Booking.com

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Składniki

  • około 300 g suchej fasoli czarne oczko
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 kubka oliwy
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 marchewka pokrojona w półplasterki
  • 1/2 pokrojonej czerwonej papryki
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 puszka pomidorów lub 3 świeże starte
  • sól, czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczki tartej bułki
  • cytryna
  • feta opcjonalnie

Μαυρομάτικα με σπανάκι

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów. Taki krótki skład występuje w najprostszej i najbardziej ortodoksyjnej wersji tego dania. Można go jednak rozbudować o inne warzywa, jak na przykład marchew czy paprykę, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i sycące.

Mavromatika to charakterystycznego rodzaju fasola znana u nas także jako czarne oczko. Fasola musi być wstępnie namoczona i ugotowana do miękkości. Dopiero wtedy można dodać do niej resztę składników i gotować do uzyskania właściwej konsystencji i smaku. Danie nie może być ani zbyt wodniste, ani zbyt gęste. Lepiej jest dodać nieco wody podczas gotowania aniżeli wlać jej zbyt dużo na początku. Małym sekretem jest dodanie pod koniec gotowania niewielkiej ilości tartej bułki. Ładnie zagęści ona sos i a konsystencja będzie taka jak trzeba. Gotowe danie podajemy z fetą, choć równie dobrze można je zjeść i bez tego dodatku. Skropienie na talerzu sokiem z cytryny jeszcze bardziej podkręci smak.

1. Suchą fasolę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na około 10 godzin. Po tym czasie odsączamy ją, opłukujemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego przez około 35-40 minut. Na koniec odlewamy wodę.

2. W garnku rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę, marchewkę i paprykę przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak i kontynuujemy gotowanie do momentu aż szpinak zmięknie.

mavromatika-ze-szpinakiem

3. Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, zmiksowane (lub starte) pomidory oraz 3/4 kubka gorącej wody. Całość solimy, doprawiamy pieprzem, mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 minut aż sos będzie dość gęsty. Jeśli woda wyparuje zbyt szybko, wtedy w trakcie gotowania dodajemy nieco gorącej wody.

4. Tuż przed zakończeniem gotowania dodajemy 2 łyżeczki tartej bułki i dobrze mieszamy.

5. Po nałożeniu na talerze danie doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, posiekaną natką oraz pokruszoną fetą.

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156988193502551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bakłażan z fetą

Bakłażan z fetą

Bakłażany są popularnym składnikiem greckich dań i można je odnaleźć w sztandarowych daniach takich jak moussaka czy briam. Główną rolę bakłażany grają także w papoutsakia, imam bayildi oraz melitzanosalata. Do tych smacznych potraw trzeba dopisać kolejny grecki sposób na przyrządzenie tego warzywa, czyli bakłażan z fetą.

Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.

Klasyczne briam

Klasyczne briam

Briam to jedno z najbardziej popularnych warzywnych dań w Grecji. To klasyczna zapiekanka, w której ziemniaki, bakłażan, cukinia i cebula przyprawione ziołami oraz oliwą przenikają się wzajemnie swoimi smakami i aromatami.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość gosia: witam panią,mam pytanko zawitamy na KRETĘ pod koniec SIERPNIA, stacjonować będziemy w : Kato Gouves 700 14, Grecja czy z tamtąd jest jakiś autobus do Iraklion pozdrawiam
gość @Kajdowy: Kwietniowy i króciutki wypad do Georgioupolis to był świetny pomysł. Miejscowość bardzo klimatyczna i urocza. Restauracje i tawerny w świetnym klimacie a regionalne jedzenie przepyszne. Długa plaża, fajna zabudowa, ciekawi ludzie i rewelacyjny barman w hotelu. (...)
Alimony Zaheio: Jolanta Cieślak Kasia Franielczyk Edyta Godlewicz Mirela Sz Iwona Adamiec Sylwia Krajewska Magdalena Wygoda Jacek Maciek Alicja Zaremba Pamela La Marca Beata Niedźwiedź Please check it Out Your confirm T-shirt Mug Hoodie Order
gość PiotrWie : Dziś jest niesamowita widoczność - po zewnętrznej stronie wyspy widzieliśmy większość Cyklady, a teraz z brzegu kaldery w Oi widać Kretę - z dużą plamą śniegu w masywie Gór Idajskich.
Artur Kiwa: Byłem. Raz. I to wystarczy. Duży lokal, głośny, pełno ludzi, bo popularność robi swoje. Personel zabiegany i, szczerze mówiąc, chyba zestresowany, bo nie ma mowy o sympatycznej pogawędce. Mało w tym typowo greckiej gościnności i sympatycznej atmosfery. Miejsce z typowymi chorobami dużego lokalu z dużą ilością klientów. Jedzenie - górna strefa stanów średnich, nic mnie nie powaliło na kolana. (...)
Wojtek Arciszewski: Za duża …
Joanna Gadomska: Nie,ale jest szansa ,że niedługo bede⛱️
gość PiotrWie: Patrząc na film wygląda że na wysokości Lakkos Mygreu jest śnieg, więc przynajmniej do końca kwietnia powyżej 1800 warunki będą zimowe.
Wacław Karpiński: Startujemy z Krakowa..
gość Fidelisu: Witam. Czy obecna pogoda na najwyższym szczycie Krety umożliwia względnie bezpieczne i suche przejście szlaku na początku kwietnia? Dzięki z góry za odp. 
Mariola Dudzinska: Za tydzień do Polski
Marek A. Jarzębski: Szczęściarze
Anita Wasilke: 
Iwona Struzynska: 
Marzena Bubiak: Oki Oki będę za tydzień
Grzegorz Jagus: To bardzo dobry kierunek
gość PiotrWie: My jesteśmy aktualnie na Cyklach, tu jest cena 2,2; 2,15  - więc ceny jakie podajesz na Krecie są i tak zachęcające. Tyle że tu trudno dużo zużyć - odległości są małe, nie jak na Krecie.
Wojciech Halota: Hmm w sierpniu płaciłem 2,18 euro za benzynę 95 to i tak jest taniej
Agnes Mokros: Moja ulubiona
Tomek Kawowski: Vai jest lepsze troche ;)
Marcin Nadstawski: Szkoda, że Knossos to szkaradek w stylu hollywoodzkiego kiczu.
gość PiotrWie: My dotarliśmy już wczoraj na Sifnos - ale do Aten Wizzair, a dalej promem. Na razie słońce na zmianę z chmurami, ale jest kilkanaście stopni i chodzić się da spokojnie. Pełne słońce w prognozach od niedzieli. Mamy nadzieję że 5 kwietnia kontrolerzy nie będą strajkować bo mamy wracać Olympic z Santorini do Aten.
gość Często gotuję jest pyszna nauczyłam się będąc w Grecji : Zupa z soczewicy
Monika Rzemek: Przepiękny wąwóz, aż szkoda ….
Marc-Antonio Ventura: 
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera