Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Wiele osób patrzących na nasze półki sklepowe może odnieść wrażenie, że cena oraz wygląd butelki to jedyne parametry wyróżniające poszczególne oliwy. Łatwo również ulec złudzeniu, że wszystkie tłoczone oleje są tymi sklasyfikowanymi jako oliwa extra virgin. Sprytnie stworzone etykiety złożone z odpowiednich elementów graficznych potrafią zatuszować dużo niższą rzeczywistą jakość produktu.

Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy:  extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn. Poniżej znajdziecie omówienie poszczególnych kategorii wraz z przybliżeniem ich podstawowych cech.

Oliwa z chlebem lagana

Extra-virgin olive oil

Ten najpopularniejszy gatunek to oliwa z pierwszego tłoczenia pozyskiwana metodą tłoczenia na zimno, której kwasowość jest mniejsza niż 0,8%. Przeczesując zakamarki internetu spotkałem się z mylnymi opiniami jakoby wszystkie oliwy obecnie dostępne w sklepach były oliwami extra virgine. Z pewnością takie twierdzenie nie jest zgodne z prawdą. Dobrym przykładem może być oliwa sprzedawana w jednej z sieci dyskontów. Próżno szukać na niej słów Extra Virgin, choć według deklaracji producenta jest to oliwa z pierwszego tłoczenia. Oczywiście w żaden sposób nie dyskwalifikuje to tej oliwy z codziennego użycia.

Przy okazji warto zauważyć, że tylko 10% oliw uzyskiwanych z pierwszego tłoczenia, z ogólnej łącznej światowej produkcji, spełnia warunki klasy extra-virgin. W przypadku krajów basenu Morza Śródziemnego odsetek ten jest znacznie wyższy. Dla oliw tłoczonych w Hiszpanii wynosi on 30%, natomiast dla włoskich oscyluje w okolicy 65%. Na tym polu Grecja jest zdecydowanym liderem, bo aż 80% oliwy pozyskiwanej na etapie pierwszego tłoczenia to oliwy extra virgine. Taki wynik daje pojęcie o wysokiej jakości oraz doskonałych walorach smakowych oliw pochodzących z Grecji.

Udział olwy extra virgin w produkcji poszczególnych krajów
Procentowy udział oliwy extra virgin w ogólnej produkcji wybranych krajów i na świecie

Virgin olive oil

Oliwa z pierwszego tłoczenia o nieco gorszej jakości. Zawartość wolnych kwasów powinna zwierać się w przedziale do 1,5%. Oliwy tego typu wciąż muszą cechować się wysokimi walorami smakowymi. Wszelkiego rodzaju dziwne zapachy oraz nieprzyjemny smak dyskwalifikują tego typu produkty z przeznaczenia konsumpcyjnego. Takie oliwy są zazwyczaj przeznaczane do rafinacji lub do innych zastosowań (np. w przemyśle kosmetycznym).

Oliwa rafinowana

Ten typ oliwy powstaje w wyniku przemian chemicznych mających na celu wyeliminowanie defektów smakowych lub zbyt wysokiej kwasowości. Zazwyczaj do rafinacji używane są gorsze gatunkowo oliwy otrzymywane z pierwszego tłoczenia, które posiadają zły smak lub aromat, a ich kwasowość często przekracza 3%. W nieprzetworzonej formie oliwy tego typu nazywane są Lampante. Nazwa ta pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego lampę i nawiązuje do dawnego typowego zastosowania tych oliw jako paliwa.

Rafinowana oliwa cechuje się dużo niższą kwasowością (na poziomie około 0,3%) niż oliwy z dwóch pierwszych kategorii. Tak niski wynik jest jednak uzyskiwany kosztem eliminacji części pozytywnych cech oliwy. Rafinacja ma również drastyczny wpływ na walory smakowe gotowego produktu.

W obrocie handlowym bardzo często oliwa rafinowana pojawia się pod nazwami Pure olive oil (Prawdziwa oliwa z oliwek) lub po prostu Olive Oil. Oliwy tego typu posiadają wyższą temperaturę dymienia co jest cechą szczególnie pożądaną przy smażeniu. Z tego względu są one chętnie wykorzystywane w małej gastronomi, wszelkiego rodzaju restauracjach, barach, czy też tawernach. Oczywiście rafinowana oliwa nadaje się również do użytku domowego szczególnie, jeśli głównym przeznaczeniem oliwy będzie obróbka termiczna w wyższejj temperaturze. Jeśli mimo wszystko skreśliliście tego typu oliwy to pamiętajcie, że zdecydowana większość olejów rzepakowych tak popularnych w Polsce jest również poddawanych procesowi rafinacji.

Oliwki na KrecieOliwa pozyskiwana z greckich i kreteńskich drzew jest bezkonkurencyjna

Oliwa z wytłoczyn

Powstaje w wyniku rafinacji oliwy pozyskiwanej z ponownego tłoczenia owocowej pulpy, jaka pozostaje po etapie produkcji oliwy extra virgine. W tym przypadku olej uzyskiwany jest przez zastosowanie kombinacji kilku procesów znacznie ułatwiających wydobycie resztek oleju z odciśniętych wytłoczyn. Jednymi z podstawowych sposobów na podniesienie efektywności jest tłoczenie na gorąco oraz stosowanie rozpuszczalników wspomagających proces pozyskania oleju. Jest to zdecydowanie najgorszy gatunek oliwy, który nie może nosić nazwy oliwy z oliwek. W sytuacji, gdy finalny produkt jest przeznaczony do konsumpcji, jego smak może być wzbogacany przez dodatek innych olei w tym również domieszką oliwy z oliwek. W większości wypadków oliwa z wytłoczyn nie jest przeznaczany do konsumpcji, a jej typowym zastosowaniem jest zastosowanie przemysłowe.

Klasyfikację  oliw już znacie, jednak na koniec chcielibyśmy dodać coś od siebie. Z własnego dosyć bogatego kulinarnego doświadczenia, zachęcamy Was do próbowania i stosowania greckich oliw. Naszym zdaniem, w stosunku do oliw dostępnych w Polsce, są bezkonkurecyjne zarówno pod względem aromatu, jak i smaku. Nawet przeciętna grecka oliwa extra virgin będzie zdecydowanie lepsza od większości najlepszych oliw zalegających na naszych sklepowych półkach - szczególnie tych reklamowanych jako numer jeden w jednym z południowych krajów.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Egon
2014-09-18 08:41:42

wytłoczyny

 Czy są gdzieś na Krecie sprzedawane wytłoczyny z oliwek?

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Oliwki w soli z Paleochory

Oliwki w soli z Paleochory

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam czarne podsuszane oliwki z soli, które odkryliśmy w Paleochorze w czasie naszych ostatnich wakacji. Ich niesamowity słony i zarazem bardzo wyrazisty smak sprawia, że są znakomitym dodatkiem do różnych dań, ale także fantastycznie smakują w postaci samodzielnej przekąski. Niestety nie wiemy czy uda Wam się dostać je gdzieś w Polsce ponieważ jest to stosunkowo rzadki produkt.

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi. Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób?

Feta, czyli jak ugryźć ten ser

Feta, czyli jak ugryźć ten ser

Feta to miękki ser o około 40% zawartości tłuszczu. Jest jednocześnie kruchy i dobrze się topi. Dzięki przechowywaniu w solance długo zachowuje świeżość.Warunki w jakich dojrzewa feta wpływają na jej smak. Może być ona ostra, łagodna, czy bardziej słona. Grecy mają na ogół swoje ulubione rodzaje i właśnie takie kupują.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Kamil Pawelec: Pracowalem w Loutro przez 3 sezony. Ucieczka od swiata gwarantowana, po sezonie robi sie nudno ale mimo wszystko wrocil bym tam z mila checia na dluzej ❤️
gość dodekanezowiec: W ogóle pod wieloma względami te Włochy to jakieś przereklamowane, piszę to jako Italofil zresztą:) 
gość PiotrWie: To chyba ostatnia miejscowość na Krecie do której nie da się dojechać asfaltem. Przed kilku laty wyasfaltowali nawet drgę do Tris Ekklisies. Mam nadzieję że nikt nie wpadnie na pomysł wyasfaltowania drogi przez Livanianę ( prawie) do Loutro. Choć przypomniałem sobie -jeszcze nie wyasfaltowali drogi z Kapetaniany do Agios Joanis - i mam nadzieję że tak zostanie.
Basia Dąbrowska: Cisza, spokój i przepiekne widoki... Tęsknić...
Małgorzata Lipiec: Bajka. Wygląda na odcięte od świata. I chyba to jest najlepsze
gość dodekanezowiec: Zresztą Lampedusa to jedno z niewielu miejsc we Włoszech które urokiem i klimatem może konkurować z wyspami greckimi... Ale zważywszy na inny "klimat" tego miejsca to ja już wolę np. Chrissi...  
Oc Morin: Floriane Brd est ce que tu te rappelles ????
Mariusz Bart: U mnie, mimo przeolbrzymiej miłości do Krety, wygrywają pomidory na Sycylii ;)
gość Andy: O rany!jak tam pusto i smutno! i jeszcze ta muzyka pogrzebowa.....To było takie cudne miejsce....
Janina Korejwo: Wspaniałe, a jeszcze bardzo lubiłam pierożki z dziką borta i szpanakopita, pozdrawiam.
Małgorzata Kobyłka: Cudne miasteczko.
Wojciech Halota: Rethymno jest piękne. Niestety mnóstwo restauracyjnych "wciągaczy" - koniecznie musisz u nas zjeść. Irytujące. Uwaga na restaurację La Piazza Pizzeria. Oszustwo przez wielkie O. Choć jedzenie dobre.
Małgorzata Baranowska-Mika: Pięknie tam
Sylwia Chechelska: Piękne miejsce a kawa nad morzem smakuje wyśmiecie
Magdalena Majchrzak: Super miejsce
Grzegorz Zawistowski: Bylem pięknie
Ewelina Kaniecka: Ania Pińczykowska chyba kiedyś tam byłyśmy
Odd Tom Rodlie: Beklager jeg mente jo selvfølgelig raki
Odd Tom Rodlie: Jeg savner en real skål med faki med nicos
Katarzyna Biel: Cudowne miejsce
Åse Klevjer Rodlie: Savner Nicos☺
Jola Czarnocka: Tęskno mi...
Marianne Stonor Nielsen: Skønne fotos
gość PiotrWie: Ciekawe skąd jest zasilane źródło które jest na ulicy w Zaros
Krystyna Rembisz: Bardzo smaczna woda
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera