Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Składniki

  • Około 50 dag okry (bamie)
  • 1 duża lub dwie średnie cebule
  • 3-4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • ½ filiżanki oliwy
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • ocet winny

Βαμιες Λαθήρα με Δώματα

Popularnym na Krecie warzywem jest okra (zwana tu także bamie), którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. Chociaż z wyglądu przypomina nieco zieloną papryczkę chili to jednak jej skórka nie jest tak gładka i pokryta jest drobnym meszkiem. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie, szczególnie jeśli na miejscu dysponujecie we w miarę przyzwoicie wyposażoną kuchnię. Wybierając okrę do jedzenia należy kierować się jej wielkością. W przypadku tego warzywa sprawdza się zasada że im mniejsza to tym lepsza. Duże przerośnięte egzemplarze nie nadają się do jedzenia ponieważ są twarde i łykowate. Najlepiej więc wybierać strączki nie większe niż około 8 cm. Idealne będą te najmniejsze 5-6 cm.

1. Okrę płuczemy i odcinamy łodyżki, czyli charakterystyczną czapeczkę znajdującą się na końcu. Następnie Moczymy ją przez około godzinę w wodzie z dodatkiem łyżki soli i 2-3 łyżkami octu winnego. Zabieg ten pozwoli usunąć lepki sok z okry, który po przedostaniu się później do sosu mógłby zmienić jego konsystencję. Po tym czasie odcedzamy strączki.

2. W sporym garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i po kilku minutach dodajemy posiekany ząbek czosnku. Do cebuli przekładamy okrę, pomidory starte na tarce lub gotowe rozdrobione z puszki, posiekaną natkę pietruszki i nieco wody.

3. Potrawę doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień. Okrę dusimy pod przykryciem przez około pół godziny. Powinna zrobić się miękka, jednak nie powinna być rozgotować. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Nam danie to szczególnie smakowało ze świeżym pieczywem i schłodzoną retsiną.

Καλή όρεξη!


Okra w pomidorach

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Anna Chrzuszcz
Anna Chrzuszcz
2016-09-11 19:04:31

PRzepyszna wlasnie kilka dni temu jadłam

1
 Konrad Jeleń
Konrad Jeleń
2016-09-11 19:31:53

Stojąca obok retsina jest najlepsza

1
 Dominika Moc
Dominika Moc
2016-09-14 18:05:59

Jest przepyszna!

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153877522572551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ladenia

Ladenia

Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także drugiej wersji przepisu. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o sposób przyrządzenia :)

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Calypso
Calypso
Byłam i pyszny miód kupiłam
Byłam w Chanii, pysznosci
Niestety połowa straganów to szmaty i śmiecie jak w każdym polskim targowisku. A wieśniacy oszukują i windują ceny. Byłem 2 razy na placu w Retymno i jest coraz gorzej. Nie wiem jak teraz ale większość kupujących to były tłuste i chamskie Rosjanki. Bez euforii zatem
Ambasadorki Piękna: Za każdym razem jak jesteśmy na Krecie odwiedzamy Laiki i zawsze wychodzimy z pelnymi siatkami owoców i warzyw
gość Marek: No i rzeczywiście, prognozy się sprawdziły. Wczoraj pogoda fatalna na całej Krecie ale za to dziś, już ponownie przepiękna pogoda i cudownie świeci słoneczko. Pozdrowienia z Jerapetry
Jestem od niedzieli na Thasos, pogoda słoneczna, temperatury 22-26 stopni. Sprawdzając prognozy przed wylotem, byłam przerażona, ale na szczęście jest zupełnie odwrotnie
A kwiecień był super
Już jest czerwiec :o o matulu. Turcja też zimna w tym roku
gość PiotrWie: My byliśmy od 7 do 31 maja na Cykladach, było rzeczywiście zimniej niż zwykle ( od 2012 roku jeździmy corocznie w maju do Grecji) ale myślę że pomimo tego że kol. w Sztokholmie miał kilka stopni więcej w dzień niż w Grecji to w nocy miał ich zdecydowanie mniej więc w sumie było zimniej.
gość Waldek: W tej chwili dostępny jest tylko parking płatny. Dalszy wjazd bliżej plaży i parkowanie pod drzewami jest niemożliwe bo zagrodzili drogę. Koszt parkingu to 5E za cały dzień.Parkng najbliżej wejście jest naprzeciwko resortu Elafonisi.
Doświadczyliśmy na własnej skórze.
Ale od Soboty to wyglada na to ze caly tydzien calkiem sloneczyny ☀️
W tym roku będąc w Sztokholmie w maju miałem wyższe temperatury niż na Krecie.
gość PiotrWie : Może przynajmniej nauczą się trochę oszczędzać wodę - bo jak widzieliśmy jak leją hektolitrami chodniki przed domami to stwierdzaliśmy że woda w Grecji musi być bardzo tania i marnują ją w sposób tragiczny.
Gosia | crete.pl : Dzięki za spostrzegawczość :) Faktycznie nie uaktualniliśmy tej informacji.
gość Waldek: Bilet łączony uprawniający do wejścia na teren muzeum oraz na wykopaliska w maju 2023 to koszt” 20 € 
Zmiana klimatu W tym roku było bardzo mało opadów deszczu
Super miejsce piękne widoki
Ale super.
Polka na Kretowisku: Pogoda taka że nic tylko pić
Czu gdzieś jest dostępna lista winiarni na zachodniej części wyspy?
Jak jest jakaś dobra impreza, to albo przed moim urlopem, albo chwilę po.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera