Z tą bardzo prostą i smaczną sałatką spotkaliśmy się pierwszy raz w rejonie Sfakii na Krecie. Do jej przygotowania potrzeba niewielkiej ilości składników, a efekt jest świetny. Podstawowym składnikiem jest tu mavromatika, czyli gatunek fasoli zwany także pod nazwą ‘czarne oczko’ (black eye) o bardzo charakterystycznym wyglądzie. Jest on bardzo popularny na świecie, niestety w Polsce jest znaczne mniej znana i trudniej dostępna.
W podobny sposób Grecy przyrządzają sałatki zrobione na bazie innych gatunków fasoli takich jak zwykła biała, dużego Jasia, soczewicy, czy też ciecierzycy. Jeśli więc nie uda Wam się kupić mavromatiki, to warto po prostu sięgnąć po inny typ fasoli.
Niezależnie czy zdecydujecie się na fasolę, soczewicę lub ciecierzycę to najlepszy i najsmaczniejszy efekt uzyskacie używając suszonej fasoli, którą należy namoczyć i ugotować. W sklepach możecie czasem spotkać mavromatikę w puszkach, jednak jej smak naszym zdaniem jest gorszy niż tej suszonej.
1. Fasolę należy zalać zimną wodą i odstawić najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnie należy odlać wodę, a fasolę porządnie wypłukać.
2. Po ponownym zalaniu zimną wodą fasolę gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości.
3. Odcedzoną fasolę wsypujemy do miski i mieszamy wraz z pozostałymi składnikami czyli drobno posiekaną cebulą i natką. Doprawiamy je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4. Dodajemy sok z połówki cytryny oraz oliwę z oliwek. Grecy swoje sałatki doprawiają oliwą bardzo obficie, więc my też nie oszczędzajmy :)
Ta tradycyjna sałatka jest podstawą w każdej greckiej tawernie. W menu znajdziecie ją pod popularną nazwą Greek Salad lub Horiatiki. Jest prosta do wykonania i bardzo smaczna. Jedyny warunek udanego jej przyrządzenia to bardzo świeże i dojrzałe warzywa.
Sałatka ziemniaczana jest szybka w przygotowaniu, można ją jeść zarówno na ciepło, w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki. Zestaw produktów potrzebnych do przygotowania jest wręcz typowy - podobne odnajdziemy choćby w sałatce z fasoli czarne oczko.
Niedawno mieliśmy okazję jeść kalafiora w postaci sałatki przyrządzonej na kreteński sposób. Cebula dodana do gotowania zneutralizowała nieco jego zapach i smak przez co stał się on bardziej łagodny. Kreteńska oliwa z oliwek, natka pietruszki oraz cytryna dopełniły smaku.
Komentarze
komentarz z
jeśli się nie mylę, to jest od dziś w Lidlu
komentarz z
Nie mylisz się, ale w Lidlu nie sprzedają fasoli suszonej tylko w słoiku. Po bliższym obejrzeniu zawartości nie zdecydowaliśmy się na zakup. Zawartość wyglądała dość dziwnie :/ Lepiej kupić suszoną choćby w arabskim sklepie albo użyć zwykłej drobnej białej fasolki.
komentarz z
Naprawdę smaczna!!!
komentarz z
Wiadomo.......najlepsze w Grecji i tylko tam tak smakuje.
komentarz z
Bo tam mają najlepsze warzywa i owoce pod słońcem :)
komentarz z
prosze o oryginalna nazwę tej sałatki. dzięki
komentarz z
Μαυροµάτικα φασόλια σαλάτα.
komentarz z
CRETE - Kreta evxristo poli :)
komentarz z
We have this kind of fasoli in Cyprus as well and is very tasty cooked with green vegetables and served with olive oil and lemon
komentarz z
Miam
komentarz z
Katarzyna Lesiewicz if you decide to come to Cyprus I will cook for you!!!
komentarz z
Maro Americanou great!! Thank you and I will visit you maybe soon
komentarz z
You are welcome ! Looking forward to meeting you!!!
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152864959777551,10155102614152551,959032552937676