Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas cytrynowy

Składniki

  • 1 filiżanka oliwy lub oliwy z olejem
  • 2 filiżanki semoliny (filiżanka drobnej i filiżanka grubej)
  • 3 filiżanki cukru
  • 4 filiżanki wody
  • 3 duże cytryny
  • 1 filiżanka wiórków kokosowych + trochę do posypania

Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.

O samym halvas pisaliśmy już nieco przy okazji prezentacji przepisu na halvas pomarańczowy. Przypomnijmy, że deser ten nie wymaga pieczenia, tylko schłodzenia w lodówce po przyrządzeniu. Każde halvas składa się bazowo z czterech podstawowych składników: semoliny, oliwy, wody oraz cukru. Dopiero różne dodatki przesądzają o końcowym smaku. Mogą to być migdały, rodzynki, orzechy, skórki albo sok z cytrusów, goździki, cynamon.

Tradycyjny przepis na halvas określany jest jako 1:2:3:4 co oznacza następujące proporcje składników:
1 porcja tłuszczu (oliwa lub olej), 2 porcje semoliny, 3 porcje cukru i 4 porcje wody. W zależności od ilości jaką potrzebujecie przyrządzić, proporcje odmierzacie filiżankami, kubkami, czy też większymi gabarytami. Oczywiście w przypadku większych porcji niż filiżanki należy też zwiększyć liczbę dodatków. My w przepisie odmierzamy porcje filiżankami. Z podanych niżej składników otrzymacie ilość mieszczącą się w tortownicy.

1. Z cytryn ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekładamy startą skórkę do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Nie dodajemy tu soku z cytryny bo halvas nabierze nieco gorzkiego smaku! Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i delikatnie podgrzewamy otrzymany syrop przez około 5 minut.



2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy semolinę. Następnie ciągle mieszamy (moc kuchenki około 60-70%) przez 5 minut. Nie można przestać mieszać aby semolina nie przypaliła się.



3. Po tym czasie zmniejszamy ogień i bardzo ostrożnie wlewamy przygotowany syrop. Uwaga! Syrop może zacząć gwałtownie się gotować i pryskać!

4. Wsypujemy następnie przygotowane wcześniej wiórki kokosowe i ciągle mieszamy w dalszym ciągu podgrzewając garnek.

5. Początkowo mieszanie jest łatwe ale semolina dość szybko szybko gęstnieje, więc mieszanie staje się trudne. Na tym etapie warto mieć drugą parę rąk do pomocy. Pod koniec masa musi być bardzo gęsta.



6. Następnie przekładamy ją do przygotowanej wcześniej formy, wygładzamy i oprószamy wiórkami kokosowymi. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

7. Halvas przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.

Halvas cytrynowy

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-01-31 19:48:08

Pychota

1
 gość}
gość Beata
2021-09-08 11:01:48

Semolina

Cześć, możesz podać konkretnie jaką semolinę użyłaś, bo nie wiem co kupić. W domu mam tylko kaszę manną ale nie wiem czy to o to chodzi.

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2021-09-08 11:36:48

odp. semolina

Np. taka drobna: https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-254-Maka-Fine-Semolina-drobna-500g-TRS.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping

A tu grubo mielona: https://kuchnieorientalne.pl/pl/p/Maka-Semolina-Coarse-gruba-500g-TRS/245

2023-02-08 16:27:44

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156811593427551, 10157913141347551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

Kourabiedes

Kourabiedes

Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.

Ciasteczka mastyksowe

Ciasteczka mastyksowe

Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Nikt nie uświadamia turystom skali trudności i wymaganego czasu, aby dotrzeć do zatoki. Panie w sandałkach. Dzieci. Money. Money. Money. Zapełnić autobus. Mam nadzieję, że w końcu ktoś rozsądny zapanuje nad tym procederem
Gosia | crete.pl  Zamiast zabierania tablic częściej zabierać będą prawo jazdy. Wprowadzili system coraz wyższych kar za popełnianie tych samych wykroczeń oraz możliwość wytoczenia sprawy karnej. Sama wysokość mandatów też robi wrażenie.... 1000, 2000 czy 4000 euro... Mają to połączyć z automatycznym wysyłaniem mandatów na podstawie wykroczenia zarejestrowanego przez urządzenie. (...)
gość PiotrWie  Ale tylko zwiększyli wysokość mandatów czy zmienili coś jeszcze w przepisach - oprócz praktycznego zakazu kamperów - według nowych przepisów można zatrzymać się tylko na kampingach których jest mało i głównie w lipcu-sierpniu lub na terenie prywatnym ale tylko jeden kamper. Jak to będą egzekwować - się okaże.
 Super miejsce
gość Jaca  Mimo ze zaden przewodnik tego nie poddpowie da sie dojechac do aptery busem.   Nalezy dojechac do Chanii. Tam bierzemy autobus jadacy w kierunku rethymnonu ktory ma przystanek nazwany Megala Choragia. Jest to skrzyzowanie u podnoza goru na ktorej jest aptera. Pozostaje wgrapac sie na gore, latwa asfaltowa droga, ok 20 minut. (...)
 Byłam tam w zeszłym roku. Zachwyciło mnie to miejsce i jego klimat. Gorąco polecam.
gość Mateusz  Chwilowo wstęp bezpłatny, bo nie ma działającego internetu do obsługi kasy etc, toalety też jeszcze nie ma. Byłem rano 9 czerwca i oprócz mnie i strażnika zero odwiedzających. Wchodzić pomiędzy mury nie wolno, bo korytarze nie do końca zabezpieczone i ktoś już się pokaleczył. 
 bedziemy za tydzien,pojade za namiotami w lewo.
 Znowu mam pecha ale może w czerwcu sie zmieni
 Ogólnie deszczowa ta wiosna w tym roku, będzie dużo oliwek

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera