Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Składniki

  • Około 50 dag okry (bamie)
  • 1 duża lub dwie średnie cebule
  • 3-4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • ½ filiżanki oliwy
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • ocet winny

Βαμιες Λαθήρα με Δώματα

Popularnym na Krecie warzywem jest okra (zwana tu także bamie), którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. Chociaż z wyglądu przypomina nieco zieloną papryczkę chili to jednak jej skórka nie jest tak gładka i pokryta jest drobnym meszkiem. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie, szczególnie jeśli na miejscu dysponujecie we w miarę przyzwoicie wyposażoną kuchnię. Wybierając okrę do jedzenia należy kierować się jej wielkością. W przypadku tego warzywa sprawdza się zasada że im mniejsza to tym lepsza. Duże przerośnięte egzemplarze nie nadają się do jedzenia ponieważ są twarde i łykowate. Najlepiej więc wybierać strączki nie większe niż około 8 cm. Idealne będą te najmniejsze 5-6 cm.

1. Okrę płuczemy i odcinamy łodyżki, czyli charakterystyczną czapeczkę znajdującą się na końcu. Następnie Moczymy ją przez około godzinę w wodzie z dodatkiem łyżki soli i 2-3 łyżkami octu winnego. Zabieg ten pozwoli usunąć lepki sok z okry, który po przedostaniu się później do sosu mógłby zmienić jego konsystencję. Po tym czasie odcedzamy strączki.

2. W sporym garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i po kilku minutach dodajemy posiekany ząbek czosnku. Do cebuli przekładamy okrę, pomidory starte na tarce lub gotowe rozdrobione z puszki, posiekaną natkę pietruszki i nieco wody.

3. Potrawę doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień. Okrę dusimy pod przykryciem przez około pół godziny. Powinna zrobić się miękka, jednak nie powinna być rozgotować. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Nam danie to szczególnie smakowało ze świeżym pieczywem i schłodzoną retsiną.

Καλή όρεξη!


Okra w pomidorach

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Anna Chrzuszcz
Anna Chrzuszcz
2016-09-11 19:04:31

PRzepyszna wlasnie kilka dni temu jadłam

1
 Konrad Jeleń
Konrad Jeleń
2016-09-11 19:31:53

Stojąca obok retsina jest najlepsza

1
 Dominika Moc
Dominika Moc
2016-09-14 18:05:59

Jest przepyszna!

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153877522572551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bakłażany z Xinochondros

Bakłażany z Xinochondros

Dziś proponujemy bakłażany duszone z sosie z tym dodatkiem. Zamiast xinochondros można ewentualnie dodać równie popularne trahanas, ale naszym zdaniem wtedy potrawa robi się zbyt mdła i wymaga mocniejszego doprawienia. Według nas Xinochondros pasuje o wiele bardziej do tej potrawy. Zarówno xinochondros jaki i trahanas można oczywiście kupić na Krecie w typowych sklepach spożywczych.

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Briam

Briam

Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Małgorzata Lipiec: Tak, to rejon, na "WOW"
Bogdan Ligęza: Wąwoz Samaria, kto nie był, a planuje, to zapraszam na szczegółowy film, co i jak ;) https://youtu.be/UVBXSJUXTNE
Mariola Dudzinska: Cudowne miejsce☺
Barbara Jarzyna: Wąwóz Samaria to niesamowite miejsce, byłam tam parę lat temu we wrześniu i pogoda dopisała! Mam nadzieję jeszcze odwiedzić Wąwóz.
Maria Konieczny: W lipcu będę na Krecie. Czy wtedy są dobre warunki do przejścia wąwozu?
Małgorzata Lipiec: Ja chcę na Kretę
Ludwik Ludwik: Przydałyby się jeszcze do tego warzywa z Grecji,smak jest nie porównywalny do tych które kupujemy w naszych sklepach
Kinga Schultz: 
Wieska Kedzierska: Super plaża
Małgorzata Malik: Cudowne miejsce....
Małgorzata Nobis: Byłam, coś pięknego ❤
Margo Wa: Kocham Grecję
Monika Ziółek: Sierpień 2020. Najpiekniejsza
Adam Marciniec: Bylem w tym roku. Swietne miejsce szczegolnie przy tak malej liczbie osob na Krecie.
gość Piterek: Miejsce magiczne i zdecydowanie warte odwiedzenia, skłaniające do zadumy, warto zejść że ścieżki biegnącej wokół wyspy i trochę się powspinać. Mimo że każdy wie z czego wyspa jest znana to dopiero wgłębienie się w temat pozwala na inne spojrzenie, a nie tylko "odhaczenie" kolejnej atrakcji. Oprócz książki Hislop jest też nasza warta przeczytania, Szepty z wyspy samotności Magdy Knedler, polecam. (...)
Artur Nowak: Mnie to miejsce zawsze ściska za gardło jak sobie zrobię wizualizację i pomyślę, co czuli Ci Ludzie. Zwiedzałem Spinalongę, jak misterne miejsce w spokoju i szacunku oraz ze smutkiem w sercu. Nawet dziś jak oglądam swoje zdjęcia z tego miejsca, to myślę o cierpieniu tych ludzi. Miejsce magiczne i smutne
Artur Nowak: Mam info z miejsca czyli z samej Krety, sprzed dwóch tygodni. Większość Kreteńczyków mówiło, że on był psychiczny całe życie i przejawiał dewiacje od początku, niestety nikt z tym nic nie robił. Pochodził też z tzw. dobrej rodziny, prawdopodobnie jego ojciec był Popem. tak więc widzimy do czego doprowadza, życie na sznurku i w ciemnocie. to morderstwo, to plama na duszy wszystkich mieszkańców Krety. (...)
Paweł Bodkowski: Mega smutna i przerażająca sytuacja oraz jej finał. Najważniejsze, że sku ....n jest złapany, osądzony i skazany. Serce krwawi jak czyta się nawet pobieżnie szczegóły zbrodni
Katarzyna Marzec: Byłam z początkiem września tego roku... bardzo urocze miejsce
Ewa Skrzypińska: Myślę, że książka Hislop "Wyspa" przyczyniła się również do większego zainteresowana Spinalongą.
Mira Wittke: Fajny rejs z Agios Nicolas, wyspa z tragiczną ale ciekawą historią
Dorota Loboda: Robi wrażenie
Daria Tosta: 
Daria Tosta: Byłam tam!
Artur Krzyżaniak: 
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera