Pitta z kopru włoskiego

marathopita

Składniki

  • 0,5 kg drobno pokrojonego kopru włoskiego
  • 2-3 cebule
  • 300gr świeżego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • spory pęczek świeżej mięty
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie jajko

Μαραθοπιτα

Korzeń fenkułu włoskiego, czyli inaczej kopru włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta.

Do zrobienia tej zapiekanki Grecy używają na ogół ciasta sfoliata, który jest odpowiednikiem ciasta francuskiego. W wersji mrożonej jest ono dostępne w każdym większym sklepie spożywczym. Do zapiekanki w podanych proporcjach wystarczy jeden płat takiego rozmrożonego już ciasta. Jeśli chcecie jednak zwiększyć ilość składników lepiej będzie zaopatrzyć się (lub zrobić) dwa kawałki tego ciasta.

W zależności od rejonu Grecji składniki na marathopitę mogą się nieco różnić. Niektórzy Grecy dodają np. cukinię lub ser kefalograviera. Jedni smażą na patelni inni pieką ją w piekarniku. Naszym zdaniem każda wersja jest smaczna, warto więc eksperymentować tym bardziej że jest to prosty przepis.

1. Do dużej miski wrzucamy posiekany koper włoski oraz sporą ilość soli i lekko zgniatamy go aż zacznie mięknąć.

2. Na gorącą oliwę wrzucamy cebulę, podsmażamy ją do zeszklenia po czym dorzucamy koper włoski, liście szpinaku, posiekaną miętę i pieprz. Składniki mieszamy dokładnie ze sobą i smażymy do momentu aż liście szpinaku zmiękną.

3. Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy tak aby uzyskać dwie nierówne części. Ta mniejsza będzie położona na wierzch, większą wykładamy dno oraz boki naczynia żaroodpornego lub blaszki. Ważne jest aby spodnią część ciasta dało się zawinąć na górze, więc po bokach naczynia musi być zostawiony dość spory zapas.

4. W razie potrzeby płaty ciasta można lekko rozwałkować.

5. Większym płatem wykładamy naczynie żaroodporne, smarujemy go lekko oliwą i nakładamy cały przygotowany wcześniej farsz. Rozprowadzamy go równomiernie i na wierzch kładziemy mniejszy kawałek ciasta. Teraz boki spodniej części ciasta zawijamy szczelnie łącząc je z górnym kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta także lekko smarujemy oliwą i ewentualnie jajkiem.

6. Marathopitę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Jeśli chcielibyście upiec ją na patelni to ciasto z farszem powinno być dość płaskie. Smażymy je wtedy na mocnym ogniu w dużej ilości oliwy z oliwek.

Καλή όρεξη!

marathopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153212241992551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Faszerowana papryka i pomidory

Faszerowana papryka i pomidory

Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. A Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa. Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować.W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.

Bakłażany z Xinochondros

Bakłażany z Xinochondros

Dziś proponujemy bakłażany duszone z sosie z tym dodatkiem. Zamiast xinochondros można ewentualnie dodać równie popularne trahanas, ale naszym zdaniem wtedy potrawa robi się zbyt mdła i wymaga mocniejszego doprawienia. Według nas Xinochondros pasuje o wiele bardziej do tej potrawy. Zarówno xinochondros jaki i trahanas można oczywiście kupić na Krecie w typowych sklepach spożywczych.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość gosia: witam panią,mam pytanko zawitamy na KRETĘ pod koniec SIERPNIA, stacjonować będziemy w : Kato Gouves 700 14, Grecja czy z tamtąd jest jakiś autobus do Iraklion pozdrawiam
gość @Kajdowy: Kwietniowy i króciutki wypad do Georgioupolis to był świetny pomysł. Miejscowość bardzo klimatyczna i urocza. Restauracje i tawerny w świetnym klimacie a regionalne jedzenie przepyszne. Długa plaża, fajna zabudowa, ciekawi ludzie i rewelacyjny barman w hotelu. (...)
Alimony Zaheio: Jolanta Cieślak Kasia Franielczyk Edyta Godlewicz Mirela Sz Iwona Adamiec Sylwia Krajewska Magdalena Wygoda Jacek Maciek Alicja Zaremba Pamela La Marca Beata Niedźwiedź Please check it Out Your confirm T-shirt Mug Hoodie Order
gość PiotrWie : Dziś jest niesamowita widoczność - po zewnętrznej stronie wyspy widzieliśmy większość Cyklady, a teraz z brzegu kaldery w Oi widać Kretę - z dużą plamą śniegu w masywie Gór Idajskich.
Artur Kiwa: Byłem. Raz. I to wystarczy. Duży lokal, głośny, pełno ludzi, bo popularność robi swoje. Personel zabiegany i, szczerze mówiąc, chyba zestresowany, bo nie ma mowy o sympatycznej pogawędce. Mało w tym typowo greckiej gościnności i sympatycznej atmosfery. Miejsce z typowymi chorobami dużego lokalu z dużą ilością klientów. Jedzenie - górna strefa stanów średnich, nic mnie nie powaliło na kolana. (...)
Wojtek Arciszewski: Za duża …
Joanna Gadomska: Nie,ale jest szansa ,że niedługo bede⛱️
gość PiotrWie: Patrząc na film wygląda że na wysokości Lakkos Mygreu jest śnieg, więc przynajmniej do końca kwietnia powyżej 1800 warunki będą zimowe.
Wacław Karpiński: Startujemy z Krakowa..
gość Fidelisu: Witam. Czy obecna pogoda na najwyższym szczycie Krety umożliwia względnie bezpieczne i suche przejście szlaku na początku kwietnia? Dzięki z góry za odp. 
Mariola Dudzinska: Za tydzień do Polski
Marek A. Jarzębski: Szczęściarze
Anita Wasilke: 
Iwona Struzynska: 
Marzena Bubiak: Oki Oki będę za tydzień
Grzegorz Jagus: To bardzo dobry kierunek
gość PiotrWie: My jesteśmy aktualnie na Cyklach, tu jest cena 2,2; 2,15  - więc ceny jakie podajesz na Krecie są i tak zachęcające. Tyle że tu trudno dużo zużyć - odległości są małe, nie jak na Krecie.
Wojciech Halota: Hmm w sierpniu płaciłem 2,18 euro za benzynę 95 to i tak jest taniej
Agnes Mokros: Moja ulubiona
Tomek Kawowski: Vai jest lepsze troche ;)
Marcin Nadstawski: Szkoda, że Knossos to szkaradek w stylu hollywoodzkiego kiczu.
gość PiotrWie: My dotarliśmy już wczoraj na Sifnos - ale do Aten Wizzair, a dalej promem. Na razie słońce na zmianę z chmurami, ale jest kilkanaście stopni i chodzić się da spokojnie. Pełne słońce w prognozach od niedzieli. Mamy nadzieję że 5 kwietnia kontrolerzy nie będą strajkować bo mamy wracać Olympic z Santorini do Aten.
gość Często gotuję jest pyszna nauczyłam się będąc w Grecji : Zupa z soczewicy
Monika Rzemek: Przepiękny wąwóz, aż szkoda ….
Marc-Antonio Ventura: 
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera