Tsikoudia - raki na Krecie

Na Krecie pędzenie oraz wspólne picie raki to głęboko zakorzeniona tradycja, która wciąż jest mocno kultywowana przez znaczną część Kreteńczyków. Ten tradycyjny napój o bardzo wysokiej zawartości alkoholu towarzyszył mieszkańcom wyspy zarówno w czasie wesołych jak i smutnych chwil. Jeśli właśnie teraz przebywacie na Krecie to macie doskonałą sposobność na podpatrzenie procesu destylacji raki, gdyż właśnie jesień to okres kiedy wytwarzany jest ten alkohol. W wielu miejscowościach mieszkańcy wspólnie destylują raki. Niejednokrotnie takie nieoczekiwane spotkania zamieniają się w wielką biesiadę, w czasie której oczywiście nie może zabraknąć tradycyjnej kreteńskiej muzyki oraz tańców.

Raki

Święto kotła

Kazanemata (καζανέματα) to właśnie takie samoistne świąteczne obchody, w czasie których destylowana jest raki. Nazwa tego święta wywodzi się od greckiego słowa καζάνι - kocioł, co jest bezpośrednim nawiązaniem do instalacji wykorzystywanej w procesie destylacji. Chociaż jest to ostatni etap produkcji raki, to w rzeczywistości proces ten rozpoczyna się dużo wcześniej.

Do wytworzenia raki, która na Krecie jest również nazywana tsikoudia (τσικουδιά ), wykorzystywane są pozostałości powstałe w czasie produkcji wina. Zazwyczaj są to sprasowane skórki winogron, które wciąż zawierają resztki słodkiego soku. Wytłoczyny stanowią bazę, z której przygotowywana jest mieszanina poddawana dalszej fermentacji. Po około miesiącu (od 20 do 40 dni) gotowy zacier przelewany jest do ogromnego kotła wypełnionego wodą. Pojemność tego naczynia jest zazwyczaj liczona w tysiącach litrów.

Gdy podgrzewana mieszanina osiągnie temperaturę wrzenia rozpoczyna się finalny proces destylacji. Po około godzinie na końcu parownika pojawiają się pierwsze krople, które są prawie czystym alkoholem. Pierwsza i ostatnia partia alkoholu jest odrzucana. Te dwie części destylatu są potocznie nazywane jako „głowa” i „ogon”. Dopiero po dłuższym czasie destylowana raki osiąga swoja nominalną „moc”, która przekłada się na około od 40- do 65-procentową zawartość etanolu. Tylko ta środkowa partia destylatu, zwana „sercem”, przeznaczana jest do spożycia

Wciąż ciepły trunek bardzo szybko trafia do kieliszków okolicznych sąsiadów. Niejednokrotnie do wypróbowania raki zapraszani są również przypadkowi przychodnie. Degustacji tej towarzyszą zazwyczaj typowe kreteńskie przekąski takie jak choćby jak dakosy, kalitsounia, czy też pieczone ślimaki.

Rakomelo
Rakomelo to raki z dodatkiem miodu i cynamonu.
Na zdjęciu wyśmienity trunek ze sklepu Nostimon znajdującego się we wsi Kritsa.

Geneza nazwy raki

Alkohol ten jest dosyć typowy dla krajów basenu morza Śródziemnego. Pojawia się na wielu greckich wyspach oraz w Grecji kontynentalnej. W zależności od rejonu oraz sposobu produkcji może występować pod takimi nazwami jak: Tsipouro, Suma (Rodos, Chios), Tsikoudia (Kreta), Zivania (Cypr). Dla niektórych zaskoczeniem może być to, że jego najczęściej spotykana nazwa ma swoją genezę w arabskim słowie عرق [ʕaraq], które oznacza destylowany. Niektóre źródła wskazują, że nazwa ta może nawiązywać do innego rozumienia tego słowa. Araq oznacza również pot – co wedle niektórych nawiązuje do skapujących powoli skroplin destylowanego alkoholu.

Raki jest powszechnie dostępne na Krecie i nawet w najmniejszym markecie bez trudu odnajdziecie ten alkohol na półkach. Zazwyczaj są to lokalne “marki”, które były destylowane na miejscu. Kreteńczycy chętnie częstują tym trunkiem turystów i gości. W tradycyjnych tawernach kieliszki z raki pojawiają się często po zakończonym posiłku. Oczywiście nie jest to dopisywane do rachunku. Nie zdziwcie się też kiedy raki pojawi się jako forma przypieczętowania różnego rodzaju zakupów, np. oliwy lub innych lokalnych wyrobów. Nie wypada wtedy odmawiać...

Destylator

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.21
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.21 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Wieska Kedzierska
Wieska Kedzierska
2018-11-15 18:27:55

Szkoda że mnie tam nie będzie, takie kretenskie imprezy są wspaniałe

1
 gość}
gość Michal
2022-02-15 13:22:13

raki

chcę potańczyć

gdzie w Polsce kupię tsikoudia  albo dobre ouzo (12) ?

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2022-03-08 19:14:41

Kiedyś greckie alkohole były dostępne w Kuchniach Świata, ale nie wiemy czy tak jest nadal. Możesz też próbować w sklepach z alkoholami świata.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155827177377551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Retsina, krok ku przyszłości

Retsina, krok ku przyszłości

Restsina to jeden z bardziej charakterystycznych trunków serwowanych w Grecji. Zdania na temat jej wyrazistego smaku są zazwyczaj bardzo podzielone i najczęściej wpisują się w schemat, że albo się go nienawidzi albo uwielbia. Warto wiedzieć że, od jakiegoś czasu, za sprawą części producentów, wizerunek ten ulega pewnym zmianom. Sumiennie przygotowana retsina wytworzona na bazie starannie uprawianych winogron może być winem, które jest nie tylko smaczne dla większości osób ale również stanowi doskonałe uzupełnienie greckich potraw.

Frappe -  słodka z mlekiem (glykó me gála)

Frappe - słodka z mlekiem (glykó me gála)

Frappe jest prosta w przygotowaniu i idealna na upały. Do jej przyrządzenia w domowych warunkach w zupełności wystarczy shaker, a jeszcze lepiej sprawdzi się zwykły słoik. Aby kawa dobrze rozpuściła się w zimnej wodzie warto wybrać tą która ma postać drobnego pudru.

Nalewka z czystka kreteńskiego

Nalewka z czystka kreteńskiego

Czystek kreteński to roślina, która w ostatnim czasie uzyskała spory rozgłos i popularność. Warto jednak wspomnieć, że picie naparu z suszonych liści tej rośliny nie pozwala cieszyć się pełnią jej leczniczej mocy. Zdecydowana większość substancji, które cechują się silnym oddziaływaniem antyseptycznym oraz przeciwnowotworowym, nie rozpuszcza się w wodzie. Znacznie lepszym sposobem jest wykonanie nalewki opartej na około 60% alkoholu. Przepis jej sporządzenia znajdziecie poniżej.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Witam Państwa, w nowym roku pragnę poinformować, że skorzystałem z pomocy finansowej banku BNP Paribas, francuskiego banku, który we współpracy z Banco Pichincha z Ekwadoru jest bardzo poważnym, uczciwym i bardzo rzetelnym bankiem Bank. . . Sugeruję abyś i Ty przyszedł i skorzystał z tej oferty finansowej. (...)
Ten miód jest najlepszy
Byłam i potwierdzam . Jest cudowna.
dla mnie Falasarna też jest najlepsza i najładniejsza i chętnie tam pojadę może kiedyś:)
Piękna jest, dla mnie również nr.1
Dla mnie numer 1
Zawsze mówię, że to królowa!!!
gość PiotrWie : My pewnie w tej statystyce figurujemy jako 6 osób a nie jako 2 osoby 3 razy.
Vivement les vacances
To dobra prognoza dla polskich rolników...ceny rzepaku pójdą w górę. Tak szczerze to nie lubię smaku oliwy, wolę oleje - rzepakowy, słonecznikowy
Jakich obszarach? Przecież Kreta to w większości łyse góry a na wąskich pasemkach wybrzeża niewiele jest upraw
gość dodekanezowiec: """Najmniejsze straty zanotowali rolnicy ekologiczni""" Najmniejsze straty może dlatego że produkują mniej i mają większe marże.   
Niestety jest masakra , u wszystkich moich partnerów w całej Grecji jest podobnie, część nie ma w ogóle oliwy spełniającej kryterium jakości. Ceny tydzień w tydzień lecą w górę. Najmniejsze straty zanotowali rolnicy ekologiczni.
Kreta ponosi jedną z najdotkliwszych „cen” szybkich zmian klimatu
Życie. Wszystko się kiedyś kończy.
gość PiotrWie : Nie jest to niemożliwe, po kilku pożarach moi sąsiedzi odzwyczaili się od wypalania traw więc i Grecy mogą się odzwyczaić od marnowania wody
Gosia | crete.pl : No cóż, z tradycją nie wygrasz. Pozostaje mieć nadzieję, że będzie nadal solidnie padać.
gość PiotrWie : Jak im zwiększą dostawy wody to z powrotem zaczną polewać chodniki i schody dwa razy dziennie i znowu zabraknie. Jakby ograniczenia były przez kilka lat to może by się odzwyczaili od marnowania wody.
Ruine à aller visiter absolument ❤️❤️❤️❤️
W tych czasach mają czym się bronić. Kreteńczycy to waleczny naród.
Warto i trzeba tam być !!!
Kreta cudo wyspa
Piękne, prawdziwe, jeszcze w miarę puste miejsca - oby tak pozostało jak najdłużej
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera