Grillowane papryki z fetą

Grillowane papryki z fetą

Składniki

  • 2-3 duże, długie, słodkie papryki
  • 1 feta grecka
  • oliwa z oliwek
  • zioła suszone do fety (mix for feta cheese) lub suszone oregano

Grillowane warzywa często goszczą na greckich stołach jako dodatek do większych dań bądź jako samodzielna przystawka. W jednej z tawern w ubiegłym roku zasmakowała nam grillowana papryka nadziewana fetą. Pyszna i bardzo szybka do przygotowania. Smakuje genialnie połączona ze zwykłymi smażonymi ziemniakami posypanymi ziołami.
Grecy do tego celu używają długich słodkich papryk, które można bez większego problemu kupić także w Polsce. Nie są to jednak papryczki chili, więc proszę się nie pomylić w sklepie :) Oczywiście tutaj też musi być zastosowana oryginalna grecka feta, mowy nie ma aby do dania zastosować polskie bądź niemieckie fetoniepodobne sery. Tylko ona gwarantuje dobry smak. Dodatkiem są suszone zioła do fety - my na ogół korzystamy z gotowych sprawdzonych mieszkanek kupionych na Krecie lub górskiego oregano.

1. Papryki należy przekroić wzdłuż i oczyścić z gniazd nasiennych. Ser feta mozna zetrzec na tarce o grubych oczkach lub pokroić na małe kawałki. Metoda w zasadzie jest mniej ważna, startą fetę jednak łatwiej jest upchać w papryki.

2. Papryki należy ułożyć na płaskiej blasze do pieczenia posmarowanej cienko oliwą z oliwek.

3. Do środka każdej z nich należy nałożyć sera feta, a następnie polać oliwą z oliwek i oprószyć nieco suszonymi ziołami.

4. Blachę z paprykami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 180-190 stopni z włączonym opiekaczem i trzymamy aż papryka osiągnie stan lekkiego zgrillowania. Feta musi się nieco rozpuścić i zrumienić z wierzchu.

Danie serwujemy na gorąco jako dodatek do pieczonych ziemniaków lub jako typowe greckie meze.



Grillowane papryki z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri - pikantny dip z fety

Tirokafteri to grecki dip przyrządzany na bazie fety, znakomity do chleba, czy grillowanych warzyw. Sposób jego doprawienia różni się w zależności od rejonu Grecji. Można spotkać wersje z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, ostrej papryki czy oregano. W najbardziej ortodoksyjnej wersji składa się tylko z fety, oliwy z oliwek i ostrej papryki.

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Byłam
Gosia | crete.pl : Cześć, tak Samaria jest czynna codziennie. Wyjątkiem są sytuacje gdy z powodu wysokiego zagrożenia pożarem lub ulewnymi deszczami wąwóz może być czasowo wyłączony. Bilety na prom można kupić w kasie w Agia Roumeli. Na pewno na nią trafisz, a jeśli nie to zapytaj w pierwszym lepszym sklepie czy tawernie.
Powinno zostać tak jak jest. Nie można wszystkiego skomercjalizować. Zwłaszcza miejsc o takiej historii.
Magiczne miejsce ♥️
gość Agata: Dzień dobry, bardzo dziękuje za świetny artykuł. Mam jednak 2 pytania: czy wąwóz jest czynny codziennie w wakacje ? Gdzie możemy kupić bilety na prom ?   
Piotrek | www.crete.pl : Ale ten remont nie będzie trwał pół roku. Jestem nawet skłonny napisać, że będzie trwał więcej niż rok. Zresztą to co widzisz to właśnie efekty rozpoczęcia prac w zimie.
gość dodekanezowiec: Na ich miejscu to raczej w zimie taki remont lepszy.  
A wiecie może, gdzie są sprzedawcy? Bo przydałyby mi się oliwki "bobki", które prawie tylko tam można było kupić.
Coś czuję, że ten remont pozbawi Agorę dawnego klimatu
Gosia | crete.pl : Poszukaj czegoś przez AirBNB. Komunikacji brak.
Rozkopana na max od góry
gość miłośnik CRETY: witam mam pytani czy są w tym miasteczku kwatery do wynajęcia? czy kursuje tam komunikacja?
Super i fajny podkład dźwiękowy :)
Fajny filmik,ale się rozmarzyłam
super film
po prostu.......:( zanik mózgu ...
gość PiotrWie: Jak we wschodniej to trochę zależy gdzie będziesz - jak w okolicy Agios Nikolaos to wąwóz Kritsa, koło Irapetry jest wąwóz Pefki czy Moni Kapsa, ew. trudniejszy Sarakiniko , jak całkiem na wschodzie to Zakres czy Xerocampos.
To nie jest nietrudny wąwóz. Przeszłam ich tu kilka i ten był całkiem wymagający, w dwie strony można się zmęczyć. Dodatkowo słońca i brak wody do uzupełnienia. Respekt przed dziką Kretą!
Nieodpowiedzialni ...Wczoraj widzialam film z trekkingu na YT. Na szczęście skończyło się na obiciach,potłuczeniach,wymęczeniu..gość zyje .. Poszedł sam na szlak Agia Roumeli - Sougia ..Przeszedł część...Bezzapasu wody,prowiantu,map,przygotowania,informacji w hotelu...Skrajna nieodpowiedzialność...Potem znajdują kości takich na szlaku...
kali orexi
Bzdura
Pod tym wzgledem Lefkada jest całkiem inna wyspa tutaj tawerny pełne turystów od śniadania do nocnych biesiad ale to pewnie dlatego ze tutaj nie mamy hoteli na All inclusice
"turyści oszczędzają na jedzeniu w tawernach".....
Jedziemy za dwa tygodnie pierwszy raz, jakie knajpy polecacie? Nawet nie pytam o konkretne miejsca, raczej na ci zwracać uwagę przy wyborze miejsca, w którym zatrzymamy się na posiłek.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-22 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera