Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i z fetą

Składniki

(porcja dla 2 osób)

  • od 6 do 8 pędów zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • pół kostki fety
  • średniej wielkości cebula dymka
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Ομελέτα με σπαράγγια και φέτα

Omlet to doskonała przekąska, która daje odpowiedni zastrzyk energii na początek dnia. W Grecji popularne są wersje tego dania z dodatkiem różnego rodzaju warzyw, takich choćby jak cukinia, szpinak, czy też pomidory. Inspirując się tymi greckimi pierwowzorami stworzyliśmy nasz autorski przepis na omlet z zielonymi szparagami. Szparagi, cebula dymka oraz feta tworzą bardzo smaczne połączenie, które powinno przypaść do gustu wszystkim wielbicielom greckich smaków, omletów i zielonych szparagów.

1. Dolną część szparagów obieramy z twardej skórki, a następnie odkrajamy zdrewniałe końce.

2. Jajka wbijamy do niewielkiej miseczki, dodajemy sól oraz pieprz, a następnie delikatnie roztrzepujemy je widelcem.

3. Szparagi pokrojone na 2 lub 3 kawałki smażymy na oliwie korzystając ze średniej wielkości patelni. Trzeba pamiętać, że jeśli w ostatnim etapie będziesz chciał zapiec ten omlet w piekarniku to patelnia musi mieć metalową rączkę lub taką, która jest wykonana z tworzywa odpornego na wysoką temperaturę.

4. W momencie gdy skórka szparagów będzie nabierać intensywnego złotawego koloru na patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy ją do czasu aż się zeszkli.

5. Na patelnię wlewamy jajka, starając się równocześnie pokryć jej całą powierzchnie. Opcjonalnie całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

6. Gdy spód omletu zetnie się, patelnie zdejmujemy z palnika, a na wierzchu układamy kawałki fety.

7. Następnie na kilka minut patelnię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160’C. Omlet zapiekamy do momentu aż będzie puszysty, a jego powierzchnia zrumieni się.

8. Jeśli nie możesz skorzystać z piekarnika to po wlaniu jajek na patelnię, od razu rozrzuć na nich kawałki fety, a następnie przykryj pokrywką. W tym przypadku omlet smażymy do momentu aż wierzchnia część jajek będzie ścięta.

Καλή όρεξη!

Omlet ze szparagami i z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2016-05-04 18:20:24

Z frytkami, pomidorem,cebulą,papryką i fetą ... pycha

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-05-04 20:55:42

Z cukinią też są super.

2017-05-28 09:08:20

Marek Hojdys zrób taki plissss

2019-06-06 20:26:55

Feta <3

2019-06-07 08:33:37

Pyszności

2020-06-14 09:24:21

Dzięki za inspiracje ✋

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-06-14 18:15:43

Ooo, jak smakowało?

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152979440562551,10153584804382551,10154550142732551,10156253734827551,10157201831977551,10157201831977551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Serio?
Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
Bardzo ładnie
Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
Ładnie to wygląda
Włączajcie ogrzewanie?
Det ved vi godt
To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
A nie mówiłam
Opiszę Wam jak to wygląda w mojej wiosce(zachodnia część Krety). Groby rodzinne są wykupione na własność(nie płacimy rocznego,,czynszu"). Kości w skrzyneczkach pozostają w grobie. Na Krecie pochówek jest inny niż w pozostałej części Grecji, groby są obudowane, mają cementowe ściany, na dnie jest ziemia. Trumna w grobie nie jest przykrywana wiekiem, bo nie jest zasypywana ziemią, tylko zakryta betonowymi płytami.
Pięknie tam
Χρόνια πολλά Ελλάδα
Czyli zmiany klimatu to nie jakaś fikcja, tylko smutna rzeczywistość
Fajnie jest korzystać tak długo z pogody. Sezon się wydłuża. No ale podstawą do życia czyli woda znika w coraz szybszym tempie. Co nas czeka za 10-20 lat?
Ale kraść nie ładnie. Nieraz jedyne utrzymanie ludzi, którzy ją produkują
Przywiozłem jak zawsze. Najlepsza
Z moich rozmów z producentami wynika (a współpracuje z ponad 30 z Grecji) najbardziej podrożeje ( i podrożała ) oliwa kulinarna od dużych masowych producentów. Mniejsi , mający swoje własne plantacje i produkujący wyłącznie oliwę "single estate" klasy premium pod swoją marką nie zwiększają drastycznie cen. (...)
Tak, ceny poszybowały w górę. To są ceny, które obecnie dostaje rolnik za oliwę z zeszłorocznych zbiorów, bo na nowe zbiory jeszcze trochę poczekamy. Pamiętajcie, że rolnik jest najniższym szczeblem w tej drabinie zanim oliwa trafia w wasze ręce.
Zo lekker
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera