Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich. Jest to dość prosty sposób, a jego dodatkową zaletą może być to, że taką cukinię można bez problemu odgrzać na drugi dzień. Będzie równie smaczna albo nawet lepsza!
1. Do tego dania najlepiej nadają się młode i raczej nieduże cukinie. Te bardziej przerośnięte z twardą skórą nie będą smakować za dobrze.
2. Pierwszym etapem jest krótkie podgotowanie cukinii. Wkładamy je w całości do garnka z wrzącą wodą i gdy woda zacznie ponownie wrzeć gotujemy cukinie przez 3 minuty. Po wyciągnięciu ich z garnka opłukujemy zimną wodą i pozostawiamy aby ostygły.
3. Gdy cukinie ostygną po dwóch przeciwległych stronach odkrajamy cienki pasek. Dzięki temu cukinie nie będą się przewracać i łatwiej będzie wydrążyć środek.
4. Wydrążanie należy zrobić dość delikatnie i precyzyjnie aby nie przeciąć skóry. Miąższ należy gęsto naciąć wzdłuż brzegów i wybrać go łyżeczką do herbaty. Część miąższu (około połowy) trzeba dodać będzie do farszu, więc należy go drobno posiekać.
5. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i czosnek do momentu aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy posiekany poprzednio miąższ cukinii i smażymy kolejne 5 minut.
6. Zestawiamy patelnię z kuchenki i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W dalszej kolejności dodajemy pokruszoną fetę, pokruszone drobno orzechy, natkę pietruszki bądź koper oraz rozmącone jajko. Farsz mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem a następnie napełniamy nim cukinie.
7. Cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez pół godziny, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy dalsze 10-15 minut aż farsz zacznie się rumienić.
Cukinie podajemy na gorąco.
Καλή όρεξη!
Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. Najbardziej znanymi przykładami takich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Współcześnie Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku. Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki.
Gdy zapytacie lokalnego mieszkańca w Grecji jakie pyszne danie można zrobić z zielonego groszku to odpowiedzią pewnie będzie: Αράκας Λαδερος! Ta potrawa od pierwszej chwili stała się także jedną z naszych ulubionych. Na wstępie warto podkreślić, że aby ją przyrządzić nie potrzeba wielu produktów oraz czasochłonnych przygotowań. Oprócz świeżego lub mrożonego groszku niezbędna będzie tylko cebula, marchewka, ziemniaki, dobry domowy przecier pomidorowy (albo starte świeże pomidory) oraz koperek.
Bakłażany są popularnym składnikiem greckich dań i można je odnaleźć w sztandarowych daniach takich jak moussaka czy briam. Główną rolę bakłażany grają także w papoutsakia, imam bayildi oraz melitzanosalata. Do tych smacznych potraw trzeba dopisać kolejny grecki sposób na przyrządzenie tego warzywa, czyli bakłażan z fetą.
Komentarze
komentarz z
mniam...wygląda pysznie! :) na pewno wypróbuję, uwielbiam kuchnię grecką
komentarz z
I takie jest! Jak zrobisz to napisz jak wyszło :)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153260737447551