Pisaliśmy niedawno na temat xinochondros, popularnego na Krecie dodatku do zup, sosów oraz warzywnych potraw. Przypomnimy tylko, że powstaje ono ze sfermentowanego koziego lub owczego mleka oraz grubo pokruszonych ziaren pszenicy. Po ugotowaniu i porządnym wysuszeniu można przechowywać je przez wiele miesięcy i wzbogacać nim różne potrawy.
Pierwszym przepisem, który opublikowaliśmy na wykorzystanie xinochondros w kuchni, była zupa pomidorowa. Dziś zaś proponujemy bakłażany duszone z sosie z tym dodatkiem. Zamiast xinochondros można ewentualnie dodać równie popularne trahanas, ale naszym zdaniem wtedy potrawa robi się zbyt mdła i wymaga mocniejszego doprawienia. Według nas Xinochondros pasuje o wiele bardziej do tej potrawy. Zarówno xinochondros jaki i trahanas można oczywiście kupić na Krecie w typowych sklepach spożywczych.
1. Xinochondros zalewamy w rondelku zimną wodą i gotujemy przez około pół godziny. Po czym odsączamy go z wody.
2. W tym czasie bakłażany kroimy na większe, dość grube kawałki, porządnie solimy i zostawiamy na około 20-30 minut .Po tym czasie opłukujemy z soku.
3. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę aż do jej zeszklenia. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach, a skórę odrzucamy. Przetarte pomidory dodajemy do cebuli.
4. Następnie dokładamy bakłażany i posiekany czosnek.Gdy bakłażany zmiękną dodajemy ugotowane xinochondros, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dodać nieco wody. Całość trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, po czym odstawiamy na 10 minut. Podajemy z dobrym pieczywem oraz pokruszoną fetą.
Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu.
Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. A Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa. Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować.W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.
Gdy zapytacie lokalnego mieszkańca w Grecji jakie pyszne danie można zrobić z zielonego groszku to odpowiedzią pewnie będzie: Αράκας Λαδερος! Ta potrawa od pierwszej chwili stała się także jedną z naszych ulubionych. Na wstępie warto podkreślić, że aby ją przyrządzić nie potrzeba wielu produktów oraz czasochłonnych przygotowań. Oprócz świeżego lub mrożonego groszku niezbędna będzie tylko cebula, marchewka, ziemniaki, dobry domowy przecier pomidorowy (albo starte świeże pomidory) oraz koperek.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155840081812551