Z tą bardzo prostą i smaczną sałatką spotkaliśmy się pierwszy raz w rejonie Sfakii na Krecie. Do jej przygotowania potrzeba niewielkiej ilości składników, a efekt jest świetny. Podstawowym składnikiem jest tu pewien gatunek fasoli zwany ‘czarne oczko’ (black eye) o bardzo charakterystycznym wyglądzie. Jest on bardzo popularny na świecie, niestety z wyjątkiem Polski, w związku z tym możecie mieć problem z jej kupieniem. Sałatkę tę Grecy przyrządzają również w analogiczny sposób zrobioną na bazie innych gatunków fasoli takich jak zwykła biała, dużego Jasia, soczewicy, czy też ciecierzycy. Jeśli więc nie uda Wam się kupić fasoli czarne oczko, warto po prostu sięgnąć po jeden z tych składników.
Niezależnie czy zdecydujecie się na fasolę, soczewicę lub ciecierzycę to najlepszy i najsmaczniejszy efekt uzyskacie stosując w suszonej formie, którą należy wstępnie namoczyć i ugotować. W nielicznych sklepach możecie spotkać fasolę czarne oczko w puszkach jednak jej smak nieco odbiega od suszonej.
1. Fasolę należy zalać zimną wodą i odstawić najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnie należy odlać wodę, a fasolę porządnie wypłukać.
2. Po ponownym zalaniu zimną wodą fasolę gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości.
3. Odcedzoną fasolę wsypujemy do miski i mieszamy wraz z pozostałymi składnikami drobno posiekaną cebulą i natką. Doprawiamy je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4. Dodajemy sok z połówki cytryny oraz oliwę z oliwek. Grecy swoje sałatki doprawiają oliwą bardzo obficie, więc my też nie oszczędzajmy :)
Sałatka ziemniaczana jest szybka w przygotowaniu, można ją jeść zarówno na ciepło, w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki. Zestaw produktów potrzebnych do przygotowania jest wręcz typowy - podobne odnajdziemy choćby w sałatce z fasoli czarne oczko.
Niedawno mieliśmy okazję jeść kalafiora w postaci sałatki przyrządzonej na kreteński sposób. Cebula dodana do gotowania zneutralizowała nieco jego zapach i smak przez co stał się on bardziej łagodny. Kreteńska oliwa z oliwek, natka pietruszki oraz cytryna dopełniły smaku.
Ta tradycyjna sałatka jest podstawą w każdej greckiej tawernie. W menu znajdziecie ją pod popularną nazwą Greek Salad lub Horiatiki. Jest prosta do wykonania i bardzo smaczna. Jedyny warunek udanego jej przyrządzenia to bardzo świeże i dojrzałe warzywa.
Komentarze
komentarz z
jeśli się nie mylę, to jest od dziś w Lidlu
komentarz z
Nie mylisz się, ale w Lidlu nie sprzedają fasoli suszonej tylko w słoiku. Po bliższym obejrzeniu zawartości nie zdecydowaliśmy się na zakup. Zawartość wyglądała dość dziwnie :/ Lepiej kupić suszoną choćby w arabskim sklepie albo użyć zwykłej drobnej białej fasolki.
komentarz z
Naprawdę smaczna!!!
komentarz z
Wiadomo.......najlepsze w Grecji i tylko tam tak smakuje.
komentarz z
Bo tam mają najlepsze warzywa i owoce pod słońcem :)
komentarz z
prosze o oryginalna nazwę tej sałatki. dzięki
komentarz z
Μαυροµάτικα φασόλια σαλάτα.
komentarz z
CRETE - Kreta evxristo poli :)
komentarz z
We have this kind of fasoli in Cyprus as well and is very tasty cooked with green vegetables and served with olive oil and lemon
komentarz z
Miam
komentarz z
Katarzyna Lesiewicz if you decide to come to Cyprus I will cook for you!!!
komentarz z
Maro Americanou great!! Thank you and I will visit you maybe soon
komentarz z
You are welcome ! Looking forward to meeting you!!!
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152864959777551,10155102614152551