Booking.com

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava

Składniki

  • 125 g żółtego, łuskanego grochu
  • 2 listki laurowe
  • średnia drobno posiekana cebula
  • opcjonalnie ząbek czosnku
  • oliwa
  • pół cytryny
  • sól i pieprz
  • oregano

Φάβα

Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z dobrym chlebem czy warzywami. Wyśmienicie smakuje również świeżo po przygotowaniu. A po ostudzeniu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce. Proporcje jakie podaję w przepisie wystarczają na przygotowanie miseczki średniej wielkości.

1. Przygotowanie favy zaczynamy od namoczenia grochu. Po kilku godzinach odsączamy go i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy groch do garnka i zalewamy wodą, tak aby jej poziom sięgał 1-1,5 cm powyżej poziomu grochu. Dodajemy listki laurowe.

2. Drobno posiekaną cebulę (i ewentualnie czosnek) smażymy na oliwie do momentu zeszklenia i dodajemy do garnka z grochem. Groch gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 1-1½ godziny do miękkości, mieszając raz na jakiś czas.

3. Pod koniec gotowania groch zacznie się rozgotowywać i rozpadać. Jeśli przed końcem gotowania wchłonie on cały płyn to należy dolać nieco gorącej wody. Na końcu wyjmujemy liście laurowe i doprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Rozgotowany groch miksujemy blenderem. Podczas miksowania dolewamy około 1/3 kubka oliwy oraz sok z cytryny. Przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą oregano i opcjonalnie polewamy jeszcze oliwą.

Można ją podawać z drobno posiekaną cebulą albo natką pietruszki.


Fava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.38
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.38 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Adam Mickiewicz
Adam Mickiewicz
2016-11-18 17:53:13

Witam, a znacie jakiś przepis na koktajl z wykorzystaniem ouzo? :-)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-18 20:09:40

Koktajl to nie ale my mieszamy ouzo z colą i lodem. :)

 Adam Mickiewicz
Adam Mickiewicz
2016-11-18 21:23:07

E tam, my tradycyjnie w kieliszku kreteńskim kupiliśmy w Agios fajny zestaw

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-19 10:17:21

Grecy też się krzywią na taką mieszankę, ale to serio wchodzi dobre :D

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154048295942551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Tirokafteri z pieczoną papryką

Tirokafteri z pieczoną papryką

Tirokafteri jest popularnym dodatkiem do chleba czy pity, który w tawernie można otrzymać także jako meze. Można opisać ją jako grecką pastę przygotowaną na bazie sera feta i papryki.

Pasta z oliwek

Pasta z oliwek

Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Byłam I braków nie widziałam, ale jeżeli jest jak mówisz, to ktoś powinien szybko ten stan zmienić
gość PiotrWie : W czwartek to samo zjawisko oglądaliśmy na Astipalei 
W Norwegii na wybrzeżu, najczęściej latem gdy zapowiadana jest słoneczna pogoda mamy podobne mgły, ale to mgły adwekcyjne, gdzie jest odwrotnie, chłodne morze i ciepłe powietrze. Potrafi takie dziadostwo przyjść z morza na cały dzień, a kilometrów dalej w głąb lądu świeci słoneczko
gość PiotrWie : Nie trzeba iść eksponowanym klifem. Jest inna droga, która jeszcze jakieś 8 lat temu była opisana na kamieniu jako Easy to Loutro, nie rozumiem czemu ktoś ten napis zamalował. Jakieś kilkaset metrów od plaży Marmara odchodzi prosto w górę dróga do Livaniany, krętymi naturalnymi schodami. Dochodzi do drogi Loutro - Livaniany i jest zdecydowanie łatwiejszy od oficjalnego szlaku. (...)
Zawsze doradzamy osobom wybierajacym się na Kretę: - Bądź realistą. Oceniaj swoje możliwości. Zerknij w swoją metrykę urodzenia i kartę zdrowia. Wąwóz Samaria i niektóre piesze trasy są groźne ( szczególnie w upale), strome, kamieniste.
Tawerna Grecka: Będziemy
Gosia | crete.pl : Tak, są takie biura które organizują wycieczki do Sfendoni. Zwiedzanie jaskini jest zazwyczaj połączone ze wizytą w  okolicznych wioskach.
gość Marek: Witam, ja też właśnie jestem w Agios, delektuje się capucino,widokami oraz niesamowitymi skokami do wody. A pogoda to poprostu bajka, błękitne niebo i słoneczko, poprostu super:)
gość Angie: Właśnie popijamy kawkę z widokiem na jezioro i skaczących. Pełen relaks i pogoda wspaniała. Do tego cudowne widoki.
Film nie dostępny
O, dziś widzieliśmy jak skaczą :-)
gość karmin: Czy są wycieczki z Heraklionu? Do jaskinie można dotrzeć tylko samochodem a nie mam. Na stronach greckich biur podróży nie znajduje tej jaskini.
Pojadę jeszcze we wrześniu Taka reklama. Wąwóz!!!
Przepiękne i trudne miejsce w sierpniowym skwarze. Niezapomniane godziny uroczych widoków i potu
Jest i Elafonisi...
Jest w planach na niedzielę :)
Polecam!
Byłam 2 lata temu
O a od kiedy sa leżaki? Bylem parę lat temu to nie było i jeden tojtoj z kilometrową kolejką.
Nasza podróż poślubna, magiczne miejsca ❤️
Pięknie miejsce ❤️
Najpiękniejsza plaża na jakiej byłam
Byłam pięknie
Cudnie tam… jeszcze kiedyś wrócę …❤️❤️
Byłam, widziałam i też w tłumie leżałam
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera