Booking.com

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

Składniki

  • 500 gr wiśni
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna

Βύσσινο γλυκό του κουταλιού

Ostatnio pisaliśmy o Glyka tou koutaliou, czyli owocach i warzywach w bardzo słodkim syropie. W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.

Obecnie są one jeszcze dostępne w sprzedaży, więc gorąco namawiamy do przygotowania tych owoców w gęstym i słodkim syropie. Będą one później stanowić doskonałe wykończenie deserów, dodatek do granulowanych serków, jogurtów, czy napojów.

Zawartość cukru w oryginalnym przepisie jest spora, więc jeśli obawiacie się takiej ilości cukru w cukrze, można oczywiście dodać go nieco mniej. Podczas przygotowania syropu zadanie ułatwi termometr cukierniczy, więc warto się w niego zaopatrzyć.

1. Wiśnie myjemy, drylujemy, a pestki zachowujemy do późniejszego wykorzystania. Następnie owoce układamy warstwowo w głębokim garnku, każdą warstwę przesypując cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 godzin.

2. Po tym czasie do wiśni dolewamy szklankę wody. Pestki wkładamy do gazy, zawiązujemy i taką paczuszkę wkładamy do garnka z wiśniami. Gotujemy, cały czas mieszamy, zbieramy pianę która powstaje. Proces gotowania powinien być dość szybki i warto już w tym czasie mierzyć co jakiś czas temperaturę syropu.

3. Gdy osiągnie ona około 115 stopni C, dolewamy 1-2 łyżki soku z cytryny i gotujemy przez 3 minuty cały czas usuwając pianę. Podczas gotowania należy uważać aby syrop nie stał się zbyt gęsty i aby cukier nie przypalił się.

4. Napełniamy wcześniej przygotowane słoiki wiśniami i dopełniamy syropem tak aby owoce były w całości w nim zanurzone. Szczelnie zakręcamy.

Tak przygotowane wiśnie można przechowywać w temperaturze pokojowej przez wiele miesięcy.

Καλή όρεξη!

Wiśnie w syropie

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Dana Gołowacz
2016-07-30 20:41:44

zrobiłam :) zanim przepis się pojawił :) na 4 kilo wiśni ,sok z 4 cytryn i 800 gr cukru ,smażylam 4 godziny ! pyszności ,najlepsze na świecie ! Sok z cytryny , zawiera pektyny, a te są naturalnym zagęstnikiem i możemy zmniejszać wtedy ilość cukru :)

1
CRETE - Kreta
2016-07-30 20:51:33

Super :) Nam robienie tych wiśni weszło już w krew, a bez nich ciężko by było w jesienne i zimowe miesiące.

Agnieszka Buczkowska
2016-07-30 22:08:04

KERASI TO NIE WISNIE TYLKO CZERESNIE ...TAK BARDZO DOBRE ZNAM TO BO TU JE CZESTO JEM I ZNAM TO DOBRZE PODAJE PO OBIEDZIE Z GRECKIM JOGURTEM NA DESER JAK MAM GOSCI SZYPKIE I SMACZNE .

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-07-31 06:46:10

W takim razie jak będą wiśnie? Pod nazwą kerasi widzieliśmy i jedno i drugie...

 Mirosław Kozłowski
Mirosław Kozłowski
2016-07-31 17:32:44

CRETE - Kreta visino

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-07-31 19:15:13

Mirosław Kozłowski Dzięki!

Katarzyna Ledzion
2017-08-15 07:10:17

Pyszne z lodami

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-08-15 08:52:57

Tak i z jogurtem lub serkiem :)

Joanna Janik
2017-08-15 11:02:30

pyszności, ja już tęsknię za nimi ;)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153074383497551,10153769377582551,10154763672822551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Powinien być jeden podatek, a nie w zależności gdzie się zatrzymasz... Jeśli już w ogóle
 Mitsis Cretan Village nie wiecie jak tam ???
 Przerażające
 Jak była pandemia to się prosili aby przyjechać i ratować ich biznesy a jak stanęli na nogi to zaczęli łupić jak nad polskim morzem . Mimo , iż lubię Kretę to chyba dam sobie spokój i to na długo .
 Serce pęka
 Takiego wiatru jak dzis w nocy to jeszcze nie przeżyłam
 
 Brak słów. Byłam pod koniec czerwca . Szkoda ludzi i wszystkiego co tam było.
 Very sad news… I hope the fire is soon under control…
 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera