Jednym z podstawowych składników greckiej kuchni są rośliny strączkowe. Popularne i dobrze znane dania z fasoli, czy też ciecierzycy przygotowywane są na bardzo rozmaite sposoby. W swoich przepisach Grecy sięgają jednak również po nieco mniej oczywiste i popularne składniki, takie choćby jak suszony bób. Jego widok na sklepowych półkach może nieco dziwić bo bób w tej postaci jest mało znany w naszym kraju. Jednak w Grecji jest on dostępny w większości sklepów spożywczych. Jeżeli chcielibyście więc przygotować jakieś danie zwierające suszony bób to musicie zaopatrzyć się w niego podczas swoich wakacji w Grecji lub też przeszukać asortyment sklepów z arabską żywnością, gdzie bywa on dostępny.
Przygotowanie jakiegokolwiek dania z suszonego bobu jest czasochłonne, ponieważ jak każda ususzona strączkowa roślina wymaga on wstępnego wielogodzinnego moczenia w wodzie. Jednym z pomysłów na danie w którym jest on wykorzystany to pasta do chleba lub warzyw, która przypomina favę lub hummus. Podawana z oliwą i oliwkami oraz opcjonalnie grubo pokrojoną cebulą będzie stanowiła dodatek do małych przekąsek (meze). Nasz przepis jest dość prosty i zawiera niewielką liczbę dodatków. Jeśli jednak przypadnie Wam do gustu jej smak to warto poeksperymentować przez dodawanie innych składników, takich jak tahini, czosnek czy sok z cytryny.
1. Bób zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc (około 10 godzin).
2. Następnie odsączamy i usuwamy z niego skórę. Jest to pracochłonne ale konieczne.
3. Obrany bób zalewamy w garnku około 3 szklankami wody i gotujemy na mocnym ogniu przez godzinę pod przykryciem. Warto sprawdzić w połowie gotowania czy ilość wody jaka pozostała jest wystarczająca, aby bób nie przypalił się.
4. Po ugotowaniu bób miksujemy blenderem razem z wodą jaka pozostała. Do powstałego puree dodajemy startą na tarce cebulę, sól, pieprz i nieco oliwy. Mieszamy dokładnie i gotujemy na wolnym ogniu aż całość będzie miała konsystencję dość gęstej pasty.
5. Po odparowaniu podajemy jako dodatek do chleba jako tzw. smarowidło łącząc je np. suszonymi owocami, świeżym lub suszonym pomidorem, oliwkami itp.
6. Niewykorzystaną pastę można przełożyć do słoika i zalać oliwą. W takiej postaci można przechowywać ją przez kilka dni w lodówce.
Καλή όρεξη!
Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.
Smażony ser saganaki to jedno z najbardziej popularnych meze, jakie można spotkać w greckich tawernach. To niezwykle smaczna, ale sycąca i słona przekąska. Zamawiając ją w tawernie lub przygotowując samemu trzeba także pamiętać, że jest to prawdziwa bomba kaloryczna.
Tirokafteri jest popularnym dodatkiem do chleba czy pity, który w tawernie można otrzymać także jako meze. Można opisać ją jako grecką pastę przygotowaną na bazie sera feta i papryki.
Komentarze
komentarz z
niepozorna, ale pyszna. robię prawie identycznie ze świeżego bobu :-)
komentarz z
oto i ona :-)
komentarz z
Ze świeżego bobu ma bardziej apetyczny kolor ;-)
komentarz z
myślę, że najważniejsze, że w obu przypadkach smakuje przepysznie. o niebo lepiej niż wygląda :-) a przecież źle nie wygląda ;)
komentarz z
No dokładnie, smak najważniejszy :)
komentarz z
Kupiłam suszony bób w biedronce, nie wiedziałam po co i już wiem :)
komentarz z
Ooo to dopiero dobra wiadomość. Jaki sprzedają? Duży czy mały?
komentarz z
Paczka 500 g., nasiona ok 2 cm.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153342697307551,10154513203802551