Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Bakłażany z Xinochondros

Bakłażany z xinochondros

Składniki

  • 2 bakłażany (łącznie około 1 kg)
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • filiżanka xinochondros
  • filiżanka oliwy (można mniej)
  • sól, pieprz

Μελιτζάνα με ξινόχονδρο

Pisaliśmy niedawno na temat xinochondros, popularnego na Krecie dodatku do zup, sosów oraz warzywnych potraw. Przypomnimy tylko, że powstaje ono ze sfermentowanego koziego lub owczego mleka oraz grubo pokruszonych ziaren pszenicy. Po ugotowaniu i porządnym wysuszeniu można przechowywać je przez wiele miesięcy i wzbogacać nim różne potrawy.

Pierwszym przepisem, który opublikowaliśmy na wykorzystanie xinochondros w kuchni, była zupa pomidorowa. Dziś zaś proponujemy bakłażany duszone z sosie z tym dodatkiem. Zamiast xinochondros można ewentualnie dodać równie popularne trahanas, ale naszym zdaniem wtedy potrawa robi się zbyt mdła i wymaga mocniejszego doprawienia. Według nas Xinochondros pasuje o wiele bardziej do tej potrawy. Zarówno xinochondros jaki i trahanas można oczywiście kupić na Krecie w typowych sklepach spożywczych.

1. Xinochondros zalewamy w rondelku zimną wodą i gotujemy przez około pół godziny. Po czym odsączamy go z wody.

2. W tym czasie bakłażany kroimy na większe, dość grube kawałki, porządnie solimy i zostawiamy na około 20-30 minut .Po tym czasie opłukujemy z soku.

3. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę aż do jej zeszklenia. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach, a skórę odrzucamy. Przetarte pomidory dodajemy do cebuli.

4. Następnie dokładamy bakłażany i posiekany czosnek.Gdy bakłażany zmiękną dodajemy ugotowane xinochondros, doprawiamy solą i pieprzem.

5. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dodać nieco wody. Całość trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, po czym odstawiamy na 10 minut. Podajemy z dobrym pieczywem oraz pokruszoną fetą.


Bakłażany z xinochondros

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155840081812551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów.

Briam

Briam

Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Bogdan Ligęza: https://youtu.be/UVBXSJUXTNE
Piotrek | www.crete.pl : Poniżej znajdziesz link do źródłowego artykułu:https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20190401-1Pamiętaj tylko, że są to dane z 2017 roku. Możliwe, że jest jakieś nowsze opracowanie.
gość marietta19.: Czy można prosić o link do wyników badań EUROSTATU?
Beata Popek: Piękne miejsce,pyszna woda, polecam ,polecam przekąsić coś na Platii pod wiekowym platanem.I❤️Crete
Rafał Kiljan: Byliśmy w 2017. Eh żeby tak bez przeszkód móc tam pojechać w 2021.
Basia Gajda Matczak: klimatyczne miejsce
Roy Feuillade: Have visited here
Daniel Fik: A tam na górze jest genialna restauracja z przepysznym jedzeniem :)
Dimitra Mavraki: Ο κύριος πέτσας και ο κουλής ,καθώς επίσης Χαρδαλιάς & ΣΙΑ ..καλα θα κάνουν να μην μας βάζουν όλους σε ένα σακί....ας κάνουν άνοιγμα με βάση τα νούμερα στην κάθε περιοχή και όχι όλοι ίσα κι όμοια... (...)
Ann Claydon: Of course ❤️
Monique Dert: Heel mooi ben er geweest met mijn echtgenoot een aanrader
Magda Biłka: 
Małgorzata Stańczak: 
gość PiotrWie: Tylko że jest to możliwość tylko dla freelancerów pracujących w oparciu o umowę o dzieło. Przy zatrudnieniu etatowym czy umowie - zleceniu praca zdalna za granicą jest traktowana jak oddelegowanie - co łączy się a wieloma obowiązkami dla pracodawcy, już całkiem sporo pracodawców zakazuje pracy zdalnej za granicą.
Agnieszka Paśnik-Noremberg: Bajka
Katarzyna Mania: Czekam z niecierpliwością :-)
Kinga M. Modlińska: Już się pakuję.
Łukasz Średziński: Marta Średzińska
Małgorzata Lipiec: Te z naszych zdjęć są jeszcze inne- długie, pokręcone rogi
Barbara Jarzyna: Kri-kri widziałam w Górach Białych w Wąwozie Samaria! Chodziły po wiosce Samaria.
Basia Skye: a tu ładnie widać buzię i czarną pręgę na grzbiecie
Anne Passera: L hiver est là en montagne
Sune Holm: 
Irena Zygmunt Pampuch: 
Małgorzata Lipiec: Piękne ❤️
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera