Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Wiele osób patrzących na nasze półki sklepowe może odnieść wrażenie, że cena oraz wygląd butelki to jedyne parametry wyróżniające poszczególne oliwy. Łatwo również ulec złudzeniu, że wszystkie tłoczone oleje są tymi sklasyfikowanymi jako oliwa extra virgin. Sprytnie stworzone etykiety złożone z odpowiednich elementów graficznych potrafią zatuszować dużo niższą rzeczywistą jakość produktu.

Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy:  extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn. Poniżej znajdziecie omówienie poszczególnych kategorii wraz z przybliżeniem ich podstawowych cech.

Oliwa z chlebem lagana

Extra-virgin olive oil

Ten najpopularniejszy gatunek to oliwa z pierwszego tłoczenia pozyskiwana metodą tłoczenia na zimno, której kwasowość jest mniejsza niż 0,8%. Przeczesując zakamarki internetu spotkałem się z mylnymi opiniami jakoby wszystkie oliwy obecnie dostępne w sklepach były oliwami extra virgine. Z pewnością takie twierdzenie nie jest zgodne z prawdą. Dobrym przykładem może być oliwa sprzedawana w jednej z sieci dyskontów. Próżno szukać na niej słów Extra Virgin, choć według deklaracji producenta jest to oliwa z pierwszego tłoczenia. Oczywiście w żaden sposób nie dyskwalifikuje to tej oliwy z codziennego użycia.

Przy okazji warto zauważyć, że tylko 10% oliw uzyskiwanych z pierwszego tłoczenia, z ogólnej łącznej światowej produkcji, spełnia warunki klasy extra-virgin. W przypadku krajów basenu Morza Śródziemnego odsetek ten jest znacznie wyższy. Dla oliw tłoczonych w Hiszpanii wynosi on 30%, natomiast dla włoskich oscyluje w okolicy 65%. Na tym polu Grecja jest zdecydowanym liderem, bo aż 80% oliwy pozyskiwanej na etapie pierwszego tłoczenia to oliwy extra virgine. Taki wynik daje pojęcie o wysokiej jakości oraz doskonałych walorach smakowych oliw pochodzących z Grecji.

Udział olwy extra virgin w produkcji poszczególnych krajów
Procentowy udział oliwy extra virgin w ogólnej produkcji wybranych krajów i na świecie

Virgin olive oil

Oliwa z pierwszego tłoczenia o nieco gorszej jakości. Zawartość wolnych kwasów powinna zwierać się w przedziale do 1,5%. Oliwy tego typu wciąż muszą cechować się wysokimi walorami smakowymi. Wszelkiego rodzaju dziwne zapachy oraz nieprzyjemny smak dyskwalifikują tego typu produkty z przeznaczenia konsumpcyjnego. Takie oliwy są zazwyczaj przeznaczane do rafinacji lub do innych zastosowań (np. w przemyśle kosmetycznym).

Oliwa rafinowana

Ten typ oliwy powstaje w wyniku przemian chemicznych mających na celu wyeliminowanie defektów smakowych lub zbyt wysokiej kwasowości. Zazwyczaj do rafinacji używane są gorsze gatunkowo oliwy otrzymywane z pierwszego tłoczenia, które posiadają zły smak lub aromat, a ich kwasowość często przekracza 3%. W nieprzetworzonej formie oliwy tego typu nazywane są Lampante. Nazwa ta pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego lampę i nawiązuje do dawnego typowego zastosowania tych oliw jako paliwa.

Rafinowana oliwa cechuje się dużo niższą kwasowością (na poziomie około 0,3%) niż oliwy z dwóch pierwszych kategorii. Tak niski wynik jest jednak uzyskiwany kosztem eliminacji części pozytywnych cech oliwy. Rafinacja ma również drastyczny wpływ na walory smakowe gotowego produktu.

W obrocie handlowym bardzo często oliwa rafinowana pojawia się pod nazwami Pure olive oil (Prawdziwa oliwa z oliwek) lub po prostu Olive Oil. Oliwy tego typu posiadają wyższą temperaturę dymienia co jest cechą szczególnie pożądaną przy smażeniu. Z tego względu są one chętnie wykorzystywane w małej gastronomi, wszelkiego rodzaju restauracjach, barach, czy też tawernach. Oczywiście rafinowana oliwa nadaje się również do użytku domowego szczególnie, jeśli głównym przeznaczeniem oliwy będzie obróbka termiczna w wyższejj temperaturze. Jeśli mimo wszystko skreśliliście tego typu oliwy to pamiętajcie, że zdecydowana większość olejów rzepakowych tak popularnych w Polsce jest również poddawanych procesowi rafinacji.

Oliwki na KrecieOliwa pozyskiwana z greckich i kreteńskich drzew jest bezkonkurencyjna

Oliwa z wytłoczyn

Powstaje w wyniku rafinacji oliwy pozyskiwanej z ponownego tłoczenia owocowej pulpy, jaka pozostaje po etapie produkcji oliwy extra virgine. W tym przypadku olej uzyskiwany jest przez zastosowanie kombinacji kilku procesów znacznie ułatwiających wydobycie resztek oleju z odciśniętych wytłoczyn. Jednymi z podstawowych sposobów na podniesienie efektywności jest tłoczenie na gorąco oraz stosowanie rozpuszczalników wspomagających proces pozyskania oleju. Jest to zdecydowanie najgorszy gatunek oliwy, który nie może nosić nazwy oliwy z oliwek. W sytuacji, gdy finalny produkt jest przeznaczony do konsumpcji, jego smak może być wzbogacany przez dodatek innych olei w tym również domieszką oliwy z oliwek. W większości wypadków oliwa z wytłoczyn nie jest przeznaczany do konsumpcji, a jej typowym zastosowaniem jest zastosowanie przemysłowe.

Klasyfikację  oliw już znacie, jednak na koniec chcielibyśmy dodać coś od siebie. Z własnego dosyć bogatego kulinarnego doświadczenia, zachęcamy Was do próbowania i stosowania greckich oliw. Naszym zdaniem, w stosunku do oliw dostępnych w Polsce, są bezkonkurecyjne zarówno pod względem aromatu, jak i smaku. Nawet przeciętna grecka oliwa extra virgin będzie zdecydowanie lepsza od większości najlepszych oliw zalegających na naszych sklepowych półkach - szczególnie tych reklamowanych jako numer jeden w jednym z południowych krajów.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Egon
2014-09-18 08:41:42

wytłoczyny

 Czy są gdzieś na Krecie sprzedawane wytłoczyny z oliwek?

 gość}
gość https://www.mycretangoods.com/
2021-05-06 12:38:26

MyCretangoods.com

Hier finden Sie natives Olivenöl extra und viele kretische Produkte:

https://www.mycretangoods.com/category/114307/Food/Extra-virgin-olive-oil/

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pomidory w diecie śródziemnomorskiej

Pomidory w diecie śródziemnomorskiej

Pomidory to jeden z nadzwyczaj popularnych składników występujących w codziennej diecie Greków. Są one bogate w witaminę C oraz likopen - przeciwutleniacz, który przyczynia się do zachowania dobrego stanu zdrowia. Jak wykazują badania pomidory mają fenomenalne zdolności ochrony przez rakiem.

Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu

Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu

W czasie naszych kulinarnych eksperymentów oraz w czasie przygotowania naszych codziennych posiłków staramy się jak najczęściej sięgać po unikalne produkty pochodzące z Krety lub Grecji. Wiele spośród nich na stałe wpisuje się do naszego jadłospisu i systematycznie trafiają na nasze listy zakupów. Od jakiegoś czasu do grona tego typu produktów dołączyły suszone śliwki oraz czarne oliwki greckiej firmy Atrapos. Na wstępie warto podkreślić, że oba produkty znajdują się praktycznie w stałej ofercie internetowego sklepu kreta24.pl.

O kreteńskim miodzie i jego jakości

O kreteńskim miodzie i jego jakości

Od 2000 roku w Instytucie Rolnictwa Śródziemnomorskiego w Chanii prowadzone są cykliczne badania, których głównym celem jest określenie jakości miodu produkowanego na Krecie. Obecnie ilość badanego miodu została zwiększona do około 500 próbek, których zdecydowana większość pochodzi z Krety.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Zgubić się w wąwozie Kourtaliko to sztuka. Trzeba przekroczyć wybetonowane obrzeże ścieżki i pójść poza wyznaczona trasą  Ale ludzie mają różne dziwne pomysły - wczoraj widzieliśmy dwie osoby uparcie próbujące zejść ze stromego klifu ścieżką zamkniętą płotem i wyraźnie oznakowaną zakaz wstępu, niebezpieczeństwo wypadku.
Love seeing them in flight, supreem fliers!
Bliskie spotkania :)
Byłam w ostatni wtorek i zastanawiałam się, co to za piękne, drapieżne ptaki latają nad Lassithi! Możliwe, że właśnie wtedy zostały wypuszczone?
gość PiotrWie: Dziś byliśmy na plaży Sarakiniko. Tragedii nie było - tylko dwa autobusy i 23 samochody osobowe. Ponieważ teren jest dość rozległy to się rozeszli i nie przeszkadzało. Ale nie wyobrażam sobie co tu się dzieje w lipcu i sierpniu.
Och nie miałam wielką nadzieję że do tego nie dojdzie.
Super jak ja byłam to był szlak zamkniety
Super miejsce. Kto wybiera się na Kretę, to powinien mieć w planach ten wąwóz. Polecam
jeszcze tylko 2.5 miesiąca :)
Podobne plany w Komiža na Wyspie Vis w Chorwacji. Żal.
Koszmar. Plakias to takie piękne miejsce, a klif niesamowity.
W 2020 było cudownie, pusto, czysto i cicho. Zalety pandemi....
Poza fajną laską nic ciekawego
Byłem pierwszy raz na Balos w 2012 roku, w szczycie sezonu i pamiętam, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ludzi było wtedy mniej, dało się zaparkować na szczycie bez problemu. Kolejny raz w zeszłym roku. Również w sezonie. Miałem wrażenie, że droga zrobiła się jakaś węższa i bardziej niebezpieczna. Samochodów multum, było naprawdę ciężko się dostać na szczyt. (...)
Piękna i niezwykla
gość CreteYourLife: Prace już trwają. Usypali drogę i kopary rozjeżdżają klif. 
Smrodek, wiatr taki, że w oczy sypie piachem, mnóstwo ludzi, jako plaża skała posypana piachem. Za to Gramvousa Super
gość PiotrWie: Tu jest sporo szlaków pieszych, prowadzących z Chorio od odludnych plaż. Oczywiście nie jest to wyspa na 3  tygodnie, w czwartek przenosimy się na Milos Po powrocie napiszę więcej.  
Gosia | crete.pl : Kimolos wydaje się być wyspą na krótki wypad. Jest dość mała. Po urlopie napiszesz coś więcej na jej temat?
gość PiotrWie: My byśmy na Balos na początku czerwca 2009 i już wtedy stwierdziliśmy że jest za dużo ludzi. Nie potrafię sobie wyobrazić co się dzieje w lipcu i sierpniu - nigdy nie byliśmy w tym okresie pomimo 17 pobytów na Krecie. Obecnie jesteśmy na Kimolos, turystów można policzyć na palcach jednej ręki. Plaże mamy tylko dla siebie. (...)
Przepiękne miejsce. Miałam przyjemność być, gdy było mało osób.
Zmarnowany dzień wakacji
Balos
Cudowne miejsce
Jadzia Piszczek
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera