Pomidory w diecie śródziemnomorskiej

W codziennej diecie Greków oprócz oliwy z oliwek oraz fety znajdziemy jeszcze jeden nadzwyczaj popularny składnik, którym są pomidory. I chyba nie bez przyczyny, gdyż latem nic nie dorówna smakowi i zapachowi świeżego, dojrzałego pomidora. Zimą można je z powodzeniem zastępować pomidorami z puszek lub domowymi przecierami.
Naszym zdaniem pomidory są jednym z najlepszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, zaś greckie dania, w których one występują, można wymieniać bardzo długo. Dodatkową zaletą pomidorów jest niewielka ilość kalorii, która w przeliczeniu na 100 gram owoców wynosi tylko 20 kcal.

Pomidory

Pomidory to bogate źródło witaminy C oraz likopenu - przeciwutleniacza, który przyczynia się do zachowania dobrego stanu zdrowia. Przetwarzanie pomidorów nie szkodzi likopenowi, wręcz odwrotnie, im dłużej trwa cieplna obróbka tym więcej likopenu znajdzie się w przecierach lub keczupie domowej roboty.

Pomidorów nigdy za dużo

Jak wykazują badania, oprócz zalet smakowych i szerokiego zastosowania kulinarnego w kuchniach narodów skupionych wokół basenu Morza Śródziemnego, pomidory mają fenomenalne zdolności ochrony przez rakiem przewodu pokarmowego, prostaty u mężczyzn, piersi u kobiet, nieocenione są również w przeciwdziałaniu depresji. Powinny stać się ważnym składnikiem w diecie osób starszych, gdyż właśnie w ich przypadku redukują o około 50% ryzyko zgonu na podłożu nowotworowym. Warto wspomnieć o tym, że żadne dotychczasowe badania nie wykazały negatywnych efektów pożywania dużych ilości pomidorów lub wykonanych z nich przetworów. Mamy oczywiście na myśli przetwory i dania sporządzone w warunkach domowych i pozbawione przemysłowej chemii spożywczej. Wniosek narzuca się sam: pomidorów nie da się przedawkować :)

LadeniaPomidory są bardzo częstym dodatkiem greckich dań

Zdrowa porcja

Jak wykazały badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii mężczyźni spożywający tygodniowo 10 porcji pomidorów zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty o około 18%. Najprawdopodobniej jest to zasługa likopenu, który zwalcza toksyny powodujące uszkodzenia DNA oraz komórek. Odkrycie to jest o tyle istotne, gdyż rak prostaty to jeden z najczęstszych nowotworów występujących wśród mężczyzn w Europie i na świecie.

Messara
Messara - jeden z rejonów Krety słynących z uprawy smakowitych warzyw

Warto zadać sobie jednak pytanie co też brytyjscy naukowcy rozumieją pod terminem porcja? Wedle nich jest to około dwóch średniej wielkości pomidorów lub pół kubka sosu pomidorowego. Nic nie stoi na przeszkodzie aby odpowiednie ilości tego warzywa dostarczać przez jedzenie sałatek oraz innych dań, w których jest ono zawarte. Szybkim i zdrowym pomysłem na zwiększenie ilości likopenu zawartego w domowej diecie będą także różnego rodzaju proste sosy do makaronów. Warto również pamiętać o innych daniach, w których wykorzystywane są przetworzone pomidory, trzeba wspomnieć choćby o warzywach, roślinach strączkowych oraz mięsach duszonych w pomidorowych sosach.

Sos pomidorowy z mastyksemZdrowa porcja sosu pomidorowego

Inną zaletą likopenu zawartego w pomidorach jest ochrona serca. Naukowcy z uniwersytetu w Cambrigde dowodzą, że stabilizuje on funkcje śródbłonka wyściełającego naczynia krwionośne. Źle funkcjonujące komórki śródbłonka mogą doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Poprzez systematyczne podawanie likopenu zawartego w pomidorach znacznie poprawia się ich stan a naczynia poszerzają się nawet o 53%. Właściwość ta ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie ryzyka zawału serca lub udaru mózgu. Ciekawostką jest jednak to, że największa efektywność likopenu była obserwowana u osób już chorych, natomiast u osób zdrowych nie obserwowano aby naczynia ulegały poszerzeniu. Wyraźnie widać, że ta niezwykle pożyteczna substancja działa tylko tam gdzie jest potrzebna.

Dakosy
Pomidory znajdziecie w wielu popularnych kreteńskich daniach na przykład w dakosach

Innym źródłem ciekawych informacji na temat pomidorów są opublikowane w Journal of Affective Disorders wyniki  badania przeprowadzonego przez japońskich naukowców. Wykazali oni, że osoby w wieku ponad 70 lat, które regularnie od 2 do 6 razy w tygodniu jadły pomidory rzadziej zgłaszały objawy świadczące o depresji. Różnica ta wynosiła aż 46% w porównaniu z grupą kontrolną. Takiego działania nie stwierdzono w przypadku innych warzyw. Oczywiście jak podkreślają sami naukowcy potrzebnych jest więcej badań przeprowadzonych na innych bardziej zróżnicowanych populacjach. Wymagane są również dalsze analizy pod kątem poszukiwań składnika zawartego w pomidorach, który jest odpowiedzialny za obserwowane efekty przeciwdziałania depresji.

Sałatka wiejskaPomidory są jednym ze składników sałatki horiatiki

Pomidorowe dania

Przygotowując swoje dania warto jednak inspirować się nie tylko kuchnią grecką, a pomysłów na domowe posiłki warto szukać także w kuchniach innych krajów basenu Morza Śródziemnego. Również kuchnia włoska jest pełna przepisów znajdujących zastosowanie dla poczciwych i popularnych pomidorów. Doskonałym pomysłem na szybki posiłek będzie bruschetta, czy też pomidory podane z mozarellą. W kuchni greckiej warzywa tego nie może zabraknąć w tak sztandarowych daniach jak sałatka grecka (wiejska), dakosach, czy też keftedes w sosie pomidorowym. Warto również pamiętać o wielu wegetariańskich przepisach, w których pomidory są jednym z podstawowych składników. Znajdziecie je choćby takich daniach jak briam, omdlały imamfasolakia oraz fasolada. Popularne w Grecji gigantes plaki, okra lub cukinia w pomidorach to kolejne fantastyczne propozycje dań bezmięsnych, w których pomidory są dopełnieniem smaku.

Tomatokeftedes
Pomidorowe placuszki to inny ciekawy i mało znany sposób na danie zawierające pomidory

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-02-25 21:43:40

Uwielbiam pomidory, w poprzednim wcieleniu albo byłam pomidorem albo byłam Greczynką/Grekiem :-)

1
2015-02-26 14:43:48

Ja kocham pomidory od dziecka ale ciągle mam zatrucia nic mnie nie chroni moja miłość, kupiłam wczoraj 6 pomidorków i wyrzuciłam coś okropnego sama chemia w gębie. Koniec świata zatruwają porządnych ludzi. Niech ktoś bada te wyroby i zakazuje sprowadzać to samo z truskawkami nawet się dałam nabrać bo pięknie pachniały ale jak ugryzłam coś okropnego. Jak to jest możliwe,że przy takiej technologii nie można sprawdzić,że to się nie nadaje do jedzenia, to samo jest ze smakiem mięsa wieprzowego nic nie pomagają żadne przyprawy, dodatki smakuje jak wióry. Przecież gotuję 50 lat i co nagle nie potrafię. Gdzie zwykły człowiek ma latać i szukać porządnego mięsa a rolnicy strajkują wrzeszczą ale ich wyroby są naprawdę nie do zjedzenia. Jak ja wyrzucam żywność bo jest okropna a potem widzę wściekłego rolnika, że ja nie chcę jeść jego produkcji to tylko ręce załamać.

2021-03-02 18:54:14

U mnie, mimo przeolbrzymiej miłości do Krety, wygrywają pomidory na Sycylii ;)

1
2021-03-03 05:45:19

Floriane Brd est ce que tu te rappelles ????

2021-03-03 09:04:16

Oc Morin trop bon!
Et après la voiture.....

2021-03-03 10:41:39

Floriane Brd sous les arbres ! Et en remontant dans la voiture,ce fut le drame !!!!

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152755831887551,10157785446097551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Feta (Φέτα)

Feta (Φέτα)

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Grecka dieta kojarzona jest ze zdrowym sposobem odżywiania się opartym przede wszystkim na dużej ilości warzyw i owoców. Zdrowotne korzyści z jej stosowania były przedmiotem wielu badań naukowych, które potwierdzają bardzo korzystny wpływ spożywanych w ramach tej diety składników na ogólny stan zdrowia. Mogłoby się wydawać zatem, że Grecy w takim razie są bardzo zdrowym narodem. Nic bardziej mylnego, gdyż wielu spośród nich zasadniczo zmieniło swoje zwyczaje i zachowania żywieniowe.

Oliwy Eliama

Oliwy Eliama

Klienci sklepu kreta24.pl wiedzą, że mogą znaleźć tu doskonałej jakości kreteńskie i greckie oliwy oraz wiele innych ekologicznych produktów. O bardzo wysokiej jakości asortymencie tego sklepu pisaliśmy już wielokrotnie. Tym razem chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na bardzo wysokiej jakości oliwy Eliama produkowane przez Elli’s farm w Agia Barbara na Krecie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

W Jeorjopouli montowali parasole kilka dni temu. No jestem ciekawa czy teraz będą demontować.
gość PiotrWie : Nam się podoba - może znowu da się jeździć na Kretę. Miłośników leżaków zapraszamy z powrotem na północne wybrzeże.
Bardzo się cieszę. Mnie to odpowiada, bo nie znoszę głośnej muzyki na plaży i coraz trudniej było znaleźć miejsce bez leżaków. Jak ktoś chce leżaki to zapewne znajdzie odpowiednie miejsce.
W Falasarnie byłam ostatnio jakieś 2-3 lata temu. Leżak na leżaku, głośna muzyka z baru, co najmniej dwa kłady, kursujące tam i z powrotem co kilka minut, generujace niesamowity hałas i smród.... a pamiętam jeszcze czasy, jak można było na tej plaży rozłożyć się z kocykiem w ciszy i spokoju, eh... no cóż może i szkoda miejsc pracy, ale ludzie wszystko potrafią zniszczyć i nie znają umiaru jeśli chodzi o kasę, ... (...)
Bardzo dobrze. Jak ktoś nie chce wypożyczać leżaka, to miejsca musi szukać na drugim końcu wyspy i w najbrzydszej okolicy.
Małe sprostowanie. Określenie "Fałszywe plaże" jest błędne. Chodzi tu o "Niezadeptane plaże" (gr. Απάτητες παραλίες) ;)
To znaczy, że z Falasarny znikną baldachimy do leżenia? Trochę rewolucja.
Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
gość PiotrWie : I mam jeszcze dwa pytania - po pierwsze w jakim miesiącu tak było i po drugie - czy oznakowali z powrotem wersję " easy to Loutro " czy dalej pomiędzy Marmarą a Finikas jest ta ścieżka samym skrajem klifu?
gość PiotrWie : Przemyślcie wyjazd na mniej oblężone wyspy - nie jest to logistycznie skomplikowane. (...)
Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera