Pasta z suszonego bobu

Pasta z suszonego bobu

Składniki

  • 250 gr suszonego dużego bobu
  • 1 niewielka cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Jednym z podstawowych składników greckiej kuchni są rośliny strączkowe. Popularne i dobrze znane dania z fasoli, czy też ciecierzycy przygotowywane są na bardzo rozmaite sposoby. W swoich przepisach Grecy sięgają jednak również po nieco mniej oczywiste i popularne składniki, takie choćby jak suszony bób. Jego widok na sklepowych półkach może nieco dziwić bo bób w tej postaci jest mało znany w naszym kraju. Jednak w Grecji jest on dostępny w większości sklepów spożywczych. Jeżeli chcielibyście więc przygotować jakieś danie zwierające suszony bób to musicie zaopatrzyć się w niego podczas swoich wakacji w Grecji lub też przeszukać asortyment sklepów z arabską żywnością, gdzie bywa on dostępny.

Przygotowanie jakiegokolwiek dania z suszonego bobu jest czasochłonne, ponieważ jak każda ususzona strączkowa roślina wymaga on wstępnego wielogodzinnego moczenia w wodzie. Jednym z pomysłów na danie w którym jest on wykorzystany to pasta do chleba lub warzyw, która przypomina favę lub hummus. Podawana z oliwą i oliwkami oraz opcjonalnie grubo pokrojoną cebulą będzie stanowiła dodatek do małych przekąsek (meze). Nasz przepis jest dość prosty i zawiera niewielką liczbę dodatków. Jeśli jednak przypadnie Wam do gustu jej smak to warto poeksperymentować przez dodawanie innych składników, takich jak tahini, czosnek czy sok z cytryny.

1. Bób zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc (około 10 godzin).

2. Następnie odsączamy i usuwamy z niego skórę. Jest to pracochłonne ale konieczne.

3. Obrany bób zalewamy w garnku około 3 szklankami wody i gotujemy na mocnym ogniu przez godzinę pod przykryciem. Warto sprawdzić w połowie gotowania czy ilość wody jaka pozostała jest wystarczająca, aby bób nie przypalił się.

4. Po ugotowaniu bób miksujemy blenderem razem z wodą jaka pozostała. Do powstałego puree dodajemy startą na tarce cebulę, sól, pieprz i nieco oliwy. Mieszamy dokładnie i gotujemy na wolnym ogniu aż całość będzie miała konsystencję dość gęstej pasty.

5. Po odparowaniu podajemy jako dodatek do chleba jako tzw. smarowidło łącząc je np. suszonymi owocami, świeżym lub suszonym pomidorem, oliwkami itp.

6. Niewykorzystaną pastę można przełożyć do słoika i zalać oliwą. W takiej postaci można przechowywać ją przez kilka dni w lodówce.

Καλή όρεξη!

Pasta z suszonego bobu

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-01-08 20:04:25

niepozorna, ale pyszna. robię prawie identycznie ze świeżego bobu :-)

1
 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-01-08 20:08:27

oto i ona :-)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-08 20:30:58

Ze świeżego bobu ma bardziej apetyczny kolor ;-)

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-01-08 20:32:42

myślę, że najważniejsze, że w obu przypadkach smakuje przepysznie. o niebo lepiej niż wygląda :-) a przecież źle nie wygląda ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-08 20:38:14

No dokładnie, smak najważniejszy :)

1
 Renata Słowik
Renata Słowik
2016-01-08 20:53:27

Kupiłam suszony bób w biedronce, nie wiedziałam po co i już wiem :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-08 21:40:38

Ooo to dopiero dobra wiadomość. Jaki sprzedają? Duży czy mały?

 Renata Słowik
Renata Słowik
2016-01-09 10:30:00

Paczka 500 g., nasiona ok 2 cm.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153342697307551,10154513203802551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dakos

Dakos

Dakosy zwane także koukouvayia to jedno z najbardziej popularnych meze na Krecie. Niektórzy twierdzą, że to taka grecka bruschetta. Jest to prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna.

Tirokafteri z pieczoną papryką

Tirokafteri z pieczoną papryką

Tirokafteri jest popularnym dodatkiem do chleba czy pity, który w tawernie można otrzymać także jako meze. Można opisać ją jako grecką pastę przygotowaną na bazie sera feta i papryki.

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Tym daniem pierwszy raz zajadaliśmy się w Rethymno w jednej ze skromnych rodzinnych tawern znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Zastanowił nas nieco inny smak panierki, który chcieliśmy odtworzyć w naszej kuchni. Jak nam się udało ustalić u zaprzyjaźnionych Greków to właśnie dodatek piwa odpowiada za ten charakterystyczny smak.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

To lotnisko to stan umysłu
Lotnisko w Hanii jest o niebo lepsze ,Heraklion to małe piekiełko .
Wspominam koszmarnie, popsute pasy transmisyjne do transportu walizek, galop wokół budynku żeby zdać walizkę ręcznie, gigantyczna kolejka na zewnątrz, w upale, bez wody. W ogole kolejki wszędzie, potem kilka odlotow z jednej bramki, totalny bałagan, tłok, brak miejsca żeby usiąść, nawet na podłodze.
Ma swój urok
Ja się zgadzam to lotnisko nie ogarnia .Jest za małe na tak dużą rzesze turystów . Tylko tam siedzieliśmy w samolocie a byliśmy z 15 do startu z tego samego pasa co inne samoloty. A jak przylecieliśmy to krążyliśmy nad lotniskiem bo też wszyscy na jednym pasie wylądować nie mogli .
Super
Może miałam szczęście, ale zawsze było w porządku.
Ja to się tak czasem zastanawiam, jakich wodotryków oczekuje turysta po lotnisku.. czysty kibel, sprawna obsługa podróżnych, dobry dojazd - także transportem publicznym - i działająca klimatyzacja (w krajach południowych) lub ogrzewanie (na północy) to zupełnie wystarczające udogodnienia.. przecież lotnisko to nie hotel..
Tak, to lotnisko jest zdecydowanie za małe na obecne potrzeby. Byliśmy na nim 8 razy. W tym roku mam wrażenie że liczbę pasażerów można porównać do lotniska Chopina. Co gorsze, nie działa klimatyzacja, ludzie siedzieli na podłodze i wachlowali się gazetami, łazienki są w fatalnym stanie (brak desek, awarie, brak mydła i papieru oraz brak klamki - wzajemnie z inną panią trzymałysmy sobie drzwi).
Od mojego pierwszego pobytu na Krecie jest lepiej, sprawniej idzie odprawa i poprawiły się warunki w hali odlotow
Serio?
Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
Bardzo ładnie
Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
Ładnie to wygląda
Włączajcie ogrzewanie?
Det ved vi godt
To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
A nie mówiłam
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera