Pitta z kopru włoskiego

marathopita

Składniki

  • 0,5 kg drobno pokrojonego kopru włoskiego
  • 2-3 cebule
  • 300gr świeżego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • spory pęczek świeżej mięty
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie jajko

Μαραθοπιτα

Korzeń fenkułu włoskiego, czyli inaczej kopru włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta.

Do zrobienia tej zapiekanki Grecy używają na ogół ciasta sfoliata, który jest odpowiednikiem ciasta francuskiego. W wersji mrożonej jest ono dostępne w każdym większym sklepie spożywczym. Do zapiekanki w podanych proporcjach wystarczy jeden płat takiego rozmrożonego już ciasta. Jeśli chcecie jednak zwiększyć ilość składników lepiej będzie zaopatrzyć się (lub zrobić) dwa kawałki tego ciasta.

W zależności od rejonu Grecji składniki na marathopitę mogą się nieco różnić. Niektórzy Grecy dodają np. cukinię lub ser kefalograviera. Jedni smażą na patelni inni pieką ją w piekarniku. Naszym zdaniem każda wersja jest smaczna, warto więc eksperymentować tym bardziej że jest to prosty przepis.

1. Do dużej miski wrzucamy posiekany koper włoski oraz sporą ilość soli i lekko zgniatamy go aż zacznie mięknąć.

2. Na gorącą oliwę wrzucamy cebulę, podsmażamy ją do zeszklenia po czym dorzucamy koper włoski, liście szpinaku, posiekaną miętę i pieprz. Składniki mieszamy dokładnie ze sobą i smażymy do momentu aż liście szpinaku zmiękną.

3. Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy tak aby uzyskać dwie nierówne części. Ta mniejsza będzie położona na wierzch, większą wykładamy dno oraz boki naczynia żaroodpornego lub blaszki. Ważne jest aby spodnią część ciasta dało się zawinąć na górze, więc po bokach naczynia musi być zostawiony dość spory zapas.

4. W razie potrzeby płaty ciasta można lekko rozwałkować.

5. Większym płatem wykładamy naczynie żaroodporne, smarujemy go lekko oliwą i nakładamy cały przygotowany wcześniej farsz. Rozprowadzamy go równomiernie i na wierzch kładziemy mniejszy kawałek ciasta. Teraz boki spodniej części ciasta zawijamy szczelnie łącząc je z górnym kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta także lekko smarujemy oliwą i ewentualnie jajkiem.

6. Marathopitę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Jeśli chcielibyście upiec ją na patelni to ciasto z farszem powinno być dość płaskie. Smażymy je wtedy na mocnym ogniu w dużej ilości oliwy z oliwek.

Καλή όρεξη!

marathopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153212241992551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Klasyczne briam

Klasyczne briam

Briam to jedno z najbardziej popularnych warzywnych dań w Grecji. To klasyczna zapiekanka, w której ziemniaki, bakłażan, cukinia i cebula przyprawione ziołami oraz oliwą przenikają się wzajemnie swoimi smakami i aromatami.

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

Faszerowana papryka i pomidory

Faszerowana papryka i pomidory

Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. A Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa. Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować.W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Bylam
jahebohay jahebohay : | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | (...)
jahebohay jahebohay : | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | (...)
jahebohay jahebohay : | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | (...)
jahebohay jahebohay : | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | (...)
jahebohay jahebohay : | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | (...)
Nam się bardzo tutaj podobało.
Cena benzyny w tym roku na Krecie powala. Udało się tanio wynająć samochód, bo ceny początkowo też odstraszały, a później przyszedł szok na stacji
jemod cilok : Ciekawe czy skakać na bungee będzie można. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (...)
jemod cilok : Aradena Gorge in the coming days
gość Romek: że byłem na krecie miesiąc temu, pogoda cudowna, nie kalkulowałem kilometrów i 3 tys. zł jak nie więcej zaoszczędzone. Takie wychodzą różnice między sezonem tzw. niskim a sezonem wysokim.
Tak się kończy kiepska polityka sankcji na których to de facto Europa traci
gość PiotrWie: Samochód z pełnym ubezpieczeniem bez udziału własnego wypożyczałem ostatnio z 10 lat temu, od jakiegoś czasu wszyscy ubezpieczają z udziałem własnym od 600 do 1000 euro, co jest pewnym zabezpieczeniem przed niefrasobliwym traktowaniem samochodów z wypożyczalni - typu "poszaleję sobie bo nic mi nie grozi". (...)
Ilekroć jeździlem po Krecie to zawsze odnosiłem wrażenie że te samochody, którymi przemieszczałem się palą mniej paliwa niż podaje producent. Może oni czymś chrzczą to paliwo czy co
do tego jeszcze dodać ceny wypożyczenia auta w tym roku na greckich wyspach... :(
Wróciłem tydzień temu z Krety, ceny wahają się pomiędzy €2,41,- a €2,49,- za litr. Rekordowa cena jaką widziałem to €2,57,- na New National Road między Heraklio, a Rethymno.
Cenny paliwa w Grecji są bardzo wysokie
gość Basia: Cześć byłabym wdzięczna za podpowiedź jak się najlepiej przedostać z Kissamos do Analipsi, będę jechała za tydzień, w początek lipca, z dwójką dzieci, czy da się bez przesiadek? z góry dziękuję za odpowiedz :)
Ciekawe czy skakać na bungee będzie można
gość PiotrWie: Na Gavdos rzeczywiście są ładne plaże. Ale nie dla wszystkich - na większość nie da się dojechać do samej plaży czy jak niektórzy wręcz zjechać na plażę. Do nich trzeba dojść, czasem niemało. Dlatego są super.
Na Krecie bylam w 2020 roku... Malia,Heraklion, nie bylo problemów z płatnościami kartą.
Piotrek | www.crete.pl : Rozumiem, że kupowałeś bilon w kantorze tak?
gość dodekanezowiec: Santander daje wielowalutowość.  Ostatnio też np. dużo bilonu euro udało mi się kupić za 4,10 zł. 
Aloe Beach House, Gavdos: Najpiękniejsze plaże są na Gavdos! jeszcze troszkę dalej na południe
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera