Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i z fetą

Składniki

(porcja dla 2 osób)

  • od 6 do 8 pędów zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • pół kostki fety
  • średniej wielkości cebula dymka
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Ομελέτα με σπαράγγια και φέτα

Omlet to doskonała przekąska, która daje odpowiedni zastrzyk energii na początek dnia. W Grecji popularne są wersje tego dania z dodatkiem różnego rodzaju warzyw, takich choćby jak cukinia, szpinak, czy też pomidory. Inspirując się tymi greckimi pierwowzorami stworzyliśmy nasz autorski przepis na omlet z zielonymi szparagami. Szparagi, cebula dymka oraz feta tworzą bardzo smaczne połączenie, które powinno przypaść do gustu wszystkim wielbicielom greckich smaków, omletów i zielonych szparagów.

1. Dolną część szparagów obieramy z twardej skórki, a następnie odkrajamy zdrewniałe końce.

2. Jajka wbijamy do niewielkiej miseczki, dodajemy sól oraz pieprz, a następnie delikatnie roztrzepujemy je widelcem.

3. Szparagi pokrojone na 2 lub 3 kawałki smażymy na oliwie korzystając ze średniej wielkości patelni. Trzeba pamiętać, że jeśli w ostatnim etapie będziesz chciał zapiec ten omlet w piekarniku to patelnia musi mieć metalową rączkę lub taką, która jest wykonana z tworzywa odpornego na wysoką temperaturę.

4. W momencie gdy skórka szparagów będzie nabierać intensywnego złotawego koloru na patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy ją do czasu aż się zeszkli.

5. Na patelnię wlewamy jajka, starając się równocześnie pokryć jej całą powierzchnie. Opcjonalnie całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

6. Gdy spód omletu zetnie się, patelnie zdejmujemy z palnika, a na wierzchu układamy kawałki fety.

7. Następnie na kilka minut patelnię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160’C. Omlet zapiekamy do momentu aż będzie puszysty, a jego powierzchnia zrumieni się.

8. Jeśli nie możesz skorzystać z piekarnika to po wlaniu jajek na patelnię, od razu rozrzuć na nich kawałki fety, a następnie przykryj pokrywką. W tym przypadku omlet smażymy do momentu aż wierzchnia część jajek będzie ścięta.

Καλή όρεξη!

Omlet ze szparagami i z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2016-05-04 18:20:24

Z frytkami, pomidorem,cebulą,papryką i fetą ... pycha

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-05-04 20:55:42

Z cukinią też są super.

2017-05-28 09:08:20

Marek Hojdys zrób taki plissss

2019-06-06 20:26:55

Feta <3

2019-06-07 08:33:37

Pyszności

2020-06-14 09:24:21

Dzięki za inspiracje ✋

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-06-14 18:15:43

Ooo, jak smakowało?

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152979440562551,10153584804382551,10154550142732551,10156253734827551,10157201831977551,10157201831977551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chaniotiko boureki

Chaniotiko boureki

Boureki to bardzo klasyczna kreteńska zapiekana potrawa składająca się przede wszystkim z dwóch składników: ziemniaków i cukinii. W kreteńskich tawernach można spotkać ją w dwóch wersjach: w cieście oraz bez ciasta.

Okra zapiekana w oliwie

Okra zapiekana w oliwie

Ostatnio udało się nam kupić okrę, która na Krecie jest bardzo popularnym i tanim warzywem. W Polsce w świeżej postaci spotkaliśmy ją po raz pierwszy i niestety jej cena była dużo wyższa niż ta którą płacimy w Grecji. Okrę tym razem przyrządziliśmy w piekarniku ze sporą ilością oliwy i sosu pomidorowego. Zamieszczamy przepis na wypadek gdyby ktoś z Was też kupił okrę i nie wiedział co z nią zrobić ;-)

Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Dana Gołowacz: Zaamer jest nieoceniony
gość PiotrWie : Na lotnisku w Chanii są przeprowadzane ankiety z pewną ilością pasażerów i te dane są na ich podstawie. Raz byliśmy proszeni o wzięcie udziału - na kilkadziesiąt startów i lądowań.
Patrycja Kazimieruk Strycharska: Byłam jest cudownie jak większość twierdzę że jeden raz to za mało ale warto chodź nie próżnowałam w zwiedzaniu
Michał Stankiewicz: Skąd te dane? Nas nikt nie pytał o wykształcenie czy o cokolwiek.
Tomasz Lipowski: Od Balos po Vai w 6 lat i wciąż mnie zaskakuje
Lukasz Beata SK: 5 miesięcy , zjeździliśmy własnym domem na 4 kółkach . Kreta jest cudowna
Dana Gołowacz: Od Chanii po Kissamos, Balos I Falasarne po Paleochore i Sougie
Jola Ostraszewska: W zeszlym roku 3x, w sumie 28 dni. Małe apartamenty w kilku miejscach wyspy. Raz tez nocka w samochodzie
Aleksandra PM: Byłam z dziećmi tydzień w czerwcu. Ponieważ to był nasz 2 wspólny pobyt na wyspie, ale mój 5, to Elounda z widokiem (i rejsem) na Spinalongę. Auto na 2 dni. Biuro podróży, hotel ze śniadaniami i kolacjami.
Gosia | crete.pl : Raczej nie, bo Aptera leży przy bocznych drogach.
gość ewawien: Jak dojechac komunikacja miejska? Busem?
gość PiotrWie: Większość hippiesów z Dytiko też się wyprowadziła - nie każdy lubi być oglądany jak małpa w klatce. Gdzie - nie napiszę, zebu znowu nie musieli szukać nowego miejsca na Krecie. Jak ktoś jest bardzo ciekawy - niech sam poszuka.
Maciej Gie: Lentas https://maps.app.goo.gl/4GUkeCY84NawBX6L6
Maria Dziekan: Jeszcze taka ciekawostka: kiedy z Matali pogoniono hippisów, przenieśli się właśnie w okolice Lentas. Raz widzieliśmy gościa w wieku emerytalnym, który nam pasował do tej historii, ale mógł to być po prostu miejscowy luzaczek :)
gość PiotrWie : Bez przesady, oba razy przyjechaliśmy bez rezerwacji i było po kilka opcji do wyboru .
Maria Dziekan: Bardzo lubimy Lentas. Zawsze tam zaglądamy, chociaż trzeba zboczyć ze szlaku. Mamy swoją ulubioną knajpkę, gdzie Maria z mężem codziennie coś ciekawego gotują. Plaża jest malutka, kameralna, jak cała miejscowość. Są tam pensjonaty i malutkie hoteliki, jednak chyba ciężko o miejsca.
gość PiotrWie: To jedno z naszych ulubionych miejsc na Krecie - bez hoteli z tłumem turystów, byliśmy tam w 2014r przez kilkanaście dni, zwiedzając zachodnią część gór Asterousia i w 2017 - zatrzymaliśmy się tam na kilka dni gdy szliśmy z Tris Ekklisies do Matali - wzdłuż morza za górami Asterousia śpiąc głównie na plażach - bo miejscowości są tam oddalone o 2 - 3 dni drogi. Dla nas to jest prawdziwa Kreta.
Barbara Arciszewska: Pięknie, jeszcze tam niedotarłam
Basia Skye: Lentas jest super!
KSI Media - Strony WWW i oprogramowanie dla Biur Podróży: 
Mariola Dudzinska: Τέλεια
Kasia Chrobry: Zaliczona.
gość PiotrWie : W przebiegu górskiej wersji E4 jest mitato Levadi, pomiędzy Askifou a Katsiveli. Warto wiedzieć o tym miejscu bo jest to jedyne miejsce w Górach Białych gdzie jest stale źródło wody - pozostałe źródła wysychają najczęściej w maju, w cysternach też woda potrafi się skończyć późną wiosną. W 2018 spaliśmy w Mitato Levadi w drodze z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
gość PiotrWie: Jest też mitato w przebiegu górskiej wersji E4 - pomiędzy przełęczą Seli i Katsiveli, jest to jedyne miejsce ze stałym źródłem wody w Górach Białych, spaliśmy tam w 2018 idąc z Askifou przez Katsiveli na Pachnes i dalej do Anopoli.
Mariusz Fryc: Fakt, najgorsze jakie odwiedziłem. Straszna ciasnota i bajzel wszędzie. Niedostosowane do masy turystów.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-23 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera