Spetzofai

Spetzofai

Składniki

  • 1 solidne pęto dobrej wiejskiej kiełbasy
  • papryki: czerwona, żółta i zielona
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów lub 4-5 dojrzałych soczystych
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • liść laurowy (opcjonalnie)
  • szczypta cukru (opcjonalnie)

σπετζοφάϊ

Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie tam pierwszy raz poznałam to danie. W jednej z tawern w Chania dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.

Danie to pochodzi z mitycznej krainy centaurów, czyli górzystego półwyspu Pelion (Pilion), skąd wyruszył Jazon z Argonautami na poszukiwanie złotego runa. Tubylcy do przygotowania spetzofai używają specjalnej lokalnej kiełbasy, której prawdopodobnie jednak nie kupicie chyba nigdzie poza tą częścią Grecji. Jednak ta drobna przeszkoda nie powinna nikogo zniechęcić do przygotowania tego dania, bowiem w ramach zamiennika można użyć bardzo dobrej polskiej wiejskiej kiełbasy. Nie nadają się natomiast parówki oraz inne miękkie kiełbaski.

Spetzofai przygotowuje się dość szybko, można je przechowywać przez kilka dni w lodówce przez które tylko zyska na smaku. Podaje się je na gorąco z dobrym chlebem.

1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę oczyszczamy z gniazd i kroimy w większe kwadratowe kawałki o wielkości 2-3 cm, natomiast kiełbasę nieco grubsze plastry.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kiełbasę aby nabrała chrupkości, po czym zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na bok. Nadmiar tłuszczu można ewentualnie odsączyć na papierowym ręczniku.

3. Na tej samej oliwie, na której smażyliśmy kiełbasę zaczynamy smażyć cebulę z papryką. Jak warzywa nieco zmiękną dodajemy czosnek, usmażoną wcześniej kiełbasę oraz zmiksowane pomidory i pół kubka gorącej wody. Jeśli użyjecie świeżych pomidorów należy ściągnąć z nich skórę i drobno posiekać albo zetrzeć na tarce odrzucając skórę.

4. Danie przyprawiamy solidną porcją oregano, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Mimo że oryginalnie nie dodaje się tu liścia laurowego to ja jednak dorzucam 1-2 listki bo lubię jego smak. Całość dusimy na średnim ogniu około 20-25 minut aż odparuje nadmiar wody. Podajemy z dobrym pieczywem.

Καλή όρεξη!

Spetzofai

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 9
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 9
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Andrzej Lenart
Andrzej Lenart
2016-06-15 18:16:00

Kreteńskie leczo :)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 18:21:31

Coś w tym stylu. Tu jednak kiełbasa jest wstępnie podsmażana co sprawia, że grecki odpowiednik jest smaczniejszy :)

 Andrzej Lenart
Andrzej Lenart
2016-06-15 20:02:44

To właśnie taka moja wersja. Tylko bez czosnku :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-16 06:34:53

Czosnku tu jest na tyle mało że jest praktycznie niewyczuwalny.

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 18:46:40

o qurcze ! nie jem po 20 ! ale to bym wciągneła,już ! teraz :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 18:54:04

Nie zachęcamy do późnego jedzenia, ale ... jak teraz zaczniesz robić to w pół godziny będzie gotowe ;)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 18:56:42

Jasne ! :D gdybym teraz była na Krecie,nawet sekundy bym się nie zastanawiała,to pora obiadokolacji :) a tymczasem,smaże konfiturę z truskawek ,to ten czas :D

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:03:54

Dana ooo też dobrze :). My w domu bardziej specjalizujemy się w produkcji przecierów pomidorowych i sosów, ale to jednak jeszcze nie czas na takie przetwory :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 19:06:11

serio,serio ?? oo ! to wiem do kogo się zgłosze po inspiracje ! i tylko żalll ,że pomidora z Krety brak ..ale damy radę :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:11:27

Dodajmy jeszcze ichnią cebule, słodką która nie wyciska łez. Tego też brak :) Przypomnij się w szczycie sezonu pomidorowego to podsuniemy Ci nasze pomysły na gotowe sosy z pomidorów :)

1
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2016-06-15 19:22:22

CRETE - Kreta dzięki wielkie ! będe obserwować stronę ! < jak zawsze :) >

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 19:47:16

Cieszymy się :)

 Daniel Gorzelak
Daniel Gorzelak
2016-06-15 20:08:30

oooo super :)akurat jestem na Krecie jutro ide do mojej ulubionej tawerny i sprawdze czy w karcie maja :)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-15 20:41:56

Tym razem także w okolicach Chania?

 Daniel Gorzelak
Daniel Gorzelak
2016-06-15 22:00:27

CRETE - Kreta tak cały czas to samo miejsce i ten sam hotel w Kato Daratso :)

1
 gość}
gość PTJ
2016-06-17 01:56:28

σας ευχαριστώ

No qrcze... o tej porze... ale dziękuję za przepis. Trudno... odbiję sobie za kilka dni w morzu... Normalnie jak pies Pawłowa... tyle że on nie jadł (chyba) czosnku ;)

PS: moje tzatziki mają (polską/moją?) moooc - na Krecie miałem okazje spróbować ale to wersja "light" :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153668086847551,10156857267322551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Moussaka

Moussaka

To bardzo znane mięsne danie składa się przede wszystkim z bakłażanów, mielonego mięsa z pomidorami i sosu beszamelowego. W Grecji najlepszą moussakę można zjeść w tradycyjnych rodzinnych tawernach, gdzie danie to jest dopracowane, pełne aromatu i bardzo smaczne.

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Zgubić się w wąwozie Kourtaliko to sztuka. Trzeba przekroczyć wybetonowane obrzeże ścieżki i pójść poza wyznaczona trasą  Ale ludzie mają różne dziwne pomysły - wczoraj widzieliśmy dwie osoby uparcie próbujące zejść ze stromego klifu ścieżką zamkniętą płotem i wyraźnie oznakowaną zakaz wstępu, niebezpieczeństwo wypadku.
Love seeing them in flight, supreem fliers!
Bliskie spotkania :)
Byłam w ostatni wtorek i zastanawiałam się, co to za piękne, drapieżne ptaki latają nad Lassithi! Możliwe, że właśnie wtedy zostały wypuszczone?
gość PiotrWie: Dziś byliśmy na plaży Sarakiniko. Tragedii nie było - tylko dwa autobusy i 23 samochody osobowe. Ponieważ teren jest dość rozległy to się rozeszli i nie przeszkadzało. Ale nie wyobrażam sobie co tu się dzieje w lipcu i sierpniu.
Och nie miałam wielką nadzieję że do tego nie dojdzie.
Super jak ja byłam to był szlak zamkniety
Super miejsce. Kto wybiera się na Kretę, to powinien mieć w planach ten wąwóz. Polecam
jeszcze tylko 2.5 miesiąca :)
Podobne plany w Komiža na Wyspie Vis w Chorwacji. Żal.
Koszmar. Plakias to takie piękne miejsce, a klif niesamowity.
W 2020 było cudownie, pusto, czysto i cicho. Zalety pandemi....
Poza fajną laską nic ciekawego
Byłem pierwszy raz na Balos w 2012 roku, w szczycie sezonu i pamiętam, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ludzi było wtedy mniej, dało się zaparkować na szczycie bez problemu. Kolejny raz w zeszłym roku. Również w sezonie. Miałem wrażenie, że droga zrobiła się jakaś węższa i bardziej niebezpieczna. Samochodów multum, było naprawdę ciężko się dostać na szczyt. (...)
Piękna i niezwykla
gość CreteYourLife: Prace już trwają. Usypali drogę i kopary rozjeżdżają klif. 
Smrodek, wiatr taki, że w oczy sypie piachem, mnóstwo ludzi, jako plaża skała posypana piachem. Za to Gramvousa Super
gość PiotrWie: Tu jest sporo szlaków pieszych, prowadzących z Chorio od odludnych plaż. Oczywiście nie jest to wyspa na 3  tygodnie, w czwartek przenosimy się na Milos Po powrocie napiszę więcej.  
Gosia | crete.pl : Kimolos wydaje się być wyspą na krótki wypad. Jest dość mała. Po urlopie napiszesz coś więcej na jej temat?
gość PiotrWie: My byśmy na Balos na początku czerwca 2009 i już wtedy stwierdziliśmy że jest za dużo ludzi. Nie potrafię sobie wyobrazić co się dzieje w lipcu i sierpniu - nigdy nie byliśmy w tym okresie pomimo 17 pobytów na Krecie. Obecnie jesteśmy na Kimolos, turystów można policzyć na palcach jednej ręki. Plaże mamy tylko dla siebie. (...)
Przepiękne miejsce. Miałam przyjemność być, gdy było mało osób.
Zmarnowany dzień wakacji
Balos
Cudowne miejsce
Jadzia Piszczek
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera