Karob to inaczej szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua L.) lub drzewo karobowe występujące między innymi w krajach Basenu Morza Śródziemnego, Indiach, Bliskim Wschodzie, czy Australii. To wiecznie zielone i odporne na upały drzewo rośnie zarówno dziko, jak i w uprawie. Zanim zostały rozpowszechnione trzcina i buraki cukrowe, owoce karoba ze względu na blisko 50% zawartość cukru stanowiły główne jego źródło. Karob rośnie bez dodatkowego nawadniania oraz pestycydów, toleruje wysoką zawartość soli, więc często można go spotkać blisko wybrzeża.
Owocami są grube strąki zwane chlebem świętojańskim o długości do 25 cm zawierające słodki miąższ oraz około 15 twardych nasion. Dawniej nasiona te służyły aptekarzom i jubilerom jako odważniki ze względu na stałą wagę 0,2 g, czyli odpowiednik jednego karatu. Smak tych owoców przypomina słodkie kakao, dlatego też jest uważany za jego zdrowszy substytut. Niska zawartość tłuszczu, brak kofeiny oraz czynników alergizujących sprawiają, że karob staje się na nowo odkrywanym zdrowym produktem. Popadł on bowiem w zapomnienie na długie lata, a przecież znany jest od czasów starożytnych. Istnieją dowody na to że spożywali go już Egipcjanie oraz Rzymianie. W egipskich grobowcach znajdowano zarówno nasiona jak i całe strąki.
W ostatnich latach Kreteńczycy odkryli karob na nowo i od tego momentu jego sprzedaż stale wzrasta. Rośnie też lista produktów, w których karob znajduje zastosowanie. Można go spotkać zarówno w makaronie, czekoladzie, likierach, chałwie, sosach, sucharach dakos, zupach, w lodach, a także w serach. Przy czym lista ta nie wyczerpuje jego zastosowań.
To dobre źródło białka, witamin oraz minerałów przy jednoczesnym braku glutenu. Strąki można spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Zmielony i wysuszony miąższ stosowany jest do przygotowywania napojów, ma zastosowanie w piekarnictwie i cukiernictwie. Z nasion wytwarzana jest mąka, zwana powszechnie jako mączka chleba świętojańskiego lub guma karobowa będąca substancją zagęszczającą. Mączka ta obniża poziom cukru we krwi, cholesterolu oraz wagę. Została ona dopuszczona do użytku przez Unię Europejską bez żadnych zastrzeżeń, więc można ją też spotkać także w bioproduktach. Na liście składników występuje pod symbolem E410.
Karob z mlekiem to zdrowszy zamiennik kakao
Creta Karob to kreteńska firma założona w 2006 roku, od 2011 zajmuje się wytwarzaniem różnych produktów biologicznych z mączki chleba świętojańskiego. Siedziba firmy znajduje się w niewielkiej wiosce Argyroupoli. Creta Karob stara się w procesie produkcji łączyć starożytne sposoby z nowymi technologiami. Ich produkty w pełni odpowiadają przepisom Unii Europejskiej otrzymały biokwalifikacje w Grecji i UE.
Na Krecie, drzewa karobowe rozwijają się w trudnych suchych warunkach, co powoduje że ich środowisko naturalne jest wolne od grzybów i szkodników. Dzięki temu nie ma potrzeby stosowania oprysków chemicznych. Chociaż karob nie jest zbyt wymagający to jednak dopiero 15 lat po posadzeniu rozpoczyna owocowanie. Dorosłe rośliny osiągają wysokość nawet 15 metrów i każda z nich w czasie jednego zbioru może dostarczyć około jednej tony ziarna. Strąki chleba świętojańskiego są zbierane w połowie września.
Jeśli zainteresował Was karob oraz produkty zawierające go, to przy okazji kolejnej wizyty na Krecie to polecamy Wam odwiedzenie zwykłego sklepu spożywczego. Znajdziecie w nich zdecydowanie więcej produktów z karobem niż w sklepach typowo turystycznych.
Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.
Przeglądając stragany z lokalnymi produktami na Krecie z pewnością znajdziecie na nich Malotirę, czyli tzw. herbatę górską (Moutain Tea). Ta popularna roślina znana pod łacińską nazwą sideritis syriaca rośnie dziko na górskich obszarach Krety w masywie Lefka Ori, dzięki czemu jest pozbawiona zanieczyszczeń. Malotira jest jednym z bardzo wielu gatunków gojnika, który występuje popularnie w basenie Morza Śródziemnego, na Bałkanach, czy krajach Bliskiego Wschodu. Sideritis syriaca jest odmianą występującą wyłącznie na Krecie, zaś specyficzny zapach tej suszonej rośliny i smak naparu nieodparcie kojarzy się nam z tą wyspą.
W świecie produktów kulinarnych jest niezbyt liczna grupa takich, w przypadku których czas przechowywania to korzystny czynnik pozwalający na uzyskanie większej szlachetności smaku. Jako dobry przykład można wspomnieć wina, które dojrzewając przez dziesięciolecia cieszą podniebienia zamożnych koneserów. Niestety reguła ta nie dotyczy oliwy, której właściwości oraz walory smakowe praktycznie od momentu uzyskania gotowego produktu ulegają powolnej degradacji. Warto więc zadać sobie pytanie: jak przechowywać oliwę aby spowolnić ten proces starzenia?
Komentarze
Pomocy
Moi drodzy, przepraszam że tutaj Ale to najświeższych post. 7 sierpnia wyjeżdżam na Kretę. Wszystko organizujemy sami, mam wszystko załatwione poza wypożyczalnią aut. Kolejne mailowe odpowiedzi z wypożyczalni dostaje z informacją ze nie mają dostępnych aut. Czy wiecie może jak to załatwić? Czy jechać na żywioł i coś znajdę na lotnisku? Trochę się spinam tym, wolę mieć wszystko ustalone
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz