Pisaliśmy niedawno na temat xinochondros, popularnego na Krecie dodatku do zup, sosów oraz warzywnych potraw. Przypomnimy tylko, że powstaje ono ze sfermentowanego koziego lub owczego mleka oraz grubo pokruszonych ziaren pszenicy. Po ugotowaniu i porządnym wysuszeniu można przechowywać je przez wiele miesięcy i wzbogacać nim różne potrawy.
Pierwszym przepisem, który opublikowaliśmy na wykorzystanie xinochondros w kuchni, była zupa pomidorowa. Dziś zaś proponujemy bakłażany duszone z sosie z tym dodatkiem. Zamiast xinochondros można ewentualnie dodać równie popularne trahanas, ale naszym zdaniem wtedy potrawa robi się zbyt mdła i wymaga mocniejszego doprawienia. Według nas Xinochondros pasuje o wiele bardziej do tej potrawy. Zarówno xinochondros jaki i trahanas można oczywiście kupić na Krecie w typowych sklepach spożywczych.
1. Xinochondros zalewamy w rondelku zimną wodą i gotujemy przez około pół godziny. Po czym odsączamy go z wody.
2. W tym czasie bakłażany kroimy na większe, dość grube kawałki, porządnie solimy i zostawiamy na około 20-30 minut .Po tym czasie opłukujemy z soku.
3. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę aż do jej zeszklenia. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach, a skórę odrzucamy. Przetarte pomidory dodajemy do cebuli.
4. Następnie dokładamy bakłażany i posiekany czosnek.Gdy bakłażany zmiękną dodajemy ugotowane xinochondros, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dodać nieco wody. Całość trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, po czym odstawiamy na 10 minut. Podajemy z dobrym pieczywem oraz pokruszoną fetą.
Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.
Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. Najbardziej znanymi przykładami takich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Współcześnie Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku. Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki.
Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155840081812551