieszanych z korzennymi przyprawami, cieniutkie filo, całość nasączona aromatycznym syropem to recepta na stworzenie pysznego deseru.

1. Przygotowanie baklavy zaczynamy od nadzienia. Orzechy siekamy, mieszamy z przyprawami, cukrem i stopionym masłem.

2. Roztapiamy masło i smarujemy nim formę do pieczenia. Przygotowując dania z ciasta filo roztapiam masło porcjami, z tego względu podana przeze mnie ilość jest raczej orientacyjna i należy ją dostosować do potrzeb.

3. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy kilka płatów filo każdy z nich po kolei smarując masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Wiele osób radzi aby podczas wykładania kolejnych płatów filo resztę ciasta przykrywać wilgotną ściereczką, ponieważ ma ono tendencję do wysychania. Jeśli jednak kolejne płaty filo będziecie nakładać w szybkim tempie to nie ma takiej potrzeby.

4. Po nałożeniu 5-6 płatów filo na spodzie naczynia rozprowadzamy na nich połowę przygotowanego wcześniej orzechowego nadzienia. Na warstwę orzechów kładziemy kolejne 2 płaty ciasta i smarujemy masłem każdy z nich, po czym nakładamy na nie resztę orzechów. Na wierzch nakładamy resztę ciasta filo i na każdy płat starannie nanosimy masło.

5. Wierzchnie warstwy filo nacinamy nożem w romby, dzięki czemu po upieczeniu baklavę będzie można pokroić w łatwy sposób. Należy tylko uważać, by nie przeciąć spodnich warstw.

6. Baklavę pieczemy w niezbyt wysokiej temperaturze około 150 stopni bez termoobiegu, przez około 50-60 minut. Ważne aby ciasto było zrumienione i chrupiące.

7. W trakcie pieczenia baklavy należy przygotować syrop, którym ją nasączymy po upieczeniu. Wodę, miód, cukier, sok, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po przygotowaniu syropu trzeba go ostudzić.

8. Gorącą upieczoną baklavę polewamy równomiernie ostudzonym syropem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce tak, aby ciasto wchłonęło w siebie syrop.


baklava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-10-09 17:59:47

Tak, robiłam kilka razy...:).

4
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-10-09 18:01:21

(Y) Brawo!

2015-10-09 18:00:44

Bardzo słodka i baaaardzo pyszna! Najlepsza na ciepło. Właśnie taką jadłam na Krecie.

1
2015-10-09 18:03:10

Uwielbiam :-)

3
2015-10-09 18:48:21

Uwielbiam :-)

2
2015-10-09 19:50:50

Jeszcze tydzien temu jadlam takie pysznosci na Krecie ;) trudno przejsc obojetnie obok takiego deseru ;)

1
 Kinga Stróżyk-Wiatrowska
Kinga Stróżyk-Wiatrowska
2015-10-09 20:09:39

Uwielbiam

2
2015-10-09 21:58:06

Sii

1
2015-10-10 00:06:18

Oczywiście. Robi się ja banalnie

1
2021-11-18 18:40:04

Przesłodka!

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2021-11-18 18:57:47

Oj taaaak! 100% cukru w cukrze :D

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153199217232551,10158273312207551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Czereśnie w syropie

Czereśnie w syropie

Glyka tou koutaliou to grecki przysmak oznaczający owoce (zazwyczaj) przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy. Na naszej stronie podaliśmy już sposób na wiśnie w syropie, a dziś dorzucamy przepis na przygotowanie czereśni. Wybraliśmy jeden z prostszych i mniej czasochłonnych przepisów, który stosujemy z powodzeniem od kilku lat.

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Witam Państwa, w nowym roku pragnę poinformować, że skorzystałem z pomocy finansowej banku BNP Paribas, francuskiego banku, który we współpracy z Banco Pichincha z Ekwadoru jest bardzo poważnym, uczciwym i bardzo rzetelnym bankiem Bank. . . Sugeruję abyś i Ty przyszedł i skorzystał z tej oferty finansowej. (...)
Ten miód jest najlepszy
Byłam i potwierdzam . Jest cudowna.
dla mnie Falasarna też jest najlepsza i najładniejsza i chętnie tam pojadę może kiedyś:)
Piękna jest, dla mnie również nr.1
Dla mnie numer 1
Zawsze mówię, że to królowa!!!
gość PiotrWie : My pewnie w tej statystyce figurujemy jako 6 osób a nie jako 2 osoby 3 razy.
Vivement les vacances
To dobra prognoza dla polskich rolników...ceny rzepaku pójdą w górę. Tak szczerze to nie lubię smaku oliwy, wolę oleje - rzepakowy, słonecznikowy
Jakich obszarach? Przecież Kreta to w większości łyse góry a na wąskich pasemkach wybrzeża niewiele jest upraw
gość dodekanezowiec: """Najmniejsze straty zanotowali rolnicy ekologiczni""" Najmniejsze straty może dlatego że produkują mniej i mają większe marże.   
Niestety jest masakra , u wszystkich moich partnerów w całej Grecji jest podobnie, część nie ma w ogóle oliwy spełniającej kryterium jakości. Ceny tydzień w tydzień lecą w górę. Najmniejsze straty zanotowali rolnicy ekologiczni.
Kreta ponosi jedną z najdotkliwszych „cen” szybkich zmian klimatu
Życie. Wszystko się kiedyś kończy.
gość PiotrWie : Nie jest to niemożliwe, po kilku pożarach moi sąsiedzi odzwyczaili się od wypalania traw więc i Grecy mogą się odzwyczaić od marnowania wody
Gosia | crete.pl : No cóż, z tradycją nie wygrasz. Pozostaje mieć nadzieję, że będzie nadal solidnie padać.
gość PiotrWie : Jak im zwiększą dostawy wody to z powrotem zaczną polewać chodniki i schody dwa razy dziennie i znowu zabraknie. Jakby ograniczenia były przez kilka lat to może by się odzwyczaili od marnowania wody.
Ruine à aller visiter absolument ❤️❤️❤️❤️
W tych czasach mają czym się bronić. Kreteńczycy to waleczny naród.
Warto i trzeba tam być !!!
Kreta cudo wyspa
Piękne, prawdziwe, jeszcze w miarę puste miejsca - oby tak pozostało jak najdłużej
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera