Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Składniki

  • około 300 g suchej fasoli czarne oczko
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 kubka oliwy
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 marchewka pokrojona w półplasterki
  • 1/2 pokrojonej czerwonej papryki
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 puszka pomidorów lub 3 świeże starte
  • sól, czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczki tartej bułki
  • cytryna
  • feta opcjonalnie

Μαυρομάτικα με σπανάκι

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów. Taki krótki skład występuje w najprostszej i najbardziej ortodoksyjnej wersji tego dania. Można go jednak rozbudować o inne warzywa, jak na przykład marchew czy paprykę, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i sycące.

Mavromatika to charakterystycznego rodzaju fasola znana u nas także jako czarne oczko. Fasola musi być wstępnie namoczona i ugotowana do miękkości. Dopiero wtedy można dodać do niej resztę składników i gotować do uzyskania właściwej konsystencji i smaku. Danie nie może być ani zbyt wodniste, ani zbyt gęste. Lepiej jest dodać nieco wody podczas gotowania aniżeli wlać jej zbyt dużo na początku. Małym sekretem jest dodanie pod koniec gotowania niewielkiej ilości tartej bułki. Ładnie zagęści ona sos i a konsystencja będzie taka jak trzeba. Gotowe danie podajemy z fetą, choć równie dobrze można je zjeść i bez tego dodatku. Skropienie na talerzu sokiem z cytryny jeszcze bardziej podkręci smak.

1. Suchą fasolę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na około 10 godzin. Po tym czasie odsączamy ją, opłukujemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego przez około 35-40 minut. Na koniec odlewamy wodę.

2. W garnku rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę, marchewkę i paprykę przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak i kontynuujemy gotowanie do momentu aż szpinak zmięknie.

mavromatika-ze-szpinakiem

3. Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, zmiksowane (lub starte) pomidory oraz 3/4 kubka gorącej wody. Całość solimy, doprawiamy pieprzem, mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 minut aż sos będzie dość gęsty. Jeśli woda wyparuje zbyt szybko, wtedy w trakcie gotowania dodajemy nieco gorącej wody.

4. Tuż przed zakończeniem gotowania dodajemy 2 łyżeczki tartej bułki i dobrze mieszamy.

5. Po nałożeniu na talerze danie doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, posiekaną natką oraz pokruszoną fetą.

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156988193502551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów.

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Ladenia

Ladenia

Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: My te spaliśmy na plaży Tripiti mimo że nie jesteśmy Grekami. A tawerny są dwie, jak przyszliśmy na śniadanie to prowadząca pytała się co nam na nie zrobić. Gości było tak mało że nie mieli przygotowanych dań, wszystko robili na zamówienie. (...)
Hanna Marciniak: Rakomelo to jest to ale rzeczywiście znam tylko na zimno
CRETE - Kreta: Film znajdziecie na naszej stronie: https://www.crete.pl/news_2351_Gorace_rakomelo_-_najlepsze_na_mroz.html
gość PiotrWie: Osobiście wątpię. Jesienią test był wymagany wcześniej niż do Grecji - wtedy gdy w Grecji jeszcze testowano wybrane osoby na lotnisku.
gość dodekanezowiec: Wy, Grecy utrudnicie - o to chodziło. 
Gosia | crete.pl : My utrudnimy? :D Serio sądzisz że to nasza robota?
gość dodekanezowiec: Mam nadzieję zatem, że Kanary będą łaskawsze. Nie jestem 70+ więc szczepionki do lata nie doczekam. Bo jak nie szczepienie, to pewnie test. Dla Niemca 50 euro, dla Polaka 500 pln. Danke szyn. 
Gosia | crete.pl : Coś w tym jest Piotrze. Kilka dni temu czytałam że w Grecji bardzo spadła średnia wieku zachorowań. To już nie 70-80 latki ale średnia jest w okolicy 30-40-tki.
gość PiotrWie: Mój kolega który został w jeden dzień przerobiony z endokrynologa na leczącego Covidy powiedział że w jego szpitalu przeważają rodzice dzieci szkolnych w wieku trzydzieści kilka - czterdzieści kilka, wcale nie stojący nad grobem. I tacy też przeważają w zgonach. (...)
Violetta Ludwiczak: Byłam, niestety wykopaliska były zamknięte :-(
Malgorzata Straszydlo: Dziękuję za tą ciekawa informacje, podczas ostatniego pobytu na Krecie byliśmy przejazdem w Falassarna
Mariola Dudzinska: Smaczne proste do zrobienia
Gosia | crete.pl : Oprócz szczepionki (bo i tak nie każdy chętny będzie miał możliwość zaszczepienia) pewnie trzeba spodziewać się innej weryfikacji. Prawdopodobnie będzie to uzależnione od sytuacji ogólnej na świecie. Raczej nie należy spodziewać się że Grecy przyjmą inną strategię po tym jak ledwo co udało im się nieco przydusić epidemię, nawet kosztem mniejszego zysku z turystyki. (...)
gość Arturrro: Po pierwsze dlatego że to ogranicza napływ turystów a to przełoży się na niższy przychód. Po drugie ilu klientów w 2020r było chorych i musieli spędzić wakacje w szpitalu? Po trzecie ilu klientów było chorych w latach wcześniejszych. Po czwarte 90% osób przechodzi Covid albo bezobjawowo albo skapoobjawowo, szczególnie osoby młode. Najgorzej jest z osobami 70+ a oni raczej stanowią niewielki procent turystów .    (...)
Paulina Pawłowska: Boskoooo☺️☺️☺️
Gosia | crete.pl : Czemu? Klient zaszczepiony to pewny klient. I bezpieczny.
gość Arturrro: No to jeżeli chcą uzależnić turystykę od szczepionek to ciemno widzę rok 2021 w Grecji. Nie chodzi tu tylko, że ktoś może nie chcieć się szczepić czy innych kwestii związanych z tą szczepionką ale chodzi nawet o tempo tych szczepień. Cóż zobaczymy co wykombinują. Natomiast trochę zaskoczony jestem, ze sama branża chce powiązanie rynku turystycznego ze szczepieniami.  
Gosia | crete.pl : Na razie nie wiadomo nic na temat rządowych planów. Z dotychczasowych wywiadów z branżą hotelarską jednak przebija nadzieja na powiązanie rynku turystycznego ze szczepieniami.
gość Arturrro: Czy może posiadacie wiedze co do ewentualnych planów rządu Grecji na rok 2021? Tj. czy planują uzależniać w jakikolwiek sposób przekraczanie granicy od szczepień? Będą wymagać ponownie testów a jeśli tak to jakich? Od tych pytań zależy ilu turystów przyleci. Wiele osób przeniosło rezerwacje z 2020r na 2021r. z nadzieja, ze będzie normalnie. Obserwując zachowania rządów różnych krajów mam co do tego duże obawy. (...)
Ewelina Krężel: Bardzo chętnie pojechałabym tam jeszcze raz
Ingunn Kile: Kenneth Kile , jeg vil tilbake og bli der
Daria Tosta: Wow
Adriana Trochimiak: Super
Maciej Lewandowski: Zazdroszczę!
Monia Ba: Kate Mess widziałaś? 26 stopni w Rethymno!
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-21 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera