Korzeń fenkułu włoskiego, czyli inaczej kopru włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta.
Do zrobienia tej zapiekanki Grecy używają na ogół ciasta sfoliata, który jest odpowiednikiem ciasta francuskiego. W wersji mrożonej jest ono dostępne w każdym większym sklepie spożywczym. Do zapiekanki w podanych proporcjach wystarczy jeden płat takiego rozmrożonego już ciasta. Jeśli chcecie jednak zwiększyć ilość składników lepiej będzie zaopatrzyć się (lub zrobić) dwa kawałki tego ciasta.
W zależności od rejonu Grecji składniki na marathopitę mogą się nieco różnić. Niektórzy Grecy dodają np. cukinię lub ser kefalograviera. Jedni smażą na patelni inni pieką ją w piekarniku. Naszym zdaniem każda wersja jest smaczna, warto więc eksperymentować tym bardziej że jest to prosty przepis.
1. Do dużej miski wrzucamy posiekany koper włoski oraz sporą ilość soli i lekko zgniatamy go aż zacznie mięknąć.
2. Na gorącą oliwę wrzucamy cebulę, podsmażamy ją do zeszklenia po czym dorzucamy koper włoski, liście szpinaku, posiekaną miętę i pieprz. Składniki mieszamy dokładnie ze sobą i smażymy do momentu aż liście szpinaku zmiękną.
3. Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy tak aby uzyskać dwie nierówne części. Ta mniejsza będzie położona na wierzch, większą wykładamy dno oraz boki naczynia żaroodpornego lub blaszki. Ważne jest aby spodnią część ciasta dało się zawinąć na górze, więc po bokach naczynia musi być zostawiony dość spory zapas.
4. W razie potrzeby płaty ciasta można lekko rozwałkować.
5. Większym płatem wykładamy naczynie żaroodporne, smarujemy go lekko oliwą i nakładamy cały przygotowany wcześniej farsz. Rozprowadzamy go równomiernie i na wierzch kładziemy mniejszy kawałek ciasta. Teraz boki spodniej części ciasta zawijamy szczelnie łącząc je z górnym kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta także lekko smarujemy oliwą i ewentualnie jajkiem.
6. Marathopitę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Jeśli chcielibyście upiec ją na patelni to ciasto z farszem powinno być dość płaskie. Smażymy je wtedy na mocnym ogniu w dużej ilości oliwy z oliwek.
Καλή όρεξη!
Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.
Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także drugiej wersji przepisu. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o sposób przyrządzenia :)
Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153212241992551