Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

cukinia faszerowana - Kolokithía gemistá

Składniki

  • 2 nieduże cukinie z delikatną skórką
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g opakowanie fety
  • 15g włoskich orzechów
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki posiekanej natki lub koperku

Κολοκυθιά γεμιστά

Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich. Jest to dość prosty sposób, a jego dodatkową zaletą może być to, że taką cukinię można bez problemu odgrzać na drugi dzień. Będzie równie smaczna albo nawet lepsza!

1. Do tego dania najlepiej nadają się młode i raczej nieduże cukinie. Te bardziej przerośnięte z twardą skórą nie będą smakować za dobrze.

2. Pierwszym etapem jest krótkie podgotowanie cukinii. Wkładamy je w całości do garnka z wrzącą wodą i gdy woda zacznie ponownie wrzeć gotujemy cukinie przez 3 minuty. Po wyciągnięciu ich z garnka opłukujemy zimną wodą i pozostawiamy aby ostygły.

3. Gdy cukinie ostygną po dwóch przeciwległych stronach odkrajamy cienki pasek. Dzięki temu cukinie nie będą się przewracać i łatwiej będzie wydrążyć środek.

4. Wydrążanie należy zrobić dość delikatnie i precyzyjnie aby nie przeciąć skóry. Miąższ należy gęsto naciąć wzdłuż brzegów i wybrać go łyżeczką do herbaty. Część miąższu (około połowy) trzeba dodać będzie do farszu, więc należy go drobno posiekać.

5. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i czosnek do momentu aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy posiekany poprzednio miąższ cukinii i smażymy kolejne 5 minut.

6. Zestawiamy patelnię z kuchenki i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W dalszej kolejności dodajemy pokruszoną fetę, pokruszone drobno orzechy, natkę pietruszki bądź koper oraz rozmącone jajko. Farsz mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem a następnie napełniamy nim cukinie.

7. Cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez pół godziny, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy dalsze 10-15 minut aż farsz zacznie się rumienić.

Cukinie podajemy na gorąco.

Καλή όρεξη!


cukinia faszerowana - Kolokithía gemistá

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Paula Lesińska
2015-11-21 21:11:41

mniam...wygląda pysznie! :) na pewno wypróbuję, uwielbiam kuchnię grecką

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-11-21 21:50:47

I takie jest! Jak zrobisz to napisz jak wyszło :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153260737447551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Faszerowana papryka i pomidory

Faszerowana papryka i pomidory

Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. A Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa. Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować.W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu.

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera