Popularnym na Krecie warzywem jest okra (zwana tu także bamie), którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. Chociaż z wyglądu przypomina nieco zieloną papryczkę chili to jednak jej skórka nie jest tak gładka i pokryta jest drobnym meszkiem. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie, szczególnie jeśli na miejscu dysponujecie we w miarę przyzwoicie wyposażoną kuchnię. Wybierając okrę do jedzenia należy kierować się jej wielkością. W przypadku tego warzywa sprawdza się zasada że im mniejsza to tym lepsza. Duże przerośnięte egzemplarze nie nadają się do jedzenia ponieważ są twarde i łykowate. Najlepiej więc wybierać strączki nie większe niż około 8 cm. Idealne będą te najmniejsze 5-6 cm.
1. Okrę płuczemy i odcinamy łodyżki, czyli charakterystyczną czapeczkę znajdującą się na końcu. Następnie Moczymy ją przez około godzinę w wodzie z dodatkiem łyżki soli i 2-3 łyżkami octu winnego. Zabieg ten pozwoli usunąć lepki sok z okry, który po przedostaniu się później do sosu mógłby zmienić jego konsystencję. Po tym czasie odcedzamy strączki.
2. W sporym garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i po kilku minutach dodajemy posiekany ząbek czosnku. Do cebuli przekładamy okrę, pomidory starte na tarce lub gotowe rozdrobione z puszki, posiekaną natkę pietruszki i nieco wody.
3. Potrawę doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień. Okrę dusimy pod przykryciem przez około pół godziny. Powinna zrobić się miękka, jednak nie powinna być rozgotować. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Nam danie to szczególnie smakowało ze świeżym pieczywem i schłodzoną retsiną.
Καλή όρεξη!
Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.
Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów.
Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.
Komentarze
komentarz z
PRzepyszna wlasnie kilka dni temu jadłam
komentarz z
Stojąca obok retsina jest najlepsza
komentarz z
Jest przepyszna!
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153877522572551