Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • około 300 ml ciepłej wody
  • około 100 g grubo posiekanych greckich oliwek bez pestek

Ελιοψωμο

Chleb, oliwki oraz oliwa to podstawowe i najważniejsze produkty, których nie może zabraknąć w żadnej greckiej kuchni. Eliopsomo to popularne w Grecji domowe pieczywo z oliwkami, które stanowi idealnie połączenie tych wszystkich smaków. Będzie on też doskonałym dodatkiem do wielu greckich dań podawanych z pieczywem. Dziś więc proponujemy Wam samodzielne upieczenie takiego chleba. My do jego wypieku użyliśmy zielonych oliwek, ale oczywiście wymiennie można stosować czarne oliwki. Wybierzcie po prostu te które smakują wam bardziej.

1. Do dużej miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki, ziarna sezamu, suche drożdże, oregano, a także sól. Składniki dokładnie mieszamy, najlepiej używając drewnianej łyżki.

2. Dodajemy 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek i ponownie mieszamy, aż do dokładnego połączenia się składników. Mieszając stopniowo dodajemy wodę aż do momentu uzyskania zwartego ciasta.

3. Uzyskaną masę przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką. Zagniatamy przez około 10 minut aż do osiągnięcia gładkiego ciasta.

4. Gotowe ciasto przekładamy ponownie do miski i przykrywamy je czysta ściereczką. Pozostawione do wyrośnięcia powinno podwoić swoją objętość. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces rośnięcia to można zastosować grecką metodę, którą opisaliśmy także w przepisie na chleb z fetą. Aby ciasto wyrosło nam szybko jak "na drożdżach" miskę przykrytą czystą ściereczką, wstawiamy do piekarnika, w którym na najniższej półce umieszczamy naczynie wypełnione przez około 1,5 litra gorącej wody (może być wrzątek). Zamknijcie drzwiczki i kontrolujcie raz na jakiś czas, czy ciasto zwiększyło swoją objętość.

5. Odpowiednio wyrośnięte ciasto ponownie przekładamy na stolnicę. Delikatnie ugniatamy je starając pozbyć się nadmiaru powietrza.

6. Dodajemy grubo pokrojone oliwki. W przypadku soczystych oliwek ciasto może wymagać dodania mąki, więc należy pamiętać aby w czasie zagniatania stolnica była odpowiednio przyprószona mąką.

7. Gdy gotowe ciasto będzie mieć zwartą konsystencję, nadajemy mu kształt kuli, przyprószamy mąką a następnie przekładamy na blachę, przykrytą wcześniej papierem do pieczenia. Uformowany bochenek przykrywamy suchą ściereczka i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto znów powinno mniej więcej podwoić objętość. Na tym etapie nie można już stosować greckiego triku z piekarnikiem wypełnionym gorącą wodą.

8. Po wyrośnięciu, ostrym nożem wykonujemy 2-3 równoległe nacięcia a następnie wstawiamy blachę do piekarnika, który wstępnie został nagrzany do temperatury 220'C. Po dziesięciu minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190'C i pieczemy kolejne 30-40 minut. Upieczony chleb po stuknięciu w spód powinien wydać głuchy dźwięk.

Gorący bochenek odstawiamy na metalową kratkę do momentu aż wystygnie.


Chleb z oliwkami

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3.75
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.75 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-10-31 19:40:59

Pychota

2020-10-31 21:21:46

Mniam

1
 gość}
gość Cukiernik
2021-04-04 11:49:22

Chlebek grecki

Super chleb pieczony jest  przeze mnie na kazdy weekend dla rodzinki. Pychota

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157521137412551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chleb pita

Chleb pita

Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.

Chleb lagana

Chleb lagana

Tradycja wypieku chleba lagana jest wciąż silnie kultywowana na terenie Grecji oraz Cypru. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.

Chleb z fetą

Chleb z fetą

Patrząc z perspektywy tego jakie pieczywo można kupić w naszych sklepach, rosnąca popularność samodzielnego wypieku chleba przestaje zadziwiać i być traktowana jako chwilowa moda. Właśnie dla tych osób mamy dziś niespodziankę w postaci przepisu na grecki chleb z dodatkiem sera feta. Jest to bardzo smaczne i delikatne pieczywo nadające się do codziennych śniadań.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.
gość PiotrWie  To my chyba jednak pojedziemy tak jak planowaliśmy w kwietniu i maju na Cyklady - mamy w planach Paros, Iraklię, Amorgos, Koufonissię i Schinoussę.
Gosia | crete.pl  Jeśli chodzi o te wstrząsy to trochę się wyciszyło. Próbują nadrabiać straty w rezerwacjach i planują wdrażać jakieś procedury awaryjne gdyby jednak coś się zaczęło w trakcie sezonu.
Christian Arnidis - Moja Grecja  To się Aposelemi napełni.
 Musiał jakiś ciepły front przejść bo na Cyprze też był weekend 29/30 w nocy 16/17st a ten tydzień juz 16 za dnia i 8 w nocy :) Też taki „epizod” :)
gość PiotrWie  Na ferries.gr 1 osoba + samochód osobowy powyżej 4,5 metra kosztuje 179,70 więc wygląda że będzie samochodowy - za to nie ma kabin, same siedzenia co przy takim czasie rejsu ma sens.  A tak przy okazji Milos a właściwie całych Cyklad - czy stan zagrożenia na Santorini i Amorgos się skończył?
Gosia | crete.pl  Piotrze, na stronie SeaJets niby możńa wybrać opcję z samochodem, choć nie zmienia się cena za rejs, co jest nieco dziwne. 
gość PiotrWie  A to będzie tylko osobowy prom czy samochodowy też?  Jak płynęliśmy szybkim Sea Jetem w 2022 z Sifnos na Santorini to był to prom wyłącznie osobowy.
 Ciekawa propozycja
 fajnieeee

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera