Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Wiele osób patrzących na nasze półki sklepowe może odnieść wrażenie, że cena oraz wygląd butelki to jedyne parametry wyróżniające poszczególne oliwy. Łatwo również ulec złudzeniu, że wszystkie tłoczone oleje są tymi sklasyfikowanymi jako oliwa extra virgin. Sprytnie stworzone etykiety złożone z odpowiednich elementów graficznych potrafią zatuszować dużo niższą rzeczywistą jakość produktu.

Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy:  extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn. Poniżej znajdziecie omówienie poszczególnych kategorii wraz z przybliżeniem ich podstawowych cech.

Oliwa z chlebem lagana

Extra-virgin olive oil

Ten najpopularniejszy gatunek to oliwa z pierwszego tłoczenia pozyskiwana metodą tłoczenia na zimno, której kwasowość jest mniejsza niż 0,8%. Przeczesując zakamarki internetu spotkałem się z mylnymi opiniami jakoby wszystkie oliwy obecnie dostępne w sklepach były oliwami extra virgine. Z pewnością takie twierdzenie nie jest zgodne z prawdą. Dobrym przykładem może być oliwa sprzedawana w jednej z sieci dyskontów. Próżno szukać na niej słów Extra Virgin, choć według deklaracji producenta jest to oliwa z pierwszego tłoczenia. Oczywiście w żaden sposób nie dyskwalifikuje to tej oliwy z codziennego użycia.

Przy okazji warto zauważyć, że tylko 10% oliw uzyskiwanych z pierwszego tłoczenia, z ogólnej łącznej światowej produkcji, spełnia warunki klasy extra-virgin. W przypadku krajów basenu Morza Śródziemnego odsetek ten jest znacznie wyższy. Dla oliw tłoczonych w Hiszpanii wynosi on 30%, natomiast dla włoskich oscyluje w okolicy 65%. Na tym polu Grecja jest zdecydowanym liderem, bo aż 80% oliwy pozyskiwanej na etapie pierwszego tłoczenia to oliwy extra virgine. Taki wynik daje pojęcie o wysokiej jakości oraz doskonałych walorach smakowych oliw pochodzących z Grecji.

Udział olwy extra virgin w produkcji poszczególnych krajów
Procentowy udział oliwy extra virgin w ogólnej produkcji wybranych krajów i na świecie

Virgin olive oil

Oliwa z pierwszego tłoczenia o nieco gorszej jakości. Zawartość wolnych kwasów powinna zwierać się w przedziale do 1,5%. Oliwy tego typu wciąż muszą cechować się wysokimi walorami smakowymi. Wszelkiego rodzaju dziwne zapachy oraz nieprzyjemny smak dyskwalifikują tego typu produkty z przeznaczenia konsumpcyjnego. Takie oliwy są zazwyczaj przeznaczane do rafinacji lub do innych zastosowań (np. w przemyśle kosmetycznym).

Oliwa rafinowana

Ten typ oliwy powstaje w wyniku przemian chemicznych mających na celu wyeliminowanie defektów smakowych lub zbyt wysokiej kwasowości. Zazwyczaj do rafinacji używane są gorsze gatunkowo oliwy otrzymywane z pierwszego tłoczenia, które posiadają zły smak lub aromat, a ich kwasowość często przekracza 3%. W nieprzetworzonej formie oliwy tego typu nazywane są Lampante. Nazwa ta pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego lampę i nawiązuje do dawnego typowego zastosowania tych oliw jako paliwa.

Rafinowana oliwa cechuje się dużo niższą kwasowością (na poziomie około 0,3%) niż oliwy z dwóch pierwszych kategorii. Tak niski wynik jest jednak uzyskiwany kosztem eliminacji części pozytywnych cech oliwy. Rafinacja ma również drastyczny wpływ na walory smakowe gotowego produktu.

W obrocie handlowym bardzo często oliwa rafinowana pojawia się pod nazwami Pure olive oil (Prawdziwa oliwa z oliwek) lub po prostu Olive Oil. Oliwy tego typu posiadają wyższą temperaturę dymienia co jest cechą szczególnie pożądaną przy smażeniu. Z tego względu są one chętnie wykorzystywane w małej gastronomi, wszelkiego rodzaju restauracjach, barach, czy też tawernach. Oczywiście rafinowana oliwa nadaje się również do użytku domowego szczególnie, jeśli głównym przeznaczeniem oliwy będzie obróbka termiczna w wyższejj temperaturze. Jeśli mimo wszystko skreśliliście tego typu oliwy to pamiętajcie, że zdecydowana większość olejów rzepakowych tak popularnych w Polsce jest również poddawanych procesowi rafinacji.

Oliwki na KrecieOliwa pozyskiwana z greckich i kreteńskich drzew jest bezkonkurencyjna

Oliwa z wytłoczyn

Powstaje w wyniku rafinacji oliwy pozyskiwanej z ponownego tłoczenia owocowej pulpy, jaka pozostaje po etapie produkcji oliwy extra virgine. W tym przypadku olej uzyskiwany jest przez zastosowanie kombinacji kilku procesów znacznie ułatwiających wydobycie resztek oleju z odciśniętych wytłoczyn. Jednymi z podstawowych sposobów na podniesienie efektywności jest tłoczenie na gorąco oraz stosowanie rozpuszczalników wspomagających proces pozyskania oleju. Jest to zdecydowanie najgorszy gatunek oliwy, który nie może nosić nazwy oliwy z oliwek. W sytuacji, gdy finalny produkt jest przeznaczony do konsumpcji, jego smak może być wzbogacany przez dodatek innych olei w tym również domieszką oliwy z oliwek. W większości wypadków oliwa z wytłoczyn nie jest przeznaczany do konsumpcji, a jej typowym zastosowaniem jest zastosowanie przemysłowe.

Klasyfikację  oliw już znacie, jednak na koniec chcielibyśmy dodać coś od siebie. Z własnego dosyć bogatego kulinarnego doświadczenia, zachęcamy Was do próbowania i stosowania greckich oliw. Naszym zdaniem, w stosunku do oliw dostępnych w Polsce, są bezkonkurecyjne zarówno pod względem aromatu, jak i smaku. Nawet przeciętna grecka oliwa extra virgin będzie zdecydowanie lepsza od większości najlepszych oliw zalegających na naszych sklepowych półkach - szczególnie tych reklamowanych jako numer jeden w jednym z południowych krajów.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Egon
2014-09-18 08:41:42

wytłoczyny

 Czy są gdzieś na Krecie sprzedawane wytłoczyny z oliwek?

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Przepisy kuchni greckiej

Przepisy kuchni greckiej

Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.

Śródziemnomorska nitro dieta

Śródziemnomorska nitro dieta

Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?

O kreteńskim miodzie i jego jakości

O kreteńskim miodzie i jego jakości

Od 2000 roku w Instytucie Rolnictwa Śródziemnomorskiego w Chanii prowadzone są cykliczne badania, których głównym celem jest określenie jakości miodu produkowanego na Krecie. Obecnie ilość badanego miodu została zwiększona do około 500 próbek, których zdecydowana większość pochodzi z Krety.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Bogdan Ligęza: https://youtu.be/UVBXSJUXTNE
Piotrek | www.crete.pl : Poniżej znajdziesz link do źródłowego artykułu:https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20190401-1Pamiętaj tylko, że są to dane z 2017 roku. Możliwe, że jest jakieś nowsze opracowanie.
gość marietta19.: Czy można prosić o link do wyników badań EUROSTATU?
Beata Popek: Piękne miejsce,pyszna woda, polecam ,polecam przekąsić coś na Platii pod wiekowym platanem.I❤️Crete
Rafał Kiljan: Byliśmy w 2017. Eh żeby tak bez przeszkód móc tam pojechać w 2021.
Basia Gajda Matczak: klimatyczne miejsce
Roy Feuillade: Have visited here
Daniel Fik: A tam na górze jest genialna restauracja z przepysznym jedzeniem :)
Dimitra Mavraki: Ο κύριος πέτσας και ο κουλής ,καθώς επίσης Χαρδαλιάς & ΣΙΑ ..καλα θα κάνουν να μην μας βάζουν όλους σε ένα σακί....ας κάνουν άνοιγμα με βάση τα νούμερα στην κάθε περιοχή και όχι όλοι ίσα κι όμοια... (...)
Ann Claydon: Of course ❤️
Monique Dert: Heel mooi ben er geweest met mijn echtgenoot een aanrader
Magda Biłka: 
Małgorzata Stańczak: 
gość PiotrWie: Tylko że jest to możliwość tylko dla freelancerów pracujących w oparciu o umowę o dzieło. Przy zatrudnieniu etatowym czy umowie - zleceniu praca zdalna za granicą jest traktowana jak oddelegowanie - co łączy się a wieloma obowiązkami dla pracodawcy, już całkiem sporo pracodawców zakazuje pracy zdalnej za granicą.
Agnieszka Paśnik-Noremberg: Bajka
Katarzyna Mania: Czekam z niecierpliwością :-)
Kinga M. Modlińska: Już się pakuję.
Łukasz Średziński: Marta Średzińska
Małgorzata Lipiec: Te z naszych zdjęć są jeszcze inne- długie, pokręcone rogi
Barbara Jarzyna: Kri-kri widziałam w Górach Białych w Wąwozie Samaria! Chodziły po wiosce Samaria.
Basia Skye: a tu ładnie widać buzię i czarną pręgę na grzbiecie
Anne Passera: L hiver est là en montagne
Sune Holm: 
Irena Zygmunt Pampuch: 
Małgorzata Lipiec: Piękne ❤️
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera